A Bocuse d'Or ételei, a győztesek és a magyar tálak
2013. február 01. írta: világevő

A Bocuse d'Or ételei, a győztesek és a magyar tálak

Van még bőven jó sztori a Bocuse d'Orról, például a Világ nagy séfjeinek gálavacsorája, ahova sikerült bejutni, vagy a hivatalos after party, ami természetesen szintén Világevő-részvétellel zajlott a győztes franciák és az arany szoborocska társaságában, nem is beszélve a Bajnokok reggelijéről, Paul Bocuse 3 Michelin-csillagos éttermében, a legjobb lyoni hagyományok szerint. De előbb még gyorsan a képek, a győztesek és Széll Tamás ételeiről. (Előzményekről a helyszíni tudósításban.)
[A képek egy kivételével a hivatalos fotóstól, Le Fotographe-tól származnak.]

20130130-1.jpgmetrofejlec.jpg

Íme a győztesek a dobogón: (ez a saját kép)

IMG_1052.JPGÉs az ételeik:

Széll Tamás halétele:

Rombuszhal, homár, minilángos túróval és magyar tokhalkaviárral. (még majd szerzek infót, hogy pontosabban mi minden van rajta.)

hongrie_assiette_poisson.jpg

A japán halétel:

japon_assiette_poisson.jpg

A dán halétel:

danemark_assiette_poisson.jpg

És a győztes, francia halétel:

france_assiette_poisson.jpg

Széll Tamás hústálja:

ír marha mangalicaszalonnával kakukkfű és petrezselyem jus-vel,
gulyás húsos raviolival,
gombával töltött répa konfitált sütőtökkel és marinált céklával,
marhapofa és ökörfarok rillette karórépapürével és céklával,
hagymakompót hagymalekvárral és szarvasgombával.

hongrie_plat_viande.jpg

A japán hústál:

japon_plat_viande.jpg

A dán hústál:

danemark_plat_viande.jpg

A francia hústál:

france_plat_viande.jpgFacebookra felpakolom őket nagyobb méretben is.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr645056291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gergely Lajos 2013.02.01. 10:20:23

Nem akarok haza beszélni, de a mi táljaink a legszebbek! Az utolsó tál úgy néz ki mint egy század sivatagi üközet előtt. Leginkább a mi táljainkat nézve fut össze a nyál a számban!

Kacor007 2013.02.01. 11:43:13

A japán hústál kicsit olyan, mint a szigligeti móló nyárfasoránál a vihar által letört faágakban elakadt tartálykocsi, hátulnézetből.

Kacor007 2013.02.01. 11:47:38

A tálcákat a séfek tervezik meg előre? Viszik magukkal, vagy ott helyben kell válogatni?
Csak azért kérdezem, mert az élő közvetítésnél látszott, hogy a magyar tálat nem tudták elsőre ketten megemelni, oldalról besegített egy harmadik ember...

Gergely Lajos 2013.02.01. 12:24:20

A magyar tálaláson van főnök, csatasor és győzelem. Érezni azt is, hogy megfelelt a "nemzeti" követelménynek is. Esetleg a japánon a rizsföld, de a francia az idegenlégiós. Vivát Rejtő Jenő!

nincs_nicknevem 2013.02.01. 13:10:28

sütök egy grillcsirkét

protézisesh 2013.02.01. 13:19:31

biztos bennem a hiba, de egyikre sem futott össze a nyál a számban...

babo81 2013.02.01. 13:43:56

A győztes francia halétel ronda! Tamásé kategóriákkal szebb! Megint francia nyert....bunda(kenyér:)!

WinterMute 2013.02.01. 13:54:20

A japán halétel egy kényszerleszállást végzett sárkány szétszakadt fej- és nyaki vetülete

xylon 2013.02.01. 14:04:23

lehet tudni a haletelek kozott hanyadik lett a magyar csapat?

Viktor-a-konyhában · http://viktorakonyhaban.blog.hu 2013.02.01. 14:58:17

@Kacor007: Szigligeten voltam nyaralni 2012-ben, életemben először, annyira gyönyörű az általad leírt kép, órák óta fetrengek :)

rainy_day_coffee 2013.02.01. 19:30:27

@Kacor007: Az evtized hozzaszolasa. Husz masodperc alatt labaltam ki a dobbent ertelmezes/processzalas/befogadas Bermuda-haromszogebol, es azota csak hangosan mosolygok.
Gratulalok.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.02.01. 22:49:37

@Kacor007: csatlakozom, zseniális volt a leírás! közzé is tettem a facebook-oldalon a képnél, persze forrásmegjelöléssel! :)

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2013.02.02. 11:43:13

a japán halétel egészen konkrétan ocsmány. már majdnem leírtam, hogy úgy fest, mintha mit kentek volna rajta széjjel.

mitmiért? 2013.02.03. 13:52:21

Gratulálok Tamásnak ! Fantasztikus h ide elért és ez egyben köszönet a magyar gasztro kultúra segítőinek, többek között Vilagevonek :-))
DE..., most meg lehet követni.
Ez a verseny is l'art pour l'art lett, azaz önmaga paródiája. Valahol a gasztronómiai tudás csúcsa, de nekem kissé megcsúfolása is. Az itt látok ételek nem kívánatosak, magamutogatók és TULKESZITETTEK. Kreatívan persze, de inkább egy agyanplasztikazott hibátlan cicababa, mint egy smink nélküli bombanő benyomását keltik. Nekem Gennaro ŐSZINTE ételei 100-szor kívánatosabbak, attól összefut a nyál a számban, ezt a fene se kívánja. Ezek a fogások mesterkeltek, erőltetettek és bár nyilván hihetetlen szakmai felkészültséget kívánnak meg, de a fogyasztó is erre mozdulna rá? Számomra a főzés és konyhai kultúra csúcsa az egyszerűséget is magában foglalja.
De mégegyszer : köszönjük Tamásnak és a sok támogatónak h a magyar vendéglátás lassan kezd felkerülni ismét a térképre, ebben MBT-nem a sok gasztrobloggernek, jó beszállítóknak és vállalkozó kedvű ettermeseknek is rengeteg munkája van! Hála nekik is! Üdv HI

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.02.03. 16:47:34

@mitmiért?: egyrészt köszi szépen :)
másrészt viszont nyilván nem arról szól ez a verseny, hogy ki tud finomabb báránycsülköt főzni. Mint minden verseny, akár a sportversenyek is, elrugaszkodik kicsit a valóságtól, de mondjuk valójában annak sincs sok gyakorlati jelentősége, hogy valaki 9.01 alatt futja a 100 métert vagy 8.95 alatt, nem? mégis így működik az emberi versengés, és milliók követik remegve.
amúgy meg ez a fine diningtól azért nincs olyan távol, sőt, az más kérdés, hogy az neked szimpatikus műfaj-e.

@Kacor007: elég komoly tetszése volt! www.facebook.com/vilagevo/posts/430701360338562

mitmiért? 2013.02.03. 19:27:22

@világevő:
Kedves Vilagevo!
Köszönöm a válaszod, mindenben igazad van! Csak arra próbáltam rámutatni h az egyszeruseg es oszinteseg ujra hodit, a világ számos nagy chef-je üzemeltet ujra bisztrot (Thomas Kellernek ott a Le Bouchon a French Laundry mellett), utcai kódot de kapott nemrég Michelin csillagot, a Street Food reneszánszát éli, Blumenthal viktoriánus recepteket főz, az ázsiai konyhák népszerűbbek, mint valaha. Az El Bulli nyilván nem ezért zárt be, de a molekuláris konyhát kipróbálva ( a sevillai El Hacienda) az is inkább egy jó geg volt, mint az eddigi legemlékezetesebb vacsora. Nincs bajom a fine dininggal, még helye is van :-))), tudom nagyhuzoero, mint atlétikában Bolt, de nem véletlen, hogy ismétlem a tulrafinaltsag és tulpreparaltsag egy ponton túl már csak öncélú magamutogatas és nem túl szexi. Alig merem leírni de monsieur Paul Bocuse is eltávolodott önmagától :(
De Vive La France és a jó konyhák és a fantasztikus, kreatív szakácsok. Szép volt Tamás !

mitmiért? 2013.02.03. 19:29:22

elnézést : utcai kifőzde (nem kódot de)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.02.03. 19:39:17

@mitmiért?: köszi, kedves vagy. Teljesne egyetértek azzal a résszel, hogy világszerte hódít az egyszerű konyha, a bisztronómia, itt egy - szerintem elég érdekes - beszélgetesem a témáról egy francia séffel:
vilagevo.blog.hu/2012/05/27/a_fine_dining_halala
fine diningra szükség lesz ezentúl is, van hatása a bisztronómiára is, akár csak úgy is, ahogy a NASA eredményei beszivárognak a hétköznapi iperi termékek közé.

mitmiért? 2013.02.03. 20:16:21

@világevő:
"Amikor a Plazza Athénée-ben dolgoztam sous-chefként, a szabadnapjaimon hentesboltokba mentem dolgozni."---- milyen szakmai alázat. Már-már japán :-)
És a mottó is milyen ismerős. Hagyomány és evolúció :-)
Köszönöm. Nagyon jó interjú.

ancsur24 2013.02.04. 12:27:31

szép volt fiúk, büszkék vagyunk rátok

makk_ász 2013.02.05. 10:37:25

jól néz ki az első tál, de olyan mintha valaki egy hosszabb sivatagi túra után ráköpött volna kettőt, legalábbis nekem ez jutott eszembe róla

kíváncsi vagyok, hogy ha megkóstolnék egy ilyen kaját, tudnám-e értékelni, élvezni

makk_ász 2013.02.05. 11:05:42

félreértesz. én abszolút nem ilyen körökből származom ahol ilyen jellegű éttermekbe járnak és ilyen szintű ételeket fogyasztanak.
természetesem elismerek sőt örülök minden ilyen világszintű teljesítménynek, de valószínűleg én sosem fogom tudni igazán értékelni, mert sajnos túl távol van tőlem.

azt pedig szerintem kár eltagadni, hogy egy menzán nevelkedett lakótelepi gyereknek simán ez ugrik be arról a két kis fehér, habszerű "izéről".

gabbbba 2013.02.08. 08:48:14

A dàn halételt kb. 10 måsodperc alatt tüntetném el a tànyérról!
:)
süti beállítások módosítása