Budapesti éttermek a New York Times-ban
2013. május 11. írta: világevő

Budapesti éttermek a New York Times-ban

Miután tegnap alaposan megebédeltem a világ tizedik legjobb éttermében, a Bergisch Gladbachban (Köln közelében) található Vendome étteremben és még hosszan el is beszélgettem a nagyon jó fej séffel, vacsorára már bőven elég volt ez a jó hír, Budapest éttermeiről cikkezik a The New York Times!

Így indul a cikk:

newyorktimes.png

Forrás: The New York Times, fotó: Stiller Ákos

A cikk nyitó megállapítása szerint Budapest a kabát lesegítők városa, egy étterembe érkezve azonnal megszabadítjuk a vendéget a felesleges ruhadaraboktól (nem végleg), majd máris következhetnek a kulináris élvezetek: krémes levesek, húsos raguk, azaz vissza a múltba! De már pár éve beindult egy trend, ami a sokkal könnyebb, modern környezetben kínált ételek felé fordult!

Ezek közül ajánlja a cikk a Bock bisztrót, az Onyxot, a Mák bistrót, a Pesti disznót és a Macesz Huszárt.  

Íme a teljes cikk, érdemes elolvasni, hogy mit kapnak kézhez a hozzán induló amerikaiak.

És most még van hely a 23-i Világevő Vietnami Vacsorán...

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr105294662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Abendsen 2013.05.11. 09:24:42

EZ FANTASZTIKUS!

A baráti Egyesült Államok figyelemre méltatta a magyar gasztronómia úttörőit. Végre a győztesek oldalán!

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.05.11. 09:28:11

Rosszul tudják a jenkik, itt mindenki vasaltcsizmás vérfasiszta és térdig gázolunk a holokauszt túlélőkben.

Mrs.Columbo 2013.05.11. 09:49:03

Ami engem már régóta érdekel, hogy egy ember (pl. Te, kedves Világevő), akinek a mindennapjai része, hogy ilyen helyeken egyen, az mire gondol, amikor lát egy ilyen képet, amin most ez a hölgy készítgeti az ételt? Hmm de gusztusos, megéheztem! Mert ezt nem tudom elképzelni. Vagy hogy micsoda műalkotás? Vagy mit?

Mert amikor az ember lát egy kajáról fotót, akkor esetleg beindul a nyáltermelése, elképzeli magát, ahogy enné a fogást, de ezek a luxusételek annyira minimálok szoktak lenni, hogy nekem még a nyálam sem lesz dúsabb.

Ezt most nem rosszindulatból kérdezem, tényleg érdekel. :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.05.11. 09:57:42

@Mrs.Columbo: előkerült már párszor ez a téma, de akkor a tegnapi tapasztalatom megosztom veled. nagyon kicsi adagok, 3 michelin-csillag, ebéd. és utána esélyem se volt aznap már mást enni. ez így válasz?

Mrs.Columbo 2013.05.11. 10:11:09

@világevő: én nem a mennyiségre gondoltam, szerintem azzal csak az szokott jönni, aki még nem evett végig egy ilyen menüsort, hanem az ételek kinézetére, hogy nagyon gyönyörű, de nem azt váltja ki az emberből, amit általában egy kajás fotó.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.05.11. 10:16:32

@Mrs.Columbo: ez is ízlés, műveltség, tapasztalat kérdése. ha nem fogyasztasz komoly zenét, nem fogsz lázba jönni egy operarészlettől.

Larry Silverstein 2013.05.11. 10:52:03

Az amerikaiak igazán mérvadó gasztro kritikusok....:) Na jöjjenek enni amíg ér valamit a dollár.

Mrs.Columbo 2013.05.11. 12:12:48

@világevő: a pénzt kihagytad a sor elejéről, de egyébként stimmel.

Gabbesz 2013.05.11. 12:35:54

@világevő: Kurva nagy műveltség kell a kajáláshoz.
Sznobizmust akartál mondani esetleg?

KopaszMercis 2013.05.11. 12:55:49

@Gabbesz:
Én is azt hittem, hogy ez valami szar kamu felhajtás, de nem az. Kibaszott finom kaják vannak ilyen michelin csillagos helyeket... ráadásul én életemben soha nem ettem annyit, mint az ilyen menűsorokban, pedig azért 130 kilót is nyomtam már...

Nem sznobizmus, valóban tudni kell értékelni a különlegességeket.. onnan tűnhet sznobizmusnak, hogy neked nincsen rá pénzed. Persze, ha véget ér a világ hegyeshalomnál, akkor ezen annyira ne lepődjél meg...

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.05.11. 13:59:25

@Gabbesz: ha trágárság nélkül is van esélyed megfogalmazni a gondolataidat és nem csak költői kérdés volt, hanem érdekel is, akkor válaszolok szívesen.

Szaszy G 2013.05.11. 15:20:00

@Mrs.Columbo: Szia. Lehet az a megtévesztő, hogy egyetlen pici tányéron van 2-3-4 falatnyi étel, ami elég kevésnek tűnik. Nekem is megfordult már a fejemben a kérdésed, de aztán belegondolok, hogy egy ilyen étteremben azért nem egy ilyen kicsi adagot kapsz, főleg degusztációs menünél, hanem 5-6-7-X ilyen tányérnyi étel van, hozzáillő itallal, és így máris mindjárt más a leányzó fekvése, és komolyan elgondolkodtatja az embert, hogy úgy már érdemes lehet kipróbálni... Vagy nem?

nowy 2013.05.11. 15:37:17

@Gabbesz: mondok neked egy nagyon egyszerű példát.A krumplinak van kb 400 fajtája.Itthon az emberek nagy része "ismer" kettőt, a pirosat meg a sárgát, de még sem tudják, hogy melyikből érdemes főtt vagy sült krumplit csinálni.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.05.11. 16:26:42

Úgy látom, hogy az utóbbi időben egyre gyakrabban szerepelnek a pesti romkocsmák, éttermek és látnivalók az amerikai újságokban. Ez jó, remélem, hogy sikerül a turistáknak a gulyás-pörkölt kettős helyett valami mást is mutatni az országból.

ekat 2013.05.11. 18:29:39

Hú de éhes lettem ezektől az ételleírásoktól. :-) Ami Gabbeszt illeti, most vagy savanyú neki a szőlő, vagy úgy van vele, ahogy Világevő írta, nem fogékony erre. Én pl. az operarészlettől sem jövök lázba, meg festményektől sem, de ettől még nem vagyok kevesebb. Gabbesz sem az, csak nem kellene mást kritizálnia amiatt, amilyen.
Ja de a dolog változhat is, mert a férjem pl. sokáig nem osztotta a rajongásomat, és két Michelin-csillagos étterem se nyűgözte le, mígnem az Aranyszarvas egy ételének sikerült, azóta ő is úgy van vele, hogy ez az egész nem evésről szól, hanem élményről. :-)

2013.05.12. 00:57:57

Ez tényleg az NYT? Mintha nem is ugyanaz a lap lenne.

Végre valami amibe nem lehet aktuálpolitikát keverni.

Gratula az éttermeknek, végre megérdemlik a reklámot.

hot-spot (törölt) 2013.05.16. 13:28:54

@világevő: Te nem az Alföldi R. vagy véletlen?
Amúgy a trágárság is a magyar nyelv szerves része,mellesleg egészséges stresszoldó,továbbá meg ki és mi határozza meg azt,hogy mi a JÓ ízlés?
Te?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.05.16. 13:40:16

@hot-spot: nem, nekem más a nevem. van jelentősége?
és a másik kérdésedre is nemmel tudok csak válaszolni, véletlenül se szeretném meghatározni, hogy mi a jóízlés. mindössze arról van szó, hogy ez itt az én felületem, én írom, én adminisztrálom, és én felhívtam korábban is a figyelmet arra, hogy nem kérek trágárságot. ha mégis jön, akkor esetleg törlöm, ennyi. remélem nem érzed ettől magad szabadságjogaidban megtporva.
ettől még tőlem káromkodhatsz bárhol máshol kedvedre, stresszoldásként vagy akár céltalanul is.