Kimaxolni fél év alatt a Michelin-csillagokat havi tízmillió forintért
2013. július 12. írta: világevő

Kimaxolni fél év alatt a Michelin-csillagokat havi tízmillió forintért

Ilyet is lehet, a számítógépes játékokból kölcsönzött kifejezéssel élve, minden három Michelin-csillagos éttermet végigehet az a szerencsés, aki ki tud fizetni 182 ezer fontot (szóval _nem_ forintot, viszont két főre, azaz így egész jutányos, csak 62 millió forint). Cserébe megfelelő szervezést, szállást és utazást kínál a Holidaysplease utazási iroda.

Bibendum_Chef_0.jpg

Egy emberről tudok, aki hasonlót végigcsinált már, igaz, neki nem időre ment a dolog, Andy Hayler weboldalán összen 140 olyan étteremkritika olvasható, amit 3 csillagos helyekről írt. Azért több, mint a jelenlegi világszerte létező 109 darab három csillagos étterem, mert vannak közte már megszűntek, vagy a csillagjaikból már vesztő helyek is. (Csúnyán le vagyok maradva hozzá képest nyilván a szolíd eredményemmel, összesen csak 14 3 csillagos séf ételeit kóstoltam eddig, és ebből nem is mind volt teljes degusztációs menü, csak 9, igaz, közülük párnál többször is jártam már.)
[Michelin-csillag témában érdemes ezt és ezt elolvasni, népszerű tévedések két részben.]

IMG_9911.JPG

A képeken 3 csillagos séfekkel villogok épp

Még egy jelentős próbálkozó biztosan létezett már a világtörténelem során, egy Pascal Henry nevű svájci ex-autóversenyző, aki nekivágott a kihívásnak, hogy végigegye az akkoriban létező összes 3 csillagost, 68 éttermet 68 nap alatt. Egyébként Frédy Girardet svájci 3 csillagos éttermében világosodott meg (vagy épp sötétült el) a versenyző, akkor kattant rá a témára. A legenda szerint a gyomrára ment a dolog, az - azóta már bezárt - El Bulli vacsorája közben ismeretlen helyre távozott, majd hetek múlva került csak elő Genfben.

IMG_1233.JPG

Az Interpol is a nyomába eredt, így egy genfi bankautomatás készpénzfelvétel kapcsán sikerült a nyomára bukkanni úrja. A 2008-as év nagy gasztrorejtélyének főszereplője csak egy évvel később szólalt meg először a nyilvánosság előtt (franciául), és a kaland megszakításának okaként a kiüresedést adta meg, egyszerűen telítődött és értelmetlenné vált a dolog, ezért húzott el a katalán étteremből.

378403_303128883057735_100000818769352_771793_783051736_n.jpg

Valamennyire azért mégis maradandó volt a hatás, ugyanis most ráébredt, hogy sommelier szeretne lenni, mivel cseppet sem volt megelegédve sem az éttermi bnorválasztékkal, sem az árazással. 40 étteremig jutott egyébként, további 28 érényes asztalfoglalása volt Spanyolországban, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Japánban és Párizsban. 

294192_254365944600696_100000818769352_645901_2072959644_n.jpg

Most pedig itt a lehetőség egy még durvább túrára, ha valakinek kedve támad, jelezze, de engem is be szabad fizetni rá, úgyis hallottam épp pár vicces legendát arról, hogy milyen titkos szponzoraim vannak, lehet még jelentkezni! :)

IMG_9917.JPG

Szervezés alatt van egyébként novemberre egy nagyon komoly dél-amerikai gasztrotúra, ami nem a csillagokról, hanem a különleges élményekről szól, ennek megfelelően "kicsit" olcsóbb is lesz :) Ha érdekel, írj egy emailt a vilagevoesemeny@gmail.com -ra.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr805401792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2013.07.23. 13:24:14

Andy Hayler a Hinds Head-ben is evett. Emlékszem rá, hogy a séfünk kiemelt figyelemmel vezette körbe a konyhában őt és a társaságát. :)

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2013.07.23. 14:09:18

@világevő: Normálisnak tűnt. A konyhában az indukciós tűzhelyeket nézte meg jobban. Mindenből a legmodernebb cuccok vannak bent, külön oda tervezett indukciós szigettel, pultba beépített vízfürdővel stb. Egy vagyont költöttek el rá tavaly, meg az hogy a grillen kívűl minden elektromos (szóval nincs gáz) nagyon egyedi a konyhákon. A legmelegebb nap a konyhán 36 fok volt, ami gyakorlatilag jó. Egy régi tipusú francia vaslapos konyhán ez kb 40-45 fok is lehet. Brutálisan jó technika van ott. Azt nézegette, hogy ezek a 21. századi cuccok hogy működnek.
Július óta egy két csillagos konyhán dolgozom és az az igazság, hogy az a "kényelem" amit az a modern konyha nyújtott rohadtul hiányzik nekem is. Mondhatni nagyon egyedi ami ott van, ezért is volt rá annyira kíváncsi.