Az Amalfi-partvidék legédesebb része
2012. október 04. írta: világevő

Az Amalfi-partvidék legédesebb része

Sokszor hangsúlyoztam már, hogy nem vagyok édesszájú, de Franciaországban és Olaszországban valahogy ez mindig máshogy működik. Így aztán itt az Amalfi-parton sem tehettem mást, mint nekiestem az édességeknek, olyan szofisztikáltak, és olyan kultúra van mögötte, hogy komoly veszélyt jelent a túladagolásuk.

20121002-1.jpgA legfőbb sztár itt persze a citrom, amit a legtöbb háznál maguknak termesztenek, így aztán igazán kontrollálható a minőség. Ugyan ízben és szerkezetben is nagyon sokban különbözik az "otthoni" citromoktól, de a legfontosabb különbséget talán mégis az az információ jelzi, mit Tiziano, egy cukrászmester mesélt, amikor éppen bemutatta egy citromos süti készítését: "ez a mostani citrom nem ideális, mert itt havonta van termés, és most két termés között vagyunk, igazából csak "újcitromból" jó ez a recept."

IMG_8420.JPG

Jön majd az a kis egyszerű, de nagyon finom recept is, de addig is egy kis élménybeszámoló. (Aki kedvet kapott citromos süti sütéséhez, megtalálja itt a szintén innen, Ravellóból, Mamma Agatától hozott fantasztikus citromos sütireceptemet. Itt meg a Mamma citromos csirkéje)

Az első két napban olyan brutális mennyiségű sütit ettem vagy kóstoltam, hogy a hamradik napon egy nap szünetet kellett tartanom, telítődtek a glikogén-raktárak :)

Az egyik nagyon kellemes meglepetés a citromos tiramisu volt, pedig ezt a klasszikust csak eredeti formájában szerettem eddig. De az a változat, már csak a kiváló citromnak és limoncellónak köszönhetően is, nagyon jól sikerült:

IMG_8190_1.JPG

És egy hasonló, citromhabos sütemény, már csak a környezet miatt is kitűnő lett volna, Praiano egyik nagyon jó hoteléttermének (ez itt persze mást jelent, mint otthon, hiszen a hotelek is családi kézben vannak, azaz a mamma főz általában) tetőteraszán:

IMG_8198_1.JPG

Ez pedig egy jó kis tiramisu ugyanitt:

IMG_8182.JPG

Ja és ne csak sütik legyenek, ez itt Amalfi, a partvidék névadó települése:

amalfi_hdr.jpg

Azon a bizonyos teraszon előkerült még egy csokimousse is és egy helyimandulás jellegzetesség, aminek talán a az elkészítését is megtanulom ma: cicale.

IMG_8183.JPGIMG_8186.JPG

És így néz ki a citromos tiramius Positano egyik nagyon régi cukrászdájában, a La Zagarában:

IMG_7969.JPG

Ez pedig maga a pasticceria, a cukrászda, persze tartozik hozzá egy fantasztikus terasz is, nyilván tengerre néző...

IMG_7958.JPG

Belül:

IMG_7976_1.JPG

Majd kinyomozom, hogy honnan ered, vagy aki tudja, írja meg, de - a franciákhoz hasonlóan - itt is nagyon népszerű a rumos "baba", azaz a sok-sok alkohollal átitatott, és itt még cukrászkrémmel meg is töltött édesség:

IMG_7974.JPG

Ez volt az egyik kedvenc, a hely saját kreációja, a Zagara-szelet, mandarinos és csokoládés, persze hihetetlenül finom csokival:

IMG_7966.JPG

És mindenképp ide tartozik az egyik legnagyobb helyi specialitás, az apácacicinek is becézett Delizia al Limone, amit mindenhol készítenek:

IMG_7961.JPGIMG_7959.JPG

Citromos könnyű krémmel bevonva és megtöltve, így néz ki "meghámozva":

IMG_7985.JPG

De a legnagyobb kedvencem a friss, házi készítésű sorbet volt, amit Positanóban ittam/ettem, abból bármennyit tudnék:

IMG_8074.JPGIMG_8078.JPG

Ez pedig Positano a tengerről, ha már ennyit emlegettem:

IMG_8331.JPGMa folytatódnak a gasztrokalandok, és igyekszem pár jó receptet is beszerezni, például a tegnapi vacsoránál volt egy olyan sajtos padlizsánfasírt, amit mindenképpen meg kell tanulnom, és persze közzé is kell tennem, brutális.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr254816909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezres Klub 2012.10.04. 10:14:53

Aztaaaaaaa, de durva! Idén mi is terveztük, hogy Amalfiban töltjük a nyaralásunkat, de aztán másképp alakultak a dolgok. Jövőre viszont kötelező lesz.
Szicíliában ettünk hasonló finomságokat, de szerintem Olaszország bármely pontján finomak a desszertek. Nekem a személyes kedvencem a zuppa inglese és volt még egy rumos-csokis kosár, amiből bármennyit meg bírtam volna enni, pedig nem vagyok édesszájú.

cattaneo 2012.10.04. 10:55:55

Mi egy hete jöttünk haza Korzikáról, odaúton Genovát, visszaúton Firenzét keresztezve. Azt kell mondanom, ételekben és édességekben Olaszo. nagyon ráver a korzikaiakra (hiába keveréke az olasznak és a franciának, némi mór beütésekkel), egyedül a sajtokban és kolbászfélékben tud csak kialakulni valamiféle verseny. De elfogultak vagyunk és Dél-Olaszo. mindenen túltesz. Jó élvezkedést!
Ja, és a bábáról... eredetileg lengyel találmány (Sztaniszláv királytól eredeztetik, aki a nevét is adta az Ali babáról, kedvenc gyerekkori mesehőséről), onnan került Párizsba (uradalmi kapcsolatok révén), ahonnan Nápolyba (szintén uradalmi szálakon). Ott terjedt el igazán és találhat meg ma is főképp Dél-Olaszo-ban is ez az édesség. Északon is lehet vele találkozni, de aki jót akar magának, az csak délen kóstolja meg egy helyi pasticceriában vagy mamma féle étteremben.

norinella 2012.10.04. 11:12:38

A babà hivatalos tortenete:
aki tud olaszul az itt elolvashatja:
www.baba.it/storia.htm
aki nem, annak szivesen leforditom a szoveget.

protézisesh 2012.10.04. 11:52:20

citromisu recept jöhet! meg a házi készítésű sorbet is! thx

Before · http://azbeszt.blog.hu 2012.10.04. 14:29:19

Komoly...
Összefutott a nyál, pedig nagyon nem vagyok éhes.

Emődi Tehéntánc · http://foodies.hu/blog/ 2012.10.06. 11:51:02

A fotók megjelenésének sorrendjében jöhetnek. Kiváló vizualitású poszt: sok süti-kevés duma. Well done! :)