A város, ahol hihetetlen versengés van a legjobb pékek között
2018. február 28. írta: világevő

A város, ahol hihetetlen versengés van a legjobb pékek között

Párizsról is szólhatna ez a poszt, meg - egyszer talán - Budapestről is, de helyette egy északi fővárosban találtam olyan hihetetlenül pezsgő pékségkultúrát, hogy azt feltétlenül érdemes megosztanom!

dscf5337_bakery_kenyer_bread_boulangerie_croissant_copenhagen_jokuti.jpg

Szaporodnak itthon is a jó (és főleg valódi!) pékségek, írok is majd egy összeállítást a kedvenceimről, de Koppenhága megint meglepett azzal, hogy milyen hihetetlenül dinamikusan fejlődik ezen a téren is. Ehhez egyrészt kell persze a megszállott pékek munkája, de az se árt, hogy van hozzá értő közönség is, aki tudja, hogy a valódi vaj, a csúcsminőségű liszt és a komoly szaktudás bizony mind árdrágító tényező, így hajlandó is kifizetni a legjobb, akár Párizst is verő színvonaló croissant-okért és kenyerekért a megfelelő árat. És elzarándokolni érte. Én is így tettem, vonatoztam, bicikliztem, gyalogoltam a fagyban, de nagyon megérte, itt vannak a legjobbak összegyűjtve!

Batting
Csak a nagyon elszántaknak, mert eléggé kiesik a belvárosból, de itt vannak a legjobb kenyerek, és kiváló reggelizőhelynek is!

Juno the bakery
Az egyik legjobb reggelizőhely, igaz, elülni kevés esély van, mert összesen 2-3 hely van, és általában sorban is kell állni, de nagyon megéri a fantasztikus dán-svéd péksüteményekért. És még egy sima rozszsömle sajttal és vajjal is elképesztően jó. Csak filterkávé, de abból nagyon jó!

Andersen & Maillard
Reggelizőhely, kávépörkölő és pékség egyben, utóbbi szűkebb kínálattal, de profi minőséggel. Üldögélős, kellemes hely, tankönyvi croissant-nal.

Democratic Coffee Bar
Hosszabb üldögélésekhez is kiváló, René Redzeoi szerint itt a legjobb a croissant, igaz, a kávé nem mindig tökéletes. A mandulás croissant-juk (csak péntekenként) inkább a nagyon édesszájúaknak fog ízleni.

Brød
Szűk, de annál finomabb kínálat, minden organikus. Rusztikus kenyerek, finom sütik.

Mirabelle
Hangulatos hely, elég jó a minőség, bár a croissant-om kissé száraz volt, viszont eléggé leterhelt szerviz, így kevésbé kedvesek, mint máshol. Néha nagyon nem.

Egyébként a városban olyan magas színvonalon vannak a pékségek, hogy még akár egy-egy láncnál is érdemes próbálkozni, a Noma-alapítóhoz tartozó Meyers bageri, vagy a Lagkagehuset is elég jó minőséget kínál.

És a San Francisco-i legendás Tartine vezető pékje is Koppenhágába költözött, Richard Hart nyár elején nyitja meg a saját pékségét, vélhetően a legjobb kenyérrel, amit Koppenhága valaha látott! (Őt egyébként már fűzögetem, hogy valamikor jöjjön el Budapestre...)

img_3946.jpg

További Világevések Koppenhágában.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr413704456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nlght84 2018.03.01. 12:48:15

Egyél minden reggel péksütit, ha vérkeringési problémákra (erek falára tapadó plakkok), gombafertőzésekre (egyszerű szénhidrátokkal táplálkoznak a gombák) vagy 2-es típusú cukorbetegségre szeretnél szert tenni minél előbb...

nlght84 2018.03.01. 12:49:43

Kihagytam az elhízást, az már csak hab a tortán.

alalala 2018.03.01. 13:10:55

@nlght84: A hajhullást nem a péksüti okozza?

odamondó 2018.03.01. 13:51:45

Sejtettem, hogy nem Budapest lesz az.

nlght84 2018.03.01. 14:48:21

@odamondó: az olaszok legalább 10-szer annyi halat esznek és olívaolajat, mint a magyarok, mindkettőben nagyon sok Omega3 telítetlen zsírsav van. Biztos hallottál már arról, hogy a mediterránoknál és az északi népeknél sokkal kevesebb szívroham és egyéb vérkeringéshez kapcsolódó betegség van.
Hungary:
127.1 strokes per 100,000 inhabitants annually age- and sex-adjusted
Italy:
53.1 strokes per 100,000 inhabitants annually age- and sex-adjusted

Forrás:
strokeeurope.eu/data-comparison/results/?country1=Hungary&country2=Italy&criteria=StrokeEpidemilogy

Muad\\\'Dib 2018.03.01. 15:06:02

@nlght84:
Tehát akkor mégsem a reggeli péksüti okozza, hanem a rossz táplálkozás.

nlght84 2018.03.01. 15:07:39

@Muad\\\'Dib: és a péksütit a szervezet számára hasznos vagy a káros kategóriába raknád? Kérlek a válaszod indokold is meg!

nlght84 2018.03.01. 15:25:21

@Muad\\\'Dib: Mivel még egy választ sem adtál, ezért nem értelmezhető a kérdésed.

Muad\\\'Dib 2018.03.01. 15:29:40

@nlght84:
Mert értelmezhetetlen a kérdésed. Hozzáadott cukorral készülőről beszélünk? Mennyi hozzáadott cukorral készül? Milyen lisztből? Milyen alapanyagokból?

2018.03.01. 15:34:41

@nlght84: No, azért ebben vastagon benne találod a mediterrán: Sz@rok bele, ráér , majd..." mentalitás is. Az olaszoknál lustább/linkebb népet keveset találsz. Óbégat, kalimpál, aztán marad minden a régiben :)

nlght84 2018.03.01. 15:57:41

@Muad\\\'Dib: Abban igazad van, hogy konkrétumok híjján csak elbeszélünk egymás mellett. Ennek ellenére nem hiszem hogy me tudnál győzni érvekkel, hogy a péksütik pozitív eü hatással rendelkeznek (igen így általában véve). Biztos vagyok benne hogy tudsz találni olyan mondjuk olívaolajjal készült pékterméket, ami pont a skála másik vége felé tendál szemben a több ezernyi szeméthez képest, ami manapság péksüti néven kapható.

Elég ha csak guglizol egyet és rájössz, hogy 100 számra találsz cikkeket hogy miért káros a péksüti (igen így általában véve). De nem találtam olyat, ami az egészséges kaják közé sorolta volna. Persze vannak speciális fitness receptek amikkel otthon lehet egészségesebb sütiket csinálni, de ezeket nem sorolnám az utcán kapható péksüti kategóriába.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.03.01. 16:15:55

@nlght84: értem én, de hol van itt szó az utcán kapható ócskaságokról? egy gasztronómiailag nagyon kifinomult város legjobb termékeiről van szó.

Brix 2018.03.01. 16:20:21

Csúnya, fekete, szétégetett , rozsos-magvas szarok... A magyar ember nem ilyet eszik, hanem hagyomànyos kemencében sült, kerek formàjú ízletes kenyeret! Tudom miről beszélek, mert kipróbàltam màr néhàny orszàg kenyerét, de ezt az ízvilàgot sehol nem talàltam meg.

2018.03.01. 16:37:40

@Brix: Hááát... pedig manapság kultusza van a sourdough alapon építkező, tardíciót és progresszív kísérletezést ötvöző 'kézműves' pékségeknek... ahol huszonhat féle kovászt tenyésztenek, szinte minden kenyérféleséghez külön-külön 'optimalizáltan'..
Hype nélkül egy lefedett piacra képtelenség beférkőzni. Amúgy meg a 'rusztikus' az általad keresett kifejezés ;)

alalala 2018.03.01. 16:45:45

@nlght84: "guglizol egyet és rájössz, hogy 100 számra találsz cikkeket hogy miért káros a péksüti"

Millió számra találni cikkeket (és videókat is), ahol bebizonyítják, hogy miért lapos a föld. Ez most akkor azt jelenti, hogy lehúzhatom a bakancslistámról a földkerülő utatamat? :((

Bár végülis mindegy, az amúgy is csak egy álom volt. Nutellát viszont gyakran eszem. Kell félnem, hogy sztrókom lesz tőle?

nlght84 2018.03.01. 16:49:54

@világevő: felőlem lehet a kultúra fővárosa is, amíg fehérliszt és cukor a fő alapanyaga, addig az élettani hatása a lassú méreggel egyenértékű. Én is álltam a vita másik oldalán 4-5 éve, akkor még más volt a világszemléletem. De amikor elég időt töltesz az orvosnál a váróban, akkor sok mindenre lesz időd, hogy átgondold.

Kis országunkban még mindig rengeteg ember van, akik leszarnak tényeket, olvasni sem szeretnek, ezért a tájékozódás és az objektív nyitottság a tájékozódásra is valószerűtlen náluk. Talán 1-2 generáció múlva már nem fogják kikérni maguknak az emberek, ha valaki rámutat, hogy szemetet esznek.

nlght84 2018.03.01. 16:53:00

@alalala: úgy is a túlnépesedés a 21. század egyik nagy veszélyforrása, egyél belőle minél többet, majd gondolj erre a cikkre, amikor a dokinál ülsz a váróban.

alalala 2018.03.01. 17:18:54

@nlght84: Jöv. héten sajnos mennem kell, mert meghúztam a vállamat, de nem kell addig várnom, mert most miattad végig gondoltam és igazad van!! Tényleg a péksüti miatt kerülök orvoshoz. A pékségből jövet csúsztam meg az úton. Egy nutellás croissant és egy perec volt a ludas (pontosabban az, hogy nem volt otthon reggeli). :(

nlght84 2018.03.01. 17:25:00

@alalala: szerencséd volt, durvább is lehetett volna, mi van ha egy galeri akart volna egy 2 kg-os, 2 hetes szárazkenyeret szétverni a fejeden? nem biztos hogy megúsztad volna ennyivel, vigyázz a pékárukkal! :)

2018.03.01. 17:39:24

@nlght84: "Kis országunkban még mindig rengeteg ember van, akik leszarnak tényeket, olvasni sem szeretnek, "

Khmmm... csak szólok, ezen rengetegféle cukros/lisztes és , Uram, kegyelmezz!! VAJAS sütik nem nálunk születnek, nem nálunk falják két pofára a tudatlan népek... hanem mindenfelé, ahol a minőségi alapanyagok és a befektetett munka megfizethető. Sokfelé jártam már, de nem láttam, hogy a pékségek környékén hullák hevertek volna szerteszét :)

2018.03.01. 18:20:22

@Womb Raider: a sourdough amerikai divatja ellenére egy átlagos vidéki magyar pékségben is olyan kenyeret sütnek (nem Tesco meg Spar péküzeme) amit a New York-i hipszter pékségek vevői is simán megvennének. És mondjuk hatodába kerül kilója Magyarországon.

@nlght84: azzal szerintem mindenki, aki nem egy kő alatt élt az elmúlt években, tisztában van, hogy a liszttel készült bármi az roppant egészségtelen. Én imádom a jó kenyeret, de tudom, hogy ennek ára van. Sokáig a zsírok voltam a mumusok, már ez is változott és a szénhidrátok lettek felelősek a demenciától kezdve a rákig.

Tronolok 2018.03.01. 19:13:32

“dinamikusan fejlodik” ?!
te hol voltal az elmult 150 evben vilagutazokent?
hatalmas kulturajuk van, nagyon sok peksutemeny pl Danish neven lett vilagszerte ismert

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.03.01. 19:18:56

@Tronolok: csak meglett a lényeg. bevallom, ebből a 150-ből egy bő százast tényleg nem utazással töltöttem. és bizony egy létező kultúra is fejlődhet tovább, ahogy nálunk is van erre igény, hiába van világszerte nagyon sok goulash nevű étel...

Budapest a kutyaszar városa 2018.03.01. 20:21:04

Látni való, hogy néhányan kapiskálják már a paleó étkezés alapjait. Legalábbis ami a minél kevesebb szénhidrát illetve mindenféle gabona-liszt káros voltát illeti. Ettől függetlenül a fotók alapján roppant jó minőségű, valódi vajjal és kovásszal kelesztett péksütemények láthatók, a croissant különösen gusztusos, biztos, hogy ezerszer hajtogatott a tésztája, ahogy kell.

2018.03.02. 07:09:40

@Budapest a kutyaszar városa: "kapiskálják már a paleó étkezés alapjait"
Bruhaha... az tudod, hogy a "paleo" csak egy, a sok-sok divat étrend közül, de nélkülöz minden tudományos megalapozottságot?
alimento.blog.hu/2014/01/17/paleolit_etrend_ii_a_paleolit_kor
Arról a korról úgy kb. semmi olyasmit nem tudunk, ami indukálná az állítást, hogy a jelenkor emberének paleo módon (jelentsen ez bármit..) kellene étkeznia. Gyanús, hogy pl. a dögevés valamiért kimaradt, holott egészen valószínű, hogy jelentős összetevője volt az akkori étrendnek. Másrészt... a paleo ember fele ideig élt, mint a mai.. szóval...
"biztos, hogy ezerszer hajtogatott a tésztája, ahogy kell."
Az is biztos, hogy ez a folyamat annyiban kézműves, hogy kézzel nyomkodja a zöld és a piros gombot a pék a nyújtógép dobozán :) @karandash: " És mondjuk hatodába kerül kilója Magyarországon."
...és a pék ott ötszörösét keresi. Viszont nálunk is horror ára van a 'kézműves' csodáknak..
Amúgy igen, vannak minden pékségnek jó kenyerei, de attól azért messze vagyunk, hogy mindegyik termék egyöntetűen jó szintet hozzon. A Lipóti evolúcióját egészen jól lekövettem, ahogyan a Pedró-ét is... úgy tűnik, mindig van 2-3 újdonság, ami tényleg patent, de aztán az is "költségoptimalizáláson" megy át és beáll a sorba a hatalmas termékpaletta középszerű (viszont nem olcsó) szereplői sorába.
A nagy kínom nekem az, hogy "szép" kenyereket, sütiket már tudunk csinálni,(a telített gőzös sütőtér sokat segít) de a beltartalom sokszor hihetetlenül vacak. Nagy szívfájdalmam, hogy alig találni igazi jó rozskenyeret, ami egyrészt kellően rozsos, másrészt köménymagot és észlelhető mennyiségű sót is tartalmaz. Nem kell , hogy római kömény legyen benne, jó a kicsit megtört/pirított sima is... de legyen már benne.

nlght84 2018.03.02. 09:29:38

@Womb Raider: egyetértek veled, a paleo egy trendi baromság, amin pár ember jól megszedi magát mások tájékozatlanságán. Van egészséges életmód és van egészségtelen, ennyi. A munkahelyemhez közeli étkezdében is jól látni a sok hülyét. A nem paleo kaja x összeg, a paleo x+500, ugyanazokból az alapanyagokból készül csak a hülyék "extra adót" fizetnek.
süti beállítások módosítása