Soha nem gondoltad volna, hogy így készült a gorgonzola
2015. augusztus 17. írta: világevő

Soha nem gondoltad volna, hogy így készült a gorgonzola

Elképesztő videón lepleződnek le a gorgonzolagyártók, akik eddig igyekeztek kézműves termékként megetetni velünk a sajtjukat.

gorgonzola.png

Ha érdekelnek a komoly húsok, akkor ez a vacsora neked való!

Íme a leleplező videó:

Komolyra fordítva, lenyűgöző a 'karmester' mozdulatainak könnyedsége, ahogy a hatalmas munkagépeket irányítja a carrarai márvány fejtése során, miközben maximálisan határozott is, egy-egy apró kis mozdulattal dönt tonnák sorsáról.

A parmezán készítéséről pedig hamarosan írok, jártam pár műhelyben.

És hogy legyen egy kis gasztronómiai vonatkozása is a dolognak: innen (Massa-Carrara, Toszkána észak-nyugati része) származik a lardo di colonnata, egy helyi szalonnafajta, aminek az érlelése márványedényekben történik (különböző fűszerek és fűszernövények, például fokhagyma, rozmaring, só, bors hozzáadásával) 6 hónapon keresztül. Általában hajszálvékonyra szeletelve fogyasztják például egy szelet pirítóson.

lard-de-colonnata.jpg

Ha érdekelnek a komoly húsok, akkor ez a vacsora neked való!

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr597712266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2015.08.17. 13:21:43

A sajtkészítő műhelyeknél csak egy dolog jobb: a raktár, ahol érlelik a sajtokat :)

pPanni 2015.08.18. 00:36:34

A gorgonzolás videó kimaradt? Amúgy én még sosem hallottam, hogy a sajtosok ennyire pozicionálnák magukat. Persze nyilván én sem a csillió eurós sajtokat veszem, de kb. teljesen nonszensz bármilyen kézi gyártású termék széleskörű terjesztésében hinni. Max a szomszéd falu piacáig jut, aki kicsiben, lassan gyárt.

Palladrin 2015.08.18. 10:42:29

Azért hiányzik a srác kezéről pár ujjperc :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.08.18. 10:45:23

@Palladrin: és mégis boldogok a sajtkészítők!

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2015.08.18. 11:40:51

@világevő: Jártam olasz sajtkészítőnél és benézhettem mindenhova :) Nagy élmény volt!

pPanni 2015.08.18. 13:23:54

Na jó, leesett.. :) bocsi, így jár, aki késő éjjel olvasgat