Tokió: hajnali tonhalárverés a legendás Tsukiji halpiacon
2010. október 22. írta: világevő

Tokió: hajnali tonhalárverés a legendás Tsukiji halpiacon

Japán számomra a világ legnagyszerűbb gasztroországa. A távol-keleti szigetországban három hetes tartózkodásom alatt egyszerűen soha nem sikerült közepes vagy annál gyengébb színvonalú táplálékhoz jutnom, pedig nem csak a luxuséttermekben ettem, hanem utcai standon, sötét sikátorban, éjjel-nappali üzletben előrecsomagolt kaját, és sok mást. Itt egyszerűen nem fér bele, hogy ne legyen tökéletes a termék, minden mindig friss, minden jól van elkészítve. Olyan persze volt, amikor nem ízlett valami, de ott sem technikai probléma volt a háttérben, hanem kulturális, ízlésbeli különbség.

A halak és egyéb tengeri lények legfőbb és legfrissebb forrása Tokióban van, a híres Tsukiji halpiac. A hatalmas csarnokokban egészen más világ van, mint pár méterrel arrébb, itt nyoma sincs a hatalmas felhőkarcolóknak és modern luxusnak, ami a közvetlen környéken is uralkodik. 

Sötét és hideg van, ez utóbbinak köszönhető talán, hogy gyakorlatilag sehol sincs halszag, hiába pakolják, darabolják, prezentálják az árut, nyoma sincs a kellemetlen szagoknak. Turcsa, hordószerű felépítménnyel ellátott járművek száguldoznak, gyalogos hordárok rohangálnak, hamarosan indul a tonhalárverés. Reggel 5h van.

 

További saját képek és videó a hajtás után. 

 

Egy újabb rideg csarnok. A híres tonhalaukció nem igazán hasonlít a Sotheby's árveréseire. A vizes földön hevernek a félig fagyott tonhalak, rajtuk dekódolhatatlan címkék, feliratok. Az alkuszok sem emlékeztetnek a kinti világ elegáns japánjaira, melós overáll, baseball sapka, gumicsizma és furcsa rendszám az egyenviselet.

 

A csarnok különböző részein időről-időre felkapaszkodik egy-egy kikiáltó és hangos kolomprázással próbálja magához csábítani a vevőket. Az árverés a legősibb és legegyszerűbb technikát igényli csak: bekiabálással, mutogatással jeleznek a vevők, akik előtte zseblámpa és vaskampó segítségével vizsgálják meg az árut. A "meglékelt" tonhalból kis húscafatoknak tépnek ki, amit gyurmázással felmelegítenek, kóstolgatnak, gyömöszölnek. 

A frissen bevásárolt tonhalakat azonnal feldolgozzák, nincs helye késedelemnek.

Egy óra múlva véget is ér az egész árverás, későn kelőkre nem várnak. Az egész piacon persze pezseg az élet tovább, hihetetlen változatosságban lehet kapni gyakorlatilag mindent, ami sós vízben megél.

Hamarosan folytatódnak a japán gasztrokalandok a Világevő blogon, csatlakozz a Facebookon, hogy ne  maradj le róluk! További japán kaladndok a testvérblogon, a granturizmó!-n.

További életképek a piacról:

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr432390296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eloszto · http://eloszto.hu 2010.10.22. 10:42:29

Némelyik képre az ÁNTSZ munkatársai biztosan szívrohamot kaptak.

patcsipalcsi 2010.10.22. 10:50:53

Ez azért más, mint egy gyümölcspiac... Ott megkóstolod, oszt max nem veszel belőle, de ezeket a halakat csak elkészítés után tudod értékelni, tehát ide kell egy gasztro-idegenvezető, ha vásárolni akarnál....

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2010.10.22. 11:24:05

@patcsipalcsi: az egész Japánhoz jól jött volna! :)
amúgy ide nem háziasszonyok járnak, hanem éttermek, viszonteladók.

gabest1 2010.10.22. 11:24:53

Többnyire nyersen eszik ezeket, simán meg lehet kostolni. A farkánál meg is van lékelve :)

Mourinho már nem a király 2010.10.22. 11:25:55

persze van a dolognak az az aspektusa is, hogy a japánok milyen mértékben rabolják le a tengeri és óceáni élővilágot.

Naszta · http://naszta.hu 2010.10.22. 11:34:34

@patcsipalcsi: A tonhalat megeszik nyersen is. Én az újévi készülődés előtti utolsó napon voltam, akkor minden kereskedőnél van kóstoló is (sashími) és még 8 órakor is volt árverés.

Kretusz 2010.10.22. 11:43:17

halas virsli megvolt?

Naszta · http://naszta.hu 2010.10.22. 11:44:30

@Kretusz: melyik típus? :P (Egyébként meg.)

flippant 2010.10.22. 12:05:09

Elképzelem a józsefvárosi nyugger mamit aki a csíkos műanyag szatyrával betévedne egy ilyen helyre.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2010.10.22. 12:24:24

Alapvetően ez még mindig inkább nagyker piac, mint az egyéni vásárlók kiszolgálása. Még mindig hihetetlen a számomra, hogy egy-egy nagyobb tonhal dollár tízezrekért kel el.

NemAnonim 2010.10.22. 12:48:10

@chipanddale74: Viszont az abból készül sushit nem kapod meg a sarki büfében :) Ez a különbség, és van szemük hozzá...

Peetee 2010.10.22. 13:22:47

Anthony:

Ahogy mi meg leraboljuk az erdőket, ami helyére újat telepítünk.
A tengerben meg új halak lesznek az ikrákból, tehát senkisem jobb a deákné vásznánál...

Zozi79 2010.10.22. 13:46:32

Mondjuk azt nem hiszem el, hogy nincs halszag :) De nem bánnám, szívesen megnézném egyszer.

Gyarló Hintaló 2010.11.03. 16:27:38

Kedvencem a tonhal. Remélem egyszer eljutok Japánba, nagyon megnézném ezt a piacot is.
Azt is elhatároztam addig nem fogom megkóstolni a szusit sehol máshol, Tokióban szeretnék ilyet enni először!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2010.11.03. 16:37:53

@Zozi79: pedig így igaz!
@Gyarló Hintaló:
szerintem kóstold meg, épp azért, hogy érezd a különbséget! én azóta nem sok helyen ettem, pedig előtte hetente többször is.

altimus 2012.07.01. 23:54:48

> Furcsa, hordószerű felépítménnyel ellátott járművek száguldoznak,

Egyszeru gaztartalyok, a targoncak ugyanis gazzal mukodnek.

A halpiac nagy elmeny, abszolut oskaosznak latszik, ugyanakkor nyilvanvaloan felelmetes precizitas kell ahhoz, hogy minden helyrekeruljon.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2016.05.23. 21:47:08

most persze a tonhal valahol az egyik korona ékszer, de én inkább a többi furcsa szerzetre lennék kíváncsi. Aminek tényleg más az állaga, vagy az íze.
süti beállítások módosítása