Egy görög séf, aki grazi, de Bécsben alkot a legmagasabb színvonalon
2019. május 05. írta: világevő

Egy görög séf, aki grazi, de Bécsben alkot a legmagasabb színvonalon

2013-ban nyitotta meg a saját éttermét Bécsben, a következő év már csillagot hozott, aztán jött a többi cím és elismerés, a Gault Millau év szakácsán át egészen a tavalyi második csillagig. Görög, de grazi, aki Bécsben alkot. Megmutatom.dscf8343_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

Gyorsan lelövöm a poént: brutálisan jó az egész menü, nincs egy pillanatnyi megingás sem, a séf mindent kézben tart, hihetetlen magabiztossággal lavírozik az ízek között, mindenben ott van a kényeztető umami, de soha nem veti el a sulykot: tökéletes a balansz.

Ritka az ilyen kóstoló menü, ahol tényleg nincs üresjárat, vagy épp rosszabbul sikerült tétel, esetleg egy kis megbicsaklás, itt minden úgy kerül a tányérra, ahogy azt a séf kigondolta, ő pedig pont elég jól tudja, hogy mit akar.

A teljes, hosszú menü:

dscf8233_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpegAmuse bouche:

dscf8178_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

Bonito, karalábé, krumpli, tápióka

dscf8185_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

És egy türelmetlen Világetetett:

dscf8184_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

Tartelette tojássárgával és szarvasgombával

dscf8189_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

Szardínia, retek, mustármag, paprika

dscf8200_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

dscf8196_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

Kenyér, vaj

dscf8206_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

Zeller, kagyló, txogitxu (baszk steak) [meg még: tengeri sün, szárított sunka, kenyérmártás]. 

dscf8210_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

A zellerhengerecskéket megesett már, hogy a felesége csinálta, eléggé idegőrlő meló...

dscf8216_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

Vörös garnéla, retek, szilvalé. Gőzölt tojással, tintahalból készült, ropogós  "levesbetéttel".

dscf8221_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

Halkrém, amúr, kaviár.

dscf8226_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

dscf8224_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

Lazacpisztráng, kaporolaj, lazackaviár cseresznyefa-tányéron

dscf8239_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

dscf8242_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

A séf

dscf8248_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

Fertő-tavi fogas, sampinyon mogyoróval töltve, rajta csontvelő, szarvasgomba

dscf8253_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

dscf8257_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

Angolna, libamájhab, töpörtyű, mangalica-pecsenyelé

dscf8258_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

dscf8264_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

dscf8260_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

Horvát szkampó, pájsli borjúnyelvből, cochayuyo (perui borostyánszínű alga), citromzselé, vajas morzsa

dscf8270_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

dscf8271_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

dscf8273_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

És akkor a desszert előtt egy kis intermezzo, a sajtkocsi érkezése!

dscf8291_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

dscf8277_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

dscf8285_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

dscf8288_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

dscf8295_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

Macarpone, sósmandula-fagyi, feketeribizli, puffasztott vadrizs

dscf8306_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

Bodza, Granny Smith almakockák, vaníliahab, tormafagyi, csokicsipsz

dscf8309_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

dscf8315_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

dscf8317_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

Joghurt, tárkony, sárgabarack

dscf8324_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

Répa, rozmaring, csoki

dscf8329_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

dscf8343_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

dscf8347_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

dscf8338_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

Remélem átjön a képekből az a hihetetlen elegancia és könnyedség, ami a tálalást és az ízeket, ízharmóniákat is jellemzi, amihez mégis markáns ízek párosulnak. Nálam simán ér 3 Michelin-csillagot is a menü.

Konstantin Filippou Gourmet Fesztiválos fellépését alig várjuk már, a két Michelin-csillagos séf csillogó szemmel mesélte, hogy nagyon készül az előadására, bemutatójára, szeretne a fiatal generáció számára valami nagyon hasznosat adni... Ennél többet egyelőre nem tudunk, csak azt, hogy péntek este kerül majd sorra, és lesz egy nagyon izgalmas, exkluzív vacsorája is, ahol megkóstolható a menüje, ami egyébként erősen hasonlít a fentiekre!

dscf8350_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

Budapest amúgy is elég kedves a számára, hiszen éppen itt kapta meg a második csillagát! Amihez - vicces módon - mivel épp mellette voltam, amikor kiderült, pont én gratulálhattam először, mielőtt a színpadra ment volna a Michelin gálaesten.

dscf8351_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

Most jöttem rá, hogy végül elfelejtettem róla rendes portrét lőni, így marad ez a közös kép, akik érzékenyek az ilyesmire, inkább forduljanak most el:

img_6309.jpg

Viszont egy korábbi látogatásom során lefotóztam rendesen is:

sam_5651.JPG

sam_5653.JPG

Konstantin Filippou a Facebookon, és a weboldala.

dscf8348_filippou_vienna_michelin_austria_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr6014805250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.05.06. 10:04:32

Tetszenek a fogások, csak fogalmam nem lenne hogy mi ehető, pl azok a levelek, meg ilyesmik, biztos ott kérdezgetném :D

Amúgy mi a szárított SUNKA? Sonka csak elírás? Vagy csehül írtad le valamiért?

kék madár 2019.05.08. 08:25:47

mar a kepekbe meg a hozzavalok terkepre rakasaba belefaradtam, kepzelem vegigenni milyen kimerito volt