A fantasztikus portugál süti, ami elhozza a napsütést (recept)
2014. december 04. írta: világevő

A fantasztikus portugál süti, ami elhozza a napsütést (recept)

Nem szoktam ilyen negédes stílusban írni, mint a cím, de ezúttal sem hatásvadászatról van szó, hanem tényekről. Hosszas keresgélés és próbálkozás után végre megvan a tökéletes karobsüti, tegnap éjjel megsütöttem, ma reggelre itt a napsütés az elmúlt napok eléggé kifogásolható időjárása után.

img_8137.JPG

Szóval ez az a süti, amihez még a helyi környezet sem kell, bár az is sokat ad hozzá, de elhozza magának a napsütést. Algarve-ban (e: álgárv) ettem, egy elég brutális halas ebéd után, egy tengeri ételekre specializálódott kisétteremben, ahol sikerült alaposan teleenni magam, annyira jók voltak az ételek, de a végén még érkezett egy kis ízelítő a desszertjeikből, csak hogy könnyebb legyen a választás. Kicsit sem vagyok édesszájú, de már korábban benéztem a desszertes hűtőbe és egyértelmű volt a választásom: a karobsüti. De erről mindjárt, előbb mutatom a Marisqueira Rui halétterem egyéb kínálatát, ezek után került sor a sütikre...

Ez meg a kisváros, Silves, mert azért evés előtt és után nyilván érdemes kicsit körülnézni is.

És akkor következzen a süti. A szentjánoskenyérfa nálunk sem ismeretlen, simán el lehet rágcsálni szárítva, akár a magjait, akár a termés többi részét is. Angol neve alapján a karob is elterjedt, és bioboltokban, de egy csomó átlagos közértben is van esély beszerezni karoblisztet, ami a termést jelenti, őrölt formában. [Itt lehet például kapni, sokan kérdezték.] Általában a kakaóhoz szokás hasonlítani, valóban, akár forró ital is készíthető belőle. Mindenféle egészségügyi előnye is van a fogyasztásának, de engem ezúttal is az élvezeti érték győzött meg, érdekesebb, árnyaltabb íze van, mint a kakaópornak, talán úgy tudnám leírni, hogy kávés jegyek is vannak az ízében. Meg kell kóstolni, el fog fogyni. [Eszter befőznél van több infő és szép fotók is róla.

Így nézet ki a süti a helyszínen:

Keresgéltem a receptet a nagy portugál kajatúrám óta, sütöttem sokféle verziót, finomak is voltak, de az igazi csak most lett meg:

Algarve-i (portugál) karobsüti 

Alaphoz:
25g karobliszt
75g liszt (én zablisztet használtam, de nyilván jó simával is)
60g porcukor
50g vaj
1 csipet só
1 tojás

A töltelékhez:
180g barnacukor
50g karobliszt
35g (jó) kakaópor
75g őrölt mandula
4 tojás sárgája
1 citrom lereszelt héja
2 evőkanál vaj (olvasztva)
1 kávéskanál vanília (lehetőleg valódi)
1 csipet fahéj
2dl hideg víz
1 csipet só
Kakaópor a tálaláshoz

Az alap elkészítése:
Kézzel összedolgozom az összes hozzávalót. Egy 18-20 centis sütiforma alján elosztom, majd előmelegített (180C) sütőben 10-15 percig sütöm (nem érdemes kiszárítani nagyon). Félreteszem.

A töltelék:
A tojássárgákat a cukorral és a vízzel 2-3 percig verem. Hozzáadom a többi hozzávalót és egyenletesre keverem.

Egyenletesen elosztom a félretett alap tetején, a sütőben 30-40 perc alatt készre sütöm. Fogpiszkálóval lehet ellenőrizni közben, a cél az, hogy szilárd, de nedves maradjon a töltelék, nem szabad kiszárítani. Hagyom kihűlni, kakaóporral megszórva tálalom, esetleg egy gombóc vaníliafagyi nem okozhat problémát.

img_8137.JPG

Ki fogom majd próbálni durvábbra hagyott mandulával is, és dióval is.

További portugál kalandjaim itt.

Disclaimer: A portugál kajatúrát az Aptece szervezte, az ő pályázatukat nyerteseként vettem rajta részt. A vélemény - mint mindig - a sajátom.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr306956289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mad Mind 2016.12.07. 07:49:02

Jól hangzik.
Csak infóként a firefox vlgv.net/1Bg73J3 linket bejelentett támadó weboldalként jelzi.