Új menü egy méltatlanul ismeretlen budapesti csúcsétteremben
2018. május 17. írta: világevő

Új menü egy méltatlanul ismeretlen budapesti csúcsétteremben

Vannak olyan fantasztikus éttermeink, amik valamiért nem kerülnek be a média által felkapott helyek közé, pedig minden ok meg lenne erre. Főleg a minőség és a gasztronómiai tartalom. A méltatlanul hanyagolt sorozat újabb darabját mutatom.

dscf5398_baraka_budapest_hungary_restaurant_vilagevo_jokuti.jpg

 Az egyik ikonikus darab, a répatorta izgalmas dekonstrukciója

 A téli menüjüket már megmutattam, azóta is nagyon kíváncsian vártam, hogy mivel rukkol elő tavaszra a szimpatikus brazil séf, aki olyan megszállottsággal mesélt már akkor is, hogy ezzel kellően megalapozta a vacsoraélményt. Amit viszont maguk az ételek sem múltak alul, a latinos szenvedély érződik a tavaszi menü ételein is, maradt a tűz, de bejött mellé az "újjászületés és növekedés" is. (Ha ujjá- nem is, de születés és növekedés épp aktuális téma otthon, szóval még kíváncsibban nézelődtem, szerencsére anyatej nem volt a menüben...:)

dscf5332_baraka_budapest_hungary_restaurant_vilagevo_jokuti.jpg

Az étterem továbbra is elegáns és diszkréten sötét is, azaz nem követi az utóbbi években egyre gyakoribb asztalterítőt nélkülöző trendet. És viszonylag kevés a fény, aminek nagy előnye, hogy jól érvényesül a látványkonyha, mint dizájnelem, illetve akár romantikus vacsorára is alkalmas. Banderas ezúttal nem bukkant fel, ő nyilván direkt a latinos tűz menüre érkezett...

A kenyerek máris külön szót érdemelnek, ugyanis nagyon jók már önmagukban is, főleg az áfonyás tetszett nagyon, és az egyik tulajdonos, David Seboek maga süti őket, ugyanis kitanulta a pékszakmát.

dscf5334_baraka_budapest_hungary_restaurant_vilagevo_jokuti.jpg A habosított vaj nekem személy szerint nem akkora kedvencem (jobban szeretem a kemény, tömör vajakat), de ez a kenyér tényleg mestermunka, óvatosnak kell lenni, hogy az ember ne lakjon jól már a vacsora előtt.

dscf5364_baraka_budapest_hungary_restaurant_vilagevo_jokuti.jpgIlletve kivételesen még aperitívet is kértem, mert - épp Japánba készülve - izgalmasnak hangzott egy gin tonic egy kézműves japán ginből (Etsu). Szuper is volt.  

img_2894.JPG

Üdvözlőfalat némi molekuláris viccelődéssel: ehető 'zacskóban' likőrkaviár:

dscf5335_baraka_budapest_hungary_restaurant_vilagevo_jokuti.jpg

És egy szférikus 'bonbonmeggy':

dscf5336_baraka_budapest_hungary_restaurant_vilagevo_jokuti.jpg

És a tavaszi ujjászületés szimbólumaként még pár finom falat pálcikákon (libamáj, quinoa, macaron, stb.):

dscf5343_baraka_budapest_hungary_restaurant_vilagevo_jokuti.jpg

Na és akkor jöjjön a kóstolómenü! (plusz még néhány fogás, azokat jelölöm külön)

A fűszeres, forró bouillabaisse maradt meg egyedül a téli menüből, nem is csodálom, hihetetlenül jó fogás. Benne párolt hallal töltött gyoza (japán tésztabatyu) és tengeri alga, kapribogyó. [lekéstem a lé betöltése előtti fázist a fotóval]

dscf5347_baraka_budapest_hungary_restaurant_vilagevo_jokuti.jpg

Menünk kívül megkóstoltuk még az étlapon szereplő előételek közül a galambot is. Franciaországból jön a hús, tökéletesre sütve, hozzá egres, tonkabab, kadaif tészta. Szuper.

dscf5348_baraka_budapest_hungary_restaurant_vilagevo_jokuti.jpg

És - szintén menün kívül - a libamáj rebarbarával és fekete ribizlivel.

dscf5350_baraka_budapest_hungary_restaurant_vilagevo_jokuti.jpg

Élőben mindkettő sokkal jobban nézett ki, utóbbi ilyen a hivatalos, művészi fotón: (ami nem a tálalást akarja bemutatni, hanem az ételt)

foie_gras.jpg

A degumenü következő előétele pedig a 'nizzai saláta', füstölt tonhal, szardella, olíva, érlelt tojás, yuzu

dscf5353_baraka_budapest_hungary_restaurant_vilagevo_jokuti.jpg

Marokkói polip, maracuja, dashi (japán halas alaplé), karfiol, tom kha, kaffír, wakame (alga)

dscf5360_baraka_budapest_hungary_restaurant_vilagevo_jokuti.jpg

Erről is van szép kép:

octopus.jpg

Észak-atlanti vad vörösmárna, bulgur, spenót, koriander, spárga, misomajonéz (kémfotó+hivatalos)

dscf5359_baraka_budapest_hungary_restaurant_vilagevo_jokuti.jpg

red_mullet.jpg

A másik választható főétel pedig az Új-zélandi bárányborda, répa, narancsbors, fodros kel, Tokyo sör. Erről sikerült egész normális képet csinálnom, de azért megmutatom a hivatalos képet is.

dscf5372_baraka_budapest_hungary_restaurant_vilagevo_jokuti.jpg

dscf5366_baraka_budapest_hungary_restaurant_vilagevo_jokuti.jpg

lamb.jpg

És egy főétel az étlapról: skót lazac, mangó, kalamansi (citrusféle), kelkáposzta

dscf5377_baraka_budapest_hungary_restaurant_vilagevo_jokuti.jpg

És a desszertek, az egyszerűség kedvéért mmindhárnat megkóstoltuk a válaszhatók közül:

Kéksajt, kókusz, cseresznye (ez az erősen sós-édes határvonalon mozgó desszertek kedvelőinek ajánlott)

dscf5388_baraka_budapest_hungary_restaurant_vilagevo_jokuti.jpg

Selyemtofu, kókusz, cseresznye

dscf5382_baraka_budapest_hungary_restaurant_vilagevo_jokuti.jpg

'Répatorta', vörösalga, miso

dscf5398_baraka_budapest_hungary_restaurant_vilagevo_jokuti.jpg

És ha már így belejöttünk, akkor megnéztük az étlapról a csokoládédesszertet is, bergamottal, olívaolajjal. A Halálcsillag épen:

dscf5405_baraka_budapest_hungary_restaurant_vilagevo_jokuti.jpg

És felnyitva:

dscf5408_baraka_budapest_hungary_restaurant_vilagevo_jokuti.jpg

A petit four, és a dobozkában a búcsúajándék:

dscf5410_baraka_budapest_hungary_restaurant_vilagevo_jokuti.jpg

A téli menüről azt írtam, hogy "tele van izgalmas fogásokkal, érdekes kombinációkkal, kiegyensúlyozott, nagyon átgondolt tányérokkal. A Baraka helye ott van Budapest legjobbjai között!"  Ez továbbra is száz százalékig helytálló. A fiatal brazil séf tavaszra is tartogatott meglepetéseket, nem fogyott el sem a kreativitása, sem a lelkesedése, sem a bátorsága, igazi ízes, erős, fine dining sok csúcsponttal, végig nagyon érdekes és magas technikai nszínvonalon megvalósított ételekkel. A Baraka Üde (és csípős) színfolt a hazai kínálatban.

És hamarosan már váltanak a nyári menüre!

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

http://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr4913954926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2018.05.17. 09:00:08

A Baraka nagyon elrontotta a költözést, az Andrássy úton még Budapest egyik legmenőbb étterme volt, azóta alig hallani róluk. Persze az is lehet, hogy az áraikkal túlzottan kilógnak a mezőnyből :(

Kelly és a szexi dög 2018.05.17. 10:50:57

@Étteremkritikus: épp ezt akartam kiemelni én is, szuper minden, de sajnos mindezt fillérekből nem lehet kihozni... (külön elismerés a kiváló ginért!!!)

Csepp a tengeriben · http://www.vasalobolt.hu 2018.05.17. 11:16:57

Húúú azért megkóstolnám a legtöbbjét

Csepp a tengeriben · http://www.vasalobolt.hu 2018.05.17. 11:17:48

Szerintem a tálalás is szép és tetszik is

Pink Petsch 2018.05.17. 13:58:20

Hun a spárga, he??? (Ha már tavaszi ... :DDD). Itt, a németeknél most minden a spárgáról szól, ki sem lehet kerülni.
Hm, ha már tálalás, engem nagyon zavar ez a féloldalra tálalunk, a tányér másik oldala meg töküres, valszeg sérti az arányérzékem, vagy mim. Tudom, tudom, ez olyan jó 2 éve trend ...
A menü érdekes, de pechemre, nekem nem jönnek be a vizi cuccok, semmilyen formában ... viszont az a csokidesszert ...hmmm!

Mr. Neutron 2018.05.17. 18:48:16

A francia MRE No. 5-re kb. hasonló az első képhez. A levespor, halkonzerv és a zselés édességek kb. beazonosíthatók, a többi a fantáziára van bízva. A francia MRE javára írandó, hogy ami itt nincs: víztisztító tabletta és mentás rágó is jár hozzá.