Soha nem gondoltad volna, hogy mire jó egy csomag retek!
2015. május 02. írta: világevő

Soha nem gondoltad volna, hogy mire jó egy csomag retek!

Mert van annál ezerszer izgalmasabb megoldás is, mint simán befalni a retket egy jó vajas kenyérrel.

img_0856-001.JPG

Bár az se rossz, mármint a friss retek bármilyen hideg kajával, vagy főtt sonkával, de azért ez az egyszerű kis recept megsokszorozza az élvezeti értékét! És az elkészítés eszközigénye is minimális: egy darab botmixer vagy daráló bőven elég, az időigénye pedig 5-10 perc!
A legtöbb helyen eleve kidobják a retek levelét, így akár vásárláskor a piacon el is lehet kérni az eladótól.

Közben ráadásul csatlakozol ezzel egy nagyon menő nemzetközi mozgalomhoz, aminek az a célja, hogy minél kevesebb értékes nyersanyagot hajigáljunk a kukába, és nose-to-tail, leaf-to-root néven hódít, az egyik élharcosa pedig, a főleg sertéshúsban utazó, Michelin-csillagos brit séf, Fergus Henderson, akinek itt írtam bővebben a londoni étterméről. [magyarul lehetne 'levéltől a gyökérig' vagy 'fejétől a farkáig'.]

StJohn.jpg

És akkor a recept:

img_0859.JPG

Reteklevélpesztó

Hozzávalók:
2 csomag retek, (lehetőleg szép) levelekkel együtt
Egy marék dió és/vagy mandula (esetleg előpirítva)
2 gerezd fokhagyma
Pár evőkanál olívaolaj
Egy fél citrom héja lereszelve
Pár újhagyma zöldje (vagy salotta-, esetleg más hagyma)
5 dkg parmezán (esetleg grana padano, vagy más szárazabb, karakteres sajt)

Opcionálisan adható hozzá még:
sóska
spenót
fekete bors
rukkola
bazsalikom
vagy bármi más...

Ha elég erőteljes a botmixer, akkor a darabolással se kell sokat szórakozni, mehet minden be a keverőtálba, a végén pedig az olívával lehet az igényeknek megfelelően nedvesíteni. Ha nem elég karakteres a sajt, akkor kellhet bele só is, esetleg egy kis chili.
Pirított barna kenyéren a legjobb. [Pár napig garantáltan el is állna az olaj miatt, de úgyis elfogy azonnal...]

Ja és tésztán is kiválóan működik, azaz akár egy főétel is megoldható vele, a retek pedig mehet akkor a vajas kenyérre!

Jégcsapretekkel is tökéletes:

img_0867-001.JPG

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr27419788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pupumpa 2015.05.02. 21:51:44

Remek. Kell még hozzá parmezán, dió, olíva, meg más apróságok. Szóval spórolok 50 fillért és ehhez elköltök 300 forintot. Aztán lehet hogy a drága alapanyagok sokkal finomabbak lennének a reteklevél nélkül.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.05.02. 22:03:14

@pupumpa: a poszt nem első sorban a spórolásról szól. Viszont ez azon a területen is jobb, mint egy hagyományos (bazsalikom alapú) pesztó. És nem, nem lennének jobbak, akkor nem írtam volna meg.

PiszkosFreddy 2015.05.03. 00:06:43

@keményen drogozó kisember:
szánalmas vagy,ahogy már a sokadik cikkhez a szart öklendezed ki a szádon...figyelemre méltatlan szellemi minimalizmussal rendelkezel.

bonebear · http://cinca.blog.hu 2015.05.03. 00:54:33

És hogy áll egy közönséges piaci retekcsomó levele a vegyszerekkel?

A fickó 2015.05.03. 16:06:17

@bonebear: Pont úgy áll, mint egy közönséges saláta, vagy más levélzöldség. :) Anno, nagyanyám főzeléket is készített a zsenge levelekből, a többi ment a csirkéknek.
Reteklevél pesztót egyébként én is készítek, egy marék rukkolával, vagy zsázsával még fel lehet dobni.
A rukkolát is a piacon kell venni nénikéktől, az sokkal finomabb ...
Sok zöldség zsenge levele is ehető, ilyen például a cékla. Jaj, de a cékla és a rukkola tartalmazza a legtöbb nitrátot a zöldségek közül - igen, még a bio is. Ennek pedig egy része nitritté alakul a szervezetben, abból pedig ...
Szóval én inkább azt mondom, együnk több c vitamint tartalmú élelmiszert, ne dohányozzunk, mértékkel italozzunk, kevesebbet járjunk autóval, mozogjunk, szívjunk sok friss levegőt és utána bátran toljuk be azt a reteklevél pesztót. :D

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.05.03. 16:16:32

@A fickó: :) hú és a vadrukkola milyen durva!