Ínyencreggeli a Tuileriák kertjében, Párizsban
2011. október 04. írta: világevő

Ínyencreggeli a Tuileriák kertjében, Párizsban

Egy kis kitérőt is tettem a lyoni gasztrokaland során, sikerült úgy alakítani a programot, hogy Párizsban is legyen egy kis szabadidőm. Ezt pedig mi másra használhatnám, mint evésre? :)
[JÁTÉK megy a Facebookon, Pálinkafeszt-belépőért!]

Így aztán két kedvenc "cukrászdámban" (kicsit degradáló ezekre az intézményekre ezt a szót használni talán), Pierre Herménél és a Ladurée-ben bevásároltam kicsit a viennoiserie-kínálatból (ami szó szerint annyit tesz: dolgok Bécsből), és egyben beismerése is, hogy valójában a croissant nem is francia találmány. Átvitt értelemben pedig a luxuspékárut jelölik így, ide tartozik, ami a cukrászat és a pékség metszéspontjában található.

A méltán népszerű pain au chocolat-t most kihagytam, így is sikerült párezer kalóriát magamhoz venni, ez lett a lista:

Pierre Hermé, croissant ispahan:
az egészen fantasztikus ispahan nevű süteményük pékesített változata, hasonló összetevőkkel: rózsa ízesítésű marcipán, málna-licsi kompót, rózsavízzel megkenve és málnadarabkákkal megszórva.

És ilyen megtörve:

Sajnos a breton különlegességből (Mautner Zsófi ajánlása), csak a piros gyümölcsös változat volt, de azért beszereztem egy kouign ammant is:

Ladurée, diós croissant:

És náluk volt töltetlen kouign amman is:

Ha már így elindultam a Louvre felé, el is sétáltam egészen a Tuileriák kertjéig (Jardin des Tuileries), mégiscsak kellemesebb a királyokhoz méltó környezetben elfogyasztani a luxusreggelit.

Mindenkinek ajánlom, van füves terület, lépcső, rendes szék, vagy akár napozószék is, tökéletes egy kis rögtönzött minipiknikre, én is ott ragadtam még kicsit napozni is.

 

Sok panaszom nem lehet, a perfekcionizmus uralja az összeset, ropog, aminek ropognia kell, levegős és könnyű, aminek az a dolga. De - a croissant ispahan kivételével - abban a korábbi purista álláspontomban erősítettek meg, hogy az igazán profi, jó alapanyagokból készülő termékeknél az a legjobb, ha nem sokat variálnak, nem töltik, édesítik, ízesítik, hanem úgy ahogy van, natúr adják. Croissant esetében, mille feuille-nél, vagy akár ennél a breton sütinél is igaz ez számomra. Tehát maradok legközelebb az üres croissant-nál és azt tunkolom inkább a kávémba...

 

Tuileriák kertje megzenésített festmény formájában:

Köszönet a Párizsi Magyar Intézetnek a támogatásért, ahol egyébként épp egy izgalmas (szokás szerint ingyen látogatható) kiállítás van, és szuperközel van mindkét cukrászdához, szóval jól összeköthető a magyar képzőművészet és a francia gasztrokultúra.

[JÁTÉK megy a Facebookon, Pálinkafeszt-belépőért! És lehet tippelni arra is, hogy ez mi lehet!]

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr403275918

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Burjánzó evészavarok 2011.10.07. 01:34:29

Annak ellenére, hogy a pszichiátria malmai lassan őrölnek, és a szakkönyvekben egyelőre csak a két régi ismerőst, a bulimiát és az anorexia nervosát találjuk, egyre többféle új evészavarról hallhatunk, amelyek kétségkívül létező jelenségekről szólnak. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZboroKrisz · http://artinterior.blog.hu/ 2011.10.04. 08:47:35

Az én kedvenc párizsi reggelizős uzsonnázós kertem a Jardin des Luxembourg, kevésbé zsúfolt, mint a Tuileries. A péksütemények netovábbja pedig a még épp meleg Pain au chocolat, krémesen lágy csokitöltelékkel. Semmi faxni, rém egyszerű, mégis ellenállhatatlan...

Mikulka2 2011.10.04. 09:37:45

DU Luxembourg lesz a'

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.10.04. 09:52:21

@ZboroKrisz: @Mikulka2: az is nagyon jó hely, és még közelebb is van a magyar intézethez és a pierre herméhez :)
(és valóban helyesen jardin du luxemburg.)

konfuciuska 2011.10.04. 11:24:17

Akkor a cikkben is javítsuk, hogy viennoiserie, meg hogy pain au chocolat, jó? Kommentben elmegy a hiba, de a cikkben ciki!...

Alistair Cookie 2011.10.04. 11:31:06

@áDám: Azt én is észrevettem, hogy a szerző nem bírja az idegen nyelveket, de néha még a magyarral is bajban van :)

belaneni 2011.10.04. 11:58:53

@világevő: viszont mindkettőnek igaza van

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.10.04. 12:08:33

@belaneni: mondom én, hogy 10 millió! :) a konkrét elírásokat nyilván ki is javítom majd, ha gép elôtt leszek, de többre becsülöm, ha finomabb stílusban érkezik a korrekció. Az átlagos fikázásra meg sajnos nem vagyok kíváncsi, szerencsére van, akit a poszt is érdekel, nem csak az elütések...

Alistair Cookie 2011.10.04. 12:11:02

@világevő: Ne is figyelj a magyar "korrektorokra" francia nyelv ügyben, mi biztos rosszul tudjuk, Franciaország a sok tíz millió francia országa, de biztos ők sem ismerik úgy a nyelvüket, mint te.

Mellesleg ezek a tápok jól néznek ki és biztos finomak is. A rózsavízről, ahányszor ittam, mindig a szappanos víz íze jutott eszembe, nem tudom ez ételen hogy alakul.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.10.04. 12:18:15

@Alistair Cookie: de bizony figyelek, ha érdemi, és majd javítom is, fontos, nyugalom, lásd fent.

Rózsavizet én se szoktam szeretni pl az arab konyhában, ahol hajlamosak mindent leönteni vele, de itt csak szolid szerepe volt.

belaneni 2011.10.04. 12:26:05

@világevő: nehéz elírásnak venni a pain au chocolat esetében (a hiányzó au-n kívül) hogy "chocolatot" írsz. A chocolat szó végén nem ejtik a t-t (most nem a helyesírás az érdekes, itt én se tudom, de ha posztot írnék, utánanéznék). Ez azért zavar, mert úgy állítod be magad, mint aki szakértője a legjobb francia péksüteményeknek, de még a legalapvetőbbek nevét sem tudod rendesen. Ami a korrekciók stílusát illeti, én egyáltalán nem láttam bennük kifogásolnivalót. Túl finom a kis lelked, olyan, mint egy kézzel készült ínyenc bonbon, pedig a blogoláshoz páncél kell, kemény, mint a tíz éve polcon heverő Sport csokié.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.10.04. 12:34:00

@belaneni: az én lelkem olyan sérülékeny, mint a friss macaron. Pisztáciás. és ez nekem így jó is. :)

gyapjasjak 2011.10.08. 19:35:03

@világevő: Ne picsogj, nem áll jól egy ilyen nagy darab lakli fiúnak :P Legyél kicsit férfiasabb.

Attilajukkaja 2011.10.13. 18:39:35

@világevő:
Nyilvan nem hianyzik meg egy ilyen hozzaszolas, de en is ugy vagyok vele, hogy egy ilyen jellegu blogban elvarom, hogy ne irjak el a dolgokat. Egy-egy melleutes elmegy, az termeszetes. De ha te elirod az idegen szavakat, akkor sokan igy tanuljuk majd meg. Hibasan. Ha ezt valaki eszrevetelezi, azon nem sertodnek meg: áDám pl. nagyon kulturaltan tette. A szandekosan fikazok pedig mindig is szandekosan fikazni fognak.

"szerencsére van, akit a poszt is érdekel, nem csak az elütések"
Es mi van azokkal, akiket mindketto erdekel?
Szerencsere olyanok is akadnak!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.10.13. 19:24:40

@Attilajukkaja: nem is véletlen, hogy javítottam is, amint lehetőségem volt rá. mert engem is érdekel, hogy ne legyen benne hiba.

Attilajukkaja 2011.10.13. 19:43:52

@világevő:
Orulok neki :o)
(Neha olyan nehez kicsikarni beloled egy-egy valaszt. Biztosan azert, mert elfoglalt vagy. Jo, hogy most azonnal reagaltal :o) )
Ha minden igaz, holnap lesz az itthoni Bocuse d'Or dontoje. Es, ha jol tudom, te nem leszel ott.....:o/

2011.10.17. 23:45:41

Egyszerű, (duplavajas az egyszerű) croissant&caffe creme híve vagyok, de a rózsavizes, málnás PH kombináció eddig is bejött, kóstolnám.