27 Michelin-csillagos menü a repülőn
2011. november 30. írta: világevő

27 Michelin-csillagos menü a repülőn

Persze a cím túlzás, annyiban igaz csak, hogy a menü megalkotója, ha az összes éttermének csillagjait összeadjuk, akkor 27 csillagot mondhat magáénak. Ezzel mondjuk Joel Robuchon a világ legsikeresebb séfje is egyben. Nem nyit viszont repülőn éttermet, hiába van nagy rutinja a nyitogatásban, hanem az Air France akciójában vesz részt, ahol az első a sztárséfek sorában, akik a hosszú távú járatok menüjében is kifejezésre juttatják a francia gasztronómia nagyszerűségét.

 

Ehhez Párizsból (CDG) kell indulni, és persze nem a turistaosztályra jegyet venni, de ebben semmi meglepő nincs.

Ilyen fogások lesznek például:

Baszk garnélák kurkuma illatú tésztával és citromfűvel:

Csirkemell zöld curry szószban mákos rizzsel, répával és shiitake gombával:

Folyami rákos tészta nantua szósszal:

Megkóstolnám a menüt, persze nem csak a Robuchon-ételek miatt, hanem nyilván valami jó hosszú utazás is kapcsolódna hozzá, ahol aztán végképp nem hátrány, ha business osztályon üldögél, vagy inkább fekszik az ember. na meg az is izgalmas lehet, hogy a szörnyű repülős kaják után, amik ma már a legtöbb nem fapados társaságnál is gyakorlatilag egy száraz zsemlécskét vagy 5 gramm snacket jelentenek, milyen érzés lehet kulturált ételeket fogyasztani.

Vajon akkor megjelennek Michelin-inspektorok a repülőkön is? :) 

Csatlakozz a közösséghez a Facebookon! És elindult a jótékonysági nyereményjáték, a sok kicsi!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr683426750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.11.30. 21:28:29

inkabb nem szolok hozza, mindenkinek jobb lesz

victor vacendak 2011.11.30. 21:29:29

"Persze a cím túlzás, annyiban igaz csak, hogy a menü megalkotója, ha az összes éttermének csillagjait összeadjuk, akkor 27 jön ki."

Fogalmazási zavar? Ez a mondat újraszerkesztésért kiállt...

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.11.30. 21:33:15

@victor vacendak: mármint kiált, nem kiállt, ugye? :) meghallottam a kiáltást.

tt_tt 2011.11.30. 21:34:25

A helyzet az, hogy az Air France-on még ez sem segít... Ha tehetem, elkerülöm CDG-t és Air France-ot, szolgáltatásban, színvonalban a többi alatt van.

victor vacendak 2011.11.30. 21:38:07

@világevő: úgy van, kiált. :-D mentségemre szóljon, hogy én nem publikálok, csa trollkodok...

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.11.30. 21:39:32

@victor vacendak: :D egy profi trollnak legyen jó a helyesírása! :)

Csokonai Vitéz Műhely 2011.11.30. 21:55:10

Király lehet.
A Singapourairnél is brutál jó kaja van. Választhatsz hindu, kóser, muszlim, lowfat stb közül. Ráadásul az economy classon is. Egy utat megér :)

victor vacendak 2011.11.30. 22:00:30

@világevő: sajnos én még ebben is csak amatőr vagyok...

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.11.30. 22:20:02

Ha jól emlékszem a Quantas-nak is egy csillagos séf állítja össze a menüjét, amit 4 havonta változtatnak.

suitedtrash 2011.11.30. 22:47:50

Barátaim!

Singapore Air
Qantas

a rend kedvéért

Lacusru 2011.11.30. 23:06:05

Volt szerencsém régebben rengeteget utazni AEROFLOT első osztályon... azóta sem tudom semmihez hasonlítani.
Az hogy porcelán tányér, rendes fém evőeszközzel, az egy dolog! De a kaja, az felejthetetlen, főleg hogy az első út után megtudtuk, hogy a jegyre rá kell íratni az "R"-t és akkor tiszta halas ellátás van :-) ja és természetesen minden menühöz ital korlátlanul, pár dollár borravalóért kint is hagyták az egész üveget, természetesen jégbe hűtve.
Rosszat nem tudok rájuk mondani, talán csak annyit, hogy az Omszki vagy Irkutszki tankoláskor ki kellett szállni a gépből... hajnalban, a néha -30fokban kicsit szar volt, főleg hogy gyalog kellett besétálni a reptérre! Igaz bent meleg volt és kajával-piával várták az utasokat.

Attilajukkaja 2011.11.30. 23:10:41

Az elso kepen nem azt a "soret" tarhonyat latom, amit mar a menzan is utaltunk? Amugy johet a kaja!!!!

Lacusru 2011.11.30. 23:13:56

@Attilajukkaja: A franciák most fedezik fel a tesco polcain :-) és mint újdonságot, különlegességet adják az utasoknak! Azt befalja, iszik rá egy teát, aztán elvan az út végéig :-)

balage28 2011.11.30. 23:18:36

Miert "kell" minden jo menusort telerakni tengeri szarokkal - foleg, hogy pl. a koktelrak egy iztelen vacak... :S

A CDG pedig nem rossz, csak el kell felejteni a buszozast a terminalok kozott, es legalabb egyszer meg kell nezni a repter terkepet, es akkor nincs problema.

Seang Lee 2011.11.30. 23:22:37

A Rio De Janeiro Parizs jaratra kell jegyet venni? hah, utolso vacsora.. :(

Rommel6600 2011.12.01. 00:38:52

"na meg az is izgalmas lehet, hogy a szörnyű repülős kaják után, amik ma már a legtöbb nem fapados társaságnál is gyakorlatilag egy száraz zsemlécskét vagy 5 gramm snacket jelentenek, milyen érzés lehet kulturált ételeket fogyasztani."

Mint ahogy a posztban is elhangzott, nem turista osztályra kéne jegyet venni, és megoldódott a probléma. Alternatív megoldás: pl. Malévval még lehet meleg ételt kapni turista osztályon is, ha megfelelő desztinációra utazik az ember ;)

I.C.ram 2011.12.01. 01:07:31

Deltán utaztam párszor business class-on, és ott is jó kaja volt. Eléggé az amerikai ízek domináltak, de jó volt, és nagyon nagy adagok is voltak)repülőhöz képest)

ÉLETVESZÉLYES 2011.12.01. 02:02:26

@Rommel6600: Áruld már el légyszi, hogy melyik az a "megfelelő desztináció", ahol a MALÉV nem döbbenetesen kevés és gyenge kaját ad.

Jofiu 2011.12.01. 02:33:15

Repülőn nem lehet kultúráltan étkezni.
Ha olyan kulturált lenne akkor az éttermekben repülősülések és fel/le/széthajtható tálcák lennének pohártartókkal, nem pedig asztalok és székek.
Olcsó éttermekben mindez úgy, hogy összeér a vendégek válla és mindenki szorosan a falnak fordulva eszik keskeny tálcákról, kizárólag egyszerre miután mindenki leült.

I.C.ram 2011.12.01. 03:23:39

@Lacusru: Ez tök természetes mindegyik első(és business) osztályon. Deltán is porcelán tényér volt. Felszállás előtt eléd raktak egy ital és egy étlapot. Kb 4 fajta menü volt. Természetesen porcelán tányér, rozsdamentes acél evőeszköz és korlátlan ital, amiben drága borok és rövid italok is benne voltak. De amúgy az interkontinentális turista osztályokon is annyi sört hoztak, amennyi belém fért :)

petii 2011.12.01. 03:56:39

@I.C.ram: Na ok, de deltán is csak az interkontinentáls és "transzkontinentális" (értsd SFO-JFK, LAX-JFK) járatokon van ez (amit ők BusinessElitenek hívnak), egy LGA-ATL első osztályon pl már igencsak felejthető a kaja.
@tt_tt: CDG-lal nem vitatkozom, de Air France? Jó, keletre tényleg van jobb is, de az Atlanti óceánon átkeléshez inkább nem választanék szingapúri vagy ausztráliai átszállást...

Col.Maybourne 2011.12.01. 06:44:13

@petii: AF long haul C osztaly messze a legjobb kajaugyileg. Az elmult par honapban jonehanyszor megtettem a CDG-JNB utat az A380 felso fedelzeten. Felejthetetlen gasztronomiai elmeny (az ulesmozgato motorok hangosak mondjuk.)

Moan 2011.12.01. 08:08:19

Egyszer repültem egy orosz járaton. Moszkvából egy Grúz határ közeli reptérre helyi járattal. Azt hittem, hogy ebben a viszonylatban a helyi járaton majd öreg kofák lesznek a tyúkjaikkal, de nem, A Bécs Moszkva járat prosztóbb volt. :) De ez a Tu 157-es vagy mi, már nem pontosan emlékszem csillivilli volt és garnéla menü, meg lazacmenü között lehetett választani. Sütivel, meg üdítővel. Hatalmas adagokat adtak. Alig bírtam megenni. Iszonyú fáradt voltam és az bosszantott legjobban, hogy nem hagytak aludni. :)A kaja ugyan eszméletlen jó volt, de félóránként odajöttek, és hoztak valami csemegét. :)
Ja és sima turista osztály volt.

Otto von Bolschewich 2011.12.01. 08:13:11

MALÉV turistaosztályon?! Haha, röhögnöm kell. Behazudnak "meal"-t a repülőjegyen, majd egy tenyérnyi (ujjak nélkül, tehát kb. 8 cm átmérő) sajtos-reszelt répás zsömlét adnak. A sajt ráadásuk csípős, problem, kisgyerekek? Volt amúgy szalámis is, csak az a repülő közepe táján elfogyott - részben azért is, mert volt, aki rögtön kettőt kért (de miért adtak?).

A Finnairnél ezzel szemben teljesen vállalható a szendvicses-kávés "snack" menü.

Minden, a MALÉV-be betolt fillér fölösleges pénzkidobás, a fejekben, a gondolkodásmódon úgysem változtat.

csigafrédi 2011.12.01. 08:22:43

Valakinek van valami jó ötlete, hogy a zöld curry mártást hogy lehetne 'reprodukálni'?

fogash 2011.12.01. 08:49:40

@csigafrédi: libafos:)

Az európai légitársaságok mind elmehetnek a sóhivatalba az ellátásukkal. Amire érdemes turista osztályon is felülni (saját tapasztalat):

Cathay Pacific (már 2003ban (!) wifi a turistaosztályon egy alig 4 órás BKK-HKG vonalon...)
Emirates
Thai
Sri Lankan (2001ben, de már 9/11 után is fémevőeszköz, porcelántányér, aranyzsinóros étlap az economy-n...)

Jónak mondják még ezeket:
Virgin Atlantic
Singapore Air
Qatar Air
Qantas

A malév reszelt sárgarépája örök, akárcsak az anyám-korabeli matróna utaskísérők.

hétszűnyű kapanyányimonyók 2011.12.01. 08:50:01

Nekem az Air France-szal elég rossz tapasztalataim vannak, ráadásul a CDG egy nagyon ocsmány reptér, nem egy civilizált hely.
De tapasztaltam, hogy a Távol-Keleten nagyon finomakat lehet enni repülőgépen is, a francia gasztronómia ahhoz képest iskolai menza.

@csigafrédi: kinézetre sóskaszósz, talán ezen a vonalon indulj el :)

A baszk garnélarák alá sikerült jó kis tarhonyát becsempészni.

A mennyiség sem vág oda, pedig egy hosszú repülőúton muszáj enni, etetni, mert különben nyugtalan lesz az utazóközönség, jobb helyeken ezt is tudják.

telkoe 2011.12.01. 08:51:26

@csigafrédi: pl helyettesited spenottal. :)

baliquez 2011.12.01. 08:59:27

Repülőn inni szoktam, sokat, lehetőleg pezsgőt, ügyelve hogy kellőképpen bekészüljek leszállás idejére (úúútálom a leszállást). Enni max valami rágcsát mellé. Hosszabb utakat is megúszom pár kör szendviccsel.

Az ilyen hidegsokkolt-felmelegített higiénikus lefóliázott csiribiri izéktől irtózom, akkor is ha jól néz ki meg jóízű.

baliquez 2011.12.01. 09:08:30

@csigafrédi: bazsalikomos pestot összeturmixolsz (sűrű, konzerv) kókusztejjel, cukorral meg sok zöld csilivel, oszt jóidő. Mehet bele pici reszelt gyömbér, fokhagyma meg egy köpetnyi halszósz is. Igazi receptjével elég sok a bűvészkedés, de ez elég jól helyettesíti.

hétszűnyű kapanyányimonyók 2011.12.01. 09:11:19

@fogash: Keleten tudják, hogyan kell utaskísérőt válogatni.
Utaztam olyan járattal, ahol azt hittem, hogy a Miss World ázsiai fordulóján veszek részt nézőként.

A legöregebb szatyorhoz egy US domestic járaton volt szerencsém, konkrétan ráncos volt a néni, mint egy aszalt szilva.
A Malévnál is vannak olyan nők, akik még Kádárt és Brezsnyevet is kiszolgálták főhadnagyi rendfokozatban. Mint Gogolák elvtársnő a Tanú c. filmben.

A fapados járatok magyar-lengyel-litván-szlovák stb. légi utaskísérői meg legalább könnyen kaphatók, ha már az ellátás nem létező fogalom abban a kategóriában. Tudják, hogy a hierarchia alján vannak, ezért fekszenek fűnek-fának, volt szerencsém kipróbálni :P

Mellesleg a mákos rizs nem túl jó ötlet, ha utána csinálnak egy drogtesztet simán lebuktatnak, mint opiát használót. Még ennyi mákkal is. Állásinterjúra menet nem enném meg, pláne a USA felé menet.

Mad Mind 2011.12.01. 09:15:18

Mentem air france businessen pár éve és akkor a bélszín majdnem tökéletes volt. Szóval az étellel nem volt probléma, de minden más eléggé nem európai volt, pláne, hogy a CDG-n a csomagomat egyszerűen nem rakták fel a gépre. :)

reparon 2011.12.01. 09:32:41

viszket a bal herém. Ha valaki CDG indulással business-en baszk garnélarákot majszol, kérem, hogy törődjön velem is!

reparon 2011.12.01. 09:36:57

@hétszűnyű kapanyányimonyók: Hát élni tudni kell! Mákos rizs+klotyóban baszni egy szlovák utaskisérőt.

csigafrédi 2011.12.01. 09:42:27

@fogash: @hétszűnyű kapanyányimonyók: @telkoe: köszi, reméltem, hogy rátok számíthatók :DDD

@baliquez: ez jól hangzik, rakok bele egy kis curryt is :D
a kókusztejet, meg valami pecsenyelével váltanám ki, de ez a pesztó alap szuper, kösz!

---
nekem a török légitársaság volt eddig a legnagyobb csalódás. a malévot bírom, soha nem volt vele gondom. I. osztályon meg még nem volt szerencsém utazni.

Attilajukkaja 2011.12.01. 09:44:11

CDG-rol csak ennyit: www.kulturpart.hu/gyermek/27077/a_parizsi_repter_a_vilagon_a_legrosszabb

@balage28:
"Miert "kell" minden jo menusort telerakni tengeri szarokkal - foleg, hogy pl. a koktelrak egy iztelen vacak."
Egyik kepen sem latok koktelrakot. A folyami rak es a meretes garnella (vagy garnela?) viszont nagyon finom tud lenni. Ahol ilyet adnak, altalaban van valasztasi lehetoseg "tengeri szar" es "rendes hus" kozott. En mindig a szart kerem :o)

@Lacusru:
"A franciák most fedezik fel a tesco polcain"
:o))))
Naluk van egyaltalan Tesco? Ha jol tudom, az egy angol ceg.

@csigafrédi:
Azsiai boltokban lehet kapni zold curry suritmenyt, aztan bele, amiket Baliquez ir.

Lille havfrue 2011.12.01. 09:50:13

@balage28: a koktélráknak nevezett fagyasztott vacak tényleg ízetlen, el kell felejteni. De az eggyel nagyobb mérettől kezdve a rákok frissen valóban nagyon jók (a baszk is, de nekem a galiciai jobban ízlett).
Egyébként kajában a Cathay Pacific jött be legjobban.

szbszig 2011.12.01. 09:58:47

"a szörnyű repülős kaják után, amik ma már a legtöbb nem fapados társaságnál is gyakorlatilag egy száraz zsemlécskét vagy 5 gramm snacket jelentenek"

Ez tényleg így van. Legalábbis itt Európában. Legutóbb Malévvel utaztam, a kaja az egy darab akkora sajtos szendvics volt, hogy három vagy négy harapással végeztem vele, a kávé pedig konkrétan a gép közepénél elfogyott, úgyhogy a hátul ülők már nem kaptak egyáltalán. Ennyi volt az egész étkeztetés. Viszont az ára vastagon bele van építve a repülőjegy árába, ebben biztos vagyok, úgyhogy a látszat kedvéért valamit fenn kell tartani belőle.

baliquez 2011.12.01. 10:03:13

@csigafrédi: currypor nincs sem a piros sem a zöld curry-ben, a curry-fűszerkeverék egy nyugati találmány, tulajdonképp a garam masala kurkuma-túltengéses standardizált variációja.

Ellenberger ha a curryport összefőzöd jaffa-szörppel (bizony) nagyon finom máz lesz belőle pl. karaj- vagy tarjaszeletre, (erősen emlékeztet az illata egy bizonyos növény préselt gyantájáéra).

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.12.01. 10:13:46

én tegnap ültem röpülőn de 4 szendvicset vittem magammal, Czimertől parizerest, bácskaist meg egy szalonnást.

csigafrédi 2011.12.01. 10:17:52

@Attilajukkaja: köszi, de elsőre szeritnem kipróbálok egy sima currys mártást. A zöldnek milyen az íze, egész más, mint a hagyományos? kevésbé karakteres, vagy?

csigafrédi 2011.12.01. 10:26:22

@baliquez: hasis? :D

na de ha curry mártás, akkor most tök mindegy, hogy garam massalázunk, vagy curryzünk, mindegyik egy fűszerkeverék, aminek a gerince a kardamom, koriander, kurkuma..mi van még benne, fahéj...bors, csili, meg a fene tudja mi még.

ez a jaffás cucc érdekes lehet, sima narancslével nem működik gondolom, mert abban nincs cukortúltengés?!

csigafrédi 2011.12.01. 10:31:49

@Blassius: nem bíztad a véletlenre :D

Attilajukkaja 2011.12.01. 10:59:40

@csigafrédi:
"A zöldnek milyen az íze"
Eros, de ugyanakkor enyhen edeskesebb, mint a piros vagy a sarga. Bazsalikomos.
Az indiai garam massalaban (curry porban) nincs kaffir lima level, ami a thai konyha egyik elengedhetetelen fuszere. Akarcsak a citromfu es a gyombert helyettesito galangal. Altalaban koriander, kurkuma (turmeric), romai komeny, plussz, ami tetszik: a fahejtol a chiliig barmi lehet a garam massalaban. Mindenkinek megvan a sajat receptje. En az edeskesebb izekhez chaat massalat hasznalok.

baliquez 2011.12.01. 11:06:18

@csigafrédi: sűrű narancsszörp kell hozzá, cukros és nem édesítős, keverni kell folyton hogy le ne karamellizálódjon.

Attilajukkaja 2011.12.01. 11:09:08

@csigafrédi:
Talaltam neked egy receptet:
thaifood.about.com/od/thaicurrypasterecipes/r/greencurrypaste.htm
Baromi konnyu megcsinalni, ha sikerult mindent beszerezned hozza :o)))
Budapesten ajanlom a Culinaris-t (culinaris.hu/) vagy a thai boltot (www.diningguide.hu/bolt/etterem-informacio-3636).

mojoking77 2011.12.01. 11:28:38

@balage28: "A CDG pedig nem rossz, csak el kell felejteni a buszozast a terminalok kozott, ",
hihi, mikor repultel utoljara a CDG-rol? Nem tudom egyaltalan mukodik e meg a buszjarat, (mondjuk az A-rol az E-re eleg hosszu a seta), de a Malev /AF evek ota a D-re jon, ami gyakorlatilag kozepen van, onnan pedig egy egyszerubb seta barmelyik.

@Col.Maybourne: 2010-ben en is repultem 12 alkalommal CDG-JNB oda vissza, ebbol egy sikerult Business-en, hat nem volt rossz, de:
@vilagevo: A postban megemlitett etelek a First Class szolgaltatasai, sajnos nem a Business Class-e. Arra pedig, lassuk be igen kicsi az esely, hogy akar ceges jegyet is lehessen szerezni (nagysagrendileg: a fent emlitett CDG-JNB 200-250 000/ economy, 500-600 000 / busines class, 1 400 -1 700 000 / first class)

hétszűnyű kapanyányimonyók 2011.12.01. 11:41:31

@reparon: Nem a klotyóban basztam, hanem az út után szállodában, jó volt, ezért szeretem a fapadost, mert ilyen olcsó ribik a stewardessek és ezt tudják is magukról és tudják, hogy én is tudom :)

Akárhány csillagos ételekkel próbálják hypeolni, az Air France akkor sem lesz egy színvonalas társaság és a Charles de Gaulle reptér meg a világ legalja számomra. Szervezésben, mentalitásban, hozzáállásban, technikában, kiszolgálásban, szolgáltatásokban, közlekedésben, építészeti megoldásokban is minősíthetetlen. Tipikus francia sznobéria, mocsok van és primitívség, de kínálnak a kiválasztottaknak egy Michelin-csillagos falatkát.

hétszűnyű kapanyányimonyók 2011.12.01. 11:45:15

@mojoking77: Na ez meg a másik, egy rohadt drága jeggyel kapsz egy gyűszűnyi kaját, amit egyszer egy csillagos chef tervezett, majd legyártották. A hülyének is megéri... illetve csak a hülyének éri meg.

mojoking77 2011.12.01. 11:46:24

@hétszűnyű kapanyányimonyók: Valoszinuleg, mert eletedben nem voltal meg.... (Na, jo, az elmult ket arom evben biztos, hogy nem)

Attilajukkaja 2011.12.01. 11:46:44

@hétszűnyű kapanyányimonyók:
"Mellesleg a mákos rizs nem túl jó ötlet, ha utána csinálnak egy drogtesztet simán lebuktatnak, mint opiát használót. Még ennyi mákkal is. Állásinterjúra menet nem enném meg, pláne a USA felé menet."
Mar csak a szep makos mosoly miatt sem, amivel a repuloteren udvozlod a fogadokat :o)))

mojoking77 2011.12.01. 11:51:21

@Attilajukkaja: :)) Viszont, nem hogy a Firs Class-on, de mar a premium economyn is jar a kis csomag, amiben -tobbek kozt- fogkefe es fogkrem is talalhato. Igy minimalizalhato a makos mosoly illetve a szajszag....

csigafrédi 2011.12.01. 12:03:37

ez a kókusztej úgy látom mindenféleképpen próbára érdemes hordozóközeg...

Attilajukkaja 2011.12.01. 12:24:19

@mojoking77:
"minimalizalhato a makos mosoly illetve a szajszag."
En amugy is szoktam vinni magammal hosszabb utakra ;o)

@csigafrédi:
A kokusztejet semmikepp se hagyd ki, mert nagyon finom! Ahogy a magyar ember a tejfolt, az indiai a joghurtot (is), ugy a thai a kokusztejet hasznalja az eros izek selymesitesere.
Nem tudom, merre laksz, de Budapesten van ket hely, amit tudok ajanlani: egyik a Kis Parazs (www.parazspresszo.com/node/59), masik maga a Parazs (hovamenjek.com/vi-kerulet/parazs-thai-etterem-es-teahaz.html). Ha kivancsi vagy egy autentikus thai izvarazsra, kerdd a Tom Yum levest. Gondolom, szereted a csiposet, ha a zold curry irant erdeklodtel, de ha olyan is megy veled, aki nem, akkor az kostolja meg a Tom Ka-t.
(Fuuuu! Most osszefutott a nyal a szamban :o0 )