Megjelent a világ éttermeinek 1000-es toplistája, vajon fért fel rá magyar?
2015. december 19. írta: világevő

Megjelent a világ éttermeinek 1000-es toplistája, vajon fért fel rá magyar?

[Update dec.21. Reagáltak két jelzésemre is, és javították a listát! Lásd lent!]
A listáról már írtam korábban, de akkor még csak az első 10-et lehetett tudni, mostanra publikáltak az egészet. Van benne pár furcsaság...

screen_shot_2015-12-19_at_11_42_47.png

A La Liste a franciák által indított új projekt, legfőbb célja, hogy átláthatóan értékelje a világ éttermeit (na meg persze van ennél sokkal fontosabb célja is!) Publikálták a teljes listát, amin kaptak magyarok is helyet. De ez most akkor büszkeségre ad okot vagy inkább csak vegyük szép csendben tudomásul?

Íme a La Liste magyar szereplői:
(a listáról és a TOP10-ről itt)

A weboldal térképén a derék franciák újra megalkották az Osztrák-Magyra Monarchiát? De lehet, hogy ez automatikusan keletkezik, ha egymás közelében van egy csokornyi értékelt étterem.

screen_shot_2015-12-19_at_10_17_24.png 

998. Tanti 

971. Csalogány 26

964. Babel Budapest

...

856. Costes

...

778. Onyx

(Az előkelő(?) 599. helyen szereplő MAK nem a MÁK, hanem egy szlovén étterem.)

A lista alapkoncepciója a francia külügyminisztériumtól származik, a lényeg, hogy összeszedtek borzalmasan sok online és offline étteremkalauzt, és aztán szétküldtek egy kérdőívet 150 ezer séfnek, hogy értékeljék az adott régióban elérhető kalauzok hitelességét. Ennek alapján súlyozták a kalauzok értékelését, így jött ki, pusztán számításos alapon tehát, nem egy szerkesztőségi vita eredményeként a végeredmény.

Persze eleve lehetetlen olyan listát összerakni, amivel mindenki egyetért, de azért itt hiába állítják a készítők, hogy nem az ő véleményüket tükrözi a lista, hanem a világét, óriási szerepe van annak, hogy milyen kalauzokat vettek fel megbízhatóként, na és az is nagy kérdés, hogy ki jár jól azzal, ha a nép szava is rengeteget számít (pl a TripAdvisoron és a Yelpen keresztül). És így - szerintem - pont az igazi zsenik hullanak ki a szórásból, na és azok az éttermek, irányvonalak, amiket nem favorizál a Michelin és nem jut el oda a TripAdvisoros. Erre kiváló példa a Noma, ami a SanPellegrino listán az utóbbi években négyszer is volt első, most éppen harmadik helyen tanyázik. (nem mintha nem vérezne ezer sebből a SanPellegrino lista is persze, de ez egy meglepően bölcs választás tőlük.)
Na hányadik ehhez képest a Noma a La Liste-en?

screen_shot_2015-12-19_at_10_41_08.png

[Update: dec.21.]
Jeleztem a problémát a LaListe-nek, reagáltak is még a hétvégén, és le is cserélték ma tényleg a Yelp értékelést a megfelelőre. Az eddigi ottani 3.5 pontos átlag helyett így most a valódi Noma 4.5 pontja számít bele az étterem összértékelésébe. Vagy nem is? Ugyanis semmit sem változott a pontszám, továbbra is 69.30 pontja van, egy századnyit se mozdult, és maradt a 217. helyen. Elég furcsa.

De ott van a másik koppenhágai nagyágyú, a hihetetlenül magas színvonalú Geranium is, amit szintén nem szeret a Michelin, de valamiért még a San Pellegrino sem.

screen_shot_2015-12-19_at_10_45_49.png

De meglepő a japánok szereplése is, számomra nagyon mértékadó források szerint, a TOP10-be bekerülő sushi, a Kyubey Tokióban nem tartozik a legjobbak közé, a japánok számára is egyértelműen a 2 éllovasnak számító Sushi Saito és a Jiro messze jobb nála (ezekbe el is megyek egyébként januárban).

Az éttermeknél be vannak linkelve, a rájuk vonatkozó kalauzok, a transzparencia érdekében. Viszont közben felfedeztem, hogy a Nománál elég viccesen a Yelp oldalt is betették, ahol eléggé közepes értékeléseket kapott az étterem. De kiemelték például a ragacsos rizs és a tonhal értékeit... :) Az 'aprócska' hiba, hogy egy amerikai Noma nevű sushizót vettek ehhez alapul...

De térjünk csak vissza a magyar rész furcsaságaihoz. Egyik fontos forrásként az Elite Traveler című magazin cikkét linkeli a La Liste. Ez nem lenne feltétlenül katasztrófa, bár a 11 legjobb budapesti éttermet tartalmazó cikk összeállításával is elég erősen tudnék vitázni, érthető okokból, eléégé úgy néz ki, mint egy turisztikai marketinglista. Ennél sokkal viccesebb az, hogy mennyire naprakész ez a forrás: a cikk több éve készült, tartalmazza például a Mokka éttermet (emlékeim szerint valamikor 2013-ban zárt be) és a Costes-nál Hódossy Andrást jelöli kontaktként, aki tényleg dolgozott ott étteremvezetőként, csak épp eltelt azóta minimum 3 év!

[Update dec. 21.]
Erre is reagált a LaListe, azt írták, hogy az értékelés nélküli, szöveges cikkek nem számítanak bele a pontszámba, csak a tájékoztatás kedvéért vannak belinkelve.


A - szintén valamilyen súllyal alapul vett - TripAdvisor megbízhatatlanságával most nem foglalkoznék külön részletesen, legyen elég az a kis adalék, hogy például a Michelin-csillagos Tanti éppenhogy befér ott Budapest legjobb 400 étterme közé (395.). Így a TA-on csaló éttermek tovább rontják áttételesen az étterem helyezését a La Liste-en is, na meg persze a többi jó éttermünkét is, amik alaposan lemaradnak a gyanúsan jól szereplő átlagos, vagy annál gyengébb helyek mögött. Ugyanitt a Costes 10., a Csalogány 26 70., Onyx 14., Babel 16., Borkonyha 27...

Na mennyit ér akkor egy ilyen lista? Vagy melyik lista ér bármit is? 

Így fogalmaznak: "We believe that numbers speak for themselves, and we are here to translate them into a language for gourmands everywhere." 

Szerintem neki kéne ugrani annak a fordításnak még egyszer, srácok!

Fut most egy játék még hétvégén, és van egy halom jó karácsonyi gasztroajándék, köztük olyanok is, amit last minute is be tudsz szerezni!

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr78183974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása