A séf, akinek állandó eposzi jelzője - és kiváló ételei - vannak, ráadásul hőségben is kiváló úticél.
2019. július 03. írta: világevő

A séf, akinek állandó eposzi jelzője - és kiváló ételei - vannak, ráadásul hőségben is kiváló úticél.

Aki ette már a főztjét bárhol (például a Tantiban, Babelben korábban), azt nem kell sokat győzködni arról, hogy Pesti "legszebben tálaló magyar séf" István sok-sok éve töretlenül magas színvonalú gasztronómiát visz. A forró nyári napokon pedig külön öröm, hogy akár napközben is élvezhető ez, a teraszon is. 

dscf6950_platan_tata_pesti_restaurant_denmark_vilagevo_jokuti_andras_l_l.jpg

Egy másik, fantasztikusan különleges vízparti helyről itt!

Ez a "legszebben tálaló magyar séf" nekem mindig megüti a fülemet, kicsit úgy hangzik elsőre, mint egy vígaszdíj annak, aki sajnos az ízekben nem olyan jó, de legalább a tálalása igen mutatós.
Na erről szó sincs szerencsére, sok-sok éve példamutató menükkel és koncepciókkal rukkol elő Pesti, nem véletlen, hogy a Tantinak csillagot szerzett már mindössze fél évvel a nyitás után, na meg az "ős-"Babel is az ő nevéhez fűződik, már akkor is felismerhető kézjegye volt. főleg a klasszikus magyar ételek megújításában alkotott maradandókat, a Rákóczi túróst, vagy a borjú Kedvessyt az ő értelmezésében nem lesz könnyű elfelejteni, pedig eltelt azóta már jó pár év.

dscf6986_platan_tata_pesti_restaurant_denmark_vilagevo_jokuti_andras_l_l.jpg

Két éve még arra is rá tudtam venni, hogy odaálljon a legendás platánfa mellé.

A tatai Platánban kicsit bisztrósabb műfajban utazik, ez már csak a hely adottságaiból is következik, de azért ez nála továbbra sem jelenti azt, hogy ne olyan tányérok jönnének ki a konyhájáról kizárólag, amik egy csillagos étteremben is elég vidáman megállnák a helyüket bárhol.

dscf6991_platan_tata_pesti_restaurant_denmark_vilagevo_jokuti_andras_l_l.jpg

Valahogy mindig "véletlenül" úgy alakul, hogy szinte a teljes étlapot végigkóstolom, persze ehhez azért segítségre is szükségem van, mert nem feltétlenül kicsik az adagok, nagyjából úgy vannak optimalizálva, hogy átlagos étvággyal 3-4-5 fogásból álljon egy tökéletes étkezés.

dscf6973_platan_tata_pesti_restaurant_denmark_vilagevo_jokuti_andras_l_l.jpg

A menün pár Pesti-klasszikus is szerepel mindig, de persze ezek is folyamatos fejldősében, változásban vannak, mégis van bennük egy ismerős vonulat, amit örömmel üdvözöl az ember. Ilyen például a tatár és a kacsamáj-torchon, ami ezúttal rebarbarával és bodzával érkezik.

dscf6937_platan_tata_pesti_restaurant_denmark_vilagevo_jokuti_andras_l_l.jpg

dscf6935_platan_tata_pesti_restaurant_denmark_vilagevo_jokuti_andras_l_l.jpg

[Így jár, aki átfotóz az asztal túloldalára]

És kaviárral, na meg vajban pirított fantasztikus, házi mákos kalácsszelettel.

dscf6940_platan_tata_pesti_restaurant_denmark_vilagevo_jokuti_andras_l_l.jpg

Szt. Jakab kagyló, karfiol, sóska

dscf6929_platan_tata_pesti_restaurant_denmark_vilagevo_jokuti_andras_l_l.jpg

dscf6931_platan_tata_pesti_restaurant_denmark_vilagevo_jokuti_andras_l_l.jpg

Borjútatár, uborka, kapribogyó

dscf6920_platan_tata_pesti_restaurant_denmark_vilagevo_jokuti_andras_l_l.jpg

dscf6925_platan_tata_pesti_restaurant_denmark_vilagevo_jokuti_andras_l_l.jpg

Kacsacomb, káposztás gnocchi

dscf6963_platan_tata_pesti_restaurant_denmark_vilagevo_jokuti_andras_l_l.jpg

dscf6964_platan_tata_pesti_restaurant_denmark_vilagevo_jokuti_andras_l_l.jpg

Bárány, gomba, karfiol (középen báránynyelv, a zöld köret pedig egy fantasztikus megoldás, vélhetően a török dolma által inspirálva: sóskalevélbe csomagolt feta és hajdina, már önmagában is szenzációs):

dscf6953_platan_tata_pesti_restaurant_denmark_vilagevo_jokuti_andras_l_l.jpg

Pisztráng, bríz, burgonyapüré

dscf6947_platan_tata_pesti_restaurant_denmark_vilagevo_jokuti_andras_l_l.jpg

dscf6951_platan_tata_pesti_restaurant_denmark_vilagevo_jokuti_andras_l_l.jpgLazacpisztráng, zöldborsó, kecskesajt, spenót

dscf6955_platan_tata_pesti_restaurant_denmark_vilagevo_jokuti_andras_l_l.jpg

dscf6959_platan_tata_pesti_restaurant_denmark_vilagevo_jokuti_andras_l_l.jpg

dscf6962_platan_tata_pesti_restaurant_denmark_vilagevo_jokuti_andras_l_l.jpg

És a tányérdesszert: fekete ribizli! 

dscf6968_platan_tata_pesti_restaurant_denmark_vilagevo_jokuti_andras_l_l.jpg

(Ha nagyon kötekedni szeretnék, akkor nekem is hiányzott egy erős sav, például a díszítő pöttyök lehetnének savanyúak, és akkor mindenki magának tudja adagolni a falatokhoz, ízlés szerint.)

dscf6966_platan_tata_pesti_restaurant_denmark_vilagevo_jokuti_andras_l_l.jpg

dscf6972_platan_tata_pesti_restaurant_denmark_vilagevo_jokuti_andras_l_l.jpg

És a cseppet sem elhanyagolható, nagyon fontos tény: itt pontosan tudják azt is, hogy mi az az espresso macchiato, és szuper jót is csinálnak.

dscf6975_platan_tata_pesti_restaurant_denmark_vilagevo_jokuti_andras_l_l.jpg

dscf6978_platan_tata_pesti_restaurant_denmark_vilagevo_jokuti_andras_l_l.jpg

A tó körül nagyon kellemes séta tehető ebéd után, kiválóan adja azt az illúziót, hogy akkor így sikerülhet ledolgozni az elvitelre kért - és szuper jó - mille feuille-t...

dscf6994_platan_tata_pesti_restaurant_denmark_vilagevo_jokuti_andras_l_l.jpg

dscf6997_platan_tata_pesti_restaurant_denmark_vilagevo_jokuti_andras_l_l.jpg

De legközelebb ezt a "cseresznyefelhőt" is meg kell kóstolni.

dscf6995_platan_tata_pesti_restaurant_denmark_vilagevo_jokuti_andras_l_l.jpg

Egy fontos tanács: ne az erdős rész, hanem a vár felé induljunk, mert ott  - jelenleg - hihetetlenül sok szúnyog van.

dscf6987_platan_tata_pesti_restaurant_denmark_vilagevo_jokuti_andras_l_l.jpg

dscf6992_platan_tata_pesti_restaurant_denmark_vilagevo_jokuti_andras_l_l.jpg

Még cukiságok is adódnak útközben.

dscf6988_platan_tata_pesti_restaurant_denmark_vilagevo_jokuti_andras_l_l.jpg

És soha nem adjuk fel a reményt, hogy lesz még lehetőség Pesti-féle degusztációs menüt enni majd, ahol tényleg mindent megmutat a hatalmas tudásából!

dscf6954_platan_tata_pesti_restaurant_denmark_vilagevo_jokuti_andras_l_l.jpg

Egyébként a tópart szuper jó hűtést biztosít, így a nagy melegben is kiváló hely egy kiülős ebédhez is akár! [Jó, ebből a szempontból azért elmarad ettől a helytől, ami mindent tud a témában :)]

A lényeg röviden: Pesti István továbbra is az egyik legragyogóbb csillag a magyar gasztronómia egén.

Csütörtök délután indulás a dán milliárdos "elmebeteg" projektjének nyitóvacsorájára, ott vagyok az első nap összesen 20 vendége között, Instán fogok majd közvetíteni! (És talán egy FB Live is beleférhet.)

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr614923398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2019.07.04. 18:07:03

Szép. Mi mást tehetne hozzá egy átlagos magyar olvasó?

Merlot 2019.07.04. 21:58:58

@Attilajukkaja: "Mi mást tehetne hozzá egy átlagos magyar olvasó? "

Megmondom neked.
Sosem lesz elit kaja ez a sok gyönyörűség, mert aki magát - önkényesen - odasorolja az elithez, az leragadt Gáspár Bea és Kovács Lázár "zabálós" ételeinél.
Pedig ők ezt is meg tudnák fizetni..., az átlag magyar meg nem.

Bright side of life 2019.07.04. 22:23:57

Kb. három hete volt alkalmam ott vacsorázni. A poszt minden sorával egyetértek. Zseniális a hely egészében úgy, ahogy van.:)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.07.04. 22:27:16

Tisztelem ezt az embert, ahogy képes volt felállni a Tantiból, arra kevesen lennének képesek.

Attilajukkaja 2019.07.05. 19:08:26

@Merlot:
"Sosem lesz elit kaja ez a sok gyönyörűség, mert aki magát - önkényesen - odasorolja az elithez, az leragadt Gáspár Bea és Kovács Lázár "zabálós" ételeinél."
Ezt miből szűrted le? Ők pont azt hangoztatják, hogy nem elit kajákat készítenek. Laci bácsi is ezt csinálta, Isten nyugosztalja!
Az elit MINDEN országban csak egy szűk kört jelent, ahogy nálunk is. És nálunk is van egy réteg, amely (akár sznobságból is) értékeli a high dining kategóriát.
Sőt, még olyanok is akadnak, mint én. Akik nem tudják megfizetni, de értékelik az ételművészeket, mert azt hiszik, hogy ez nagyon klassz. :o)
Ezért olvasom szívesen ezt a blogot.

"Pedig ők ezt is meg tudnák fizetni..., az átlag magyar meg nem."
Az ízlés és az érdeklődés az innovációk, a színvonal iránt nyilván nem egy fán terem.

Attilajukkaja 2019.07.05. 19:13:55

@Merlot:
Ezt rosszul fogalmaztam meg: "Az ízlés és az érdeklődés az innovációk, a színvonal iránt nyilván nem egy fán terem."
Azt akartam mondani, hogy az ízlés és az innovációk iránti érdeklődés nyilván nem esik egybe az újgazdagok pénztárcájának tartalmával. Egyáltalán nem esik egybe BÁRKI pénztárcájának tartalmával.

Alfréd76 2019.07.06. 00:34:45

Pár évvel ezelőttig gyakori programunk volt, hogy amikor valamelyik nagyszülő vigyázott a kislányunkra, autóba ültünk, és elmentünk vacsorázni ide. Ezt megelőzően még a Tantiban jártunk többször, a csillag előtt, ezért is mentünk a séf után. Egy ideje nem voltunk itt, de most kedvet csináltál, vasárnap Győrből jövünk haza, megállunk ebédre. A bárány igencsak vonzó...

Galaric 2019.07.07. 13:20:19

2 éve volt szerencsém itt vacsorázni. Egy Omaha steket ettem. Életem legjobb steak-e volt. Azóta megközeletíne se tudta senki sem azt a színvonalat.
Az előétel és a levesem is hasonlóan finom volt.
A desszertem pedig méltó lezárása volt a sornak.
Én mindenképpen ajánlom a helyet.

Attilajukkaja 2019.07.07. 16:13:40

@Galaric:
De csak azoknak ajánljad, akik húsimádók. Egy vegetáriánusnak itt nem lenne semmi, de még a halevők is max. egy előételt vagy egy levest tudnának rendelni. Mást nem.

Galaric 2019.07.09. 12:19:46

@Attilajukkaja: igen ez probléma lehet. szerintem, ha sokan jelzik, hogy szívesen kipróbálnának húsmentes vagy halas fogásokat akkor erre reagálni fognak. Szerintem. :) a vega ételekre való ígény szerintem már szemmel látható és egyre több étterem reagál is rá.
Egyébként bár nagy húsevő vagyok én sem vettek meg egy finom zöldséges ételt.

Attilajukkaja 2019.07.09. 12:39:13

@Galaric:
"a vega ételekre való ígény szerintem már szemmel látható és egyre több étterem reagál is rá."
Egyetértek! De nem hiszem, hogy ezt a vendégeknek kellene tudasítaniuk egy olyan séf esetében, mint Pesti. Mert ő is jól tudja, amit te meg én, csak nem érdekli. Illetve nem a magamfajta vendégektől reméli a bevételt.

"bár nagy húsevő vagyok én sem vettek meg egy finom zöldséges ételt"
Ugye? Én nem vagyok vega, csak nem eszem "húst", halat igen. Ebbe az étterembe sajnos nem fogok ellátogatni. :o(

Egyébként bár nagy húsevő vagyok én sem vettek meg egy finom zöldséges ételt.