Lyonra készülve - lyoni saláta
2011. szeptember 16. írta: világevő

Lyonra készülve - lyoni saláta

Az RTL Reggeliben ma elkészített lyoni saláta receptje:
[update: megvan a videóban már a tálalás is!]

Lyoni saláta - salade lyonnaise (2 személyre)

Sajnos saját fotóm még nincs róla, majd lecserélem, ha lesz.

Hozzávalók:
2 tojás
20 dkg kolozsvári szalonna
20 dkg frizésaláta (ha nincs, más is lehet, pl. madársaláta, vagy akár vegyes)
Fél bagett (száraz is jó)
Fél csokor petrezselyem
5 dkg Vaj
1,5 dl Borecet
0,5 dl Olívaolaj
Kávéskanálnyi Dijoni mustár
só, bors

Elkészítés:
Egy közepes méretű lábasban vizet forralunk, kb. félig legyen vízzel csak, borecetet adunk hozzá (1 literbe kb fél decit), de sót nem. A lobog, kanállal/fakanállal dinamikusan megkeverjük a vizet (ezért legyen csak félig, hogy ne löttyenjen ki eközben a víz), hogy középen örvény keletkezzen, ide ütjük be óvatosan a tojást (csak egyet egyszerre!), ami az örvény miatt nagyjából egyben marad. Kb. 3,5 perc elég neki, maradjon lágy kicsit a sárgája, óvatosan kiemeljük és tálalásig meleg vízbe tesszük. Jöhet a következő tojás ugyanígy, hadd buggyanjon.

Bagettet krutonnak elkészítjük: dobókocka méretűre felkockázzuk, kevés vajban megpirítjuk.
Közben a kockára vagy hasábra vágott szalonnát hideg vízben feltesszük főzni, felforrás után letörölgetjük és kevés olajon kicsit megpirítjuk egy serpenyőben, majd meglocsoljuk borecettel. Egy-két perc múlva mehetnek bele a bagettkrutonok, majd az apróra vágott petrezselyem. Pár percig még összesütögetjük.

Elkészítjük egy keverőtálkában a vinaigrette-et, a salátaöntetet: elég egy kézi habverő is, 3 evőkanál olívaolajat adagolunk folyamatos keverés mellett egy evőkanál borecethez, beletesszük még a mustárt és szép homogénre, krémesre keverjük, kevés sót, borsot kaphat.

Tányéronként tálaljuk: bele a saláta, rá a vinaigrette, arra a szalonnás-krutonok, tetejére a buggyantott tojás.

Itt a reggeli Reggeli egy részlete, sajnos pont a tálalás nincs fent, vagy csak én nem találtam meg az RTL nagyon jófej módon felrakta az egészet, itt van összevágva a kezdetektől a tálalásig minden:

Ha nem működne a videóbeágyazás, itt az eredeti.

És ilyen lett: (frizé- helyett madársalátával)

(A recept a Bűvös Szakácson található recept felhasználásával készült.)

Érdemes csatlakozni a Világevő Facebook-oldalhoz, hamarosan indul a nagy lyoni kaland, folyamatos beszámolókkal!

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr683231231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lacusru 2011.09.16. 14:59:03

Nem pont ide illő megjegyzés:
András, látom átszerkesztetted kicsit a bannered. Szándékosan csupa kisbetűvel? Remélem nem azért, mert nem tartod magad érdemesnek a nagybetűk használatára :-)
Privát: szerintem ezzel a betűtípussal nem néz ki jól a csupa kisbetűs felirat.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.09.16. 21:32:22

Azért is jó ez a recept, mert pasiként is lehet vele villogni otthon.

kerdesek05 2011.09.16. 21:34:47

ez ilyen jól felépített előre eltervezett blog aminek kifutását így tervezted?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.09.16. 21:43:18

@Lacusru: csak véletlen, köszi! :)

@chipanddale74: :)

@kerdesek05: mármint úgy érted, hogy egy évvel ezelőtt, amikor elkezdtem írni, akkor tudtam-e, hogy meg fogom nyerni a goldenblogot, aztán bejutok egy olyan tanfolyamra, amire 10 embert vesznek fel a világból, stbstb? :) nem, nem tudtam, fogalmam sem volt, de azt igen, hogy nagyon fontos nekem a téma, és mindent elkövetek, hogy fejlesszem magam. biztos kitaláltam volna mást, ha lyon nem jön össze, mentem volna pl magyar szakácsképzésre, vagy kerestem volna mást. annak meg persze nagyon örülök, hogy ez másokat is érdekelhet és sikeres is lehet.

mariannhubai 2011.09.18. 22:42:55

Szia Világevő,

háát... ez nagyon jól hangzik... három hét Lyonban, egy neves szakácsiskolában... ez egyszerűen fantasztikus!!!
Nézz meg mindent, szagolj meg mindent, kóstolj meg mindent és írj le mindent nekünk... :))
Sok sikert.. és hajrá !!!

M.

Lacusru 2011.09.19. 22:10:53

Kár, hogy illatokat nem lehet még a neten keresztül közvetíteni. Milyen fantasztikus lenne, ha a csodás képeket nézve éreznénk az ételek illatát is :-)