A Gourmet Fesztivál (2013.) legjobb desszertje (recept!)
2013. június 15. írta: világevő

A Gourmet Fesztivál (2013.) legjobb desszertje (recept!)

Ma reggel lezártam a közönségszavazást, így előállt a végleges sorrend a Gourmet Fesztivál legjobb desszertjéről. És ahogy ígértem, közzéteszem a nyertes receptjét is!
A dolog legfőbb tanulsága, hogy az újragondolos nem egy szitokszó, ha kell profizmussal és kreativitással végzik, hanem egy nagyon hasznos és izgalmas dolog!

desszert-1.jpg

Íme a végeredmény:

10. Gerbeaud
9. Paris-Budapest
8. Salon

6-7. Ikon, Villa Medici

5. Rosenstein

4. Pataki

3. Gresham: Grízes tészta
A Four Seasons új olasz séfjének, Leonardo di Clemetének fantáziadús alkotása, akitől külön nagyra becsülendő, hogy nem egy nemzetközi standarddal érkezett a fesztiválra, hanem egy igazi magyar menzafogást variált át látványos és főleg nagyon ízletes módon. Gratulazione, Leonardo!

IMG_3162_1.JPG

IMG_3158_1.JPG

2. Babel: "Rigó Jancsi"
A hamarosan most már remélhetőleg tényleg újra nyitó Babel séfje, Lőrincz György mindig is az aprólékosan kidolgozott és alaposan újragondolt klasszikusokról volt híres és főleg népszerű. A só mousse-szal tálalt Rigó Jancsi már az első nap legendás lett a fesztiválon.

IMG_3094_1.JPG

IMG_3091_1.JPG

IMG_3089.JPG

1. Borkonyha: Túrógombóc bazsalikomos morzsával, tejfölhabbal

Egy újabb fantasztikusan újraértelmezett klasszikus, a "live" túrógombóc, Sárközi Ákos, séf minden adaghoz frissen ollózta a cukrászzsákból a túrónudlit a forró vízbe, zseniális kompozíció, kontrasztokra épülve, ropog is, puha is, nehéz is, légies is, savanykás is, édes is.

IMG_3206-1.JPG

IMG_3199.JPG

IMG_3212.JPG

És íme a győztes receptje, Sárközi Ákos, séf és a Borkonyha vezetői, Horváth Tamás és Kalocsai Zoltán hozzájárulásával:

Túrógombóc bazsalikomos morzsával, tejfölhabbal
(a Borkonyha receptje)

Hozzávalók:

Túró nudli

fél kg túró
9 dkg tojássárgája
10 dkg liszt
10 dkg porcukor

Epervelő

10 dkg eper
10 dkg cukor
3 cl feketeribizli pálinka

Répatorta

1.fázis
10 dkg porcukor
10 dkg barnacukor
10 dkg vaj

2.fázis
2 db tojás
citrom, narancs leve

3. fázis
6.5 dkg dió
21.5 dkg liszt
0.75 dkg fahéj
0.6 dkg szódabikarbona
0.6 dkg sütőpor
0.35 dkg só
22.5 dkg reszelt répa
9 dkg mazsola

Bazsalikommorzsa

10 dkg liszt
5 dkg vaj
2.5 dkg bazsalikom vaj (formázott, leszárított bazsalikomot vajjal turmixoljuk)
4 dkg kristálycukor
pisztácia

Elkészítés:

A répatortához az 1-es fázist 15 percig habosítjuk, majd fokozatosan hozzákeverjük a tojásokat. A citrom és a narancslevet bele szűrjük és a 3. fázis alapanyagaival óvatosan összedolgozzuk. 150 fokon 90 percig sütjük. Lefedve hagyjuk kihűlni.

A túrógaluskához az alapanyagokat paco-jetben összedolgozzuk, majd zsákba töltjük, gyöngyöző vízben frissen főzzük.
Az epervelőhöz az epret megtisztítjuk, majd cukorral, pálinkával lekvárt főzünk és szűrjük.

A bazsalikommorzsához minden alapanyagot összedolgozunk, 160 fokon, 7-8 percig sütjük, 2 percenként átkeverjük.

Így ment a szavazás:

A szavazás a Facebookon zajlott, így ugye kiküszöbölhető a többszöri szavazás. Egy ember több desszertre is voksolhatott, összesen 649 szavazat jött össze. Azóta változhatott a helyzet, hiszen nem lehet leállítani a szavazást, ezért csináltam egy screenshotot a lezáráskor (06.15., reggel 9h), íme:

gourmetdesszert-vilagevo.jpg

 

Aki nem szeretne lemaradni egy fantasztikus brazil vacsoráról, itt figyeljen és ne csináljon más programot június 26-ra...

20130219 Casa Brasil2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr115362292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr_utcai_arcos 2013.06.15. 18:46:24

Tudom, tudom az én falusi beidegződésem a hibás, de:
1.hol a tészta
2.Rigójancsi??
3.csak én nem látom a gombócot a képen?
Én is szeretem az új ízeket, de ne haragudjatok, ez vicc.

Elijah_Baley 2013.06.15. 19:05:34

na, legalább a mangalicatepertős csoki végleg kimúlt...

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.15. 19:19:31

só mousse????????????????

ez barbárság...

herpa 2013.06.15. 21:55:13

@De gustibusaut bene, aut nihil: Miért? Nagyon rosssz íze van? Engem egy időben érdekelt a Zotternek valami hasonló töpörtyűs csokija, de kimaradt.

Igényes 2013.06.15. 21:56:39

@világevő: Kezdesz átmenni agyatlan sznobba, a felsorolt kaják szintén. Szerintem ezt az olvasóid száma fogja bánni.

Ahol a Gerbeaud a tizedik, az a lista engem nem érdekel. :D

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.06.15. 22:20:03

@Igényes: mindig is végtelenül sznob voltam, de egy ideig tudtam kicsit még leplezni...

Parajpuding 2013.06.15. 23:13:35

A manapság "trendi" és "újraértelmezett" gasztronómia: tragédia. Idióta sznobok (fogyasztók és szakácsok, cukrászok) egymásra találása és értékvesztett tobzódása. Újat lehet alkotni másképpen is.

Dris321 2013.06.16. 00:06:46

Egy szavazás végeredménye kapcsán miért a bloggert ekézitek? Fikázzátok az olvasókat/szavazókat. Nekik ez ízlett. Akinek ez idegen, süssön otthon palacsintát és kész!
:)

Dr_utcai_arcos 2013.06.16. 08:29:23

@világevő: de úgy látom, nem vagyok egyedül a véleményemmel ;)!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.06.16. 09:03:23

@Dr_utcai_arcos: az biztos. de az is, hogy nem ti viszitek előre a világot... :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.06.16. 09:05:08

@Parajpuding: hát még azt hallanád, hogy miket neveznek zenének a mai fiatalok?! skandallum!

lesifotos_szh 2013.06.16. 09:30:20

@világevő: Pont ez a válasz érkezik akkor is, amikor a divattervezők két 40 megatonnás atombombát fonnak bele a modell hajába, a testére meg vasszögekből, birkabélből és kibelezett tengerimalacokból álló kompozíciót alkotnak, amit lila lakkal fújnak le.

Akinek nem tetszik, az csakis valami maradi, szemellenzős f*sz lehet.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.06.16. 09:35:51

@lesifotos_szh: mondtam én ilyet? (illetve: nem én mondtam...)
-nem értek a divathoz, de ezek a desszertek, kóstoltam mindet: nagyon jók. feltételezem, hogy akik kritizálták itt őket, nem kóstolták meg.
-soka úgy reagálnak, mintha ezek az újragondolűsok elvennének tőül valamit. pedig nyilván meg lehet nyugodni, az ipari piskótát és margarint használó cukrászdák köztünk vannak, nem kell félni, hogy nem lehet hozzáférni mostantól.

calvin&hobbes 2013.06.16. 10:02:17

az a túrógombócos bazsalikomos cucc több helyen is vérzik.... gombóc helyett nudli még ok mert ugye túró azért van benne, tejfölhab egyefene, még a bazsalikomra is azt mondom hogy ejjjj extrém de működhet legalább színesíti az ételt a hökkentő zöldségével de mikor a receptben arról van szó hogy készíts hozzá répatortát... RÉPATORTÁT????? Miért?

Dr_utcai_arcos 2013.06.16. 10:37:48

@világevő: és nem is élnek meg ezek a -bocs- szarok max 1-2 évet, de valahogy egy Simon&Garfunkel, Tina, Dire Straits, stb. 20-25 évvel később is hallgatható. Remélhetőleg ez a ipari méretű habosításnak nevezett "taknyolás" is lecseng majd hamarosan. Múltkor vettem egy kiülős helyen egy répatortát. Lekvár helyett volt egy kis kosz a tányéron. Pedig igazán jól kihozta az ízét. De gondolom a divat nem engedte meg, hogy csak úgy mellétegyenek egy kanállal.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.06.16. 11:49:41

Biztosra veszem, hogy a fenti csemegék valóban finom ízűek, mindazonáltal túlzott mesterkéltségük és a körülöttük terjengő manírozott miliő mégsem teszi őket kívánatossá számomra.

gabardin 2013.06.16. 12:00:47

...hazai desszertek legjobb toplistája?
Tudom nem te írod az index-es címet, de legalább tiltakozzál
Gourmet fesztivál ok, de ez csak egy szűk kör.
Ahol nincs ott a váci Desszert Szalon, ott nincs is igazi verseny ;)

baliquez 2013.06.16. 12:51:18

Az a répatortával (répatortához bazsalikom? nemár*) félrevezérelt túrógombóc súlyosan OMGWTF-kategória, bár lehetne sokkal rosszabb is, pl. managalicaszalonna-habbal töltött, akácmézzel mázolt cronut, bükkön füstölt sonkaforgácsokkal dekorálva.

(*a kapor és a görögdinnye ehhez képest nagyon is passzolnak egymáshoz)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.06.16. 14:28:37

@calvin&hobbes: miért-miért... csak.
Ha még nem vetted volna észre, az ilyen fesztiváli vagy egyéb, avantgarde kompozíciók a meghökkentést célozzák. Vannak olyanok, akik mindig a különlegeset keresik, és akadnak olyanok, akik elmagyarázzák nekik, hogy ez a különleges miért jó.
A kompozíció háttere viszont gyakran csak annyi, hogy akár 2-3 kockával is kidobhatná a séf az alapanyagokat, pl. répatorta helyett lehetett volna a túrógombóc mellett édesköményes mákpite. Miért az? Csak.
Ettől még lehet jó, sőt remek a cucc, elég ritkaság, hogy több, önmagában minőségi, jó/intenzív ízű elem annyira ütné egymást, hogy az kifejezetten irritáló legyen.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.06.16. 16:46:35

Irigylem azokat, akiknek ennyire bombabiztos a világnézetük, ráadásul képernyőről is simán meg tudják ítélni az ételek ízét.

Igényes 2013.06.16. 18:41:30

@Hepci: Ha egy kajánál magyarázni kell hogy az miért jó, akkor az nem jó. Ezeknek meg semmi közük nincs már az ennivalóhoz.
Viszont érdekes kérdés, hogy érdemes-e "művészetet" csinálni valamiből, ami egy egyszerű anyagcserefolyamatba kerül, és ugyanott végzi, mint a többi. A wc-ben. És hogy ha valaki úgy dönt hogy igen, érdemes-e vele játszani, és azt mondani neki, hogy igen, te okos vagy, csináld tovább.

Sokan láthatólag úgy gondolták, hogy igen. Azért tartunk ott, ahol.

Igényes 2013.06.16. 18:43:21

@Before: Nem hiszem, hogy ezeknek számítana az íze. :) Őséfsége kiszellemionanizálta magát, és te megeheted az ihletett végeredményt. Nem te számítasz, hanem a szakács. Meg amúgysem vagy éhes, különben ezekre rá sem néznél.:D

Nahát, ez milyen homoerotikus!

Igényes 2013.06.16. 18:43:53

@világevő: Hanem? Ti? Mivel, mégis?

Igényes 2013.06.16. 18:47:42

@világevő: "pedig nyilván meg lehet nyugodni, az ipari piskótát és margarint használó cukrászdák köztünk vannak, nem kell félni, hogy nem lehet hozzáférni mostantól."

Kezdesz átmenni sima sznobból sznob tahóba. :) Amiért valakinek nem kellenek ezek a békafingjellegű vackok, az még nem az jelenti, hogy szar minőséget vásárol. Meg azt sem, hogy nem tudná megfizetni ezeket. Meg azt sem, hogy nem nyalnád előtte fel a padlót élőben. :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.06.16. 18:58:01

@Igényes: most viccelődsz, vagy fikázol? mert a kettő együtt nem jön át. Az anyagi kérdést végképp nem értem, hogy miért kevered bele. Nekem kizárólag azzal van bajom, ha valaki nem csak retrográd, konzervatív (ez még nem lenne baj), de erre még nagyon büszke is, és az új dolgokat azonnal büntetésre méltónak gondolja. Már pedigg kísérletezgetés nélkül nem nagyon van haladás, ha csak ennyi haszna van, már az is sok. De - ételekről lévén szó - talán tényleg nem teljesen mindegy, hogy a fenti desszertek jók-e. Hm?

@baliquez: A répatorta nekem se hiányzott volna belőle, de nem is zavart, a többi viszont tényleg szuper volt. Kóstoltad?

@gabardin: Mihályi László bizony megérdemli a nagyrabecsülést, az nem kérdés!

Igényes 2013.06.16. 19:12:07

@világevő: Rád bízom az eldöntését. :) Az anyagi része úgy jön ide, hogy kifejezetten az olcsó kategóriát hoztad fel ellenpéldának, hogy "ha ez nem kell, edd azt".

Mint fentebb említettem, ezek szerintem nem "ételek" a szó klasszikus értelmében, még ha ehetőek, ne adj isten, jók is. írnám hogy megkóstolom őket, és tovább értekezünk róluk, de őszintén szólva a grízes tésztánál még csak a létjogosultságát nem értettem, a sómoussenál viszont már a hányinger kerülgetett. Szóval inkább kihagyom.

Büszke nem vagyok rá különösebben, csak a normális kaja nem vált ki belőlem undort, ezek meg igen. Lehet mondani hogy ez az én hibám, de kísérletezgetni szerintem nem ezzel kellene, rengeteg fontosabb és hasznosabb dolog van a világon, amire fel lehet tenni egy életet. Az ennivaló rendeltetése az, hogy az ember ne legyen éhes, és ettől lehetőleg kellemesen szabaduljon meg. Ezek a túltenyésztett dolgok már nagyon rétegcuccok.

Mi lesz veled, ha bejön a 3D-s kajanyomtató? :D

ehran 2013.06.16. 19:57:53

@Igényes: Az egy dolog, ha azt állítod, hogy azokhoz az ételekhez nincs közük, amikről a nevüket kapták - bár a környezet, ahol szerepeltek, egyértelművé tette, hogy nem az eredeti ételt fogod a tányéron viszontlátni, az csak ihletforrásként szerepel - de azt mondani, hogy ezeknek semmi közük az ennivalóhoz, igen súlyos ostobaság. Meséld már el, mi olyan összetevő/technika szerepel bennük, ami ezt alátámasztaná? Egy pohárkrém (kekszféle, angolkrém alapú krém, lekvár), egy csokoládés desszert (piskóta három különböző csokoládés/tejes krémmel), és egy tányérdesszert (túrónudli, tejföl, kekszmorzsa, piskóta). Ilyen alapú süteményeket eszel valószínűleg mindennap, itt maximum az ízesítések és a tálalás lehet szokatlan (meg jó eséllyel a minőség ;)).
Jut eszembe, Te sem kóstoltad egyiket sem, ugye? Csak mert olyan magabiztosan nyilatkozol az ízekről és az adagmennyiségekről.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.06.16. 20:30:48

@ehran: jajj, dehát tudod Te is, hogy az nem számít! :)
Az igazi szakértelem nem hagyja magát zavartatni ilyen apróságok miatt.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.06.16. 20:55:14

@Igényes: Nyugtass meg, hogy kiosztod mindenhol a sznobokat és lerántod a leplet rajongások és érdeklődésük értelmetlenségéről! Javaslom, hogy miután megtetted ezt a komolyzene, a szépirodalom, az építészet, a formatervezés, a különleges autók, stbstb kedvelőinél, után térj vissza és folytasd itt is tovább a felvilágosító tevékenységedet! :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.06.16. 20:56:19

@Igényes: és hogy mi lesz velem, ha lesz kajanyomtató? nagyon kíváncsian várom, és meg is fogom kóstolni, hogy mit tud, aztán majd véleményt mondok róla.

Igényes 2013.06.16. 23:14:23

@világevő: Csak a címlaposakat, és csak ha ráérek. :)
Az általad felsoroltakkal az a baj, hogy mind, mind maradandó értéket teremt. Amit meg te csinálsz, az csak szart, méghozzá szó szerint.
Persze szükség van rátok, és annak a szarnak is nagyon helyes, hogy jó íze van mielőtt lehúzom. De ez nem változtat azon, ami. Nem műalkotás, nem érték, nem marad meg másnapra, nem számít különösebben sokat, milyen.
EZÉRT marha nevetséges az a hájp, amit nyomtok körülötte, és próbáljátok igénytelennek, csórónak, ostobának beállítani azokat, akik ezt legfeljebb kiröhögik. Gondolom nem érted, de attól ez még a valóság.

@ehran: Te meg tanulj meg értően olvasni.

"Meséld már el, mi olyan összetevő/technika szerepel bennük, ami ezt alátámasztaná? " Talán a felsőbbségtudat. Annak semmi helye egy kajában. :)

Igényes 2013.06.16. 23:23:03

@világevő: Amúgy nem az a gond, hogy ezt választottad és szereted amit csinálsz, csak ez a ugye "milyen ügyi vagyok? ugye milyen undi mindenki, aki nem velünk van? ugye az én homokozóm a legfaszább? ugye, ugye, ugye *farokcsóválás*?" típusú kommunikáció az egészet marha komolytalanná teszi. Nőjjél fel, és vedd tudomásul, hogy az emberek nagy részének ez... nem is tudok jó szót rá. Groteszk?...

ehran 2013.06.16. 23:31:38

@Igényes: Mesélj, ezen mit kell érteni: "Ezeknek meg semmi közük nincs már az ennivalóhoz."

"Talán a felsőbbségtudat. Annak semmi helye egy kajában." - Ó, szóval beszéltél a séfekkel/cukrászokkal, akik a fentieket elkészítették, és abból szűrted le ezt a felsőbbségtudatot? Vagy ránézel egy ételre, és azon már látod, milyen ember a készítője? Te egy valódi kis zseni vagy... Ja és a nickneved érdekes ellentmondásban áll a mondanvalóddal.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.06.17. 05:29:31

@Igényes: talán egyszer átállok a műtrágya témára, köszönöm az értékes hozzászólásokat.

telkoe 2013.06.17. 08:41:54

@világevő: Mielott attersza mutragya temara, keszits egy valogatast a Modoros blogba. Az Igenyes alapokra epitkezes utan nem sok kell hogy egy tokeletes klasszikus keszuljon.

Elijah_Baley 2013.06.17. 09:28:37

@herpa: nincs rossz íze, inkább az a baj vele, h teljesen motiválatlan a párosítás, van a csoki meg a töpörtyű, de nem dolgoznak össze, csak együtt indulnak és egy helyre mennek...

zadig&voltaire 2013.06.17. 10:10:35

@Igényes: azért kell ekkora hájp, mert a gasztronómia (és a vendéglátás) ma a gazdaság és az országimázs szerves része, ergo pénzt lehet belőle nyerni az idegenforgalom által. Az a helyzet, hogy jelenleg a "sznobok" kezében több pénz van, és azt ilyen "groteszkségekre" vagy úri huncutságokra fogják költeni.
De van hagyományos és jó kaja egyszerre, csak itt most nem az volt a téma