Lyon: sok hal, még több zöldség és vaj, vaj és vaj.
2011. szeptember 22. írta: világevő

Lyon: sok hal, még több zöldség és vaj, vaj és vaj.

Közben még jobban felgyorsultak az események itt Lyonban, annyira, hogy rájöttem, hogy nincs esélyem itt a blogon részletesen beszámolni arról, hogy mi zajlik a Bocuse Intézetben. Ez mondjuk talán inkább megnyugtató, hiszen elég lassú tempó és unalmasan eltöltött órák kellenének ahhoz, hogy ne legyen gond mindent leírni. Ehelyett folyamatos, pörgés, rengeteg recept, technika, technológia, alapanyag, trükk és információ záporozik ránk, amit persze élvezek is nagyon, hiszen épp ezért szerettem volna itt lenni, hogy elárasszanak a főzéssel és a gasztronómiával kapcsolatos tudással. Bejött.

 

Az egyik pillanatban egy új vágási technikával kell zöldséget előkészíteni, közvetlenül utána egy előző napi étel elkészítésének újabb fázisa következik, majd az egyes tengeri halfajták megpucolása a gyakorlati feladat, persze következő nap el is kell készíteni sokféleképpen, sókéregben sütve, lisztbe forgatva (majd a sütéshez használt vajból - filézés után - citromos-petrezselymes szószt készíteni hozzá), sütőben zöldségágyon (a fehérboros-fűszeres zöldségekből redukció után lesz szósz), bouillebaisse-hoz (halászlé) feldarabolva, lepasszírozva, nincs megállás.

 

Közben gyors reggeli kezdésként végigfutunk a legtöbb tojásétel elkészítésén is, a buggyantottól, a krémes rántottán és a tökéletes formájú omletten át a spenóttal, besamellel besütött hat percesig, hihetetlen változatos a program. Szerencsére a második naptól kezdve szinte mindent meg is kóstolunk, ami elkészül, így mondjuk épp ebédidőre már senkinek se marad étvágya végigenni a diákok által főzött nagyon igényes menüt a menzán, de mégiscsak úgy tanul az ember, ha alaposan megismeri a végeredményt is, nem csak az elkészítést.

 

Közben persze rengeteg serpenyőt, főző- és előkészítő edényt használunk, akár irígylésre méltó is lehetne, hogy korlátlan mennyiségben állnak ezek rendelkezésre, ha nem kellene ebéd előtt és a délutáni műszak végeztével minden elmosni magunk után, kiegészítve ezt a nap zárásaként a tankonyha teljes kitakarításával. Sose volt a kedvencem egyik sem, de itt - már csak a hely szelleme miatta is - valahogy nem esik nehezemre se a mosogatás, se a felmosás, ha ezt kívánja a tradíció, a szakma, akkor nem próbálom meg kivonni magam, pedig egész jól trükközhetnék a megvágott ujjamra hivatkozva.

 

Szerencsére a hagyománytisztelet azt már nem akadályozza meg, hogy a francia gasztronómián túlra is néha kitekintsünk, így kerülhetett fel a tanult ételek hosszú listájára az arab tabbouleh, ez a szuperjó kuszkuszból vagy bulgurből készülő salátája. Ez volt eddig talán az egyetlen olyan étel, amihez nem használtuk fel legalább egy öt tagú család havi vajadagját...

 

Tanulmányi kirándulásként kedd este ellátogattunk Paul Bocuse Lyon-közeli három Michelin-csillagos éttermébe vacsorázni, ahol olyan szerencsénk volt, hogy még maga a 86 éves mester is személyesen üdvözölt minket. De ez már egy másik történet lesz.
Az eddigi lyoni kalandok itt olvashatók.

Facebookon csatlakozz!

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr623244607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

avissi 2011.09.22. 10:39:59

Élvezetes bejegyzések! jó lenne egyszer egyben végigolvasgatni, hát még az ételfotókat itt-ott a receptekkel, elkészítési útmutatóval kiegészítve...

Link Elek 2011.09.22. 11:51:25

nagyon szemermesen hallgatsz az anyagiakrol. egyszer azokrol is erdemes lenne szot ejeni, ha nem itt, akkor a burzsuj blogon :)

demagofób 2011.09.22. 15:46:34

tabbouleh-t a franciák valahol már sajátjuknak tekintik. Másképp is készítik mint az arabok.

Élvezetes a bejegyzéseket olvasni.
Csak még több recept leírás, technológia... de jó lenne.

demagofób 2011.09.22. 15:48:08

És milyen az a vaj? Isigny vagy valami hasonlóan kiemelkedő?

BraviaBoy 2011.09.22. 20:18:49

Továbbra is remek a tudósítás, mi már ennyivel is beérjük! :D (De azért egy kis boeuf bourguignonne-t küldhetnél! :D)

Lacusru 2011.09.23. 00:29:26

Köszönet a beszámolóért. Megértelek, hogy nem sok időd marad az egész napos konyhai elfoglaltság mellett... főleg ha még este közös evések is vannak :-) Fantasztikus lehet! Legszívesebben holnap jelentkeznék a tanfolyamra, csak sajnos az angolom nem olyan perfekt, hogy mindent tökéletesen megértsek. Franciául meg hiába tanítottak anno a suliban, 2mondatot tudnék max. elmakogni :-(

Legtöbb erődet a konyhán "pazarold" el, mi pedig türelmesen és megértően várjuk a következő beszámolót. Addig is minden jót :-)

Lacusru 2011.09.23. 00:34:40

@demagofób: Igazából ez nem a recept blog :-) ezért szerintem ne is várjuk Andrástól, hogy receptekkel fog bombázni minket! Tény, hogy én is szívesen látnám a képek mellett az étel nevét, leírását és elkészítési módját... de tudomásul veszem, hogy itt más szemszögből íródnak a bejegyzések... talán pont ezért is szeretjük olyan sokan ezt a blogot?
-mert ugye nem véletlen a dobogós helyezés sem, no de ne dicsérjük ennyit a bloggazdát, mert elbízza még magát a végén :-)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.09.24. 23:03:34

@Podruzsik: köszi! hát igen, csak ahhoz kellene még 3 hét :)

@Link Elek: igen, alapvetően kerülöm a blogon mindig, félreviszi a témát szerintem.

@demagofób: köszi, igyekszem, rengeteg idő kellene, abból meg itt - szerencsére - nagyon kevés van.
a vaj pedig főzővaj: Elle & Vire márkájú, Beurre Gastronomique. (fél kilós csomagolásban)

@BraviaBoy: már fel is adtam a postán! :)

@Lacusru: köszi szépen a bíztatást! igyekszem majd recepteket is közzétenni azért, bár továbbra se leszek receptblog.

Attilajukkaja 2011.09.26. 11:58:20

@világevő:
Wow.
Jo hogy en is ertem, mirol irsz.
De tenyleg! Meg az abszolut laikusok is ismernek nehany szakszot vagy szakfogast.

De ha nem, akkor is szivesen ovaslak majd :o)