A legjobb síelős kaják a forradalom ünnepére
2011. március 14. írta: világevő

A legjobb síelős kaják a forradalom ünnepére

Minden valamirevaló síelés egyik legfontosabb része a hüttébe bevonulás és a szükséges(nél több) energiamennyiség pótlása. Ilyenkor az ember az addig csúszásteljesítménytől függetlenül tökéletesen jó lelkiismerettel tolja a finomságokat, hiszen az életben maradás a tét, később komoly gondok adódhatnának, ha kiéhezve folytatódna a sporttevékenység. Van abban talán némi irónia, hogy a Habsburgok ellen vívott szabadságharcunk és forradalmunk ünnepén zsúfolásig megtelnek az osztrák sípályák magyarokkal, de már az aradi vértanúk miatti sörrel történő koccintás moratóriuma is rég lejárt, szóval nincs ezzel semmi gond, ráadásul nagyon jó kis sípályák ezek, nagyon jó hüttékkel.

Megpróbáltam összeszedni a saját kedvenceimet (nem sorrendben):

Gőzgombóc vaníliaszósszal

Sajtos galuska salátával (Kasespatzle)

Vegyes hidegtál

Karintiai sós krumpligombócok párolt káposztával

Fogasfilé pirított krumplival

Császármorzsa (Kaiserschmarrn)

Sült sajtos kolbász (Kasekrainer)

Sajtkrémleves krutonnal

Gőzgombóc vajjal (talán a legnagyobb kedvencem)

Császármorzsa erdei gyümölcsökkel

És végül ráadásként egy mostani felfedezésem, a Knödl Alm nevű különleges hütte.

Töltött krumpligombócok óriási választékban és fantasztikus minőségben. Sajnos csak egy helyen hozzáférhető ilyen minőségben és választékban, és nem is közvetlenül a sípályán, így esti programnak ideális (Steiermark, Ausseerland sírégió, Tauplitz és Loser síterületek között). Van pisztrángos, bárányhúsos, szalonnás, sajtos-spenótos, sült zöldséges és még rengeteg más, meglepő módon egyáltalán nem válik unalmassá a sok krumpligombóc a végére sem. Érdemes mellé szalonnás és/vagy erdei gyümölcsös párolt káposztát kérni. Már a levesben is lehet gombóccal kezdeni, a szintén örök klasszikus májgombóc is az étlapon van, és persze a desszerteknél sem áll meg a tudomány:

mini gőzgombóc és csokival töltött krumpligombóc,

de a házi túrós rétesük is zseniálisan könnyű és levegős (a képen a csokis szerepel mellette). Saját pálinkákban és párlatokban, gyümölcslevekben is nagyon erős a választék, és szinte minden összetevő a saját gazdálkodásukból vagy környező biogazdálkodásokból származik és saját készítésű.

Fred, a szuperkedves vendéglős

A párlatok

Elvitelre is

Csütörtök esténként még Hittmusi, aka Hüttenmusik, azaz hüttenzene is jár a gombócik mellé.

Nem csak dekorációs, komoly gazdálkodás folyik

Mit hagytam ki, neked mi a kedvenced?

Szerdán napközben elsőként itt a Világevőn minden hír egy esetleges új budapesti Michelin-csillagról! Aztán kicsit később interjú is a főszerkesztővel! Facebookon csatlakoztál már?

Már csak rövid ideig lehet óriási kedvezménnyel előrendelni a legbrutálisabb szakácskönyvet!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr622737605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Chablis 2011.03.14. 13:43:10

Az étkekből szinte minden itt van, ám a hüttentúra bombardino, heisse Witwe, és vodkafeige nélkül nem teljes. Egy jó kis Puntigamerről nem is beszélve...

Spacecake 2011.03.14. 16:05:12

Specklinsen mit Knoedel
www.chefkoch.de/rezepte/396291128382626/Specklinsen.html

Gebackene Weißwurstradeln auf Linsensalat

Tiroler Gröstl

Karpfen in Bierteig

Dr. Panasz Muki 2011.03.14. 16:20:45

Mákos cici, egyértelmű. Jó lenne, ha végre egyszer a szilvalekvár helyén is mák lenne.
Egyébként a síeléssel pont ez az egyik nagy problémám, az ember lánya ész nélkül hízik ilyenkor.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.03.14. 16:25:41

Ebben a sorrendben jöhet az összes.

min 2011.03.14. 16:55:24

A gőzgombócon kívül mindegyik jó kaja Spacecake fórumtárs kiegészítéseivel együtt.

penelope garcia 2011.03.14. 17:23:09

Én már ott elakadtam, hogy mi a fene az a hütte, meg a gőzgombócot meg a krumpligombócot sem ismerem, de a fotókon kaják nagyon szépek, nyami. :)

OftF 2011.03.14. 17:23:59

Természetesen a gulyás (vagy legalább is az, amit ott úgy hívnak), a vínersnicli meg a sör.

the sandwich maker 2011.03.14. 17:25:13

Nagyon jól néz ki az összes. Gondolkodtam rajta, hogy holnap császármorzsát csinálok, de talán nem lenne túl illő. :D

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.03.14. 17:45:43

mi az a gőzgombóc? van magyar megfelelője?

capor_ 2011.03.14. 18:04:38

Szerintem a gőzgombóc ezek közül a legrosszabb.

A gulyásnak csúfolt valami (bár nagyon finom ennek ellenére!) meg kimaradt.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.03.14. 18:36:48

@Mr Chablis: vagy egy jó zirbenschnaps...
@Spacecake: szalonnás lencsefőzelék is jó, tényleg!
@OftF: @capor_: kimaradt, mert én nem eszem Ausztriában gulyást...
@Chaoyang: köszi! nincs ennél magyarabb, ez is már magyar. németül germknödel, gőzölt, laza gombóc szilvalekvárral töltve, tulajdonképpen egy édes dim sum :)

Parajpuding 2011.03.14. 19:05:32

Navégre! Normális emberi táplálékok a neten manapság orrba-szájba tolt szusi, szalonnahab meg hasonló kriminális sz@rság után...

Bikfenc 2011.03.14. 19:08:49

@Chaoyang: Gőzgombóc.
Nem lehet teljes az életed, amíg meg nem kóstoltad :)
Fennnnséges!
Mint az általunk is jól ismert szilvalekváros bukta, frissen a sütőből kiszedve, csak ezt gőz fölött "sütik" vagyis inkább párolják, így nincs száraz kérge, mindenhol lágy és puha, omlós. Finom szilvalekvárral a közepén, megszórva porcukros mákkal és hogy ne legyen túl száraz olvasztott vajjal vagy vanília szósszal.
Mennyei eledel!

Bikfenc 2011.03.14. 19:10:45

@világevő:
Így van! A szalonnás lencsefőzelék zsemlegombóccal kimaradt!

OftF 2011.03.14. 19:33:29

@világevő: Eleinte én sem ettem (nehogy má gulyást ezeknél!), de aztán rájöttem, hogy az egy teljesen jó kaja, még ha nincs is sok köze az igazihoz...

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.03.15. 10:59:05

@OftF: kóstoltam már, finom is, de ha Ausztriába (vagy bárhova) megyek, akkor igyekszem inkább mindig a helyi specialitásokat enni. Az is igaz mondjuk, hogy ez osztrák gulyás, szóval helyi :)

Pizsi16 2011.03.15. 11:52:51

A gulyás és az összes leves a Hüttékben konzervből van... Annyira lusták, hogy még a főzéssel sem vacakolnak csak fel kel melegíteni a kész konzervet. Kinti Sparban úgy kapható.
Gőzgombócot lehet kapni itthon a Lidl-ben tök ugyanolyan , mint kint Ausztriában. Mák van a dobozában csak vaniliaszószt kell külön megcsinálni.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.03.16. 07:21:14

@Bikfenc: @világevő: Akkor ez tényleg mint a dim sum csak édes. Ilyet valóban nem ettem nyugati földön.