A tél legjobb kajája - chilis - karamellizált citromos spagetti
2015. január 10. írta: világevő

A tél legjobb kajája - chilis - karamellizált citromos spagetti

Persze nem csak télen fantasztikus - és meghökkentő - hanem bármikor, de ilyenkor ráadásul kifejezetten olcsó is a citrom, szóval végképp érdemes kipróbálni.

img_5498.JPG

A recept alapja Melissa Clarktól származik (NYTimes)

Elsőre talán meglepően hangzik,de megkóstolva elég meglepő az eredmény, hasonlóan a másik kedvencemhez, az Amalfi-partvidéken, Mamma Agata főzőiskolájában tanult citromos csirkéhez. Akár kis mennyiségben is elkészíthető gyorsan, szóval egy próbát megér, maximum csinálsz belőle limonádét, ha nem ízlik... (És ha már citrom, ez a citromos süti is brutálisan jó, szintén Mamma Agatától!)

img_8692.JPG

Chilis - karamellizált citromos spagetti

Hozzávalók:

4 citrom
500g spagetti
1 kis csokor petrezselyem
1 kis csokor zellerlevél (nem kötelező)
3 evőkanál vaj
parmezán
olívaolaj
só, bors
1 csipet cukor

Például Meyer-citrommal is kiváló:

fullsizerender_9.JPG 

Elkészítés:

2 citrom héját lereszelem, a másik kettő blansírozom a következő módon: levágom a citrom alját és tetejét, felnégyelem hosszában, majd a negyedekről levágom a citrom középső részét, így kinyitva a gerezdeket, ezáltal pillanatok alatt kimagozhatók (lásd kép lent!) Keresztbe felvágom a negyedek pár milliméter vastag háromszögekre, majd lobogó sós, forró vízben 1-2 percig főzöm. Kiszedem a darabkákat, lecsepegtetem, nagyjából szárazra törlöm, hogy egyenletesebben karamellizálódjanak. 
A forró vízben az ajánlott időnél 1-2 perccel rövidebb ideig főzöm a tésztát. A főzővízből 1 decit megőrzök későbbre.
Közben egy nagy serpenyőben magas hőmérsékleten felhevítek 1 evőkanál olívaolajat. Beledobálom a citromdarabokat, megszórom egy-egy csipet sóval és cukorral, 3-5 perc alatt karamellizálom, amíg megbarnulnak legalább a héjuknál. Majd egy tányérra teszem őket.
A serpenyőben (kitisztítás nélkül!) felolvasztom a vajat, adok hozzá olívaolajat közepes lángon. Chilipelyhet/darált chilit szórok bele és a két másik citrom lereszelt héját. 1-2 perc után hozzáöntöm a maradék tésztafőzővizet, kézi habverővel igyekszem emulziót képezni, a lényeg az, hogy összeálljon az olaj és a víz (a majonéz is ezen az elven működik, de itt nem olyan kritikus, hogy szilárd legyen).
Hozzáadom a tésztát, legalább az egyik (lereszelt héjú) citrom levét, sózom, borsozom, 1-2 perc alatt alaposan összeforgatom, majd megy bele a karamellizált citrom, reszelt parmezán és a felaprított zöld fűszerek.
Tálaláskor még megszórom parmezánnal és egy kevés durva szemű sóval, sópehellyel, spriccelek rá olívaolajat.


 Ez pedig két másik citromos recept:

Humphrey Bogart kedvenc sütije:

IMG_9069(1).jpg

Ez pedig a citromos csirke:

IMG_9191.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr637058083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

martineden 2015.01.11. 22:15:52

Hatarozottan jol nez ki,egyszer legalabb ki kellenne probalni ,biztos finom.

ghilea 2015.01.12. 08:26:00

Ez nagyon jól hangzik, ki is próbálnám. Csak azt árulja el valaki, hol kapható olyan citrom, aminek emberi fogyasztásra alkalmas a héja.

FeriN 2015.01.15. 17:39:12

Bevált az Evercut Furtif? Már én is kinéztem magamnak, aztán kíváncsi vagyok mások véleményére is...külföldi teszteken egész jókat írtak róla.

Gaddemon 2015.01.18. 21:12:23

@ghilea: Lidl, Tesco, Interspar - mindben szokott lenni bio citrom/narancs.

ehran 2015.01.31. 00:36:10

"a lényeg az, hogy összeálljon az olaj és a víz (a majonéz is ezen az elven működik, de itt nem olyan kritikus, hogy szilárd legyen)"
Nagyon utána kéne néznem a jegyzeteimnek, de mintha az egyik víz-az olajban emulzió lenne, a másik meg olaj-a-vízben (majonéz - vinaigrette). Nem próbáltam még a receptet, de kizártnak tartom, hogy pár másodpercnél többre összeálljon ez az emulzió így (nincs is semmi benne, ami segítené kicsit is stabilan tartani), pláne ha közben melegíted is. Azaz szerintem ezért tök felesleges a habverőt előszedni. :) Természetesen ez csak mellékszál, ettől még nagyon jó étel lehet. :)

süllőcske 2015.02.01. 10:05:00

Nemcsak olaj-víz diszpergálásról van szó. Van itt sós, keményítős víz, és tisztítatlan vaj melegen,+olaj. Ráadásul, ha jól értem, a vízben citrom is főtt, a serpenyőben pedig sült. Ezek már összekapaszkodnak. A gyakorlatban összeáll, valamennyire.

Cutofftheirheads 2018.05.22. 11:01:16

Citromos tészta! Ezt kipróbálom, mit nekem mérgezett citromhéj :D

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.05.22. 11:26:08

@Cutofftheirheads: attól csak finomabb lesz! :) létezik azért már sok helyen kezeletlen héjú, vagy bio is!