A világ legcsodálatosabb krémese (2016.)
2016. június 10. írta: világevő

A világ legcsodálatosabb krémese (2016.)

A krémest (meg persze külföldi unokatestvéreit főleg) eleve a legfantasztikusabb desszertként tartom számon. És most rátaláltam a legjobbra.

sam_9937.JPG

Nem volt teljesen véletlen a dolog, már pár hete felfedeztem a neten a képét, és mivel a cukrásszal egyszer már találkoztam, és akkor is szuper jó desszerttel rukkolt elő, eléggé optimista voltam, hogy az általa készített mille-feuille sem fog csalódást okozni.

Tegnap első utam a reptérről egyből hozzá vezetett, de ez se volt elég gyors, a cukrászat már zárva volt. Azért valahogy csak bejutottam, volt még bent mozgás, sőt, az is kiderült, hogy emlékszik rám a cukrász.

 Ennek elég nagy lett a jelentősége, mert kiderült, hogy ezt a mille-feuille-t csak nagyon limitált mennyiségben és időintervallumban készítik: napi 50 darab készül maximum, dél és 5 között kizárólag. Így viszont - mivel mondtam, hogy addigra már úton leszek a reptérre - vállalta, hogy már délelőtt 10h-kor megkóstolhatom kivételesen!

Reggeli helyett így ma egyből odamentem, és nagyon jó döntés volt!

 Gyakorlatilag meg se kellett rendelnem, azonnal felismerték a mániákus magyart és el is kezdték készíteni a krémest. Mert természetesen annyira törékeny és érzékeny, hogy kizárólag á la minute készítik, nem lehet előre legyártani egy darabot se belőle.

A leheletfinom, szuperropogós, szabálytalan formájú tésztalapokból eleve sokkal több is készül, mert elég sok még az összerakáskor megsemmisül. 

sam_9912.JPG

 És ez a végeredmény, szerintem a képek alapján nagyjából lehet sejteni, hogy mennyire tökéletes. (ha esetleg nem: teljesen)

Ide biztosan vissza fogok járni rendszeresen. És persze a többi termék is kiváló, elég sokat meg is kóstoltam közülük (ma reggel pl a kouign-ammant):

Yann Couvreur cukrászata.

A túra New Yorkban folytatódik, elég izgalmas gasztroprogramokkal, kövess Facebookon és Instagramon az 'élő' tudósítások miatt!

Párizsba - nyilván - AirFrance-szal mentem.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr978797500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jokerpofa 2016.06.10. 13:51:33

Ilyen tokeletes helyen hogy adhatnak kavet papirpoharban? Kicsit disszonans

Void Bunkoid 2016.06.11. 15:32:26

Ez nem krémes.

EZ a krémes:

img7.hvg.hu/image.aspx?id=fb56a559-1a6f-4e72-8068-954e2f058689&view=7fcefbf8-ac48-4ee6-aef5-32203afa118c

A _krémes_ nem karamellizált ostyalapszerű izékből áll, közöttük folyékony/fogkrémtextúrájú vaníliás izével, hanem olyan, mint ami a linkelt képen van. Ez egy francia sütemény, a szokásos francia konyatechnikák szerint agyonbonyolított készítési technológiával.

Ne keverjük már a szezont a fazonnal, attól még hogy valami sütemény meg vaníliás, nem lesz krémes, ez az azonosítgatás olyan, mintha valaki csirkepörköltet kérne, és vinnék neki kakasherepörköltet, arra hivatkozva, hogy hááát, ez is házityúkból van meg paprikás szaftja van, tehát ez csirkepörkölt.

Az már mellékes, hogy amúgy ínyencség, de azé' saját tapasztalataim alapján a standard csirkepörköltet megevő emberek 90 százaléka nem hajlandó a herét megkóstolni. Sőt, ennek a 90 százaléknak a jó kétharmada, azaz a teljes csirkepörköltevő népség közel 60 százaléka a csirkepörköltet is kizárólag csirkemellből hajlandó elképzelni.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.06.11. 16:43:59

Én nagyon szeretem a mille-feuille-t, csak nem lehet elegánsan megenni...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.06.11. 17:02:11

Baszki... Van bőr a képeden egy ilyen cikket feltenni PÁRIZSBÓL???
ÁÁÁÁÁ... Hozzál nekem is egyet, a'lá minute, mert iszonyú jól néz ki!

emul 2016.06.11. 18:34:29

Nem vagyok egy tulzottan edes szaju emberke, de fotok alajan hiszek neked. Csorog a nyalam

epitkezes1 2016.06.11. 21:12:13

szeretem a hagyománhos krémest. ez biztos tökmás..de nagyon kívánatos! a kép szinte beszél, a számban az íze :)

user friendly 2016.06.12. 00:07:33

mondjuk ez szerintem sem krémes. attól, hogy vanília krém van benne, még nem lesz krémes. a pastéis de belém se krémes ugye, pedig hasonlít a krém is meg a tészta is :) viszont ettől függetlenül jól néz ki és tuti finom is lehet. kár, hogy a közeljövőben nem járok Párizsban.

csentecsa 2016.06.12. 00:28:30

Párizsban egyébként is párizsit kel enni, nem krémest..:)

Ejkekjetter 2016.06.12. 03:14:32

Kéne lassan egy "magyarevő" rovat, mert sajna még nem látom magam előtt, ahogy süteményeken felbuzdulva Párizsig eljutok, de Záhonyt még haloványan dereng.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.06.12. 12:15:04

@Void Bunkoid: krémes sokfajta van. Nekem a tied nem tetszik :)
Nekem a franciakrémes tetszik.

Void Bunkoid 2016.06.12. 13:42:27

@csentecsa: istenem, bearanyoztad a napom, fetrengek a röhögéstől :DDDDDDDDDDD

wec 2016.06.12. 16:42:24

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fstandreaborbar%2Fposts%2F2056552104569433&width=500" width="500" height="507" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true"></iframe>

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.06.12. 17:45:56

@wec: ez valami fosbukos link, köszönjük

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.06.16. 21:16:18

Még jó, hogy vacsora után vagyok...

Ez a kouign-amman mennyire tömős, tessék mondani? Néztem egy videót a készítéséről, s tejóisten.

ehran 2016.08.24. 13:35:29

@Void Bunkoid: Ez krémes. Lehet Neked csak egy megjelenési formája van, de attól még gyűjtőnév, és akkor az eredetéről/fejlődéséről, készítési módozatairól meg az esetleges külföldi ráhatásokról nem is beszéltünk. A mille feuille még ráadásul eléggé közel is áll az általad linkelthez, már amennyiben leveles tészta közé kerül bavaroise krém.
Az a bizonyos "agyonbonyolított francia készítési technológia" minden, a cukrászat terén magára valamit is adó országban az abszolút alapnak számít.
(Egyéni vélemény, hogy az általad linkelt képen látható krémest kicsit sem találom étvágygerjesztőek, a cikkben szereplő süteménnyel ellentétben. Nem is igen ettem még jót ebből a fajta hazai verzióból, hacsaknem háznál.)