Nyers marhaszív és hamutartó, mint tányér, élő pincebogár, mint levesbetét - a legbizarrabb vacsora
2016. szeptember 20. írta: világevő

Nyers marhaszív és hamutartó, mint tányér, élő pincebogár, mint levesbetét - a legbizarrabb vacsora

Vigyázat: felkavaró képek!
Azt hittem, hogy nehéz nekem meglepetést okozni, annyi furcsa és bizarr dolgot ettem már. Aztán egy egészen különleges koppenhágai étteremnek mégis sikerült. Megmutatom hogyan!

sam_5470.JPG

Aki valami szolidabb északi menüt nézegetni, erre meneküljön!

Ebédre a Noma szerény 15 fogásos menüje, utána egy kis autentikus mexikói taco, így készültem a 45 fogásos Alchemist vacsorára, Ramus Munk éttermében.

sam_5414.JPG

Már maga a hely is egészen páratlan, a kis japán, konyhapultos éttermeket idézi, csak éppen itt nagyon sötét van, napközben is, csak a tányér helyére irányul egy-egy szpotlámpa, az összesen 15 férőhelyes étteremben. Azért nem 14, mert az elriaszthatná a babonás japánokat, ugyanis nem véletlen a dizájn és az elrendezés, a séf nagyon sokat inspirálódik a japán gasztrokultúrából. Ahogy meséli, legutóbbi japán séf vendége gy nevetett egyes fogások láttán, mint egy kisgyerek, a vele utazó segítője nem tudta mire vélni a dolgot, soha nem tapasztalt tőle még ilyet. (Ők végül egyébként ide érkeztek meg utána, az ibizai szuperfoodie-eseményre.)

A kihívás elég komoly, tud-e izgalmat okozni egy étterem a Noma, a világ legjobbja után? Tud. Megmutatom mivel.

Arra nem vállalkozom, hogy mind a 45 fogásról nagyon részletes leírást adjak, de azért a legfontosabb dolgokat kiemelem mindenhol. Először is egy kis videó néhány étellel:

És akkor jöjjön a teljes menü:

Zöld alma
(laza, fagyos hab formájában, hozzá virágszirmok és citrusos, ropogós hangyák)

sam_5418.JPG

Fagyasztott cseresznye
(molekuláris poén, roppanós héjban folyékony cseresznyelé)

sam_5421.JPG

Krumplicsipsz, medvehagyma
(zacskóstul fogyasztandó!)

sam_5423.JPG

Hamutartó
(krumpli, póréhamu, szárított paradicsom)

sam_5426.JPG

Paradicsomtart, mustár

sam_5428.JPG

Citrom, gólyaorr, gin. 

sam_5431.JPG

Polip, bonitopehely

sam_5432.JPG

Gillardeau osztriga, szalonna

sam_5436.JPG

Tengeri sün pirítóson

sam_5441.JPG

Langusztin borókával
(alaposan karamellizált farokrésszel)

sam_5449.JPG

 Tengeri pók és író

sam_5453.JPG

 Avokádó és lime

sam_5457.JPG

Nori, yellowtail 
(Ropogós tengeri algatölcsérben yellowtailtatár és kaviár)

sam_5460.JPG

Aranyhal és haleledel
(hekk és ropogós pikkelyek)

 Unagi burger
(édesvízi angolna grillezve)

sam_5477.JPG

 Naphal, füstölt vaj, kaviár
(a halcsontok is ehetők)

sam_5483.JPG

 Csicsóka
(leves, erőteljes illlattal)

sam_5485.JPG

 Libamáj, kukorica
(a libák kényszertömését ezúttal a vendég magán alkalmazza: a tölcsérben levő libamájhabot alulról kell kiszívni, ami pont úgy néz ki, mintha épp tömnék a vendéget)

sam_5488.JPG

 Bárányagy, hangyák
(bárányagymousse báránykoponyában tálalva, a könnyebb emészthetőség kedvéért ropogós hangyákkal és lárvákkal)

Nyers, marinált szív, vér
(természetesen egy nyers szívben tálalva, mi másban? A szív tényleg szív, a 'vér' egy gyümölcsös szósz, amit a drámai hatás kedvéért egy vérátömlesztésre/infúzióra szolgáló zacskóból adagolnak a tányérra.)

Tehéntőgy, szarvasgomba
(Ez is elég eredeti párosítás)

Csontvelő, piros bogyós gyümölcsök
(Csontban tálalva, ami az előzőekhez képest kicsit sem bizarr)

sam_5513.JPG

 Laksa leves
(Tényleg az, ami, egy jó csípős délkelet-ázsiai laksa)

sam_5518.JPG

 Vagjú A5 BMS12
(mint kiderült, ez még Kentaro Nakaharától van)

sam_5522.JPG

 Lótatár csirkeláb
(ropogós csirkeláb(bőr) előbb villaként használandó, aztán elfogyasztandó)

Teriyaki hasaalja
(szarvasgombával)

sam_5528.JPG

 Tom Yum, ászkarák
(Kevésbé romantikus nevén pincebogár a levesbetét, amik élve kerülnek a tányérba és a forró leves csak akkor kerül rájuk, amikor az ember már megcsodálhatta, ahogy szaladgálnak a tányéron, ahogy a fenti videón látszik. Ízük persze nincs, csak egy roppanós textúra.)

sam_5530.JPG

Itt az egyik:

sam_5531.JPG

Kezdődnek a sajtok:

Gruyere sajtos gofri
(ecetporral megszórva)

sam_5533.JPG

 Beverly Hills 90210
(egy szuperfinom sajtos-sonkás-szarvasgombás toasthoz kellett a séf kedvenc sorozatának(?) zenéjét hallgatni. Szerencsére nem ismertem fel.)

sam_5540.JPG

 Brie de meaux, barnaméhek
(Különböző brietextúrák méhecskepürével.)

sam_5546.JPG

 Sajtharang
(Egy modern cheesecake)

sam_5552.JPG

 Stilton, csokoládé
(sajt és csoki)

sam_5555.JPG

 Ribizlipite
(Folyékony pite, egyszerre kell szívni a két csövet, így a szájban keveredik össze a két különböző ízű és hőmérsékletű folyadék!)

sam_5561.JPG

Epersaláta, bazsalikom
(Egy elég vicces saláta, ugyanis jégsaláta, egy dán klasszikusnak az újraértelmezése desszertként.)

sam_5564.JPG

 Vanília és olíva
(egy extrém szaftos miniszendvics, ujjlenyomatok nélkül)

Minőségét megőrzi: 2015. 04. 18.
(lárvákból készült fagyi, hozzá pirított lárvák)

A festmény
(a tubusokban gyümölcsízű 'festékek', azzal lehet pingálni az ehető 'vászonra'. Ennyit tudok.)

Teknős és giliszta
(a teknős egy klasszikus dán csoki újraalkotás kiváló csokoládéból, az ehető 'virágföldbe' rejtett giliszta almazselé)

Bodzatölcsér, minidonut

sam_5595.JPG

'Crêpe Suzette' 
Íróból, fagyasztással készült 'palacsinta' flambírozva

sam_5603.JPG

 A számla és a séf alkaraj, ami kiválóan alkalmas vad fűszernövények gyűjtögetéséhez is képi segítségnek:

Összességében elmondható, hogy rengeteg tényleg sokkoló fogás is volt, de nem szorult háttérbe az ételek íze, élvezet értéke sem, azaz nem maradt szimpla poénkodás a bizarr tételekkel, hanem közben egy nagyon magas színvonalú gasztroszínház is megvalósult.

Aki valami szolidabb északi menüt nézegetni, erre meneküljön!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr1411718379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bontottcsirke 2016.09.20. 11:31:28

Féreghajtót 5kg-ként egy tabletta.

fénycsepp 2016.09.20. 11:42:48

Ez nekem olyan, mint a gyémántmelltartó. Megmutatják, hogy olyat is lehet csinálni, de minek? Az ehető vászon es festektubus kombóra szavak sincsenek, egy szinten van az ehető arannyal.

FlybyWire 2016.09.20. 12:11:26

Dekadens nihilista pukkasztás, az első komolyabb társadalmi égés után vasvella.

Wolf Újság 2016.09.20. 12:20:20

Megérett a világ a pusztulásra.

Mrs.Columbo 2016.09.20. 12:40:53

Ha a számlán szereplő összeget nekem fizetné ki valaki (fogásonként), akkor elgondolkodnék, hogy megkóstoljam őket. :D
Na jó, a desszert szekcióból lenne pár, amit megennék ingyen is.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2016.09.20. 13:13:08

Zseniális. Persze van benne pár öncélú is, de az íz párosítás, vagy a textúrák zseniálisak. A lótatár nekem különösen tetszett, mert évek óta szeretnék ló tőkehúst szerezni.
akkor a bikapéniszes pirítósóom simán beférne ide: www.instagram.com/p/tfKOqbBKkp/

FlybyWire 2016.09.20. 14:23:39

@Intimitás Gourmet: szerintem a tehénszarral betekert lóheréd (nem a növény) is simán beférne.

Szelid sunmalac 2016.09.20. 14:57:01

En ezt most nem ertem. Ez most valami vicc, vagy ezek tenyleg azok ,ami oda van irva?

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2016.09.20. 15:08:39

@FlybyWire:
a növény lóhere itt is van:)))) : www.instagram.com/p/4BwVXMhKr1/

de tudod mit? itt van egy kakashere: www.instagram.com/p/uA_GhXBKjb/?taken-by=intimitas_gourmet

Kedves FlybyWire! Mi lenne ha építő jelleggel kommentelnéd, te is boldgoabb lennél, és a többiek is. és lásd meg az üzenetet, a tartalmat is egy-egy ételben.

Mundr 2016.09.20. 21:53:09

Ez nagyon beteg, jó dolgukban már nem tudnak mit kitalálni.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.09.20. 22:31:57

Szeretek új éttermeket kipróbálni és új ételeket megkóstolni, de bogarakat, lárvákat és polipot nem ennék. Az étlap másik felében van néhány érdekes ötlet, azért ki tudnék választani 10-15 fogást, ami érdekel.

Alfréd76 2016.09.21. 01:00:54

Az aranyhallal mi lett? Nem adtak hozzá egy merülőforralót?

A vagjú jól látom, hogy nyers?

Amúgy: általában az élményeid nagy részét irigylem, kipróbálnám. Erre nem tudom, hogy készen vagyok-e... Bár ezerszer inkább ez, mint a cikkben is hivatkozott "foodie jet set Ibiza" élmény.

dinneralfresco · http://dinneralfresco.hu 2016.09.21. 12:56:40

Nem mindennapi menüsor, nekem a Hannibál c. sorozatban felvonultatott menükhöz hasonlít a bizarrsága, bár egyenőre embert nem szolgáltak fel... A legtöbb rovart már próbáltam, de azt hiszem itt az élő pincebogárral szintet léptek. És mi még visszaküldünk egy levest, ha csótány van benne :D
Úgy gondolom, hogy a menüsor egyes fogásai inkább hatásvadászok és a show elemei, mint valódi gasztronómiai élmények. Ezzel együtt érdekfeszítő beszámoló!

FlybyWire 2016.09.23. 13:02:44

@Intimitás Gourmet: Építő jellegű kommentet kérsz?

Ez egy baromkodás, sznobéria, rongyrázás, provokáció. Emellett még ízléstelen is.

Részemről bármilyen ételt megkóstolok, amibe nem halok bele (bogár, akármi), ha azt ésszerű, köznapi formában kínálják, ahogy az a normális életben (szerte a világban) elfogadott. Vannak ízléses Michelin csillagos éttermek, de van egy határ (kb a 7-8 fogás felett) ami már színtiszta gay parade.

FlybyWire 2016.09.23. 13:11:21

@Intimitás Gourmet: De ha már kétszer is megszólítottál 1 íráson belül (?), akkor már elmondom, hogy voltam olyan merész, hogy ránézztek a blogodra. Sajnos.
Tudod, elég sok nővel sikerült életemben jó közelre kerülnöm, hogy megállapíthassam: aki a szexet a kajával közös platformra hozza bármilyen szinte, az nagyon el van tévedve, vagy pedig a teljes szexuális kulturáját a tiniként láttt 9 és fél hétből szedte össze, ahol eperrel stb. baromkodnak.
A való világban az étellel való üzekedés az nagyjából a pisikaki szex penetrációja szintjén mozog - úgy kb. ugyanannyi embert izgat fel mindkettő. Létezik, de egészen marginális. Nekem szerencsére nem volt olyan közeli nőismerősöm, akit egy picit is felizgatott volna ha bármilyen étel szerephez jut szex előtt/közben. Az egyedüli ami mehet, az a pizza, de kizárólag utána :)

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2016.09.24. 13:23:34

@FlybyWire: Persze, hogy van benne őrület, meg provokáció is. De emellet van benne érdekes, vagy művészi is.
Neked esetleg mi a párhuzam a melegekkel ebben?

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2016.09.24. 13:26:29

@FlybyWire: Üzekedés, gay parade, van benned valami elakadás.
Szerintem te csak pár fotót néztél, ugyanis itt a főzésen, az evés kultúráján, szépségén van a hagsúly. És annak üzenetét hogyan éípthetjük be az intimitásba.
Igen gondoltam hogy te a pizza rendelős lehetsz. Nézd nem vagyunk egyformák, neked a házhozszállítós nő kell, nekem meg a degusztációs menüs. :) Szép napot.

FlybyWire 2016.09.26. 15:28:20

A dekadencia nagyjából egyenes következménye bizonyos gazdasági-társadalmi helyzetnek, a bomlás egyik markáns lépcsőfoka.
Azért rossz átélni élőben :(

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.10.13. 21:38:22

Nagyon ... szépek. Messziről. A lárvákat is megetted?

Az ehető vászont és festékeket földszintes megoldásban két éve csináltuk, gyerekeknek. Gingerbread vászon, cukormázak. Egy galéria "foodie"-s megmozdulására :-)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2016.10.13. 21:41:52

@kisrumpf: :) mindent megettem! (kivéve a 'szívtányért', na meg az aranyhalat :)
Az is jól hangzik!

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.10.13. 22:01:05

@világevő: elismerésem.

Nem tudok most már az ablakpárkány alatt lakó pincebogarakra ugyanúgy nézni...

PaOntan 2018.04.14. 14:10:32

Ez az amire en mar azt mondom, hogy nekem sok. Andras utana rendben volt a gyomrod ? Emelem kalapom a batorsagod elott. :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.04.16. 10:30:26

@PaOntan: nem volt semmi gond gyomorilag! :) én nem engedem meg magamnak, hogy ne legyek bátor :)