Világevő Térkép: a világ legfinomabb térképe!
2018. november 07. írta: világevő

Világevő Térkép: a világ legfinomabb térképe!

Sok hónap munkával elkészült a titkos projektem, a Világevő Térkép, egy kulináris térkép a nemzetközi konyhák leghíresebb ételeivel, amire nagyon vágytam. Íme.
vilagevo_terkep_kesz_mockup_hintalo_frameless50percent.png

"A Világevő kulináris térkép az idei év legeredetibb és legjobb gasztroajándéka, nem tudok elképzelni olyan, a gasztronómia iránt szenvedélyesen érdeklődő gyereket, vagy felnőttet, akinek nem okozna örömöt! Szuperül néz ki, felfedezésre inspirál, és egy igazi vizuális világ körüli gasztrotúrára repít bennünket."

Mautner Zsófi, Chili&Vanília

mautnerzsofia.jpg

Egyrészt a saját gyerekeim számára, másrészt pedig azt gondolom, hogy akár egy gyerekszobának, akár egy konyhának vagy nappalinak is kiváló és informatív dísze lehet. A térkép és a rajzok elkészítésére az egyik legkiválóbb gyerekkönyv-illusztrátort, Schall Esztert kértem fel, aki örömmel vállalta is a munkát:

“Nagyon izgalmas kihívásnak ígérkezett András ötlete, hamar neki is kezdtem. Érdekes, hogy ezzel egyidőben kezdtem el egy szigorú diétát, így a munka eleje kicsit nehezebben ment, folyton ínycsiklandó, szaftos kajákról nézegetni fotókat, leírásokat, majd megrajzolni őket... De a végére, ahogy a diétát is megszoktam, nagyon érdekelni kezdtek az ételek és elkészítésük. A rajzok digitálisan készültek, Andrással folyamatosan egyeztetve. Remélem, nektek is tetszik!”

schalleszter.jpg

A Világevő Térképen persze nem fér el a világ minden fontos étele, de az igazán emblematikus ételek ott vannak: a magyar gulyás, a brazil feijoada, a kanadai poutine, a mexikói chiles en nogada... És az sem gond, ha nem ismered mindet, hiszen rövid leírás is tartozik hozzájuk, azaz nagyobb gyerekek és felnőttek maguk is tájékozódhatnak az ételek világában (és a szülők sem maradnak szégyenben, ha a gyerek rákérdez, hogy mi is van a képen...). És nyilván nem maradhatott ki a nagy kedvencem, a vietnami nemzeti étel, a pho sem...

Pár kis részlet kinagyítva:

Egy kis Dél-Kelet-Ázsia:

magni_vilagevo_terkep.jpg

Ez pedig egy dél-amerikai részlet:

magni2_vilagevo_terkep.jpg

M E G R E N D E L É S

Elkészültek az első példányok. Nem lesz tömegtermelés, így csak rendeléssel lehet biztosra menni, nem lesz boltokban sem.

Rendelés pedig igen old-school módon emailben lehetséges a vilagevo@gmail.com címen, a tárgy legyen 'térkép', és persze legyen benne a kívánt méret (L/M), így tudom majd visszaigazolni a rendelést és jelezni az átvétel helyét. (Zuglóban lesz egyébként átvétel, éjjel-nappal, akár hétvégén is!)
A rendelés visszajelzése esetenként elhúzódhat 1-2 napot, annél többet nem hiszem, mert elég sokat vagyok úton. Egyelőre pár példány már elkészült, így, aki gyors, hamar át is veheti, aztán majd igyekszem további példányokat is készíteni.

Ha valaki szeretné megtekinteni, hogy is néz ki a valóságban, arra is van mód: a kiváló olasz delikátban, a Buonóban lehet az Oktogon közelében megnézni [holnap (november 8.) déltől], a Teréz krt. 9. belső udvarában minden hétköznap (H-P 11-18:30, de érdemes megnézni az aktuális nyitvatartás, a karácsony közeledtével elképzelhető, hogy bővül.)

Készül belőle egyébként idegennyelvű változat is, már csak emiatt is akartam rá mindenképpen a gulyáslevest feltenni...

Ha tudsz olyat, akit érdekelhet, minden megosztás segít!

És akkor a száraz adatok:

Világevő térkép
Kulináris térkép a nemzetközi konyhák leghíresebb ételeinek rajzolt illusztrációjával, a vietnami pho levestől a mexikói taco-ig, a gasztronómia iránt rajongó gyerekek és felnőttek falára.
Kreatív koncepció: Jókuti András, a Világevő
Grafika: Schall Eszter

Műszaki paraméterek: vakrámázott, prémium minőségű festővásznon, UV álló festékkel, precíz kézi feszítés
Méretek:
L [60 x 90 cm] 15.900,-
M: [40 x 60 cm] 11.900,-
Karitatív hozzájárulás: “Tarnabod és mi”*
További információk, elérhetőségek: vilagevo.hu

Megrendelés: vilagevo@gmail.com a méret (M/L megjelölésével a levélben).

* Minden Világevő térkép megvásárlásával rászoruló gyerekek étkezését is támogatod: jelenleg a A „Tarnabod és mi” (TaMi) csapatát, akik hetedik éve támogatják a Heves megyei falu mélyszegénységben élő gyerekeit főzésekkel, élelmiszercsomagokkal, edukációs programokkal.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr3314270365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

finisz 2018.11.10. 15:09:21

Figyelj, lehet én vagyok a hülye, de nem értem a lényeget, pedig a posztot elolvastam. A "térkép" önmagában semmi pluszt nem nyújt, amit, egy 0,10 másodperces Google-s keresés ki nem dobna.
A támogatósdit értem, annál is inkább, mivel aktívan támogatom a varosban blog "Város Hőse" projektjét, holott a kedvezményt még sosem vettem igénybe, és nem is fogom.
Mondjuk, nekem Mautner Zsófi jelenléte több, mint elég ahhoz, hogy ne támogassak olyasmit, amiben ő jelen van.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.11.10. 15:16:08

@finisz: segítek levonni a kozekvenciát: nem tartozol a célcsoportba.

kék madár 2018.11.11. 03:38:30

@világevő: ki a celcsoport? Jo otletnek tunik, de nem tudom elkepzelni papirbon ahol nagyon korlatozott a hely

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.11.11. 03:44:35

@kék madár: akinek van legalabb 40x60 cm-es szabad hely a szobaja falan es nem jelent kizaro okot, ha meglatja a Mautner Zsofi fejet :)
Ez egy dekoracio, kep, falra akaszthato, vagy ez nem derul ki eleg vilagosan? Mert akkor at kell fogalmaznom.

kék madár 2018.11.11. 10:18:31

@világevő: miattam ne fogalmazd at, biztos nem ertetlenkednek, ha tobbet latnek belole :)

Alfréd76 2018.11.13. 14:55:35

De, kiderül. Persze aki nem akarja érteni, annak hiába írod körbe akárhányszor. Gyanítom, az efölött értetlenkedők és a "mi az a piszok ott a tányér közepén anyám pörköltje jobb" hozzászólók között van egy elég tekintélyes közös halmaz.

finisz 2018.11.15. 10:35:20

@világevő: Valóban nem, de az airbnb-s turistalakások tulajai tutira lecsapnak rá ;)

finisz 2018.11.15. 12:00:17

@világevő: Hoppá a Mautner-féle reagálásod csak most vettem észre. Nos, akkor tisztázzunk valamit, nem a személye ellen van kifogásom, hiszen emberként nem ismerem. A jelenséget tartom meglehetősen károsnak, gasztronómiai szempontból, mármint a "gasztro-celeb" jelenséget. Fürdős Zoltánnal is hasonló ellenérzéseim vannak például.

Mooc 2018.11.15. 14:14:11

@finisz:

Mar ne is haragudj, de ezt en kirem ki magamnak! Zsofi es a Furdos Zs kozott akkor a kulonbseg, hogy azt egy kommentben nemigen lehet kifejezni.

Alfréd76 2018.11.15. 14:42:38

@finisz:

Érdekes, én ugyanígy vagyok azokkal az internetes trollokkal, akik csak szétbarmolni tudnak egy-egy fórumot. Nem a személye ellen van kifogásom, hiszen emberként nem ismerem. A jelenséget tartom meglehetősen károsnak.

finisz 2018.11.15. 16:26:29

@Mooc: @Alfréd76: Értem, tehát, ha nem tetszik valami, ami eltér a mainstreamtől, akkor troll vagyok meg minden. No, már csak az hiányzik, hogy megjelenjen a bloggazda, és megsimítsa a buksitokat, egy "köszuönöm, drágáim" kíséretében.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.11.15. 18:26:25

@finisz: nem egészen értem a gasztrocelebség elleni kifogást sem, de persze jogod van nem szeretni akárkit is. Ha úgy definiálod a Zsófi celebségét, hogy közismert, de valódi értékek nélkül, akkor viszont mindjárt van értelme beszélni róla, hiszen ott van esély bármiféle objektivitásra. Márpedig elég régóta követem a pályafutását, egészen az ismeretlenségtől (sőt, még kicsit elfogult is lehetek, hiszen volt szerepem abban, hogy ismertté vált), és meggyőződésem (=rengetegszer meggyőződtem róla), hogy valódi értéket teremt, hihetetlen sok munkával, valódi kísérletezéssel, saját (vagy korrekt módon megjelölt) inspirációs források alapján teszi közzé a nagyon alaposan letesztelt receptjeit, főzési tapasztalata és tudása is kivételes, és ez nem csak az én véleményem, hanem rengeteg - általam is nagyra becsült séf és más szakmabeli - is ugyanezt gondolja. Tehát szerintem objektív alapokon nem lehet ellene kifogásod. Hogy szimpi-e, szereted-e a sítlusát, megjelenését, ízlését, az már egy egészen másik kérdés, amiben nem is jutna eszembe vitázni. (viszont ebben az esetben se nálam reklámozd ezt, arra kérlek, köszi.)

finisz 2018.11.15. 18:40:54

@világevő: Bocs, nem tudtam., hogy a barátod, és ez egy ilyen bennfentes kör, amiből én ki is maradnék, mert sosem bírtam az ilyeneket. Objektív alapon is van kifogásom, de mivel a barátod, teljesen felesleges ezen vitázni, mivel eleve nem vagy objektív.
De még egyszer mondom, mert úgy látszik nem jött át, a személye ellen nincs kifogásom, nem érdekel, hogy néz ki, hogyan öltözik, mennyire jó haver ésatöbbi.

Mooc 2018.11.16. 08:05:41

@finisz:

En csak annyit jegyeztem meg, h oriasi a kulonbseg a Zsofi es a Furdos Z kozott. Utobbira 100%-ban raillik az altalad korvonalazott gasztroceleb "stilus". Nem mondom, h nincs olyan videoja ami ne lenne jopofa, de elegge kitalaltnak erzem mindazt ami ot korbeveszi. Ezzel szemben a Zsofinal meg azt latomn, h a receptek valoban ott vannak/voltak a tarsolyaban amit megoszt az emberekkel.
Abban igazad van, h mindkettojuket folkaptak, de en meg mindig arra szeretnek ravilagitani, h melyikuk milyen hatterrel kerult bele ebbe a szferaba.

Az meg aztan vegkepp szubjektiv, h neked ki es miert szimpatikus vagy sem. Van a szemilyeseg es van a szakmaisag. Szerintem nem kell, h mindketto egyszerre feleljenem meg az embereknek ;)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.11.16. 09:29:53

@finisz: de nem is próbáltunk bevenni! :) Éppen ezért említettem objetív dolgokat (főzési tudás, tapasztalat, kipróbált, saját receptek), amik elleni érvet nem hoztál fel, így tényleg nem értem a dolgot, de persze nem is kell feltétlenül értenem. Önmagában attól, hogy valaki a barátom nem kell feltétlenül eldobnom a józan eszem, van például egy csomó vízilabdás barátom, ettől még meg tudom ítélni, hogy melyikük mennyire jó (vagy éppen közepesen) tehetséges játékos. Szóval nem korrekt annyival elintézni, hogy márpedig én nem ítélhetem meg, hogy mit tud. De ezzel le is zárom a témát részemről.

finisz 2018.11.16. 11:59:56

@Mooc: Szakmai alapon mondom, hogy számomra a két ember ugyanaz a kategória, csak a módszerük volt más, az egyikük a hagyományos bloggal, a másikuk meg vloggal, de mindkettejük esetében voltak és vannak szakmai szemmel nézve, hibák. Számomra ők hobbiszakácsok, akikről a magyar média úgy ítélte meg, hogy képernyőképesek.
Szubjektíven meg, nem érdekel a személyük, hogyan öltöznek, viselkednek, hogyan néznek ki, szóval tök mindegy, hogy szimpatikusak, vagy sem. De ezt szerintem negyedjére írom le.

finisz 2018.11.16. 12:02:48

@világevő: Köszi, most már ezt is tudom, hogy ez a blog is egy bennfentes baráti/haveri társaság chat-felülete, így meg is kímélem a személyemtől a nagybecsű társaságot. Nem kell megköszönni.

Mooc 2018.11.16. 12:08:48

@finisz:
Mielott reszemrol befejezettnek tekintenem ezt a dolgot engedj meg 1 apro eszrevetelt a szakmaisagot firtatvan:
Melyik a hitelesebb szerinted? Az akinek van "jopar" kiprobalt(!!!) recept a tarsolyaban vagy az aki hirtelen minden eloelet nelkul feltunik a kepernyon es gombamod jellenenk meg a kulonbozo "egyedi" receptjei??
Tudod mit? Lehet tenyleg van neki olyan, de a korites vegett szamomra egyaltalan nem hiteles!
Szoval hobbiszakacs ide vagy oda en nem emlitenem oket egy lapon!

Peace!

finisz 2018.11.16. 12:23:36

@Mooc: Tényleg utoljára, mert megtiszteltél a válasszal. Először is nem vagyok dühös vagy sértett, vagy semmi ilyesmi (a "Peace!"-ből következtettem arra, hogy ezt feltételezed). Simán a gasztro-celebség jelenségével van problémám, de egy erről való beszélgetés vagy vita sem okoz álmatlan éjszakákat, mert valóban csak szakmai szemmel nézem. Abban igazad lehet, hogy akadhatnak különbségek a hobbiszakácsok között, akiket felkap a média, de attól ők még hobbiszakácsok maradnak, bármennyire is jó az ízérzékük, bármennyire is kombinációkat találjanak ki a blogjukban, vlogjukban, vagy éppen szakácskönyvükben.
Hogy is mondjam csak, egy szakács, nem attól az, hogy tud főzni, az csak az alap, ahonnan elindul.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.11.16. 20:12:42

@finisz: "ez a blog is egy bennfentes baráti/haveri társaság chat-felülete" - ezt honnan "tudod"? Mert akadt még egy kommentelő, aki velem ért egyet egy témában? Ha ilyen megtörténik, akkor inkább távozol? :) Szíved joga, de ezt sem értem, ahogy azt sem, hogy mi a gond azzal, ha valaki hobbiszakács és közben ismert? Kinek szabad ismertté és népszerűvé válnia ahhoz, hogy ne legyen vele bajod? Ha valaki nem állítja magáról, hogy szakács, akkor miért baj, ha nem az? Milyen iskolák/munkahelyek/szakmai végzettségek esetén fogadod el az ismertté válást jogosnak? Vagy mik a kritériumok?

petimegmondja 2018.11.17. 10:01:41

@finisz:

Huhh! Zsófiról alkotott véleményed kísértetiesen emlékeztet egy közel tíz évvel ezelőtti vitára, amikor a Venesz Józsi Baráti Köre (aka Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség) vezetése és tagjai "bőgősnek", "hobbiszakácsnak", meg "bloggernek" aposztrofálták Molnár B. Tamást, mert nem rendelkezik magyar "Szakmunkás Bizonyítvány" sajtpapírral szakács szakmában. Hát én 30+ éve rendelkezem vele (meg Ecole Lenotre oktatói oklevéllel, továbbá sokéves nemzetközi szakmai gyakorlattal) és mivel Tamást és Zsófit is személyesen ismerem, elárulhatom Neked, hogy szakmai ismereteik messze felülmúlják "szakképzett" magyar szakácsok tömegeinek képzettségét. (Mondjuk, szakmai képzettség terén Tamás elve a "non-plus-ultra".) Az, hogy valaki "gasztroceleb", önmagában nem mond semmit. Gordon Ramsay 12, Joël Robuchon 27 csillaggal (volt) "gasztroceleb", mégsem vitathatod a szakmai felkészültségüket.