#Etesdadokit - Hogy működik és mivel segíthetsz?
2020. március 21. írta: világevő

#Etesdadokit - Hogy működik és mivel segíthetsz?

Update: Önjáró mozgalom lett.

HOGY MŰKÖDIK AZ #ETESDADOKIT & MIVEL SEGÍTESZ

4612f7a1-b5fc-4750-a81c-3633dd57d83b.PNG

Kedves Felajánlók!

Hihetetlen öröm látni azt a szolidaritáshullámot és segíteni vágyást, amit az elmúlt napokban az #etesdadokit csoportban tapasztalunk. Nagyon köszönjük minden egyes étteremnek, szakácsnak, pékségnek, kávézónak, beszállítónak, kiszállítónak az eddigi felajánlását! A visszajelzések alapján az egészségügyben harcolók minden eljuttatott ételért és segítségért nagyon hálásak. 

Az ötletgazda, Keve Márton, séf megkeresésére Jókuti András Világevő is csatlakozott, aki létrehozta az #etesdadokit csoportot. A főzéshez a helyszínt az Easy Wine biztosítja, a logisztikát és koordinációt pedig a Borganika és számos elkötelezett önkéntes végzi. Mivel az érdeklődés és tenni akarás szerencsére óriási, szeretnénk néhány alapelvet és ajánlást összefoglalni annak érdekében, hogy a valódi, legsürgősebb feladatokra tudjuk összpontosítani a munkánkat, és ne menjen feleslegesen sok idő és energia az adminisztrációra és ismételt válaszadásra.

A tartalom:
A csoport célja
Mit csinálunk?
Kinek a jelentkezését várjuk?
Milyen élelmiszerre van szükség?
Mit tehetsz magánemberként?
Posztolás a csoportban
Egyéb segítség

A CSOPORT CÉLJA

Az #etesdadokit civil csoport célja: egészséges étellel segíteni a legdurvább frontvonalban dolgozó, a járvány ellen küzdő egészségügyi dolgozókat

MIT CSINÁLUNK

Folyamatosan igyekszünk feltérképezni a járvánnyal frontvonalban küzdő egészségügyi dolgozók valós igényeit.

  1. Séfalapítónk vezetésével, az Easy Wine borbár & bisztró és a tulajdonos által felajánlott étteremben naponta saját magunk is főzünk egészséges, tápláló, jó minőségű meleg ételt.
    Ehhez sokféle segítségre van szükségünk: alapanyagok, logisztika.
    Hogy pontosan mi mindenre, azt rendszeresen közzétesszük. Az itt készült ételek mindig valamelyik frontvonalban található intézménybe, jelenleg a Szent László kórházba mennek.
  2. Felületet biztosítunk, hogy a kórházi dolgozók képviselői közvetlenül jelezzék az igényeiket. Ha mi magunk tudunk rá konkrét megoldást, jelezzük, intézzük, ha nem, akkor örömmel vesszük, ha a közösségen belül direktben felveszitek egymással a kapcsolatot a segítség érdekében.
    Ha kórházi dolgozók képviselőjeként írsz, jelezd az elérhetőséged és a pontos igényt, valamint válaszd ki a témák/topicok közül a megyét!

Teret adunk annak is, hogy az éttermi felajánlók és segítők megosszák, ha épp vittek valamit valahova, a sikersztoriknak nagyon örülünk! Itt külön előny, ha pontosan kiderül, hogy mit, hova és mikor, így elkerülhető, hogy aránytalan legyen a segítségek elosztása. 

KINEK A JELENTKEZÉSÉT VÁRJUK

Elsősorban olyan szervezetekét, akik 50 adagnál több minőségi, egészséges étellel, csomagolt élelmiszerrel tudnak segíteni:

- éttermek, ételkiszállítók, akik a legszigorúbb HAACCP körülmények között dolgoznak

- alapanyag felajánlásokat – olyan beszállítókat, akik szívesen hozzájárulnak a főzésekhez

- pékségeket – elsősorban minőségi, adalékanyagmentes pékárut készítőket

- fuvarozókat, akik szívesen segítenek az élelmiszerek eljuttatásában, logisztikában

- csomagolóanyag felajánlásokat (elviteles doboz, papírzacskó stb.)

A kisebb mennyiség is segítség, de ez esetben javasoljuk, hogy a felajánló direktben keresse meg a hozzá legközelebb eső mentőállomást, vagy kórházat, és jutassa el nekik közvetlenül a felajánlást, a csoport közbenjárása nélkül (és természetesen a megfelelő biztonsági előírások betartásával). 

MILYEN ÉLELMISZERRE VAN SZÜKSÉG

Egészséges, tápláló, jó minőségű élelmiszerekre!

Nagyon nem mindegy, hogy ócska szénhidráttöltést kapnak-e a dolgozók, vagy olyan tápanyagokat, amik erősítik az immunrendszerüket és valódi segítséget, értékes tápanyagokat jelentenek.
[ne ipari tömegárut, ne energiaitalt, ne cukros üdítőket, lehetőleg ne pizzát, hanem rostokban, vitaminokban és egyéb alapvetően fontos tápanyagokban gazdag ételeket, akár friss gyümölcsöket is.]

MIT TEHETSZ MAGÁNEMBERKÉNT

- OTTHON MARADSZ!!!

- Figyelemmel kíséred a munkánkat, és ha olyan kérést jelzünk a csoportban, amire van megoldási javaslatod, kapcsolatod, kapacitásod, akkor jelezd felénk

POSZTOLÁS A CSOPORTBAN

Kérünk, hogy annak érdekében, hogy valóban a célunkra tudjunk fókuszálni, kizárólag olyat posztoljatok, ami a fenti alapelveknek megfelel. Elnézést kérünk, ha az áttekinthetőség érdekében egyéb posztokat törlünk, vagy ha nem válaszolunk azonnal.
Ha valamelyik konkrét földrajzi régióhoz kapcsolódik a posztod, akkor mindenképp válaszd ki a témák/topicok közül a megfelelőt, így egyszerű lesz majd megtalálnia az ugyanott aktív tagoknak!

EGYÉB SEGÍTSÉG

Rengeteg poszt és megkeresés érkezik egyéb témában is – pl. munkába szállítás, vagy lakhatási segítség felajánlása az egészségügyi dolgozók részére. Nagyon köszönjük ezeket is, de kérünk benneteket, ezeket az erre létrejött csoportokban posztoljátok, ezekkel mi most sajnos nem tudunk érdemben foglalkozni.

Köszönjük szépen,

Az #etesdadokit csapata

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr5015540506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sóhegy049 2020.03.21. 11:36:52

@moloy:
Ugyan OFF, de nekem plekniből nem engedte a "rencer", csak a két havit. 30 éve ez a háziorvosom, tehát biztosan nem átvert.
A témához!
Sok sikert az önzetlen munkához és legfőképp egészséget kívánok! Vannak még EMBEREK ebben az országban, akik túllépnek a politikán! LÁJK!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2020.03.22. 09:18:01

@Örömhernyó: csináltunk egy kezdeményezést az egészségügyi dolgozók támogatására. Ha te őket gyalázni/vádolni szeretnéd, ahhoz nem adok felületet, tedd máshol, ha tenned kell.

fifibá55 2020.04.03. 21:00:43

Üdv. Napközben (=reggeltől estig) a Belvárosban dolgozom, autóval tudok segíteni szállításban.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2020.04.03. 21:08:16

@fifibá55: köszi, a fb-csoportban vagy az etesdadokit@gmail.com emailcímen jelezd, légy szíves!
Köszi
süti beállítások módosítása