Egy rég elfelejtett mesterség varázslatos műhelye
2012. szeptember 06. írta: világevő

Egy rég elfelejtett mesterség varázslatos műhelye

Még a tavaszi délfrancia túrámon jártam egy egészen különleges műhelyben, ahol olyan szakmát űznek, amit szinte már sehol a világon. Egy kopottas üzemcsarnok egy kis vidéki városban, tele nagyon furcsa gépekkel, amik zakatolnak, tekernek, kattognak, steam punk romantika szinte. És foglalmam sincs, hogy mi készülhet itt. Persze a gasztronómiához kapcsolódik a dolog, készítettem is rengeteg fotót, és feltettem a kérdést itt a blogon, hogy vajon mi is lehet ez? Jött rengeteg érdekes válasz, és izgalmas fejtegetés, de a helyes válaszhoz senki sem tudott közel kerülni. Most végre elárulom a titkot, és persze be is mutatom kicsit ezt a különleges mesterséget. 
(Ha valaki még szeretne előbb találgatni, itt megtalálja a kérdést hozzá, a megfejtés leleplezése nélkül.)

Íme a város:

IMG_8351.JPG

A helyszín Nyons (ejtsd: nijonsz), egy délfrancia kisváros, ami nem csak földrajzilag, de hangulatában és klímájában is már Provanszhoz tartozik, egészen pontosan a provanszi Drome (Drôme Provencale) régióhoz. Ismerős lehet a neve az itt termő kiemelkedő minőségi olívabogyó miatt, ami jellegzetesen gyűrött, ráncos.

IMG_8498_1.JPG

Sok más látnivaló nincs is ezen, és a fenti képen látható középkori hídon kívül a 7000 lakosú városban, de azért nagyon hangulatos településről van szó.

IMG_8353.JPG

És természetesen az utcán is megterem az olíva.

IMG_8491.JPG

Ebben a kisvárosban, a híd közelében működik a világ egyik utolsó scourtinerie-je, azaz scourtin előállító üzeme.  Ha valaki ki tud segíteni a magyar nevével, amennyiben létezik ilyen, annak örülnék, ennek hiányában megpróbálom röviden elmagyarázni, hogy mi is készül itt a furcsa gépeken. Talán a préselő- vagy sajtolókorong lehet egyébként a legjobb szó rá.

IMG_8366.JPGIMG_8376.JPGIMG_8374.JPG

A hagyományos olívaolaj-készítés nélkülözhetetlen kellékét, a scourtint (ejtsd kb: szkurtan), szövik itt, tulajdonképpen egy speciális alfaja ez a szőnyegszövésnek. A végtermék az olaj préseléséhez szolgáló szűrőzsák, vagy -párna. Egy kör keresztmetszetű, felül lyukas párna, ami akár mondjuk egy ülőzsámoly is lehetne, ha ki lenne tömve. Ebbe teszik bele a préseléshez az olívabogyót, mivel óriási a terhelhetősége, és a szálaknak köszönhetően meg is szűri az olajat. Talán ez a kép, ami középkori olajpréselést ábrázol, jobban megmagyarázza a folyamatot:

IMG_6955.JPG

A ledarált olívával töltött párnák bekerülnek a szőlőpréshez hasonló eszközbe (egymásra pakolva többet is), és mechanikus úton kipréselik a levet. Persze ilyen eszközöket már szinte sehol nem használnak az olívaolaj előállításához, a helyüket modern, automatizált gépsorok vették át (mint például Olaszországban, Spoletóban is, ahol ősszel jártam szüreten és csináltam is egy videót róla.) 

IMG_8355.JPGIMG_8359.JPGIMG_8439.JPGIMG_6923.JPG

Így aztán megrendelés sincs sok a kis családi vállalkozásnak, akik több generáció óta ezzel foglalkoznak, még 1882-ben indult a biznisz. Szőlőpréseléshez is gyártották itt a szűrőpárnákat (erre is biztos van szakszerűbb szó), aztán a feldolgozás módszerének megváltozásával kénytelenek voltak részben átállni a szőnyegek, lábtörlők, edényalátétek készítésére is, de nem álltak le teljesen az olívapréseléshez gyártással sem, van még a világban 1-2 hagyományos olívamalom szerencsére.

IMG_6941.JPGIMG_8426.JPGIMG_6944.JPG

Még a nagypapa találmánya volt, aki sokat kísérletezett az ideális alapanyaggal, hogy kókuszrostokat használjanak. Azóta sem változtattak ezen, sőt a gépek is egytől-egyig tőle származnak, ezeket ápolják, tartják karban az unokák, akik semmiféle modernizálásra nem hajlandók.

IMG_8362.JPGIMG_8363.JPGIMG_6922.JPG

Majdnem katasztrofálisnak bizonyult az ő életükben is az 1956-os nagy fagykár, ami alaposan megtizedelte a környékbeli olívaültetményeket, de végül sikerült túlélniük a gazdasági megpróbáltatásokat, és ha nem is magas szinten, de úgy tűnik, hogy sikeresen biztosítja a család megélhetését az üzem.

IMG_8395.JPGIMG_8432.JPGIMG_8422.JPGIMG_8463_1.JPGIMG_8416.JPG

Még egy különlegessége van a kókuszrostból késülő szőnyegeknek, lábtörlőknek: a tulajdonos szerint rettenetesen szeretnek a kutyák ezen fetrengeni, kényelmes is, természetes anyag is, és még hátvakarásra is kiváló. Aztán a kutya spontán és nagyon meggyőző demonstrációba is kezdett...

IMG_8475.JPG

További sok kép nagyobb méretben a Facebookon, van még pár a kutyáról is... :)

Kedves hgwells+, aki az első pillanattól lelkesen találgattál, köszönöm a türelmet, remélem nem okozott csalódást a megfejtés sem!

Még hétvége előtt indul egy játék is a FBoldalon, a jövő heti Borfesztiválra lehet majd pár jegyet nyerni.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr264758539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.09.06. 18:32:10

Kicsit olyan mint a klasszikus kerek lábtörlők.

2012.09.06. 20:06:15

Szépek, köszi a cikket

Mezőgazdász70 2012.09.06. 20:15:26

Legalább valami kajás cikk lett volna! :(

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.09.06. 20:52:18

@chipanddale74: ilyet nem illik észrvenni, ez sokkal magasztosabb dolog! :)

@¡Viva La Onda!: @H3l00ka: köszi!

@Mezőgazdász70: azért találsz még a blogomon majdnem 300 kajás posztot is...

Emődi Tehéntánc · http://foodies.hu/blog/ 2012.09.06. 20:54:06

Bírom a kézműves dolgokat, nagyon hangulatos maga az üzem is, meg város is. (A hídról a mostari híd jutott eszembe.)

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2012.09.06. 21:13:18

Esetleg nem tudod megmondani annak a pár olajmalomnak a nevét, ami még mindig hagyományos úton állítja elő az olajat?
Megkóstolnám.

Riz Ottó 2012.09.06. 21:36:27

@szomorutojas: Engem is érdekelne.

@Emődi Tehéntánc: Nekem is Mostar ugrott be :)
A cikk nagyon jó, kedvet csinált, hogy megnézzem a műhelykét, ha arra járok.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.09.07. 11:29:42

@Emődi Tehéntánc: @Riz Ottó: a középkorban tuti csak egy jó hídépítő volt :)

@szomorutojas: sajnos nincs listám, de ez amúgy sem alkalmas nagy mennyiségekre, szóval nem hiszem, hogy itthon boltokban lehetne találkozni velük, maximum a helyszínen... ami persze egy elég jó program is egyben, hihetetlen illatok vannak egy olívaszüreten. és jön a szezon.

oliva 2012.09.07. 12:55:29

ez olyan, mint amikor mondtam egy ismerősömnek, hogy menjünk fel a várba, mire azt mondta, hogy jó, majd ha lesz valami program.... miért csak az attrakció számít? ha egy város, vagy egy városrész úgy ahogy van szép és hangulatos akkor nincs szüksége egyéb attrakcióra, az már csak a hab a tortán... ez a város így ahogy van "látnivaló"

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.09.07. 15:04:46

@oliva: mi a probléma? :) ha csak az attrakció számítana, akkor szerinted elmentem volna ebbe a városba és írtam volna róla? nem egészen értelek...

CsellósKata 2012.09.10. 17:11:57

Mindig elcsodálkozom, hogy mikre bukkan az ember, ha csak érdeklődés szinten rákeres arra, ami abban a pillanatban felötlik benne. Most pl, hogy oliva. :o)
Gyönyörű kis összefoglaló.

Nash vs. Keynes 2014.03.11. 16:08:52

Nagyon jó, hihetetlen milyen kincsekre lehet bukkani még manapság is.