Egy étterem, ahol mindent megtesznek a tökéletes vendégélményért
2019. május 21. írta: világevő

Egy étterem, ahol mindent megtesznek a tökéletes vendégélményért

A stockholmi Frantzén már új helyszínre költözése előtt is szinte tökéletes étterem volt, azóta viszont még magasabbra tették a lécet a belvárosi, háromszintes épületben, ahol a vendég minimum király...

dscf5422_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti_l.jpg

Képes beszámoló egy fantasztikus vacsoraélmény elejéről.

Végre újra Világevő Vacsora!

A vendégélmény ennél senki sem járatja jobban a csúcsra a világon, a kapun belépéstől az étterem elhagyásáig minden arról szól itt, hogy a vendég tökéletesen érezze magát. Minden ki van találva, a teljes koreográfia a lifetzéssel, a lounge-ban elfogyasztott aperitívvel, a luxusalapanyagok különleges prezentálásával, a felszolgálás barátságos hangvételével, a konyhatúrával, a különleges mosdóval, a terasszal, a séfasztallal, ahonnan a konyhai munka végig figyelemmel kísérhető, az ételek és italok prezentálásával, a végén ismét a longe-ban, ezúttal már késő esti hangulatban elfogyasztott petits fours-ral, és digestívvel, mind mind azt a célt szolgálja, hogy felejthetetlen és maradéktalan élményt nyújtson a vendégeknek.

Érkezés, földszint:

dscf5335_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti_l.jpg

dscf5337_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti_l.jpg

dscf5339_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti_l.jpg

dscf5343_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti_l.jpg

Második emelet, lounge és terasz:

dscf5464_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti_l.jpg

dscf5400_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti_l.jpg

dscf5459_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti_l.jpg

dscf5404_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti_l.jpg

dscf5356_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti_l.jpg

dscf5460_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti_l.jpg

dscf5354_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti_l.jpg

dscf5364_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti_l.jpg

dscf5358_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti_l.jpg

img_0468_l.jpg

dscf5463_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti_l.jpg

dscf5405_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti_l.jpg

dscf5383_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti_l.jpg

dscf5435_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti.jpg

Első emelet, az étterem és a konyha:

img_0348_l.jpg

dscf5484_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti_l.jpg

dscf5491_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti_l.jpg

dscf5473_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti_l.jpg

dscf5534_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti.jpg

dscf5482_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti_l.jpg

dscf5476_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti_l.jpg

dscf5475_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti_l.jpg

A séf, Björn Frantzén:

dscf5487_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti_l.jpg

dscf5513_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti_l.jpg

img_0431_l.jpg

A végén pedig ismét a második emelet, és a terasz következik zárásként, majd lifttel vissza a földszintre...

És akkor ehhez szinte már csak ráadás a 3 Michelin-csillagos kóstoló menü, amiben a fent prezentált fantaszikus alapanyagok kiemelt szerephez jutnak, a sajátmárkás kaviár, a languszta szkampó, a fésűkagyló, a báránygerinc, a fürj, a különleges francia vaj, az ausztrál finger lime, a japán retek, a szarvasgomba, a tojás, és minden más.

dscf5422_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti_l.jpg

 dscf5448_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti_l.jpg

dscf5456_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti_l.jpg

dscf5427_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti.jpg

A kezdet, amuse bouche és első falatok:

dscf5437_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti_l.jpg

dscf5410_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti_l.jpg

dscf5416_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti_l.jpg

dscf5398_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti_l.jpg

dscf5384_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti_l.jpg

dscf5378_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti_l.jpg

A vendéglátás legmagasabb foka, igazi vertikális kóstoló mesteri dramaturgiával, elegánsan, de mégis lazán és élvezhetően, sok nevetéssel, jó hangulattal, fantasztikus ételekkel.

A Frantzén az OAD (Opiniated About Dining) listáján idén Európa legjobb étterme lett.

Még több északi étterem a Világevőn.

Végre újra Világevő Vacsora!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr5614842368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

n3spr3ss0 2019.05.23. 05:51:22

Maradok a Schieszli-nél.

acycloren 2019.05.23. 06:50:10

Az index címlapján A világ egyik legbrutálisabb luxusétterme címmel ajánlják ezt a posztot. Vártam a brutalitást, bébifókákat mahagóni botokkal agyonverő séfet, de semmi ilyesmi, csak IKEA-stílusú nihil.

Boar. 2019.05.23. 09:36:19

Nem igazán értem, egy étterem mivel érdemli ki a "brutális" jelzőt...
Gazdag nyelv a magyar, meg kellene próbálni helyesen használni...
Egyébként az alapanyagokat bemutató fotókon (amelyért a nébih helyből bezárná az éttermet) nem languszta van. A langusztának nincsenek ollói.

Macropus Rufus 2019.05.23. 10:09:24

brutális szó eredete a brutalis-ból származik aminek jelentése: buta, ostoba.
Ezen kívül: nagyon durva, kíméletlen, állati, állatias, vadállati.

https://idegen-szavak.hu/brutális
https://wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/Brutális

a képek alapján egyáltalán nem jött meg a kedvem, hogy ide menjek enni akármit is. És igazából a 3 csillagot sem értem.

acycloren 2019.05.23. 10:21:12

@Macropus Rufus: Olyan ez, mint egy menstruációs vérrel készült elvont festmény... Ha nem érted, akkor te vagy a bunkó mucsai.
Hisz 3 csillagot kapott a hely, tehát csúcsszuper. Ellentmondás nincs.

@Boar.: Na igen, nyugaton azt csinál az éttermében az ember, amit akar, amíg nem kap a vendég cifrafosást. Magyarországon meg külön helyiség kell a tojásmosáshoz, zöldségtároláshoz, előkészítéshez stb. Nem biztos, hogy a nyugatiak készülékében van a hiba. Magyarországon annyi szabály van, hogy mindenképp belefut valamibe az éttermes, mert a lényeg, hogy büntethessenek. Máshol a főzés, a vendég kiszolgálása és a profittermelés a lényeg.

acycloren 2019.05.23. 10:23:54

@Szelid sunmalac: abban egyetértek, hogy ez egy hype-blog, nem magával a gasztronómiával foglalkozik, hanem a promóciós oldalával, de szerintem az index címlapos ajánlóhoz a blogok szerzőinek nincs köze, az ajánlót emlékeim szerint nem ők írják

Macropus Rufus 2019.05.23. 10:38:53

@acycloren: "Máshol a főzés, a vendég kiszolgálása és a profittermelés a lényeg. "
azért egy jó kis ételmérgezésnél nincs is jobb... Nem hinném, hogy ebben a helyzetben a nyugat jobb.

acycloren 2019.05.23. 10:51:25

@Macropus Rufus: Magyarországon kívül Amerikában Ázsiában is láttam belülről éttermeket, nagyon más világ mindenhol. Amerikában alig valamit tisztítanak, készítenek elő helyben, minden félkészen vagy készen érkezik, így szinte esély sincs az elcseszésre.
Magyarországon vannak szabályok, amiket át kell hágni, mert részben hülye szabályok, részben profitéhség van, részben senki se tudja már követni őket. Egy polgárjenő hivatalban volt szerencsém belelátni abba is, hogy kik felügyelik a helyi vendéglátást hatósági, fogyasztóvédelmi oldalról. Papírmunkát csinálnak maguknak, a vendéglátáshoz nem értenek.

Ázsiában meg olyan helyeken se lettem beteg, ahol ott előttem vitték ki a ragacsos csapdára ragadt patkányokat és a mellettem lévő asztalon egy nyúzott bárány figyelt mindenféle hűtés nélkül, a tengeri herkentyűk meg az utcafronton lévő ládákban figyeltek jégen ülve, mellettük motorok százai húztak el 2 méterre. Ellenben magyarországi menzán kaptam már cifrafosást gyümölcslevestől.

Úgyse élünk örökké!
Take chance, Columbus did.

thoms 2019.05.23. 11:08:09

@vilagevo Erdekes amugy az uj etterme is, a ZEN Singapurban.
Az ex Maze by Gordon Ramsay/Marina Social by Janos Atherton-os head chef Tristin Farmer vezeti.
O egy igazi pocsfej, de jo chef.
Tavaly nyilt es igen, az is 3 emeltes :D
Tervezek egy utat oda hamarosan....

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2019.05.23. 11:32:25

@thoms: Köszi az infót! Hong Kongban együtt vacsoráztam az ottani bisztroéttermének a séfével, de aztán annyi jó hely volt, hogy sajnáltam volna az időt európai ételre.

Attilajukkaja 2019.05.23. 14:42:08

@Boar.:
" nem languszta van. A langusztának nincsenek ollói"
A képen egy langostino van, nem tudom, hogy fordítják magyarra.
www.123rf.com/photo_85067155_fresh-whole-langostino-lobsters-in-a-spanish-seafood-market.html

Boar. 2019.05.23. 16:41:19

@Attilajukkaja: Ne nekem mond, én tudom, mi van a képen.
Egy scampi, amit langusztínónak is neveznek és a hasonló név ellenére nem azonos a langusztával. A langusztának, mint írtam is, nincsenek ollói.

Attilajukkaja 2019.05.23. 18:01:27

@Boar.:
A languszta, tudtommal, a tüskés homár. Vagyis egy családba tartoznak. A tüskés homár elveszítette az ollóit, ezért növesztett védekezésképp tüskéket.
A langostino tulajdonképpen egy homárocska vagy langusztácska. Te sem tudod a langostino/scampi magyar megfelelőjét?

Boar. 2019.05.23. 18:30:57

Homár: Homarus gammarus
Languszta: Palinurus elephas
Langosztinó: Nephrops norvegicus
Nem langusztácska vagy homárocska hanem egy teljesen más faj. Szerintem nálunk a scampi az elterjedt neve.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2019.05.23. 18:34:47

@Boar.: igen, leginkább scampi, vagy esetleg szkampó.

Attilajukkaja 2019.05.23. 19:11:53

@Boar.:
"Szerintem nálunk a scampi az elterjedt neve."
Lehet. Mivel ez sem egy magyar szó, ezért bármi lehet. De igazad van, ez nem egy homár, csak a köznyelvben nevezik annak.
Te nyertél! Végre bele tudtál kötni a bloggerbe. Igaz, nem a poszt lényegébe, de nem is ez a lényeg. Nem igaz? :o)

Boar. 2019.05.23. 20:07:20

@Attilajukkaja: Nem nyertem, nem állt szándékomban belekötni a bloggerbe csupán felhívtam a figyelmét egy elírásra.
Ennyi.
Te viszont változatlanul nem tudsz letapadni rólam.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2019.05.23. 20:11:50

@Boar.: elírtam valóban, köszi, javítva.

Boar. 2019.05.23. 20:55:54

@világevő: Az étlapon általában drágább, mint a garnéla. Jobb is?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2019.05.23. 21:02:21

@Boar.: sokkal! mármint a sima garnélánál mindenképpen sokkal összetettebb és izgalmasabb ízű és textúrájú. De mondjuk a Palamos-i ostoros garnéla fantasztikus (az egy elég nagy, erősen vörös fajta), az egy erős vetélytárs. Filippou-nál Bécsben van például horvát szkampó, egészen meglepően szuper, nemrég írtam róla.
[elég sok múlik azért a fajon túl a tengervíz hőmérsékletén is (általában a hidegebb a jobb), na meg a vad vs tenyésztett és hasonló tényezőkön is.]

Boar. 2019.05.23. 21:12:33

@világevő: Én horvát szkampót ettem, Zadarban vettem a halpiacon, fokhagymás vajban sütöttem meg de akkor és ott valahogy nem hagyott mély nyomokat bennem. Ettem régen sok édesvizi rákot amiket Erdélyben fogtunk a patakban, az finomabb volt csak az evése vacakolós.
Szóval ezekután étteremben nem szoktam scampit rendelni így igencsak kismintás az összehasonlítás.

Boar. 2019.05.23. 21:13:06

@világevő: A scampit is tenyésztik?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2019.05.23. 21:23:03

@Boar.: biztos a horváton belül is vannak hatalmas különbségek. Igen, szinte mindent tenyésztenek már, és persze sokszor ócska minőségű vízben, telezsúfolva.

Attilajukkaja 2019.05.24. 14:33:20

@Boar.:
"nem tudsz letapadni rólam"
Ez kedves! :o))))))
Kár, hogy te sem tudod, hogy hívják magyarul a langostinót.

Kedélyes Paraszt 2019.05.24. 17:44:07

@Boar.: igen, tenyésztik. Főleg .hr-ben. Az egy nagyon lehalászott tenger. Nem véletlenül nem nagyon látni herkenytyűket sznorkingolás közben. Sok tenyészet van. Illetve amennyi ember ott nyaral, az összes természetes scampi populláció kevés lenne. Én sokszor rendelem odalent étteremben. Szeretem.

Könyveslány 2019.06.13. 16:16:21

@acycloren: Már a szerzők írják egy ajánló űrlapon. Viszont ha a blog maga szakmai és visszafogott, egy-egy bulváros túlzást elnézhetünk a szerzőnek. A tartalom a lényeg, az ajánló pedig bevonzza a közönséget.