A kézzel fogható Michelin-csillagok
2011. március 16. írta: világevő

A kézzel fogható Michelin-csillagok

Update: az Onyx egy két személyes vacsorával jutalmazza a jó hír hozóját, amit persze nem tartok meg magamnak, szóval hamarosan egy nyereményjáték következik, ahol a nyeremény egy Michelin-csillagos vacsora lesz két főre! Facebookhoz érdemes csatlakozni addig is!

 Sikerült közben megszerezni a könyvet! És csináltam egy interjút is a főszerkesztővel, fantasztikusan kedves és jófej nő, jön majd ide a blogra is, de szombaton a rádiocafén se maradjatok le róla! Ez pedig itt a reggeli hír, ha valaki lemaradt volna.

Így néz ki a Michelin Guide (Main Cities of Europe 2011) kívülről:

És ami még sokkal fontosabb, belülről:

Ez pedig a legelső kiadvány volt, díszhelyre kerül a könyvespolcomon:

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr362744399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.03.16. 17:55:19

Az a kis virág lenne az? Nem is tudtam, h így néz ki egy Michelin csillag.

Azért gratula, bár ez nem egészen az én világom...

barbie83 2011.03.16. 18:00:11

Ki nem szarja le, hogy hány csillag? Legyen finom a kaja és akkor visszajárnak az emberek. Többet mond bármilyen faszom csillagnál.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.16. 18:06:12

Erről az egészről Louis de Funes filmje (Szárnyát vagy combját), illetve ennek a magyar verziója (De kik azok a Lumnitzer nővérek?) jut eszembe.
Tényleg van valami jelentősége? Vajon mennyivel jönnek többen egy étterembe, pusztán azért, mert ott a csillag a neve mellett?

ehran 2011.03.16. 18:10:05

@Atomot az indexre!: Tavaly a Costes forgalma láthatóan megugrott.

jones5555(exdr.) 2011.03.16. 18:14:36

Csatlakozom barbie83-hoz! Azért gratula!

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.16. 18:22:20

@ehran: OK, de a nagy kérdés, hogy a csillag miatt, vagy azért, mert a csillag kapcsán kapott egy jókora ingyenreklámot?

Mikrobi 2011.03.16. 18:26:25

Örülök neki és gratulálok, de az étlapot sürgősen korrektúráztassák egy magyartanárral, mert aki írta, annak fogalma sincs az egybeírás-különírás szabályairól. Egyetlen összetett szót sem írtak egybe. Egy vacsoráért vállalom is a korrektúrázást;-)

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.03.16. 18:35:37

Ha az első kiadás eredeti és nem reprint, akkor valószínűleg többet ér az egész könyvtárnál.

café 2011.03.16. 18:46:46

Valahol talán antropológiai kérdés, hogy egy szubkulturális blogra, amelynek a (csúcs)gasztronómia a témája és amelyik éppen az általa (és a törzsközönség által) elfogadott normák alapján kiosztott díjat ünnepli, idejön néhány zabáljunk-jót-vazze-nincs-is-jobb-a-vasárnapi-gordon-bleaunknál majom, és nyomatja a szokásos, százszor lefőzött "Ki nem szarja le, hogy hány csillag? Legyen finom a kaja és akkor visszajárnak az emberek."-dumát.

Baszuti, ez kb. olyan, minthogy kit érdekel, hogy melyik sportoló milyen olimpiai érmet kap, fusson gyorsan, azt majd sokan megnézik.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.16. 19:09:26

@café: ez a hátránya a reklámok engedélyezésének. Kikerülhet az index címlapra és betéved néhány magamfajta, hozzá nem értő is... Tragikus. :D

skovalsky 2011.03.16. 19:11:33

A hátam közepén jön már ki ez a csillagbuzéria valamejik majom blogger elkezdte aztán erre verik a gyíkot már egy éve. Nehogy már az jelentse a gasztronómiát amit egy csapat sznob balfasz annak értékel egy harmadik országból. Ettől függetlenül gratuláció annak aki tett érte de ne erről szóljon már minden.

Smacika 2011.03.16. 19:18:48

akinek a csiga a nemzeti eledele, abban nagyon nem bízom...

tomfx 2011.03.16. 19:46:11

café - szó szerint... egy hasonló témájú külföldi blogra miért nem a sikertelen, szerencsétlen, pacalpörköltzabáló irigyek írogatnak, akik összekeverik a sznobizmust az igényességgel. Nekem például 10 éve az a "lövésem", hogy a világ 3 Michelin csillagos éttermeit látogatom és nem fogom ezért szégyellni magam, még akkor sem, ha az itt hozzászólók 90%-nak borzalmas fájdalmat okoz, hogy 500 EUR-ért szeretek ebédelni.

Rowar Atkinson 2011.03.16. 19:56:26

Elképesztő a kommentek nagy részének primitívsége.Sajnálom,hogy nektek nem jön le a hír fontossága....

Gerardus A. Lodewijk 2011.03.16. 20:15:18

Őszintén gratulálok mindenkinek, akinek a munkáján a magyarországi csillagok alapulnak, és kívánom nekik mindazt a szorgalmat, amely a csillagok megőrzéséhez vagy akár gyarapításához szükséges.

Általánosabb szinten igazi értéke az ilyen kitüntetéseknek akkor lenne, ha ugyanakkor lenne az országban sokszáz olyan - jó értelemben véve középszerű - étterem, ahová bármikor bizalommal beülhet az, akinek nem a csillag az elvárása, hanem egyszerűen friss hozzávalókból készített, stabilan jó minőségű ételekre vágyik. Enélkül a csillag pagodatető a vályogviskón.

hgfoto · http://hgfoto.hu/ 2011.03.16. 20:33:01

Tiszta szívemből gratulálok a díjazottaknak.
Kár , hogy Debrecen környékén nincs még hasonló sem....

Globetrotter2014 2011.03.16. 20:54:38

Nekem az a furcsa ez a fétis. A michelin csillag körül kezd valami olyan mánia kialakulni amit soha sem tapasztaltam bármilyen nyugati honlapon. OK, a wikipédia is ír róla, de pl nem láttam még sehol a neten egy átfogó összefglalót hogy ki van benne, és miért. Valaki be tudná linkelni, ha van ilyen a neten?

Mikrobi 2011.03.16. 21:06:40

@tomfx: nincs azzal semmi baj, hogy te "500 EUR-ért" szeretsz ebédelni, csak azzal, hogy szeretsz vele dicsekedni. Ráadásul olyan modorosan, hogy az külön fáj. "500 EUR-ért", LOL

ehran 2011.03.16. 21:13:38

@Smacika: Tudtad, hogy a csiga sokáig a hagyományos fogásaink közt szerepelt? ;)

@skovalsky: Ja, tényleg erről szól minden. Szerintem egyenesen titokban kellett volna tartani, és hírzárlatot elrendelni erre a napra, mikor megjelent a kalauz. Jézusom.

@Atomot az indexre!: Nehéz különválasztani a csillag szakmai és marketing értékét, így a kérdésre sincs jó válasz. De azt tudom, hogy nagyon sok külföldi vendégük volt, akik a "csillag miatt" mentek hozzájuk - kétlem, hogy ők a magyarországi hype alapján tájékozódtak volna.

tomfx 2011.03.16. 21:19:21

@Mikrobi: Szándékosan írtam provokatív hozzászólást, csodálom, hogy csak te lázadtál fel. A modoros szó jelentését azért nézd majd meg az Értelmező Kéziszótárban.

ZF2: www.andyhayler.com

Globetrotter2014 2011.03.16. 21:22:17

@tomfx: "This site is entirely independent of, and in no way affiliated with, Michelin. "

Akkor valami hiteles hely ahonnan megtudom hogy hány és melyik étterem bír M csillaggal?

ehran 2011.03.16. 21:35:57

@ZF2: Leginkább a kalauzokból tudhatod meg, épp ezért vannak. A Michelinnek nem hiszem, hogy érdeke lenne ingyen elérhetővé tétetni ezt az összesített információt, mivel a céljuk a kalauzok eladása. Bár az is igaz, hogy egy számszerű összesítés, és a vendéglátóhelyek nevének felsorolása még nem pótolná a kalauzban leírtakat, szóval akár lehet is ilyen, de én nem tudok róla.
Itt azért lehet keresgélni, bár olyasmit összegyűjtve, amit Te keresel, nem fogsz találni: www.viamichelin.com/web/Restaurants

tomfx 2011.03.16. 21:37:29

@ZF2: www.michelin.com ha csak a száraz tények érdekelnek, de gondoltam ezt nem kell ajánlgatni, mert elég kézenfekvő.

Mikrobi 2011.03.16. 21:41:47

@tomfx: lázadt a fene. Én utálom a pacalpörköltet és nem fáj, ha te "500 EUR-ért" ebédelsz, mint ahogy ezt írtam az előbb. Csak nem bírom, amikor valaki a pénzével "provokál". Az eurót meg eurónak írjuk, ha te EUR-t, meg HUF-ot írsz, az bizony modoros.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.03.16. 21:42:29

hihetetlen ez a sok rosszindulatú idióta, akiknek a sznobok, meg az árak jutnak eszükbe, nem pedig az, hogy végre egy vállalkozás, amely sikeres és EZEN SOK EMBER, RENGETEGET DOLGOZOTT, ráadásul sok magyar dologgal ellentétben nem csak dolgozgattak, hanem kőkeményen sikerre vittek valamit. gratulálok minden érintettnek!

Globetrotter2014 2011.03.16. 21:45:13

@tomfx: én nem gumit akarok venni...

@ehran: nem értem hogy miért vágunk fel egy olyan fórummal amit senki sem ismer és sehol sem elérhető...

ehran 2011.03.16. 21:47:49

@ZF2: Ezt pontosíthatnád. Attól mert itthon nem elterjedt, illetve nincs magyar kiadása, még nem mondanám ismeretlennek, illetve a kiadvány természetesen elérhető - ha jól tudom, haladnak a korral, és elektronikusan is. Csak nincs kipakolva ingyen a netre. Akkor már semmit nem ér?

Donor 2011.03.16. 21:50:05

@ZF2: Linkelni nem tudok, de röviden arról van szó, hogy a Michelin mint abroncs gyártó, az autózás kezdetén, kiadott egy térképe, amin jelölte az érdekes látnivalókat, éttermeket, vagy ahogy most mondanánk POI-t, azért hogy kedvet csináljon az utazgatáshoz. Ez egy elég népszerű útikalauzzá nőtte ki magát. Mellesleg pedig jelölték hogy egyes éttermekbe mennyire éri meg bemenni. Ez a mai napig így van, tehát igazából a csillag nem azt jelenti, hogy sznob helyről van szó, hanem azt jelenti, hogy ha arra jársz, oda érdemes betérni, mert valamiért különleges.

Donor 2011.03.16. 21:54:42

@ehran: Szerintem elérhető a neten ingyenesen.
És az hogy te nem ismered, attól még az egyik legnagyobb és legrégibb útikönyvről van szó

www.viamichelin.com/

ehran 2011.03.16. 21:57:53

@Donor: Apró félreértés van, _én_ ismerem. Megjegyzem ezt a linket pár hozzászólással korábban be is dobtam. ZF2 kolléga vitatta az ismertségét/elismertségét.;)

tomfx 2011.03.16. 22:00:15

@Mikrobi: "A pénznem magyar neve a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása szerint hosszú ó-val írandó (mivel a szó végi ó és ő mindig hosszú). A köznyelvben egyeduralkodó az euró forma; a hivatalos uniós dokumentumokban ellenben az euro szó (illetve az EUR rövidítés) használatos a közös pénz megnevezésére, igazodva a 974/98. rendelethez." Mondtam én, hogy fogalmad sincs a modoros szó jelentéséről...

Donor 2011.03.16. 22:07:11

@szenvedély S.: ...ezért tart itt az ország :)))))))))

tomfx 2011.03.16. 22:07:36

@ZF2: Két kattintás (és egy kis angol nyelvtudás) után eljuthatsz oda, amit ehran is belinkelt. Itt megtalálod az összes csillagos éttermet, ugyanazokat, mint amik a nyomtatott kiadásban is benne vannak. Ha rákeresel Budapestre, a Costes jön ki, a 2011-es díjazottak még nem szerepelnek rajta. Milyen fórumra gondolsz, amit senki se ismer és sehol nem elérhető???

Mikrobi 2011.03.16. 22:08:05

@tomfx: szerencsétlen egy alak lehetsz, hogy mindent lexikonokból, jogtárból nézel ki, ugyanakkor az eurót EUR-nak írod:-) És még modoros is:-)

tomfx 2011.03.16. 22:15:56

@Mikrobi: most már ne égesd tovább magad pici robi

hedkandi 2011.03.16. 22:17:10

@szenvedély S.: ott a pont. én is csak gratulálni tudok a két étteremnek és remélem, még sok ilyen jó hírt kapunk ettől a blogtól!

Mikrobi 2011.03.16. 22:17:34

@tomfx: már csak ennyi telik?:-) Már a nagyképűsködés is alig megy...

Anti Anyag (törölt) 2011.03.16. 22:20:05

Nem kellene ócsárolni, ezt nem pofára adják, pénzért sem lehet megvenni és nem is sok hely rendelkezik vele, nagyon is értékes. Ha 30-50 ilyen helyünk lenne, a magyar konyhának igen komoly híre lenne.

Amúgy nem ártana egy minőségi magyar osztályozás sem, mondjuk a Michelin csillagot kapott éttermek séfjei lennének a mindenkori zsűrik.

Dr. Panasz Muki 2011.03.16. 23:36:17

Milyen klassz, hogy az Onyx somlóit tart az étlapon és ez a Michelinbe is bekerült. Ahhoz képest, hogy egy tipikus maradék süti, szerintem elég nagy durranás!

jet set 2011.03.17. 00:23:36

@Anti Anyag: Ennek mi köze a magyar konyhához? Annak lenne értelme, ha igazi jó magyaros éttermek kerülnének bele egy ilyen kalauzba, nem pedig túlárazott sznob helyek.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.03.17. 00:29:12

@Panasz Muki: kóstold meg, ez a somlói nem az a somlói...

min 2011.03.17. 00:36:48

kandírozott szalonna..na persze. az apjuk valagát csillag inkább lakat arra a kajáldára ami ilyen ínyencnek mondott szart ki mert tenni az étlapjára.

min 2011.03.17. 00:38:57

@Anti Anyag: Na ha ezek a sztárszakácsok zsűriznének sose laknánk jól egy vacsoránál mert fél óra amíg a túlméretezett tányérról félrepakoljuk a díszítést míg a kajához érünk.

kerdesek05 2011.03.17. 01:11:20

onyxos somlóit fényképezze le valaki, please! és leírhatná küllemét, belsejét: )

horowitz 2011.03.17. 01:26:24

végre nem egy olyan helyre kerültek fel magyar éttermek,hogy hova NE üljenek be külföldi turisták mert tuti lehúzzák őket.mégis mennyi a buta megnyilvánulás.nem ártott volna utána járni 1-2kommentelőnek mit is jelent 1ilyen elismerés.gratula a fent emlitett éttermek összes dolgozójának!

nem akar az ökörcsorda legelni 2011.03.17. 01:33:48

@kerdesek05: m.blog.hu/ma/malackaraj/image/bisztr%C3%B3/onyx_somloi.jpg
Itt megtalálod a somlóiról készült képet.

Szerintem az a szörnyű, ahogy itt, és az ehhez hasonló oldalakon egymásnak esik a két tábor, az ebből 10 pacalpörköltet eszek a város legjobb csárdájában, és azok a gasztronómia iránt érdeklődő nagyképű majmok, akik amellett hogy szeretnek jókat enni a biztonság kedvéért magukkal hordozzák az 500 eurós számlát, hogyha úgy alakulna bárkinek a pofájába tudják dörgölni. Szerintem egyik tábor sem jobb a másiknál.
Még az a szerencse, hogy nem csak ők járnak ide :)

Egyébként ahogy az étlapot láttam itt a vékonyabb pénztárcával rendelkezők is tudnak enni, ha nem is minden délben és nem is egy komplett degusztációs menüt (maradva mondjuk egy jeles alkalomnál és egy szimpla ebéd menünél), de legalább belekóstolhatnak a csúcsgasztronómiába, ha van rá igényük.

El tudnám képzelni, hogy annak tiszteletére hogy nekünk is van végre csillagos séfünk valamelyik TV csatornán kapnának némi főzőcskével egybekötött műsoridőt, egyrészt hogy a nagyközönségnek is megmutassák magukat, ezzel reklámozva akár a konkrét helyet is, másrészt pedig hogy megmutassák, hogy nem csak kandírozott szalonnát tudnak készíteni, vagy pedig azt hogy a kandírozott szalonna mennyire finom :) Talán egy ilyen műsor közelebb hozná őket (mind a séfeket, mind az éttermeket és a különleges ételeket) az emberekhez és nem csodálkozna az emberek többsége, hogy a tegnapi nap folyamán a csapból is a michelin csillag folyt.

Gazdag földmíves polgár gyermeke, part II 2011.03.17. 01:41:14

Basszus most komolyan, ahelyett hogy büszkénk lennénk rá, megy a fikázás:( Igen, kellenek ezek az éttermek. Képviselnek vmit, ami magyar.
Annak, akinek nincs pénze enni ilyen helyen, de van rá igénye, annak azt tudom javasolni tegyen félre a cigaretta árából vagy bármiből és menjen el bátran és egyen egy ilyen étteremben, legalább egyszer az életében.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.03.17. 03:15:34

Az érdekes, hogy a Michelin on-line verzióján, a belvárosra kattanva, van egy sor ajánlat éttermekről is... de se a Costes, se az Onyx még csak a Gungel sem került be közéjük :DD A Csalogány 26, a 21, Arany kaviár, Mokka, Alabárdos meg rajta vannak a listán.

Szerintem sokkal több ember tájékozódik az Internetes kiadásból mint a kis piros utikalauzból... Szóval sok hűhó "semmiért"? :) Fizetni kell vajon-e az Internetes oldalon megjelenésért?!

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.03.17. 03:19:54

Ez kicsit ciki az Onyxnak, Costesnak és minden "neves" étteremnek, hogy elfelejtették befizetni a pénzt a Michelin Internetes verzióján való megjelenésért... www.viamichelin.com/web/Restaurants#resultSearch@address=&merge=budapest&sK=1741&sejour=&michelin=false&arrivaldate=&nights=&people=

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.03.17. 03:21:11

Oh... megint rosszat feltételeztem :) Rajta vannak, csak a további oldalakon :p

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.03.17. 03:24:58

@nem akar az ökörcsorda legelni: haha, arra a Somlóira meg a topicra emlékszem. Tudom, hogy ez egy elegáns adag, de ha tényleg olyan jó, akkor én szívesen ízlelgetném hosszabban, nem azért, hogy jóllakjak vele, hanem, hogy megnyújtsam az élményt. 1o kiskanál gyönyör aztán slussz passz vége. Ez a flancos helyek velejárója. Mikro adagok. Elegancia :)

fogash 2011.03.17. 09:26:07

@Atomot az indexre!: Mondjuk én. Francia vendégemet kellett üzleti partnerekkel megebédeltetni Budapesten. Mivel relatív friss volt a csillagjukról szóló hír, a Costesbe mentünk ebédelni.

Rögtön az elején leszögezem, hogy a 6 fő 3 fogásos (+pici frincfrancok (olivazselé, csokimousse aranyfüsttel, popcorn-hab grillezett pehelycukorral, stb.) előtte-közben-utána) ebéd, két palack borral, vizekkel, üdítőkkel került 60ezer forintba, vagyis fejenként egy tízesből úsztuk meg. Ennyit a drágaságáról...

A kiszolgálás udvarias volt, köszöntek, elvették a kabátot, a végén visszahozták. A pincérek ügyeltek rá, hogy mindenki elé egyszerre kerüljön a fogás (6 vendéget 2 pincér szolgált ki), elmesélték mi van a tányéron. A fogások (leves/előétel, főfogásnak hal/marha, desszertek) mind kimondottan finomak voltak, ízlésesen tálalva, rendes evőeszközökkel, étkészletekkel.

A pincérek meg tudták jegyezni, hogy ki ivott mentes és ki szénsavas vizet, ki melyik fogást kérte, stb. Nem kellett kérdezgetni, "kinek adhatom a csülköt?"...

Annak ellenére, hogy nem egész hátsó csülköt kaptam, meg a rántott hús se lógott le körben a tányérról, sőt a hasábkrumpit se vasvillával púpozták a tányérra, jóllaktam az adaggal (->188cm/100kg ffi).

Az összbenyomás? MINDEN étteremnek LEGALÁBB így kellene működnie a vendégre való odafigyelés, kiszolgálás, alapanyagok, ízek tekintetében. Legyen az kisvendéglő csülökkel-tócsnival, vagy nouvelle cuisine bisztró modern fusion food-dal. Sajnos nem így van, messziről sem.

Én is imádom a paraszt-kaját, de kellemes élmény volt a Costes. És nem ez a drága, hanem meki, meg a plázás kínak, ahol otthagysz fejenként 2-2500 forintot a mikrózott generálszarért.

fogash 2011.03.17. 09:35:46

Még valamit: 10eFt az 35euró (nehogy modoros legyek!). Nézz körül Európa akármelyik nagyvárosában, hogy tudsz-e ennyi pénzből étteremben bármit enni?

Igen, tudom, ott nem úgy keresnek az emberek. Mégis olcsóbb náluk a benzin, csak 200Ft a cukor, nem 350 mint itthon, valahogy mégis működik a rendszer. OTT :(

Donor 2011.03.17. 10:02:19

Megjegyzem az igényesség nem mindig árfüggő.
Ismerek helyeket, ahol klasszisokkal jobb a minőség, kiszolgálás és környezet 3000forintért mint, mint egy flancosabb 10ezer forintos helyen.
Előbbire a soproni Nyugat éttermet tudnám említeni, ahol friss minőségi alapanyagokból igényesen és harmónikusan készítik az ételt, gyorsan, kellemes környezetben, míg a másodikra a szentendrei Régimódi éttermet, ahol mirelitehúsból instant szósszal nyakon öntve rágósra sütve kaptuk meg 1 óra után a kaját, és a desszert is tescóban kapható zacskózott süti volt, amire a csokiöntet odakozmált.

Úgy elképzeltem magamban, hogy Gordon Ramsai hogy leugatná a fejüket, mert lazán beillett volna a hely a legdurvább esetei közé :)

A Szentenderi éttermek lazán beperelhetnék hitelrontásért, mert ezek után elvétve sem megyek Szentendrére étterembe, inkább valamelyik átlagos külvárosi étterembe, ami nem flancos, de tudom hogy a szakács odafigyel mit ad ki.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.17. 10:04:40

@fogash:
"Mivel relatív friss volt a csillagjukról szóló hír, a Costesbe mentünk ebédelni. " - erről beszélek. Te sem azért vitted oda a vendégeidet, mert a könyvecskében meg volt csillagozva, hanem azért, mert reklámozták. Ha nem csinálnak felhajtást a csillag körül, eszedbe sem jutott volna.

ehran 2011.03.17. 10:56:08

@min: Látom Te is minden nap ilyen helyeken eszel. :) Te, én már egy csomó - a gasztronómia iránt különösebben nem érdeklődő - embert elráncigáltam ilyen helyekre, de egy se állt még fel úgy, hogy na akkor üljünk még be valahová enni valamit. Az lehet, hogy nem érezték úgy, hogy annyival jobb volt, mint amennyivel drágább, volt olyan is, aki azt mondta, ha még egy fogást letennének elé, meg tudná talán enni, de éhes senki nem maradt, és vissza sem igen küldtek semmit a konyhára (oké, aki semmi körülmények között nem eszi meg mondjuk a kelkáposztát, az persze azt meghagyta).

@Atomot az indexre!:
Aha, és a külföldi vendégek?

Globetrotter2014 2011.03.17. 11:35:30

A gond az, hogy a magyar m édián kívül még sehol sem hallottam a Micheli guideról, podig járats vagyok pár külföldi honlapon. Megint úgy csinálunk világsztárt maygarországnak hogy senki sem ismeri rajtunk kívül? Kell valami mérce a magyar konyhának mert nagyon mélyen vagyunk, színvinalban és elismertségben egyaránt, de amikor valaki azt veszi elő egy külföldi ripőortnál hogy miért nem a michelin csilalgos éttermet sorolják, hát talán azért mert a costes pénze a M csillagra ,ment el, és ide már nem tudott reklámot fizetni. Az a médiafórum pedig tojik a M csillagra... Ahogy a viamichelint is kiütötte a Google maps...

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.17. 11:37:29

@ZF2:
en.wikipedia.org/wiki/Michelin_Guide

Mások azért hallottak róla, Magyarországon kívül is. ;-)

Gallion 2011.03.17. 12:40:56

@ZF2: Akkor eddig tévesen hitted, hogy jártas vagy a külföldi gasztro-világban. Mindenhol sokra tartják.

botz 2011.03.17. 13:18:18

A michelin igenis számít, bár jobbára csak a szakmai vagy a nagyon ínyenc világban. De! Nagyon ráfért már a magyar éttermekre, hogy lássák igenis van értelme tisztességesen dolgozni, mert lehet eredménye akár Michelin csillag formájában is. Én eddig életemben a legjobbat egy oslói étteremben ettem, de nagyon vágynék már egy ilyen élményre Magyarországon is.

Gratula lányok és fiúk!

ehran 2011.03.17. 13:30:30

@ZF2: Igen, lótenyésztésről és sziklamászásról szóló külföldi lapokban tényleg szinte soha nem említik. De majd egyszer nézz körül gasztronómiai oldalakon is. ;) Végül is a google is mindössze 17 millió találatot ad a michelin star keresésre, tényleg elhanyagolható.

fogash 2011.03.17. 14:39:05

@Atomot az indexre!: hát, a csillagnak egy hozadéka, hogy elkezdenek írni a helyről, aki kapta. Ráadásul nem valami belterjes blog ajnározza (mégha az jó ízlésű is), hanem egy objektív (?) külföldi szervezet osztogatja a csillagot.

A jómódú franciáknak nem egyszerű a kedvére tenni étellel. A hozzám hasonló beosztásúakat egyszer levittem a Balatonra. Veszprémben tárgyaltunk, mehettünk volna a Villa Medicibe is. Helyette lementünk Sajkodra, vettem nekik hekket puha kenyérrel, sült kolbászt, lángost, palacsintát, aztán betoltuk a strandon, nézve a naplementét. Ingben, nyakkendőben. A tíz ujjukat megnyalták utána. De a másik társaságnak az elegáns hely jött be, azok felfordultak volna egy mikrós marhapörkölttől. Ezért mentem biztosra.

Globetrotter2014 2011.03.17. 16:31:28

@Atomot az indexre!: Wikipedián sok minden van amit egy átlag ember nem fog ismerni. Persze lehet hogy bizonyos körökben isemrt, de önmagbáan igen soakt mond hogy az adatok nem lelhetők fel igazán könnyen fellelhető formában. A szaklap és a közismert tény két külön dolog...

tomfx 2011.03.17. 17:32:15

@ZF2: a Michelin csillag annyira ismert a gasztronómiai iránt érdeklődők körében, mint a Labdarúgó Világbajnokság a focikedvelők közt. Attól, hogy te a külföldi kertészet-szőlészet blogokban nem olvastál róla, ez még tény. Nagyon sokan vannak, akik ha külföldre utaznak, kimondottan ilyen éttermet keresnek, ki ne találd, hogy a Michelin csillag csak Mo-on nagy szám. Sőt, nálunk pár éve került csak be a köztudatba, Európa fejlettebb országaiban régóta közismertek az ilyen éttermek. Ráadásul a csúcsgasztronómia csak itt kezdődik és nem itt végződik.

Globetrotter2014 2011.03.17. 17:39:18

@tomfx: lehet de a labdarúgó VB-t úgy is ismerem hogy xarpok a focira. A Michelint ismerem (a családi flotta is azon gurul), a viamichelint is sokáig használtam, amíg a gugli le nem nyomta útvonaltervezésben. Ezek közismert dolgok. Az hogy mit jelent a michelin csillag kb abban a régióban mozog, mint a proton torpedók hatáfoka a romulán warbirdökön. (Ha msot visszaírod hogy azon nincs iylen akkor fefegyvereztél :) ). Szoktam utazni, számos autós fórumon szoktam járni sok nyelven (köbbek között franciául), előfordul hogy benézek útikönyvekbe is, de a M csillag jelentősségét mostanában homályosították fel előttem a magyar oldalakon.

tomfx 2011.03.17. 18:01:33

@ZF2: Ennek egyetlen oka van, hogy téged különösebben nem érdekel a gasztronómiai vagy ideáig nem nagyon érdekelt. A Michelin a gasztronómia Forma-1-e vagy Foci VB-je, ha úgy jobban tetszik. Hidd el, rendkívül nagy presztizsértéke van és elsősorban nem Mo-on. A csillag többet ér minden direkt reklámnál.

sbarrett 2011.03.17. 18:22:48

@Donor: 1. A soproni Nyugat Étterem egy szimpla egyetemi kajálda, semmi extra nincs benne. Arról az igénytelenségről nem is beszélve, hogy a konyha ablakai az utcafrontra (!) nyílnak, ott tornyosulnak az óriási leveses bödönök és egyebek. 2. Ha régimódi Étterem, akkor már inkább Szarvas. ;):P

sbarrett 2011.03.17. 18:24:20

@sbarrett: Sorry, Régimódi Étterem, nagy kezdőbetűvel. Az országban a legjobb a pacalpörkölt. Elnézést a reklámért. :) www.regimodiszarvas.hu/

Globetrotter2014 2011.03.17. 21:34:13

@tomfx: akkor még egyszer, kicsit nagyobb zoomal a témára: en.wikipedia.org/wiki/Guide_book#Modern_version

Látod hogy a MG ki lenne emelve, mint az útikönyvek F1-e? Mert én nem.

tomfx 2011.03.17. 23:17:16

N@ZF2: útikönyvek F1-e??? Nem egy dologról beszélünk. Kit érdekelnek az útikönyvek? Éttermek minősítéséről volt szó, illetve azt vontad kétségbe, hogy nemzetközileg is jelentős a Michelin által osztogatott csillag. Erre próbáltam többedmagammal reagálni, hogy azért mert te nem ismerted, illetve az általad látogatott nemzetközi autós fórumokon nem találkoztál vele, még lehet jelentős. A világon sok millió ember indul el úgy külföldre, hogy gasztronómiai élményt is szeretne az utazása mellé. Ilyenkor nagyjából 2 dolgot tehet, ha megbízhatóan jó étterembe szeretne menni és itt fine diningról beszélek, nem a Trófea-féle "zabáld tele magad 1900-ért" élményről, mégpedig, hogy megnézi a Michelin vagy a Gault Millau ajánlását, pontszámait és innen választ magának éttermet. Ezekben jó eséllyel nem fog csalódni. Ha érdekel a téma, látogass külföldi gasztro fórumokat (és ne autósakat), ott nehéz lesz kikerülnöd a Michelin csillagokat és nem fogod azt gondolni, hogy felfújt magyar díjról van szó (mondjuk mint a Szentkirályi Ásványvíz esetében...).

doncarlos 2011.03.17. 23:23:30

A Michelin guide-ot az értékeli igazàn, aki drága pénzért evett már szart pl. Olaszországban, valami turistacsalogató helyen. Egyszer kell megvenni, aztán ilyen hibát többet nem követsz el. Mert lehet hogy van jobb, de amit listába vesznek, az egyfajta garancia. Egy hete fejenként 20 euroból ettünk nagyon jót, egy kis faluban, soha nem álltam volna meg, ha a helyi olasz kiadvány nem említi. Nem volt csillagos, csak listázták. Megérte.

ehran 2011.03.18. 00:45:05

@ZF2: Ez már olyan szintű értetlenkedés, ami már sokkal inkább trollkodás. Próbáld feldolgozni, hogy attól mert Te korábban nem hallottál róla, a Michelin egy világszerte elismert értékelő rendszer gasztronómiai vonalon. Könyörgöm, csak egy google keresést eressz már meg.

Donor 2011.03.18. 09:27:58

@sbarrett: Igen, lényegében menza, de azért szembetűnő volt, számomra hogy mennyivel igényesebb ez mind a belsőtérre, mint az étel minőségre mint egy drága helyen lévő, flancos hely.
Télen voltam Sopronban, szóval nem volt nyitva a konyhaablak :)

Egyébként megnéztem az Onix honlapját, egyáltalán nem vészesek az áraik. Többre számítottam.
4000forintból ott is meg lehet ebédelni, csak a kostoló menü 17ezer amiben majdnem minden különlegességük benne van.

Arra kíváncsi leszek mennyivel előre kell asztalt foglalni, de kivárom ezen nem múlik.

Donor 2011.03.18. 09:50:51

@ZF2: Te igen fiatal lehetsz, vagy csak szimplán troll vagy, akinek a McDonaldsz a minőség csúcsa.
Ha láttál legalább egy főzős műsort abban tuti említették a Michlen csillagot, de jópár film is szól róla és nem B kategóriások.

Donor 2011.03.18. 10:00:41

@ehran: Régebben engem sem érdekel semilyen szinten, de azt tudtam hogy mi az a Michlen csillag.
Azt viszont nem tudtam honnan ered, vagy hogy köze ven a viamichlenhez.

Azt hittem hogy valami Michelin nevü szakács osztogat díjat, mint a Nobeldíj, de én nem kezdtem el trollkodni, hanem utána néztem amikor elkezdett érdekelni. kb. 3 perc alatt kiderítettem róla mindent.

Szóval ez az ember tényleg a makacs butaság tipikus példája.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2011.03.18. 10:12:38

Régóta nem egyértelmű az, hogy kinek mit jelent a Michelin csillag. És nemcsak azok fordulnak el ettől az osztályozási rendszertől, akiknek úgymond „savanyú a szőlő.” A Waitrose FOOD Illustrated 2008 áprilisi számában Mark Porter „megszólaltatta” a Michelin osztályozási rendszerével elégedetlen séfeket.

Marco Pierre White az első és egyben legfiatalabb séf, aki először kapott Angliában (vagyis Nagy Britanniában) három Michelin csillagot. Ugyanő volt az, aki 1999-ben, a pálya csúcsán letette a fakanalat és lemondott a csillagokról. Szerinte a Michelin Guide-nak már nincs köze André Michelin eredeti elképzeléséhez, hanem kereskedelmi védjeggyé vált, mely világhódító útra indult.

Mario Batalinak hét étterme van New Yorkban. Szerinte a New York-i kézikönyv nem mérvadó, mivel az inspektorok az amerikai kultúrát francia szemmel, francia standardhoz mérve ítélik meg. “- Nehogy már a franciák mondják meg, hogy mi jó nekünk!”

A jelenleg Dél-Afrikában élő Franck Dangereux szerint a főzés szenvedély és élvezet, amit elűz a Michelin elvárások betartásának a nyomása. “Maradjon a Michelin kézikönyv Franciaország és az őt környező országok éttermi útmutatója!”

Japánban egyelőre fordított a trend. A 2007. novemberben megjelent „Tokyo 2007” Michelin Guide-ból 120 000 példány kelt el az első három nap alatt. Savanyú a szőlő, mégis érdemes meghallgatni Toshiya Kadowakit, akinek az Azabu Kadowaki nevű étterme nem szerepel az újdonsült csillagosok listáján. Kadowaki azt nem érti, hogy milyen alapon osztályoztak a japán ízekhez, hagyományokhoz nem szokott inspektorok. "Képzeljük el, hogy Franciaországba utazom, és az ottani éttermekről nyilatkozom. Ugyan, ki törődne a véleményemmel?”

A lényegre Tony Bilson, ausztrál séf tapintott rá: „A Michelin nem tud lépést tartani az utolsó húsz évben történt óriási változásokkal. Még mindig abból indul ki, hogy a főzés szakma, mesterség. Ma már nem az, hanem művészet. Olyan, mint egy szólóhangverseny. A Michelin pedig Mozartról ír műkritikát, miközben Sztravinszki van műsoron.”

Addig, amíg nem találnak ki egy új osztályozási rendszer, hadd örüljünk a sikernek! Gratulálni és örülni kell a második magyar csillagnak, mely még jobb fényt vetít a magyar vendéglátásra.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.03.18. 10:48:03

@Hobbiszakács: jó kis összefoglaló, köszi. de azért az nyilvánvaló, hogy soha nem lesz általános közmegegyezés ilyen erős érzelmeket gerjesztő kérdésekben, viszont a Michelin-csillag azért alapvetően óriási tiszteletnek örvend világszerte, szerencsére nekünk is jut már belőle végre, ez hosszú távon nagyon jót tesz a magyar gasztronómiának és a magyar vendégeknek is!

ehran 2011.03.18. 18:33:27

@Hobbiszakács: Impozáns lista, de vajon milyen hosszú lenne az a sor, ahová azon elismert szakácsokat tennénk, akik szerint még mindig ez a leginkább mértékadó rendszer a témában? ;)
Amúgy egy érdekes vélemény Franz Kellertől, aki tudatosan lemondott 2 Michelin csillagról, hogy egy nyugodalmasabb életet éljen:
"Sajnos egyre kevesebben tudják, mi a jó, s gyakran ugyanilyen tudatlan személyek írják a vendéglőkritikákat is. A Michelin az egyetlen komoly intézmény, amely szakmailag igazán kompetens. Tűzbe teszem értük a kezem. Az egyetlen, amelyet sem megvásárolni, sem megvesztegetni, sem befolyásolni nem lehet.”

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2011.03.19. 08:23:31

@ehran: @világevő: Válaszom Mindkettőtök "de"-jére:

Hát hiába írtam az utolsó bekezdést?

:-))

Rebecca Burr, vagy ahogy még nevezik: Mrs Michelin az új Michelin főkostóló/Main cities of Europe" szerkesztő kedvenc stockholmi étterme az "egy csillagos" Matbaren (Ételbár). A brit gasztro-pub északi változata, pénztárca kímélő hely, nyitott konyhával, príma nyersanyagokkal, ahol formalitás mentesen, rusztikus asztalok mellett lehet löncsölni. Mintha a "csillagos minőséggel" való ismerkedésre találták volna ki.
:-)

tomfx 2011.03.19. 09:05:47

Inkább azt a kritikát szokták megfogalmazni a Michelin értékelési rendszerével kapcsolatban, hogy kicsit "lejt a pálya" Franciaország felé. 2011-ben 24 háromcsillagos étterem van Fr.o.-ban, míg Angliában (4), Spanyolországban (7), Olaszországban (6) összesen nincs annyi. Ettől függetlenül az értékelési rendszerük szerintem korrekt, én még csillagos étteremben nem csalódtam az elmúlt 10 évben.

ehran 2011.03.19. 10:48:21

@Hobbiszakács: Tekintve, hogy így kezdted azt az utolsó bekezdést: "Addig, amíg nem találnak ki egy új osztályozási rendszer,..." nem éreztem úgy, hogy elvenné a korábbi rész lényegének élét, azaz hogy bármire is tartanád a Michelint. Tehát kb. így hangzik a hozzászólásod lényege: "Nem ér semmit a csillag, de ha már van, örüljünk neki." - Ez pedig szerintem messze nem igaz.

ehran 2011.03.19. 11:00:14

@tomfx: Ez igaz, de Tokióval ezen csavartak egyet, onnantól hirtelen kissé sértett _francia_ kritikai hangok kezdtek megjelenni. :)
Egyébként ha jól tudom, Japánban is 24 vagy 25 háromcsillagos van.

tomfx 2011.03.19. 11:25:26

@ehran: Igaz, Japánnal felborult a régi rendszer, 26 háromcsillagosuk van! Egyébként a japánok speciális "emberfaj", pl a legjobb éttermek közül néhány egyáltalán nem kíváncsi a külföldi vendégekre, amit egyértelműen a tudomásukra is hoznak. Volt olyan étterem is, amelyik megkapta volna a 3 csillagot, de visszautasította, mert akkor elkezdenek külföldiek is jönni, akik nem értik a kultúrájukat, ételeiket, stb...

ehran 2011.03.21. 20:29:25

@világevő: Az RSS szerint kitetted az interjút a blogra, de nem látszik, illetve 404-et dob a linkjére. Direkt szedted le, vagy hiba van a mátrixban?

elmeherceg 2011.03.21. 22:01:24

@tomfx: ...és mi van akkor, ha azt a pacalpörköltet mondjuk Thomas Keller készíti?