Sós víz főzéshez (recept)
2015. február 18. írta: világevő

Sós víz főzéshez (recept)

A recept eredetije az Epicurious.com-on jelent meg, az én verzióm átdolgozás európai, magyar ízekre, lehetőségekre, mértékegységekre.

_70477447_8-canning-cutaway1.jpg

A fotó természetesen a zseniális Modernist Cuisine-ből származik (és csak részben passzol a témához). 

Íme az eredeti recept:

When salting water for cooking, use 1 tablespoon of salt for every 4 quarts of water.

Ez nyilvánvalóan nem használható itthon, több okból is: nem magyarul van, pontatlan (pl. milyen só? Milyen víz?) és a mértékegységek sem az itthon is használatos SI mértékegységrendszerben (Systeme International d'Unités) van.

Itt van tehát a magyar változat:

Főzővíz sózásához használjunk 1 evőkanál (20 gramm) sót 3.7854 liter vízhez.
[7.5708 liter víz esetén használjunk 40 gramm sót!]

Fut egyébként ma még egy játék, és mindjárt jön még két másik a héten! Az egyik már el is indult!

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr297185155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jet set 2015.02.18. 19:28:20

Fénykép nincs a recepthez? Hogyan kell tálalni? Ez előétel vagy főétel? Esetleg desszert?

Rézfánfütyülő fűzangyal 2015.02.19. 18:01:21

Te mondád: és milyen só? Tengeri darabos, finomított vákuumos stb.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.02.19. 18:06:38

@jet set: univerzálisan használható! Fotózás hamarosan!
@Rézfánfütyülő fűzangyal: jogos, egyelőre egy hatalmas tesztelés zajlik, különböző vizek/ásványvizek, különböző sókkal!

ehran 2015.03.07. 16:40:21

Nyilván nem kell ennyire precíznek lenni, de azért alapjában véve nem hülyeség ez, itthon elég téves elképzelések élnek a fejekben a "sós vízről" főzésnél. Ismerősöknél látom, hogy feltesznek kb. 4 liter vizet a tésztának főzni, és beletesznek egy pici csipet sót - halottnak a csók tipikus esete. De rengeteg ilyen van, a blansírozástól a csirke/hal sós vízben áztatásán át a kenyérkészítésig vagy a levesfőzésig, ha a technikát ismerik is, a megfelelő mennyiségű sózás teljesen hiányzik.

hrgy 2015.05.06. 11:13:25

Ez a szakacskonyvek bune is. Allandoan csak azt irjak, hogy "izles szerint sozzuk meg". Oke, de bakker, mennyi az alap, mihez kell az "izlest" viszonyitani? Egy tejbegrizbe az ember nem rak egy evokanal sot, a pogacsaba nem egy csipet valo.

Csaba Nyerges 2015.05.08. 22:49:05

3.7854 liter = 6.66 UK pint (6.661372740091)
ÖRDÖGI !!! :)