Brutálisan finom ebéd 20 perc alatt
2014. augusztus 15. írta: világevő

Brutálisan finom ebéd 20 perc alatt

Tegnap a Lehel piacon is láttam vargányát, de az én adagom ezúttal Debrecenből érkezett (Mautner Zsófi közvetítésével Pataky Pétertől), szerintem ezzel a gombával csak valami nagyon egyszerűt szabad csinálni, hogy érvényesüljön az íze. 

IMG_8028.JPG

Nem recept ez, inkább csak egy kis inspiráció:
Vékony szeletekre vágva bepakoltam a serpenyőbe, hogy elpárologjon belőle egy adag nedvesség, aztán adtam mellé egy kis zsiradékot, felaprított hagymát, fokhagymát, só és bors, ennyi (de például egy kis fehérbort is lehetne bele tenni nyugodtan, és/vagy valamilyen fűszernövényt). Közben egy másik edényben csináltam egy adag polentát (rizottóhoz is szuper, vagy akár pizzára, pirítósra is), még Savigno mellett vettem egy kézi malomban, amiről írok is majd külön, mert extra jó hely, azt megfőztem, só, bors, kis szarvasgomba a biztonság kedvéért és a végén vaj és parmezán bele. A végeredmény hangulatában kicsit talán őszies, viszont hihetetlenül finom.

Kiegészítés, mert úgy látom, hogy komoly gondok adódtak ebből: ezt az ételt is különböző mennyiségekben lehet elkészíteni. Ugyanez a megoldás működik 4, 5, 6, ... 20 vargánya esetén is, nagyobb mennyiségnél már nem lesz elég egy serpenyő. Minél inkább férfi valaki, annál többet eszik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr946606121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lesly &jerry 2014.08.15. 16:53:26

Na és ki lakna jól ettől??

sielfis 2014.08.15. 17:03:00

@lesly &jerry: hát a világevő

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.08.15. 17:41:13

@lesly &jerry: úgy érted szabad-e belőle többet csinálni? vagy polenta és gomba eleve nem okozhat telítettségérzést?

The Real Batman 07 2014.08.15. 18:56:34

ez most az öntet vagy a főétel?

motoroskonyhaja 2014.08.15. 19:19:15

A képen szereplő adag egy embernek előételnek elég, de nem több (persze mit is vár az ember 3 szem még kifejletlen vargányától). Én a hétvégén szedtem 2,6 kg-t, amiből többféle ételt is készítettem, többek között egy vargánya-stefániát, amibe -a vargánya mellé- csak só, bors, tejben áztatott saját sütésű kenyér, tanyasi tojás és saját termesztésű kakukkfű került (nuku hagymafélék). Egyszerű, mégis fenséges fogás, ami kihangsúlyozza a vargánya ízét.
Ez a recept amúgy jó, csak tényleg előételnek elég ez az adag.

motoroskonyhaja 2014.08.15. 19:20:55

Még annyit: ha ezt az egészet egy szép szelet pirítóson tálaltad volna még jobb lett volna a végeredmény.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.08.15. 19:21:39

@motoroskonyhaja: @Spanish Wax: de pontosan hol is limitálom a felhasználható gomba és egyéb alapanyagok mennyiségét? :)
Jól hangzik a stefánia!

motoroskonyhaja 2014.08.15. 19:29:38

@világevő: Sehol sem limitálod, csupán a fényképeid mutatják be az adagot ;) Ha 25 vargányát kaptál volna akkor nem három fejletlen darabot fotóztál volna le, ennyi az egész :) Ezért írtam, hogy ez az adag egy személyre előételnek megfelelő, de nem több ;)

A stefánia mennyei volt, ahogy a kenyérrel sütött, chorizós-hagymás-tejföllel töltött, majd cheddarral szórt változat is. A hétvégén újra megyek vargányázni :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.08.15. 19:35:58

@motoroskonyhaja: persze hogy azért csináltam háromból, mert épp három vargányám volt. de ennek nem egészen értem a jelentőségét, a poszt egy ötletet ad, aki szeretne, készítheti 1, 2, 3 esetleg 40 darabból is, legközelebb talán odaírom, hogy ne akadjon fenn ezen mindenki.

ponindex 2014.08.15. 20:23:50

Valami hasonlót improvizáltam magam is tegnap gombatisztítás utáni fáradtságomban a váratlanul beeső barátoknak, de én kemény puliszkát főztem, majd fagylaltoskanállal gombócokra formáltam, és kevés füstös juhtúróval kevert tejföllel borítottam meg. A vargányát gondolatnyi friss fűszerrel ízesítettem csak, nehogy elvesszen az íze, és nagyon forró, nagyon kevés olajban szinte roppanósra pirítottam.
Amúgy mi hárman vagy 30 kg-ot szedtünk, lesz miből játszani...

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2014.08.15. 20:27:37

A vargánya az egyik legfinomabb csemegegomba. Fölösleges túlbiztosítás volt szarvasgombával fűszerezni. :-)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.08.15. 20:30:20

@ponindex: hű. keményen is jó a polenta!

@Gamma Leonis: :) az a polentába kerül és csak egy nagyon pici.

motoroskonyhaja 2014.08.15. 20:55:24

@motoroskonyhaja: Akkor megpróbálom még egyszerűbben megfogalmazni: nem az a gond, hogy mennyi gombából készítetted. Ehetsz Te ebédre 5 kg kaviárt is, attól az még nem lesz főétel, hanem előétel marad.

LHedvig 2014.08.15. 21:48:06

@világevő: minden esetre, elvitathatatlan, hogy nemcsak brutálisan finom, hanem brutálisan olcsó is. No, nemcsak a vargánya, hanem a csipetnyi szarvasgomba... Tudod mit? Ugyanezt megcsinálom sampinyonból vagy szimpla erdei gombából szarvasgomba nélkül. Esetleg leheletnyi kolozsvári szalonnával pirítom meg, kis fokhagyma, oregano és mellé egy kuszkusz saláta. Vagy a saláta közepébe bepakolom a gombás cuccot. Ez is csak egy idea.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.08.15. 21:55:44

@LHedvig: teljesen jó idea, bár azért a sampinyon kicsit ízetlen. a szarvasgomba is opcionális, a parmezán is, nekem ízlett benne nagyon, de nyilván el lehet térni ettől bármerre.

Hetpettyes 2014.08.18. 22:28:28

Mmmm.....varganya...egy sima gombaszoszt feldobni vele es egy egyszeru steak vagy steak-hache (marhahus burger) nyakoncsapva a szosszal...szep francia emlek...

2014.08.25. 14:10:03

Egyetértek azzal, hogy a vargányás ételt nem szabad bonyolítani, és bonyolult, erős ízű ételekbe felesleges vargányát tenni.
Az én ízlésem szerint a fokhagyma nem való, ha tényleg a vargánya íz kiemelése a cél. Ellenben a fehér bor nagyon is.
A technikáról: A legutóbbi időkig én is a magyaros oldschool-t követtem, forró zsiradékban rövid ideig pirítani. Azután kipróbáltam Carluccio papa módszerét, saját levén kicsit hosszabban fedő alatt párolni, szükség esetén még pótolni is a nedvességet, majd végül zsírjára engedni sülni, nem hittem volna, de intenzívebb, jobb vargánya alapot kapok így.