Világevő kacsamell (recept) kacsamell pálinkás-kakukkfüves meggyraguval, misós krumplipürével
2014. január 27. írta: világevő

Világevő kacsamell (recept) kacsamell pálinkás-kakukkfüves meggyraguval, misós krumplipürével

Eleve elég nagy kacsamell-rajongó vagyok (talán csak a galambmell tesz túl rajta a szárnyasok közül), jól is mennek hozzá a gyümölcsök, így nem volt kérdés, hogy mivel találjak ki receptet a Hunnium 859 receptversenyére. Elég nagy sikere volt, konkrétan elfogyott az utolsó morzsáig, és még egy különdíjat is kiérdemelt. Viszont nem is bonyolult.

IMG_0915-001.jpg

Világevő kacsamell recept

(A recept különdíjat kapott a Hunnium 895 receptversenyén.)

4 db egész kacsamell
4 gerezd fokhagyma
4 ág friss rozmaring
1/2 kg meggy
Hunnium 895 Ágyas meggy
kis csokor friss kakukkfű
1/2 kg vaj
1 misopaszta
5-10 dkg barnacukor
1 kg krumpli
só, bors

IMG_0894.jpg

Elkészítés:

A kacsamellet beirdalom, száraz serpenyőben bőrén néhány percig közepes lángon kiolvasztom a zsírját, mellé megroppantott fokhagymát és rozmaringot teszek. Utána a felesleges zsiradékot leöntöm és félreteszem, és magasabb lángon további 4-4 percig sütöm mindkét oldalát. Majd előmelegített sütőben 150 fokon 13 percig sütöm rácson. Utána 10 percig pihentetem, majd keresztben fél centis szeletekre felszeletelve tálalom.

Ezalatt a kimagozott meggy levével a serpenyőben maradt kacsazsírt leoldom, hozzáöntöm az ágyas meggypálinkát, fakanállal felkaparom a lesült részeket is. A cukrot karamellizálom, hozzáadom a meggyet, sóval, borssal, friss kakukkfűvel ízesítem, és alaposan besűrítem. Hideg vajkockákat oldok fel benne.

Krumplipürét készítek (vaj és kacsazír és misopaszta felhasználásával, szigorúan nem botmixerrel, hanem kézzel összetörve a krumplit), a kacsamellszeletekkel és a meggyraguval tálalom, egy kis ág kakukkfűvel díszítem.

Ilyen fejjel készítve lesz a legfinomabb:

 (Fotó: Hunnium 895, illetve saját, a recept megjelent a Gentlemen's Choice decemberi számában)

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr385784447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szépjuhászné 2014.01.27. 19:24:20

Ez nagyon jól hangzik, (néz ki), de nem írtad el a vajat? )

GöTi 2014.01.27. 20:07:45

Édesanyám receptjei között az egy tejföl 2dl volt. Most meg...
Gyorsan változó világban élünk.
Soha nem használtam még miso pasztát - abból mennyi az egy? Kipróbálnám a receptet, de kezdő amatőr vagyok.
"hozzáöntöm az ágyas meggypálinkát" - cirka mennyit?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.01.28. 07:53:26

@szépjuhászné: kevés? :) az "igazi" francia verzióhoz (á la Robuchon) még ennél is több kellene,

@GöTi: ez attól függ, hogy mennyire szeretnéd erős ízűre, 3-5 evőkanállal érdemes szerintem. sokféle kiszerelésben és erősségben árulják, így nem lehet róla konkrét adatot adni. pálinka mondjuk fél deci.

szépjuhászné 2014.01.28. 18:12:55

Nem keveslem! :) De ugye nem baj, ha én kicsit kevesebbet teszek bele?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.01.28. 19:56:34

@szépjuhászné: dehogy baj, a fő ötlet a krumplipüré ízesítése misóval.

Jettapapa 2014.09.21. 19:20:17

a szarnyas alaplevet akkornem kell felhasznalni?

Jettapapa 2014.09.21. 19:31:07

@világevő a szarnyas alaplevet akkor nem kell felhasznalni?