Nagyon kellemes meglepetés a belvárosban
2017. október 31. írta: világevő

Nagyon kellemes meglepetés a belvárosban

Évekkel ezelőtt borbárként voltam párszor, és néha még jókat is ettem, de valahogy soha nem tekintettem ‘komoly’ étteremként az innióra. Aztán pár hete volt egy izgalmas vendégséfük, aki miatt érdemesnek tűnt megnézni, és olyan jól sikerült a látogatás, hogy tudni akartam azt is, mit csinálnak, amikor a sajátjukat főzik. Megmutatom.

innio.jpg

A vendégség egy izraeli, illetve most már inkább londoni legenda, aki valójában magyar is, na meg szlovák is, szóval egy igazi fúzió: Yossi Elad, aki ugye eredetileg Józsi ám. És hatalmas sikerrel nyitott meg Londonban, azóta pedig kicsit hátrébbvonult a tűzhelytől, hogy legyen ideje utazgatni, élvezni az életet, esetleg szakácskönyvet kiadni, vagy éppen vendégszerepelni, mint ezúttal is.

dscf5010.JPG

Ilyen volt a menüje a késő nyári eseményen, amikor még a teraszon is lehetett élvezni a best of Közel-kelet menüt, ugyanis, előfordult itt szinte mindenhonnan valami. És baromi jó volt.

Füstölt brokkoli, joghurt, paradicsom:

dscf5002.JPG

Csicsókaleves, tintahal, csipkebogyó (talán a legnagyobb kedvenc a menüből!):

dscf5007.JPG

Zöld falafel, tahini helyett habos makadámiakrémmel:

dscf5020.JPG

Tőkehal, sós citrom, sáfrányos joghurt, zöldbab, harissa:

dscf5034.JPG

Kebab, tahini (+szumák), pita:

dscf5040.JPG

+ Józsi:

dscf5042.JPG

Mandulás fügetortácska fügelevél(!)fagyival: [a fügelevélfagyi enyhén kesernyés, de mégis fügés ízjegyekkel, nagyon jó ellenpontozás az édes sütihez]

dscf5045.JPG

Szóval ilyen előzmények után eléggé kíváncsi voltam, hogy milyen a vendégséf nélküli menü, mit tud kihozni a saját séf, Tóth Szilárd. És aztán nagyon kellemesen meglepődtem, ugyanis határozott, izgalmas, kreatív, de semmiképp sem túlbonyolított ételek voltak egytől-egyig. Kiváló egyensúlyban az ízek és az állagok (a textúra szót igyekszem mellőzni), megfelelő savak minden ételben, de az umami sincs kispórolva. Felfogásában és látványvilágában a nagy kedvencem, a new nordic-ot idézi talán, letisztult, jól átgondolt, kiváló ételek, jó alapanyagokból.

dscf5249.JPG

Amuse bouche, gombákkal, különböző állagokkal:

dscf5254.JPG

Osztriga, torma, vadalma(!):

dscf5256.JPG

Thai padlizsán, szarvasgomba, miso:

dscf5266.JPG

Makréla, tojás, kamilla:

dscf5273.JPG

"Kenyér": (a valódi kenyerük is nagyon jó, igazi sourdough, látszik a fenti menü egyik képén)

dscf5276.JPG

Császárhús, tarlórépa, mustármag: (fermentált céklalével, ropogós hajdinával és egy nagyon komoly pecsenyelével)

dscf5281-001.JPG

Ezt mutatom közelebbről is, annyira komoly volt, tulajdonképpen egy modern disznótoros, olyan omlós-szaftos malachússal, na meg persze ropogós bőrrel, hogy csak amiatt is visszamennék bármikor. 

dscf5284.JPG

Kenyérfagyi, túró, tárkony:

dscf5289.JPG

Másik szögből:

dscf5290.JPG

Közben befutott a pékműhelyes Vajda Józsi, és meg is beszéltük, hogy sürgősen kellene egy rozskenyérfagyis desszert is, szóval legkésőbb arra visszamegyek, de talán már hamarabb is, mert elég izgalmas dolgok történnek itt. És szokott lenni borjúbríz is, ami elég nagy kedvencem...

Az innio weboldala, Facebook-oldala.

A bejegyzés trackback címe:

http://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr6513119510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Hekla 2017.11.01. 18:04:32

Izraeli malacsült: minden esetre érdekes...

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.11.01. 18:13:19

@Hekla: az nem az izraeli menü része volt, bár izraelben sem csak kóser étkezés létezik

osztrakmosogato 2017.11.01. 18:46:57

@ Hekla: Izraelben akár füstölt sonkát és egyáltalán mindenféle disznóságot bármikor lehet kapni az oroszoknál.

Piszkos Freud 2017.11.01. 19:01:53

Egy üzleti út során ott töltöttem a hétvégét. Elmentem Jeruzsálembe, ahol az óvárosához közel egy kis szállodában szálltam meg pénteken. Kérdeztem a recepcióst, hogy hol tudnék vacsorázni. Azt mondta, hogy a Sabbath miatt arra felé alig van nyitva étterem. Tettem egy kőrt a környéken és találtam egy helyet, ahol rock zene szólt, tele volt fiatallal, és az étlapon disznóságok is voltak :)

Tintus 2017.11.01. 21:14:36

Ezen mennyiségektől én bizony éhes maradnék ....

Urb 2017.11.02. 00:20:30

Mi az Isten lenne ezzel a szerzővel ha csak normális ételeket adnának neki? Inkább éhen halna...

kék madár 2017.11.02. 00:48:50

"Kiváló egyensúlyban az ízek és az állagok (a textúra szót igyekszem mellőzni)" azert sikerult dobalozni par agyament buzzword-del, szerintem siman belefert volna a textura is. Ha mar lud... :)

Hekla 2017.11.02. 07:05:46

:) Ezt azért én is sejtettem.

Hekla 2017.11.02. 07:07:46

@Piszkos Freud: Tel Avivban sábbath-kor hatalmas buli van a tengerparton a lidón.

Piszkos Freud 2017.11.02. 07:23:03

@Hekla: Tel Aviv teljesen más. Ott gyakorlatilag nincsenek ortodox zsidók sem (csak átutazóban). Jeruzsálemben azonban bőven vannak.
Tel Aviv-ban kóser éttermet nehéz találni. Jeruzsálemben pedig még kóser kínai étterem is van.
A két város össze sem hasonlítható.

teac 2017.11.02. 08:13:16

Na es ezt meg el is olvastam !?

qwertzu 2017.11.02. 09:32:50

@Tintus: Élsportoló vagy, esetleg napi 12 órában nehéz fizikai munkát végzel? Ez egy 7 fogásos menü, önmagában saccra 1500 kcal, ha durván éhes vagy és dobsz rá egy szelet kenyeret a hozzáadott vajjal és egy sört akkor 2000 kcal felé is kúszhat. Bőven elég egy embernek vacsorára.

kék madár 2017.11.02. 16:39:32

@qwertzu: abbol a malacsultbol egy pupos tanyerral kernek :) Es meg akkor se laknek jol.
Te pedig egy 50 kilos 50 eves gyomorbeteg vagy? Baj, ha valaki tobbet eszik?

qwertzu 2017.11.02. 16:57:57

@kék madár: Ne a malacsültet nézd önmagába, van még mellette 6 fogás.

Amúgy, 110 kilós férfi vagyok. Volt ilyen céges vacsi sokfogásos kóstolómenüvel, mindenki ott parázott, hogy rohadtul éhes marad majd a végére. A férfiak tán harmada tudta végigenni a menüt.