Azt hitted, mi magyarok esszük a legtöbb kenyeret?
2014. március 24. írta: világevő

Azt hitted, mi magyarok esszük a legtöbb kenyeret?

Van egy hely, ahol a pék kenyeret süt, a kenyér pedig valódi alapanyagokból készül. És ennek is köszönhető, hogy elképesztő mennyiségű kenyeret esznek a lakói, ráadásul szinte kizárólag kiváló minőségűt. 

IMG_2613.JPG

Tavaly is éppen Párizs legjobb bagettjének kihirdetésekor jártam arra, idén is ott kaptam a hírt, hogy megvan a 2014-es bajnok az 1100 nevezőből, nyilván el is rohantam gyorsan megkóstolni. A díjról egyébként tudni kell, hogy üzletileg és szakmailag is óriási a jelentősége, nagy becsben tartják a helyiek és az elnöki palotai hivatalos beszállítói megrendelése is jár hozzá egy éven keresztül.

Szóval ilyen volt az idei, nyilván tökéletes, nem véletlenül nyert, de persze a teljes mezőnyt nem tudtam és nem is akartam áttekinteni, egyébként elég szigorúak a baguette-készítéssel kapcsolatos előírások, például semmilyen adalékanyag hozzáadását nem teszik lehetővé.

Ez itt az idei nyertes, nem egy elegáns környék, nem egy elegáns üzlet, de valódi pék valódi baguette-je, itt tényleg csak a minőség számít:

De azért elmentem pár másik pékségbe is, vannak régi nagy kedvencek még. Aki szeretne nagyon izgalmas áttekintést, a legjobban ezzel a gasztrosétával jár, tényleg végig nagyon izgalmas volt, sok-sok kóstolóval és információval, ráadásul kiváló angolsággal előadva, van egyébként sok más programjuk is:

Meeting the French

Az egyik kedvenc, Gontran Cherrier nagyon trendi péksége a Montmartre-on, ahol reggelizni is lehet a modernebb kínálatból, van vörös miszós kenyere, tintahaltintás bucija, curry-s bagettje is például, na meg rettentő jó csokimousse, törökmogyoróval. A környék egyébként tele van nagyon jó boulangerie-kkel.

Így zajlik bent az élet, bármeddig el tudnám nézni:

 

De persze a nagy cukrászoknál is kiváló péksütemények vannak, leginkább édesek, egy kis Pierre Hermé és Ladurée vegyesválogatott:

De ha csak egy kenyeret ehetnék mostantól kezdve életem végégi, az mégsem tőlük származna, hanem a Du Pain et des Idées pékségből a hihetetlenül finom pain des amis kenyér. (És azért a többi cuccuk is elég jó, például a tarte aux pommes)

Jönnek még hamarosan további párizsi gasztrokalandok, például Ducasse képviselőfánkozó büféjéből(!) és a lázadó bisztronómiasztártól, de Jean-Francois Piége két csillagos menüje is hihetetlen volt, de megnéztem a legmenőbb éclairest is. Ma viszont addig is megkezdem Portugália végigevését a csillagos éttermektől a kocsmai grillekig.
További párizsi témák a Világevőn. Így készül Pierre Hermé krémese, ilyen egy Michelin-csillagos halmenü...

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr325877328

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.03.25. 14:26:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fingerbangs 2014.03.25. 09:09:59

Itthon miert rossz a kenyer?
Pl croissant az nincs eheto az egesz orszagban

fran7 2014.03.25. 11:18:38

@világevő: Halkan megkrdezhetem újra, hogy kiderült már a sárkány kenyér receptje?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.03.25. 11:22:17

@fran7: halkan tudom csak válaszolni, hogy nincs ebben előrelépés. annyira ízlik?

Emmanuel Goldstein 2014.03.25. 11:26:24

minnyá jön ápdétnorbi oszt kaptok a pofátokra, még, h kenyér...
fúj, gyilkosok!

fran7 2014.03.25. 11:49:54

@világevő: Annyira érdekel, még nem ettem, de egyszer pótolom a hiányosságot.

Alick 2014.03.25. 12:12:22

@fingerbangs: liszt, víz, élesztő, só - ahol ezek a kenyér hozzávalói, ott jó a kenyér.
Amiben más is van, az sokszor csak olyan kenyérre emlékeztető izé...

Alick 2014.03.25. 12:14:27

@Emmanuel Goldstein: Norbi bekaphatja... rendszeresen dönti magába a folyékony kenyeret. :)

Emmanuel Goldstein 2014.03.25. 12:37:14

@Alick: Ki nem?
abban a műfajban a franciák éppenhogy nem jeleskednek :)

motoroskonyhaja 2014.03.25. 12:38:54

Azért nem mi esszük a legtöbb kenyeret, mert a magyarok büdös lusták ehhez (IS), ennyi :D
Egyszerűen, minimális munkával IGAZI kenyeret tud készíteni bárki, aki nem lusta rá!
Én így készítem (és nem kell hozzá kenyérsütő gép vagy bármi más "csoda")

motoroskonyhaja.blog.hu/2014/02/21/sult_hagymas_hazi_vekni

Rwindx 2014.03.25. 13:03:34

@motoroskonyhaja:
Jól néz ki amit csinálsz, de szerintem te is túlbuzizod :)

Én még ennél is egyszerűbben csinálom. Ez az alapja (dagasztás nélküli kenyér): www.youtube.com/watch?v=iLsd4IYSk20
nagyon picit variálva, illetve kikísérletezve teljes kiörlésű lisztekre is.

A liszt, víz, élesztő, só kombón kívül 1 keverőtál, 1 kanál, 5-10p meló, meg egy kis türelem kell hozzá (a kelesztése 12-14 óra). Vastag ropogós héjú, belül lágy tészta nagy buborékokkal. Olasz sógorom ha jön, mindig "követeli".

Rwindx 2014.03.25. 13:04:56

@Rwindx: ja, a sütőedény, ami nálam egy jénai edény lemaradt, az is fontos.

motoroskonyhaja 2014.03.25. 14:00:46

@Rwindx: Nem hinném, hogy túlbulizom, csak próbáltam minél aprólékosabban bemutatni azt, hogy is készítem én :) Egyszerű a recept és nekem sem kell több 5-10 perc előkészítésnél (összesen). A különbség annyi, hogy nekem nem kell 12-14 óra a kelesztésre, ergo reggel bekeverve simán nyomok vele egy kései reggelit (ahogy szoktam is hétvégenként :D )
A postomban is azt írtam "Természetesen lehet jobbat, lehet jobban, de én így készítem és kész..... :)"

Eddig mindenki meg volt elégedve vele :)

motoroskonyhaja 2014.03.25. 14:04:16

@Rwindx: A lényeg -szerintem- az, hogy mindketten OTTHON készítünk magunknak kenyeret -teljesen mindegy milyen technikával- és nem a boltban vesszük meg az adalékolt fűrészport. Ez a legjobban becsülendő számomra! :)

motoroskonyhaja 2014.03.25. 20:09:01

@Rwindx: Még egy adalék: lehet attól gondoltad a kenyerem túlbuzizottnak, hogy pirított hagymával készítettem? :) Hidd el: rengetegszer simán sütöm, ez csak egy extra adalék volt.

dhrbikes 2014.03.31. 20:51:26

Tud valaki egészséges lisztkeverék lelőhelyet Budapesten? A herbahàzban vettem alacsony szénhidráttartalmú teljes kiőrlésű búzalisztet, 13% zabliszttel, de még nem sütöttem belőle, így nem tudom, hogy milyen lesz.

Fluoro 2014.08.20. 23:00:50

Az igazi kenyérben nem élesztő, hanem kovász van... Ég és föld!

protézisesh 2015.07.13. 10:44:16

azt mondjátok meg, hogy kenyérre hasonlító GLUTÉNMENTES kenyeret (vagy receptet) hol lehet találni???