Egy fantasztikus kisétterem Párizsban
2017. május 24. írta: világevő

Egy fantasztikus kisétterem Párizsban

Párizs hemzseg a nagyágyúktól, itt jött létre a fine dining és azóta is rengeteg hatalmas séf működik itt. Végigkóstoltam nagyon sok 3-csillagost is, de az utóbbi időben egyre inkább a kis modern bisztrókban értek a legkellemesebb meglepetések: igazi szerzői konyha, ahol a maroknyi vendég közvetlen kapcsolatban van a séffel. Az ételek pedig messzemenően aktuálisak és izgalmasak. És még megfizethetők is.

img_1285.JPG

Ha az ember jól választ nevet az éttermének, akkor tényleg nincs szükség cégérre. Ez az elv vezérlhette a Porte 12, azaz a 12-es ajtó séfjét, Vincent Crépelt is, amikor 3 éve megnyitott az éttermét. A 10. kerület egyik nem különösebben menő utcájában hangulatos bronzbejárat, rajta egy 12-es számmal. Ami egyben a házszám is, az utca pedig a Rue des Messageries. Az étterem az utcától teljesen szeparált, egy kis folyosó vezet be az utcáról a kapun belépve a dizájnos belső részbe, ahol összesen 10 asztal, nagyjából 32 szék várja a vendégeket, egy üvegfallal elválasztott látványkonyhában lehet követni a szakácsok működését. 

És akkor a menü, tele friss, gazdag, változatos ízekkel, nagyon magas színvonalú ételekkel. 

Üdvözlőfalatok:

Habcsók kacsa- és szárnyasmájból készült mousse-szal (erről nincs fotó)
Durbincstatár sóskalevélben
Makréla hagymával

Tanyasi tojás krumplival, vaníliával és karamellizált almával
Ropogós tuile szarvasgombás tojássárgalekvárral

img_1232.JPG

Marinált márna (én magyar mogyoróval adnám, de csak az alliteráció kedvéért) savanyított zellerrel, csicsókapürével és fermentált lestyánlével

img_1236.JPGimg_1238.JPG

Kenyér és vaj:

img_1242.JPG

Carpaccio tejes borjúból, piquillos-krém, salottavinegrett

img_1246.JPG

A vöröshús-mentes menüben ehelyett friss borsóhajtás, edamamebab, kumkvat és tavaszi zöldek

img_1244.JPG

Zöld sprága, kenyércsipsz, tojássárgasabayon

img_1249.JPG
Tőkehal tengervízben fehér spárgával, tengeri algából készült beurre blanc mártás lestyánolajjal

Kacsamáj, portóiredukció, mogyoróolaj és ropogós articsóka

img_1258-001.JPG

Alternatívaként: árpagyöngyrizottó gombával és parmezános zabropogóssal 

img_1257.JPG


Borjú, zeller, hagymajus, petrezselyemolaj

img_1267.JPG
A sajtfogás, emblematikus: Comté, szárazon érlelt marha Grisons-ból, csicsókalé

img_1268.JPG

Tápióka, kókusz, thai teaszorbé

img_1272.JPG
Csokoládé, céklaszorbé

 img_1275.JPG

Financier

img_1280.JPG

Tökéletes balansz, megfelelően adagolt savasság, végig ügyesen fenntartott izgalom, és persze kifogástalan szerviz. A magas minőségű alapanyagokat a lehető legjobban hagyja is érvényesülni a séf, kreatív tételek, csupa öröm. Nagyon szerethető hely!

A csupaszív séf és az iménti kéz tulajdonosa:

img_1291.JPG

Klasszikusabb irány, de hasonló koncepció van itt is!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr8512538141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sncf 2017.05.25. 14:29:52

"És még megfizethetők is." Még, éppen. Egy 80 eurós menü épp az Onyx árait hozza.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.05.25. 16:22:26

@sncf: az Onyx menüje 100+ euró. És ez Párizs, ahol nem 800 forintos ebédmenütől indulnak az étkezések árai. Na meg fine dining, nem spórolásra való, viszont ár-érték arányban szuper.

ferencz1971 2017.05.25. 19:02:19

Izgalmas kis hely lehet. Az ara Parizs-hoz kepest nagyon szalonkepes.
Ez egy menu volt ebben a sorrendben vagy csak foto valogatas?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.05.25. 19:12:53

@ferencz1971: igen, kóstoló menü, nincs is más náluk, csak a hossza variálható. ahol jelezve van alternatívaként, az az fölötte levő fogás helyett jött a vacsorapartneremnek.