이종국 - Látogatóban a koreai művészséfnél
2019. április 22. írta: világevő

이종국 - Látogatóban a koreai művészséfnél

Lee Jong Kuk, vagy még inkább Li Dzsongkuk igazi művészséf: nem csak a gasztronómiában alkot művészi igényességgel, hanem az étterme és az otthona is leginkább egy galériára  hasonlít. Mindkét helyen jártam, megmutatom!

dscf9195_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

 이종국 104 az étterme neve, Szöul elegáns villa- és diplomatanegyedében, ahol az egy főre jutó specialty kávézók száma a legmagasabb a koreai fővárosban. Ebbe a környezetbe tökéletes passzol az elegáns, több szintes étterem, ahol a berendezés hűen tükrözi a séf gastronómiai művészi felfogását.

dscf9044_korea_seoul_vilagevo_jokuti_andras-effects.jpg

A három szinten egyre magasabbra jutva egyre elegánsabb kiszolgálás és stílus jellemző, alul még egyszerűbb ebédre is nyílik lehetőség, legfelül már csakis elegáns sok fogásos degusztációs menü van.

dscf9130_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf9114_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

Még egy kis shop is helyet kapott a földszinten.

dscf9105_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

Na meg egy "sámlimúzeum".

dscf9104_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

2018-ban kapott csillagot az étterem

dscf9128_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf9121_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf9123_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf9124_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf9126_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf9129_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf9127_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

Igazán komoly megtiszteltetés, hogy végül saját otthonában tudtunk vele beszélgetni, a magas falak által védett épületbe nem lehet belátni az utcáról, amellett, hogy építészetileg is nagyon érdekes, és megeletősen tágas is, a legfőbb érdekesség mégis az, hogy a közvetlen környezetében egy erdő taláható, ami a zsúfolt fővárosban az egyik legnagyobb luxus.

dscf9046_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf9097_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf9091_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf9096_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

És persze mi más lenne az épület mögött, mint minden rendes koreai háztartásban: a fermentáló edények, amiben a szójababpaszta (döndzsang) és a csilipaszta (gocsudzsang) érlelődik. [A kimchit föld alatti edényekben készítik.]

dscf9252_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

A mellékhelyiségek sem nélkülözik az eleganciát:

dscf9066_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf9060_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

Ez nem a vécé, hanem egy kút:

dscf9244_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

Erős a gyanúm, hogy a beredezés és a gyűjtemény nagy részét bármelyik múzeum örömmel fogadná be...

dscf9069_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf9074_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

Sőt, az állandó kísérőknek tűnő konyhai személyzet is előpattintott egy komoly kóstolót, amiben az egyik emblematikus étele is helyet kapott. (Ráadásul ez Budapesten is kóstolható lesz, lásd lent!)

dscf9133_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

Tavaszi tarisznyarák és porridge:

dscf9141_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf9135_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

Fahéjjal illatosított császár 15 éves mungobabpasztával (A séf egyik specialitása, hogy extrém hosszú ideig fermentálja a különleges pasztáit). Ehhez az ételhez rögtönzésszerűen hozzápárosította a Fekete Zsóka-féle lardót is, amit ajándékba vitt neki Zsófi.

dscf9147_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

Fekete. Bambuszszénpor, padlizsánhéj(!), gombák. Hihetetlenül finom, umamiban gazdag tányér, nagyon izgalmas állagokkal.

dscf9157_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf9155_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

"Koreai olio". Mungóbab, 15 éves babpaszta, kagyló, fokhagyma. Ez egyben majdnem premier is volt, életemben másodszor ettem olasz tésztát evőpálcikával. (Először Japánban.) Nem erre találták fel...

dscf9168_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

img_7509.jpg

dscf9170_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

És még egy kis édes snack a végére, különböző gyümölcscsipszek.

dscf9227_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

Ahogy mesélte, itt időnként nagyon komoly VIP-vendégeket szokott fogadni, legközelebb például Andrew herceget fogja majd vendégül látni, de René Redzepi is volt már itt vendég egy kis koreai főzőtanfolyamon.

dscf9075_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf9077_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf9071_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

img_7503.jpg

dscf9248_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf9059_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf9057_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf9053_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf9061_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf9064_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf9068_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

A séf szereti maga dizájnolni az étlapjait, sőt, ételeit is gyakran fotózza maga, ebből pedig elég impozáns gyűjteménye is van, aminek egy részét meg is mutatta.

dscf9188_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf9195_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

img_7514.jpg

dscf9196_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf9197_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf9205_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf9199_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

Így derült fény az egyik jelmondatára is: "Amit a tányérra teszek, az nem étel, hanem a lelkem és a szenvedélyem."

dscf9240_korea_seoul_chef_michelin_lee_jong_kuk_vilagevo_jokuti_andras.jpg

De még azt is elárulta a "magyar gasztrodelegációnak", Mautner "Chili&Vanília" Zsófi volt velem, együtt faggattuk a séfet, szóval érdemes az ő oldalát is figyelni, hiszen nyilván egészen más szempontokat fog majd kiemelni, mint én.

img_7533.jpg 

És a Gourmet Fesztivál / exkluzív programok keretében meg is lehet kóstolni a főztjét májusban. Akit pedig mélyebben érdekel a koreai kultúra, a Koreai Kuturális Központban talál magának gasztro- és egyéb izgalmas programokat is, ők egyébként támogatták is az utunkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr314780286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hérics 2019.04.23. 09:52:07

Kedves András.

Akkor mi van, ott járt vitt is hozott is, evett ivott jól érezte magát. Mi közöm hozzá_

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2019.04.23. 09:55:22

@Hérics: kedves Hérics,
Ez esetben valóban semmi köze hozzá, kérem ne kémkedjen utánam!
Üdv,
András

Attilajukkaja 2019.04.24. 10:56:52

Gyönyörű!!! És klassz fotók.
A porridge az magyarul nem zabkása?

@Hérics:
Nekem jó kis kedvcsináló írás volt. Ha újra arra járok, szívesen beugranék ebbe az étterembe. Te nem?

Hérics 2019.04.24. 14:38:39

@világevő: @Attilajukkaja: Véletlenül dobta a gép eszembe nincs kémkedni. Utazzon egyen igyon kedvére, hisz megteheti.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2019.04.24. 21:49:15

@Attilajukkaja: köszi szépen! porridge, igen, lehet zabkása is, de inkább kása úgy általában, írhattam volna azt is valóban.