10 kötelező gasztroélmény Bolognában és környékén
2015. augusztus 03. írta: világevő

10 kötelező gasztroélmény Bolognában és környékén

Sokadszor térek vissza Emilia-Romagnába, az olasz gasztrokultúra legjobb tartományába, itt vannak a legjobb címek, amiket nem szabad kihagyni!

img_3513.JPG

1. Bolognai fagyi

Bologna alapvetően rettentően híres a fagyijáról, végig is jártam az összes neves helyet, de csak egy maradhatott!

Ez pedig a Galliera 49, ahol  nem édesítik túl a fagyikat, könnyű, üdítő minden. Legjobban ajánlott: citrom- és kakaó(!)szorbé, mandulatejes pisztácia. (Aki a nagyon krémes és édesebb fagyikat szereti, itt válogathat.)

2. Bolognai kávé

A vörös város kávéban is fővárosnak számít, ezek közül is kiemelkedik maestro Terzi kávézója, ahol komoly választékban a lehető legszofisztikáltabb kávékultúrával találkozhatunk.

Még Nespresso-kompatibilis kapszulába is tölti a híres No.1. keverékét, de persze a helyszínen a legjobb fogyasztani. Kezdőknek a csokis verzió is érdekes, de a profik inkább az aktuális kínálatból vagy a klasszikusok közül válasszanak.

3. Modenai balzsamecet

 Van egy profi múzeum is Modenában, ahol bemutatják a valódi(!) modenai balzsamecet elkészítését, de még jobban ajánlom az Acetaia Villa Biancát, ahol nagyon hangulatos környezetben a szőlőtőkéktől a késztermékig végigkövethető a folyamat.

 Természetesen kóstolással zárul a túra, maradandó élmény! Előre be kell jelentkezni!

4. Parmezán!

Nem, nem grana padano, nem parmezán jellegű, és nem is előre darabolt. Hanem valódi, malomkő méretű csodálatos sajtokkal megrakott hatalmas termek.

Érdemes a több éves érlelésűeket is megkóstolni, abban rejlik az igazi tudomány! A teljes folyamat lenyűgöző,  nagyobb üzemeket is lehet látogatni (itt a teljes lista, de nyomozni kell, hogy melyik látogatható), ez pedig elvileg nem látogatható kisebb, de kedvesen fogadtak, így azért alaposan körbenéztünk vásárlás előtt. Csak reggel érdemes menni, akkor zajlanak a legfontosabb és leglátványosabb munkafolyamatok!

5. Pármai sonka

Lenyűgöző maga a sonka is, de az érlelő üzem végképp, és persze tele van az egész izgalmas részletekkel, mint például a csikócsontos tesztelgetés...

Itt például - előre bejelentkezve - be lehet jutni kóstolásra és szerencsés esetben komolyabb sonkaérlelő-látogatásra is, ezt az igényt érdemes előre jelezni! 

6. Házi tésztagyúrás

Erről írtam már korábban is, a lenti étteremben így készül a tortellini a mammák által, de aki meg szeretné tanulni, és érdekli az olasz Escoffier, érdemes ellátogatni egy komolyabb tanfolyamra.

 Az összes helyi tésztafajta előkerül, még különböző lepények is, szuperkedves oktatókkal mindez.

7. Trattoria

Az Amerigo dal 1934-ről írtam már korábban is, azóta visszamentem, és továbbra is a kedvenc. 

Ezúttal egyben a legjobb 'bolognai spagettit', azaz tagliatelle al ragút is ott találtam meg.

8. A doktor úr malma

Igazi kézi malom, amit a fenti étteremben ajánlottak, tele különleges lisztekkel és saját sütésű termékekekkel!

img_7652.JPG

A weboldal majdnem olyan régi, mint a malomkövek, de a lényeg - Google-fordító segítségével - kiderül róla. 

9. Fagyimúzeum! 

Igazi olasz gelato? Aki érteni akarja a műfajt, el kell látogatnia a fagyimúzeumba!

Ezer és ezer hazai fagyizón is láttuk a Carpigiani matricát, de itt lehet csak megérteni igazán, hogy mit is jelent ez valójában. Persze nem csak muzeális fagyik vannak, kóstolni is lehet, sőt, tanfolyamokat is szerveznek!

10. Espresso bárhol

A sok tudatos választás után pedig a legfontosabb: espresso bárhol, bárban, kocsmában, kávézóban, Autogrillben, lehetőleg a pultnál állva: "un caffé, per favore!"

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr47675466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jovanotti 2015.08.03. 13:18:19

Modenában, látogatható, és elképzelhetetlen...
www.hombre.it
Friss, 12, 24, 36 hónapos parmezán, és vaj.
Nem mellesleg itt van a tulaj magán autó gyűjteménye, a Maserati gyár félig-meddig hivatalos múzeuma.
www.paninimotormuseum.it/index.php?lang=1

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.08.03. 20:10:34

Ohhh te szegény... ez szörnyű lehetett, annyi fagyist végigkóstolni! Átérzem a megpróbáltatást :D
kérdés: a Grana Padanoval mi a baj?

DrSWAG_InstaProfessorOfYolo 2015.08.03. 20:56:42

Szicíliáról van tapasztalatod?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.08.03. 22:37:09

@Réka ‎: nagy baj nincs vele, de messze van minőségben a parmezántól.

Ideatrader 2017.02.18. 18:58:49

szia
a linkeknél biztonsági hibát ír a rendszer. a pármai sonka kóstoló és a fagyi múzeum nevét meg tudnád adni, hogy a neve alapján rákeressek?
köszi

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.02.18. 19:16:11

@Ideatrader: nyugodtan kattins rá, válaszd az advanced lehetőséget, aztán mégis megltogatom, vagy ilyesmit, és működik, csak valamiért a bit.ly url-rövidítőt büntetik értelmetlenül.