Egy jó uzsi kétszázezerért?
2011. április 18. írta: világevő

Egy jó uzsi kétszázezerért?

Igazi ínyencek most akár 550 angol fontot (kb. 170 ezer ft) is elkölthetnek (két személyre) egy afternoon tea-re, azaz egy valódi angol ötórai teára (aminek a legjobb fordítása az uzsonna lenne, ha az elegáns szó lenne). A teázás lényege, hogy hagyományosan tartalmaz a tea mellett különböző finger foodot és scone-t, azaz teazsömlét clotted creammel és dzsemmel (a legjobb londoni afternoon tearől itt olvashatod az élményeimet).

Ez itt az.

Íme a The Cliveden House (Berkshire) uzsonnamenüje, azért igyekeznek a büszke árazáshoz méltó alapanyagokat használni:
-fehér szarvasgomba (kilója 2500 GBP)
-Beluga kaviár (4000GBP/kg)
-Da Hong Pao tea (ezer éves ültetvényről, 2000 GBP/kg)
-Dom Perignon Rosé
-The Cliveden House csokis süti aranylappal (a világ legdrágább csokijából: Amedi Porcelana)
-Kopi Luwak kávé (a világ legdrágább kávéja, sajnos még nem kóstoltam, 50 GBP/csésze)
-Platina Club Sandwich (100 fontos árával ez is csúcstartó a maga kategóriájában, 30 hónapos, levegőn szárított ibériai sonkával, Bresse-i csirkével (Bresse-i csirke Bocuse-nél), fehér szarvasgombával, fürjtojással)

Jó időben lehet a kertben is

Kicsit távolabbról ilyen a tea

Azért a legvalószínűbb, hogy az eső miatt itt fogod elfogyasztani

Egy hónapon keresztül egyébként az összeg felét jótékony célra, rákbetegek ápolására adják.

Mi volt eddig a legdrágább étkezésed?

Facebookon csatlakoztál már? Örülnék, szerdán még öregebb leszek és kicsit enyhítené a sokkot, ha összejönne addigra 3000 követő :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr102832930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kkornel 2011.04.18. 07:54:12

Remek lehet, bár kíváncsi vagyok mennyit szolgálhatnak fel ebből naponta.

Equinoxe 2011.04.18. 08:47:19

A kopi luwak az a kávé, ami átment a cibetmacska belein. Kedves egészségükre :)

pruitt igoe 2011.04.18. 09:15:10

@Equinoxe: hasonló kávét én is tudok csinálni, ez lenne az út a gazdagsághoz? :D

movhu 2011.04.18. 09:23:40

Azért kíváncsi volnék, hogy a vendégek közül ki mondaná meg, ha az alapanyagokat kicserélnék valami sokkal olcsóbb, ám még mindig minőségi anyagra.

filmfreak paul · http://filmfreaks.blog.hu 2011.04.18. 09:26:56

Gasztrosznobizmus. Egyszer kipróbálod kösz, ennyi.

Jovanotti 2011.04.18. 09:28:23

Túl vagyok a Kopi Luwak-on, ha azt mondom semmi különös, akkor nem járok messze az igazsától...
Jelentősen túlárazott, tipikus sznobtermék. Egy kóstolást megér, csak azért is, hogy tudjuk, nincs benne semmi extra

Szelid sunmalac 2011.04.18. 09:50:25

A Beluga kaviar nem valami extra (tul sos es olyan fura ragacsos az egesz), akarcsak a feher szarvasgomba, ami fuszergombanak jo, de sokkal gombabb izu gombak is vannak. A Dom Perignon egesz jo, de annyival nem jobb, mint amennyivel dragabb. Ez a velemenyem.

A Leander-tölgyi M-Bear 2011.04.18. 10:16:03

biztos finom :))))
mondjuk ez olyan, mint venni egy aston martin vagy egy tvr sportkocsit, ami minden 4 hónap vezetés után másik 2-t a szervízben áll, de mégsem mondhatod, hogy nagy szar, mert akkor megkérdezik, hogy akkor miért adtál érte annyi pénzt.

legdrágább kaja? eddig izlandon bármi, ahol amúgy is minden drága, meg egy rákokra specializálódott étterem chicago-ban. illetve itthon a gundel, bár tudom hogy vannak drágábbak, oda sem azért mentünk, hogy a legdrágább helyen együnk :)

nadivereb 2011.04.18. 10:34:20

Ha már jótékony a cél, akkor nem lehetne a beluga kaviárt kivenni a dologból? Veszélyeztetett fajt enni ugyanis se nem túl etikus, se nem túl jótékony. Tudom, hogy gasztroblog és most össztűz lesz rajtam, de ha egy lakberendezési blogon azt ajánlanák, hogy zambiai elefántcsontból készített asztalkát rakjunk a hálószobába, akkor biztos vagyok benne, hogy lenne felhördülés. Ha egy halfaj kiirtásáról van szó, akkor valahogy kevésbé érzékenyek az emberek.

Találjunk már valami hasonlóan drága, nehezen beszerezhető, viszont lehetőleg nem veszélyeztetett dolgot. Mondjuk különleges, perui sóban pácolt dél-kirgiz pipacsbimbót, vagy mittomén.

Kabarészínész 2011.04.18. 10:45:01

legdrágább étkezésem? 2 dupla sajtos mcroyal+nagykrupli+kóla. vót vagy 6 E.

Jokerpofa 2011.04.18. 10:46:13

@nadivereb: perui sóban pácolt dél-kirgiz pipacsbimbó

en ettem, de semmi extra, tularazott :D

Emmanuel Goldstein 2011.04.18. 10:49:37

@nadivereb: attól exkluzív...
adhatnának helyette kecsegeikrát ami ízre nagyon hasonló, de hiányzik belőle a fajirtás diszkrét értékteremtő bája :)

Szelid sunmalac 2011.04.18. 10:57:59

@De gustibusaut bene, aut nihil: Na de hat az kell! A diszkret baj nelkul semmit nem er. A mangalica is azert draga, mert baranymalac-bol van.

nadivereb 2011.04.18. 11:04:33

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Az oké, de a mangalicát azt tenyésztik, nem pedig nagyüzemileg - és nagyrészt illegálisan - halásszák le a Fekete-tengerből, hogy felvágják, kiszedjék belőle az ikrát, aztán visszadobják elpusztulni.
Mellesleg tudtommal az ikra a hal elpusztítása nélkül is kinyerhető. Erről eszembe jutott az az ötlet, hogy lehetne az uzsiban biokaviár, vagy környezetkímélő kaviár, ami nyilván még sokkal drágább lenne, még sokkal önelégültebben lehetne enni és még jobban illene az aranylapocskás zserbószelet mellé.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2011.04.18. 11:25:29

A legdrágább étkezést abszolút, vagy relatív értékben is lehet értelmezni. Nekem egy rosszul elkészített étel, amiért egy átlagárat fizettem, sokkal drágább (gyakorlatilag kidobott pénz), mint egy sok pénzbe kerülő, de finom menüsor.

Egyébként meg nekem az uzsonna szó teljesen elegáns, nem is értem, mi a baj vele? Értelmezés és mondatkörnyezet kérdése az egész. Ráadásul egy magyar szövegkörnyezetbe sokkal inkább illik, mint a "finger food" (magyarul ugye "falatka" is lehetne) vagy "clotted cream" (ez konkrétan a tejföl lenne, mert a szótár ezt írja!?).

Persze,ha eleve sznoboknak íródott a cikk, akkor kell a sok idegen szó, hadd örüljenek ők is! ;)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.04.18. 11:40:18

@bestpixel: azért az idegen szavak használata nem csak sznobizmus, nem véletlen, hogy az afternoon tea-t magyarítottam, bár nem pontos az uzsonna szó. A clotted creamet elmagyarázom a másik (belinkelt) teás posztomban, semmiképp sem tejföl. A finger foodra nem rossz a falatka, ez igaz. És a club sandwich sem egyesületi vajaskenyér :)

_fű a szénakazalban 2011.04.18. 11:53:29

@nadivereb:
Rossz hírem van a hozzád hasonló sötét zöldeknek (direkt külön):
a kaviárt adó beluga nagy része tenyésztett beluga. Már Magyarországon is van belugafarm.

Lásd:
www.deluxe.hu/arany-kaviar-gourmet-selection-nemzetkozi/20110118
(A helyesírási hibáktól majd tekints el, hemzseg tőlük a cikk.)

A vadon élő belugák halászata szabályozva van, az ilyen kaviár azért kerül ötször annyiba, mert kevés van belőle.

@világevő:
Hát azért de, sznobizmus az bizony.

Emmanuel Goldstein 2011.04.18. 12:47:35

@nadivereb: oroszországban is már rég állami monopólium a kaviárkereskedelem és az üzletben kapható többek közt azért is drága, mert ellenőrzött körülmények között készül, jár hozzá eredetigazolás is. senki nem kockáztatja a jó hírnevét h kazah orvhalászoktól szerezzen be kaviárt. magánemberként persze megéri, de egy étteremnek minek kockáztatni, úgyis kifizet a kuncsft :)

ehran 2011.04.18. 13:31:13

@_fű a szénakazalban: Tenyésztik ugyan, de ennyire azért nem triviális a dolog, egyrészt 15-20 év, mire ivarérett lesz egy példány, mellé meg ugye nagyra is nő, azaz kell neki a hely. Ráadásul még csak mostanában kezdett terjedni a módszer, amivel életben marad az anyaállat is a lefejtést követően. Én arra sem fogadnék, hogy a forgalomban levő kaviár nagyobbik része már a tenyészetekből származna - ide a nagykést, hogy orvhalászatból jön. De bízzunk benne, hogy hosszabb távon meg fog változni a dolog, mindenesetre már elindult.

@világevő: A csokinál rosszul szerepel a márka, nem Amedi, hanem Amedei.

nadivereb 2011.04.18. 15:52:53

@_fű a szénakazalban: Sötétzöld, az. Nem akácfához láncoltam magam a Budafoki úton, hanem arra próbáltam felhívni a figyelmet, hogy van egy halfaj, amelynek a populációja (feltételezve amennyiben a kifogott - és mellesleg túlnyomórészt meg is ölt - példányok száma pontos fokmérője ennek) az elmúlt 33 évben 93(!!) százalékkal csökkent 1992(!!!!) óta. Rohadtul elegem van abból, hogy ha valaki szót emel a fajok totál értelmetlen kiirtása ellen, akkor az automatikusan sötétzöld.
@De gustibusaut bene, aut nihil: az állami monopólium az nagyon jól hangzik, de egyrészt véleményem szerint egy ennyire veszélyztetett fajt eleve nem lenne szabad forgalmazni (bár a sült pandagerinc is bizonyára roppant ízletes), másrészt pedig egyszerűen nem igaz. A piacra kerülő kaviár túlnyomó többsége még ma is illegális fogásból származik, max. az orosz állam lefölözi egy részét.

nadivereb 2011.04.18. 15:54:06

@nadivereb: az elmúlt 33 éves rész az törlendő, az IUCN honlapján való kutakodásom alatt találtam egy pontosabb adatot, de elfelejtettem kiszedni az elsőnek a felét. Meaculpa.

banksy vandálka 2011.04.19. 09:10:40

@kkornel: gondolom alapvetően nem ebből fogják kihozni a konyhai rezsit, ámbár ha jól belegondolsz a Ritz is megél az ötórai teáztatásból.
Mindenesetre 10x nem fordul meg a placc uzsiidőben:)
A Bocuse féle pipit megkóstolnám, bár jómagam nem vagyok egy csirke fan.

fogash 2011.04.21. 10:22:47

@_fű a szénakazalban: tenyésztett TOKHAL, nem beluga. Ilyen:
m.blog.hu/te/tedaprajev/image/000005565_silverfish4_jpg.jpg

A beluga egy delfin, így néz ki:
www.solarnavigator.net/animal_kingdom/animal_images/whale_beluga_surfaced.jpg

Amúgy az egész uzsonna egy ordas nagy baromság önelégült sznoboknak. ötöd-tizedáron meg lehet csinálni ugyanezt a minőséget a sznobizmus felhangjai nélkül...

ehran 2011.04.21. 23:50:03

@fogash: Na ilyen is ritkán van, hogy egyszerre van igaza valakinek, és téved bődületeset. Valóban, a beluga fehér delfin. És egy tokhal is ugyanakkor. Huso huso, külföldön belugaként ismerik, és ennek a kaviárja a legdrágább. Egyébként felénk vizaként ismert, ha így többet mond. ;)
Ja, és nem olyan, mint a linkelt képen, mert a Silverfish (egyelőre) nem csinál belugát.