Jamabusik őszi zarándoklata a varázslatos szent hegyen (videóval)
2017. szeptember 26. írta: világevő

Jamabusik őszi zarándoklata a varázslatos szent hegyen (videóval)

Japaán tele van varázslatos helyekkel (ez a legnagyobb kedvenc), az egyik ilyen a Haguro hegy Curuoka (Tsuruoka) közelében, ahova minden ősszel több száz Jamabusi-szerzetes indul zarándoklatra.yamabushi_japan_shinto_pilgrimage_tsuruoka_yamagata_haguro_priests_jokuti_1777.JPG

A hegycsúcson található szentélyhez összesen 2446 lépcső vezet, az utat két oldalt 350-500 éves cédrusok szegélyezik. 

yamabushi_japan_shinto_pilgrimage_tsuruoka_yamagata_haguro_priests_jokuti_2022.JPG

A sugendó hívei a hegyeket és a vad mezőket betöltő emberfeletti misztikus erőben hisznek, számukra a Haguro-hegy szent. Jamanusi néven ismertek ezek a hegyi szerzetesek, akik különböző aszketikus erőpróbával tesztelik magukat rendszeresen, például rendszeresen meditálnak jeges vízesések alatt állva, de egészen az elmúlt évszázadokig még a speciális diétával végrehajtott önmumifikálódás is népszerű hobbijuk volt. (Leginkább éppen errefelé, Jamagata prefektúrában) A folyamat háromszor 1000 napig tartott, melynek során először a testzsírtól szabadultak meg a speciális táplálkozás révén, csak bogyókat és magokat fogyasztottak ezalatt, majd a következő 1000 nap során már csak fakérget és gyökereket ettek, végül beültek egy sírba, amiben éppen elfértek lótuszülésben, és már csak levegőt biztosítottak számukra egy vékony csövön keresztül egészen addig, amíg tudtak minden nap jelezni egy csengettyűvel. Amikor nem szólalt meg többet a csengettyű, akkor sikeresnek bizonyult a kísérlet, lezárták a sírt újabb 1000 napra, majd megállapították, hogy a delikvens sikeresen elérte a buddhaiságot. Ezt a gyakorlatot a 18. században tiltották be hivatalosan.

yamabushi_japan_shinto_pilgrimage_tsuruoka_yamagata_haguro_priests_jokuti_2081.JPG

Az ezer éves cédrus, és az ötmeletes (szögek nélkül készült!) pagoda elhagyása után ez a lakkozott vörös híd jelenti az ösvény kezdetét, egy rövid szertartás után itt vágnak neki a Haguro-hegynek.

yamabushi_japan_shinto_pilgrimage_tsuruoka_yamagata_haguro_priests_jokuti_1656.JPG

A hatodik század óta járják a környék három szent hegyét, melyek közül a Haguro a születést, a Gasszan a halált, a Judono pedig az ujjászületést szimbolizálja.

Íme a nagy öszi zarándoklat videón:

TIPP: A Japánban való utazgatáshoz hihetetlenül praktikus és kedvező a 'Japan Rail Pass', előre kell megvásárolni 1, 2 vagy 3 hétre, és korlátlan utazásra feljogosít az oszágon belül szinte minden vonalon, a szupergyors sinkanzeneken is! És itthon is beszerezhető, nekem is tőlük volt, ismét nagyon bevált.

Hamarosan írok a jamabusik nagyon különleges étkezéséről, a teljesen vegán, a 'hegyek gyümölcseit' tartalmazó étrendről, amit szintén meg tudtam kóstolni!

Még több Japán a Világevőn.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr2812898714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása