Na melyik magyar étterembe szeretnének eljutni a legjobb séfek?
2013. szeptember 30. írta: világevő

Na melyik magyar étterembe szeretnének eljutni a legjobb séfek?

A nagyon magas presztizsű Food&Wine magazin feltette a kérdést több tucatnyi világjáró séfnek: melyik éttermekbe szeretnének mindenképpen eljutni, hova vágynak leginkább ("dying to go" eredetiben). A válaszok között természetesen felbukkantak a világ leghíresebb éttermei, a Noma, az Astrid y Gastón (az nekem már kipipálva), a Fat Duck, El Celler de Can Roca, Sukiyabashi Jiro, a St. John, a Hibiscus, Pierre Gagnaire, Le Clos de Sens, L'Antice Pizzeria da Michele (az utolsó 5 szintén megvot már), összesen 100 étterem az egész világból. Ezen a listán a közép-európai régióból egyetlenegy étterem kapott helyet, egy magyar. Na melyik?

foodwine.jpg

Ebbe a 100-ba nem fért be egyetlen osztrák, horvát, szlovén, német, cseh, szlovák, román, lengyel étterem sem, hiába vannak Ausztriában például egészen kiváló 2 Michelin-csillagos éttermek is, vagy Németországban 3 csillagosok is bőven. Befért viszont egy budapesti hely, különleges indoklással:

"Szeretni való, innovatív kelet-európai hely."

rosen.jpgAz online lista kicsit bővebben fogalmaz:
[nem bánom, ha valaki lefordítja kicsit szebben!]

"A hagyományos magyar-zsidó ételek, mint a libacomb párolt káposztával és a borjú gyümölcsszósszal, ahogy a házi fagyi is csak egy részét képezi a szeretni való családi étterem varázsának. A kiszolgálás meleg és szívélyes, harmonikás gondoskodik a zenei szórakozásról."

rosenweb.jpg

Óriási gratuláció jár a Rosenstein családnak! Ez a legszebb ajándék a blog harmadik születésnapjára :)

rosenstein.jpg

Online itt látható a lista.
[Az illusztrációk a Food&Wine-ból származnak.]

Egy kis kiegészítés a fanyalgóknak, mert úgy tűnik, vannak szövegértési nehézségek: ez a lista _nem_ a világ legjobb éttermeit próbálja rangsorolni. Arra ott van például a Restaurant magazin listája, rajta nyoma sincs magyar éttermeknek. Ez a lista arról szól, hogy hova vágynak a megkérdezett séfek (ahogy amúgy ez az első mondatból elég pontosan ki is derül), tehát nem feltétlenül arra lehet következtetni belőle, hogy melyik a legjobb magyar étterem, hanem arra, hogy melyik a legvonzóbb, legizgalmasabb a nemzetközi séfek számára. (Ebből egyébként érdekes következtéseket lehet levonni, úgy tűnik, nem a franciás-modern irányra kíváncsiak, hanem éppen a regionálisra, hagyományosra, eredetire, valódi gyökerekkel rendelkezőre, megfelelő hangulattal, atmoszférával...) És szerintem elég nagy dolog, hogy felkerült ide egy magyar étterem, nem került fel például az említett Restaurant magazin első 10 helyezettje között levő - és valóban fantasztikusan jó - Steirereck (Bécs) vagy Vendome (Bergisch-Gladbach) sem, meg még egy halom jó és nagyon jó étterem a régióból. Minket mégis képvisel egy étterem, ez talán örömhír lehet...

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr815542814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rostást · http://rostigastro.blogspot.hu/ 2013.09.30. 23:56:31

Némiképp meglepő és számomra kissé furcsa... De ettől még jár a gratuláció.

Grega 2013.10.01. 00:46:19

a Food&Wine egy borzalmasan sznob publikáció... de persze a Világevő is eléggé az, úgyhogy mindegy.

Eastern Europe helyett pontosabb lett volna Central Europe-ot írniuk -- a művelt nyugat manapság nemcsak geopolitikai, de kulturális (és így kulináris) értelemben is ide sorolja Magyarországot.

Jock Ewing 2013.10.01. 06:21:55

Rosenstein, mint legjobb magyar étterem.... :-)

Morgan kapitány (törölt) 2013.10.01. 06:54:29

@Grega: Az ugye felvetne kérdéseket, hogy az összes létező étterem enteriőrje, menüje, italválasztéka a blogokon finnyáskodó prolik ízléséhez és pénztárcájához igazodjon, mert akkor ki etetné a tőkéseket?

Tapmancs 2013.10.01. 07:01:35

@Grega: A "művelt nyugat" szemében vastagon Kelet-Európa vagyunk. Mint ahogy minden ami a vasfüggönyön ideát volt. Sajnos ez van.

Shopping 2013.10.01. 07:57:29

Lehet itt geopolitikázni, de ahol:
-rokkant parkolóba állnak az emberek
-Kidobják a csikket a kocsiból
-a politikusok hibáik után sem mondanak le
- menő dolog adót csalni
-korrupció nélkül nem jutsz sehová
Stb., stb.
Az még kurvára kelet Európa barátocskám...

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.10.01. 08:12:29

@Tapmancs: marhaság. Amúgy meg tanulj földrajzot, Közép-Európa vagyunk.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.10.01. 08:13:04

@Shopping: Barátocskám, az emberek az ilyenek, sajna. Én pl egyiket sem csinálom , szóval ne vegyél egy kalap alá azokkal.

Skunkworks 2013.10.01. 08:35:06

Érdekes a magyar, elindultunk a Rosenstein étteremtől és mindjárt elérünk a Merazorbánmegagyurcsánymegafogsorlovagokhoz.

Tapmancs 2013.10.01. 08:42:57

@enpera: vissza az arccal "barátocskám"! Azt mondtam hogy a "nyugat szemében". Én tudom hogy földrajzilag Közép-Európa vagyunk, de ők keletnek tekintenek bennünket rendesen.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.10.01. 08:54:05

@Tapmancs: nem arcoltam :) De ok, elfogadom az érvelésed.

Rézsöly Püpü 2013.10.01. 09:04:19

Gratula a Rosensteinnek, jogos a séfek érdeklődése!
Köszönet a világevőnek a tudósításért (meg a blogért)

♔batyu♔ 2013.10.01. 09:23:17

@Shopping: Hagyjuk már ezt a baromságot. Nézz már körül reggelente a belvárosban. Azt a hatalmas mocskot a fejlett nyugat állampolgárai hagyják, aztán kb. 2 órával később a patika tisztaságot a fejletlen korrupt Kelet-Európaiaknak.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2013.10.01. 09:32:57

@Tapmancs: Tényleg nézőpont kérdése.
Az Ensz Statisztikai Hivatala szerint például nincs Közép-Európa. Csak Nyugat-, Észak-, Kelet- és Dél-Európa van.

mézescsók 2013.10.01. 09:39:44

@Skunkworks: Csatlakozom. Hova a fenébe lyukadt ki a fecsej?
Ez egy bizonyos lista, amit bizonyos körök, bizonyos szempontok alapján összeállítottak és nyilván jól megfontolták. Ha a legjobb hajléktalanszállók lesznek soron, akkor mások lesznek a döntnökök és valószínű, a szempontok is.
A sznobéria, a földrajzi, a szociális helyzet - más blog.

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2013.10.01. 09:52:04

@Shopping: Ez mind tapasztalható Ny-Európában is,sőt (sokk!) az USA-ban is.

Démonmac1 2013.10.01. 10:23:40

Jártam arra, a berendezés(enteriőr nem jött be - a különteremben voltam) de a a kaja, az mennyei:)

Démonmac1 2013.10.01. 10:25:59

@♔batyu♔: A belvárosban a hatalmas mocsok egy részét a magyar állampolgárok hagyják...
(itt élek)
Az más kérdés, hogy a Főkefe miért nem takarít nagyobb hatékonysággal.
és akkor még nem beszéltünk a kutyasétáltatókról.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.10.01. 10:32:49

A tovabbiakban torlom a kelet vs kozep, szemet es hasonlo kommenteket, ez egy gasztroblog, rajta egy szep magyar sikerrel eppen. Koszonom a megertest.

FGSuperman 2013.10.01. 10:40:51

@enpera: nézz meg egy Európa térképet
középen Csehország és Ausztria van
mi bizony keleten vagyunk

FGSuperman 2013.10.01. 10:43:54

@világevő: szori vagyok
mindenesetre érdekelne, hogy mi alapján választják ki bejárásra ezeket az éttermeket?
egy magyar embernek talán nem a Rosensteinre esne a választása amikor jó magyar/budapesti étteremre gondol.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.10.01. 10:45:26

Jobban belegondolva érthető, hogy egy tipikusan franciás stílusú (persze más elemeket is felvonultató) csúcsétterem vezetője nem egy hasonló vetélytárshoz akar menni, mert ott már úgyis járt, hanem inkább valami olyat próbálna ki, amivel nem találkozik a mindennapok során.

virtualdog 2013.10.01. 10:52:17

Én örülök a helyezésünknek és a Rosenstein étterem is szimpatikus az interjújuk alapján... (Ugye ők voltak a Magyar Konyhában pár hónapja? :))

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.10.01. 11:03:16

@FGSuperman: A Dining Guide év étterme szavazáson is a Rosenstein lett Budapest kedvence, de ettől függetlenül nem lett benne a 15 legjobban.

liquid5 2013.10.01. 12:57:51

Miért kellene középen lennünk? Mennyivel lennénk többek ha úgy lenne? Én örülök, hogy keleten vagyok! A mások által kitalált szabályrendszerek sokkal jobban érvényesülnek nyugatabbra, így kevesebb a szabadság. Az, hogy belülről rohad az ország, földrajzi elhelyezkedéstől független, hogy orvosság van-e rá, az majd pár tíz év múlva kiderül. Az étteremnek pedig gratulálok! Az persze itt motoszkál a fejemben, hogy ezekben a körökben zsebből oldják meg a problémákat(nem baj), szóval kérdezem: mennyibe kerül egy ilyen helyezés manapság?

Pörköltszaft 2013.10.01. 13:23:08

Oscar díj nem jár mellé?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.10.01. 14:43:32

@Pörköltszaft: de.

@liquid5: jó hozzáállás, mikor kellene sürgősen gyanakodni, ha nem egy saját sikernél?

conmorientes 2013.10.01. 19:40:12

@liquid5:

Ki kell hogy ábrándítsalak, erről senki nem tudhatott, így Rosensteinék sem. Vannak a világnak olyan részei ugyanis ahol a szakértelem, meg az invenció nem valami trükk hanem érték. Arról nem is beszélve hogy igen kevés olyan top éttermet lehet ismerni ahol a vendéglátás nem a biznisz hanem a hitvallás része. Ezek általában meg is vannak becsülve, mindegy hogy ebben ez esetben és Magyarországon a Rosensteinről, vagy esetleg a Kistücsökről beszélünk.
Csak a példányak okáért mindkettő hosszú évek óta bármilyen mérlegelés alapján folyamatosan megemlítődik, akár hazai akár nemzetközi az összehasonlító.
Ezért eredményeik tiszteletreméltóak, és azt gondolom becsesek.

ekat 2013.10.01. 20:34:18

A hír, mint olyan, tetszik, de mennyire jó az étterem? A Gourmet-fesztiválon kóstoltuk a sóletjüket meg azt a pálcikás flódnit, és egyik sem nyűgözött le igazán....? Jó, persze finom volt, de semmi különleges.

Grafogirl 2013.10.01. 21:04:13

A Rosenstein étterem valószínűleg nem azért került fel a listára, mert a magyarok mennének, vagy nem mennének oda és hogy xy szerint milyen a sólet. A sólet az sólet, az alapvetően nem egy perui cebiche, aminek már a kinézete és az elkészítési módjdáról is hosszú odalakat lehetne írni. A külföldiek igen is kuriózumként tekintenek pl. egy magyar-zsidó hagyományokat tükröző étteremre, pláne ha az családias és megmaradt valami abból a bizonyos háború előtti nosztalgikus múltból.

ekat 2013.10.01. 22:03:01

@Grafogirl: Szövegértési problémám nincsen, a hírtől teljesen függetlenül érdekel, hogy milyen az étterem. :)