Visszaküldi Michelin-csillagjait a francia sztárséf - ugyan már!
2017. szeptember 21. írta: világevő

Visszaküldi Michelin-csillagjait a francia sztárséf - ugyan már!

Kezdi megint egy furcsa történet elárasztani a gasztrohíreket, itt van a dolog valódi háttere.

bibendum_565.jpg

Hogy Sebastian Bras, a 3 Michelin-csillagos francia séf (a legendás Michel Bras fia) pontosan miért gondolta azt, hogy be kell jelentenie a Michelin-csillagokról szóló lemondását, azt nem tudom, de hogy az ötlet teljesen abszurd, azt igen. Ne ugorjunk be mindennek, akkor se, ha egy 3-csillagos mondja.

Itt van a bejelentése:

  •  Először is: a gondolat, hogy mostantól a vendégeinek akar főzni és nem a Michelin kalauznak egészen kiváló. De mint (potenciális) vendég mindig is ezt vártam volna el tőle! (és az összes kollégájától...) Mi másért mennék étterembe, ha nem azért, hogy nekem főzzön a séf?
  • Másodszor: a Michelin-csillagokról egyszerűen nem lehet lemondani, nem lehet őket visszaküldeni. Hogy miért nem? Azt leírtam itt részletesen.
  • A Michelin Kalauznak (és minden más étteremkalauznak) is velünk – a potenciális vendéggel szemben – vannak kötelességei és felelőssége, nem az életmódjukkal elégedetlen séfekkel szemben. Számunkra szolgáltat információt arról, hogy hova érdemes ellátogatnunk. A kalauznak nem lehet célja és funkciója egy séf magán- vagy szakmai életi problémáinak megoldása. [Természetesen jelezheti, sőt hasznos is ezt megtennie, a kalauz felé, hogy pl bisztró stílusban üzemel tovább fine dining helyett, aztán majd a kalauz eldönti, hogy hogy értékeli. Volt már ilyen jó pár.]
  • Ezen túlmenően, hogy is dönthetné el egy séf/étterm, hogy szeretne-e szerepelni egy kalauzban és milyen minősítéssel vagy épp milyen minősítéssel nem? Most akkor például majd a mozifilmkészítők is jelzik előre, ha nem akarnak stresszt és ezért nem szabad a filmkritikusoknak írni a filmjükről? A mindenkori kritikusnak/kalauznak egy feladata van, hogy a közönséget hitelesen tájékoztassa egy adott étterem/film/színdarab/regény/tévéműsor minőségről. Ha úgy ítéli meg, hogy nagyon jó, akkor arról, ha úgy, hogy nem olyan jó, akkor arról. 

Szóval aranyos egy ilyen bejelentés, de nehéz másra gondolni, minthogy szimplán kommunikációs/marketing célokat szolgál. (Például mert esetleg megtudta, hogy amúgy se kapna 3 csillagot a következőben? Persze lehet, hogy tényleg csak nyugisabb életet szeretne, de akkor sincs értelme egy ilyen bejelentésnek/kérésnek, hogy a Michelin maradjon tőle távol.)

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

http://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr3112882424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Kelly és a szexi dög 2017.09.21. 15:28:05

nem bírta a nyomást - ezután kizárólag házhozszállítós kebabost visz majd

Sátán meg a Jocó 2017.09.21. 15:31:47

Megérdemelten kapott zindex-címlapot ez a veretes írás. Minden szava gyöngyszem!

Attilajukkaja 2017.09.21. 15:44:46

Kár, hogy nem tudok franciául. :o(
Indokolta valamivel a séf a döntését?

DAnna 2017.09.21. 16:17:11

Esetleg azt akarja sugallni, hogy a kritikusok véleménye nem igazán egyezik a közönség ízlésével. ;)

Vén motoros 2017.09.21. 16:23:38

Mi ezen az érthetetlen?

Mi anno az évek óta fennálló, évente felülvizsgált ISO9001-es minőségbiztosítási rendszerünk fenntartásáról mondtunk le, mert nem bírtuk (nem akartuk) a "nyomást".

Úgy döntöttünk, hogy az olyan pálázat, ahol az ISO9001 minőségbiztosítási rendszer KÖVETELMÉNY, az le van sz@rva, azon nem indulunk el. Uff, én beszéltem!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.09.21. 17:00:39

@Vén motoros: egy 'aprócska' különbség van a kettő között: a tanúsítványról lemondhatsz, a kritikáról nem.

Vén motoros 2017.09.21. 17:11:16

@világevő: Te is tudod, hogy ezzel a nyilatkozattal nem a kritikáról mond le, hanem nyilvánosan bejelentette, hogy a továbbiakban NEM AKARJA az étterme konyhájában követni azokat az íratlan (vagy írt?) elvárásokat, amelyek a Michelin csillaghoz kellenek. Nme nem tudja, hanem NEM AKARJA. nyga különbség.

Ez kb. ugyanaz, amikor a Széll Tamás besokallt, és othagyta a csillagos Onyx-ot, és azóta a Hold utcában főz. Bevallom, hogy nem tudom elképzelni, hogy Széll belátható időn belül visszatérjen a fine dining-hoz. Szerintem az egésszel teljesen tele lett a töke.

Vlad Tepes a jófiú 2017.09.21. 18:12:58

Arról beszél, hogy nem bírja a nyomást és a Michelin-csillag körüli őrületet. 46 éves, és újra akarja definiálni, hogy mit az igazán fontos. Nem akar azon agyalni többé, hogy vajon mikor esnek be a Michelin-ellenőrök. Szabadon és derűsen szeretne főzni, leszarva, hogy hányadik a listán, nem akar több feszültséget magában.
Erről beszél.
Itt megjegyezném, hogy volt már olyan francia szakács, aki visszaadta a csillagát, és olyan is volt, aki egyszerűen csak bezárta az éttermét, mert annyira tele lett a fasza.

Attilajukkaja 2017.09.21. 18:14:25

@világevő:
Szóval nem is indokolta meg a miérteket? Ez tényleg furcsa. Talán elfáradt. Ahogy Vén motoros mondja, nem bírta a nyomást, kicsit kiborult. A csillagok "visszaadása" pedig szimbolikus lehet. Ha nem annak szánta, akkor NAGYON kiborult.

Vlad Tepes a jófiú 2017.09.21. 18:20:21

@világevő: Már meg ne haragudj, de úgy tűnik, hogy túl értetlenül állsz a hírhez. Amint feljebb is megírtam, nem Ő az első szakács, aki bedobja a törülközőt. Alain Senderens és Olivier Roellinger nyomdokain jár.

Vlad Tepes a jófiú 2017.09.21. 18:25:17

@Attilajukkaja: De megindokolta, csak a bloggernek jobban utána kellett volna néznie. Azt is mondta, hogy csak úgy, mint sok más szakács, néha neki is eszébe jutott a 2003-ban öngyilkosságot elkövetett Bernard Loiseau, aki amiatt dőlt a kardjába, mert a Michelin elvette az egyik csillagát.

Attilajukkaja 2017.09.21. 18:48:08

@Vlad Tepes a jófiú:
Aha! Köszi. Amúgy a blogger belinkelte a séf magyarázatát, csak sajnos nem tudok franciául. :o)
Ezek szerint tényleg nem bírta a nyomást, ....amúgy érthető módon.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.09.21. 18:54:36

@Vén motoros: annak egész más oka van. És nagyon hamar fine diningot fog csinálni újra.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.09.21. 18:56:26

@Vlad Tepes a jófiú: ismételheted többször is, de nem lehet visszaadni csillagot. Lehet ilyet nyilatkozni, lehet jelezni a Michelinnek, hogy egyszerűbb koncepcióra váltasz, de nincs csillagvisszaadás. Nem is volt.

Vén motoros 2017.09.21. 19:05:07

@világevő: van egy régi szólás: "Add vissza a babaruhát!" Nos, a fizikai valójában senki sem ad vissza egyetlen babaruhát sem, és mégis...

Tulajdonképpen azt szeretném megérteni (megkérdezni), hogy a számodra miért van annak egyáltalán bármi jelentősége, hogy "de jure" nem lehet "visszaadni" a csillagokat? Ez mitől releváns a számodra?

Szerintem 100 emberből 100-nak ez tökmindegy, akár járt csillagos helyeken, akár nem.

Gyurikutya 2017.09.21. 20:31:49

Divatja van a negatív reklámoknak. És ha séfünk pusztán fel akarja hívni magára és a konyhájára a figyelmet? Tolongani fognak nála az emberek megnézni, ki az, aki lemond egy hatalmas szakmai megtiszteltetésről?!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.09.21. 20:52:03

@Vén motoros: akkor már csak 100-ból 99-nek. :) Mert ebből vonnak le rossz következtetéseket, és alakul ki hibás szemlélet is akár, például a fenti esetben, ahol a séf azt hiszi, hogy majd ő dönt arról, hogy kell-e neki kritika vagy csillag.

patkányarcúáginéni 2017.09.21. 21:25:07

Világevő valamit nagyon nem ért. A séf nem óhajt versengeni a felkent kritikusok kegyeiért, kiknek elvárásai enyhén szólva elrugaszkodtak a valóságtól, egy túlfinomult, rajtuk kívül senki más által nem érzékelhető szférát díjaznak a csillagozásukkal. Ízl(le)ésterror, nem kritika.

isapur 2017.09.21. 21:46:53

a teste megállj parancsolt..

Könnyen elkaptuk, uram! 2017.09.22. 00:49:01

@világevő: A Michelin csillag már rég nem az,ami volt. Ajánlás gourman utazóknak. Kinőtte magát, felkapott lett, egyfajta szakmai elismerés. Önmaguk által felkent gasztronómiai papoktól. Bocs a képzavarért. Tehát, ha innen nézed, ahogy egy Oscart vissza lehet adni, úgy ezt is. Ez nem olyan már, mint a Caravanclub ötcsillagos ítélete/ajánlása egy kempingről.

ComLo 2017.09.22. 03:14:23

@Könnyen elkaptuk, uram!: Meg kell hogy védjem Andrást, ez a TE szubjetív véleményed a témában, ami nem teljesen fedi a válóságot. Csillagról nem lehet lemondani, ahogy pl korábbi példa alapján, filmkészítő sem mondhat le mondjuk az Index-es kritikáról.
A mondandó másik fele is sántít: sima, egyszerű, pár száz forintós, átlag kaját áruló street food is kaphat michelin csillagot, ha minőségben annyival jobb az átlagnál.

karandash 2017.09.22. 09:16:54

Marketingduma, pont ahogy Michelin-csillag is egy marketingeszköz, az arról való látványos lemondás is csak a közönségnek szól.

mézesmackócskácska 2017.09.22. 09:36:59

Pityputycsillag... ha valaki szar kávét akar inni csillagos kajáldában teszi...
De volt szerencsém dugós borhoz is...ami már nem picit kínos. Nem az a baj hogy dugós... előfordulhat sajna de hogy én szólok na az gáz...

Összességében nem vagyok elájulva ezektől a helyektől. Pedig volt szerencsém / pechem párhoz. Nem csak itthon...

Szóval a lényeg. Ki a francot érdekelnek a csillagjai, olyan ez mint a fészbuk like....

Könnyen elkaptuk, uram! 2017.09.22. 10:42:03

@ComLo: igazad van, a séf nem Michelin csillagos. Az éttermet minősíti. Így a séf magával sem viheti, le vissza sem adhatja. Bocs.

ComLo 2017.09.22. 10:50:32

@Könnyen elkaptuk, uram!: Teljesen jogos amit írsz, és látod erre pl én sem gondoltam, pedig tudtam róla.

Attilajukkaja 2017.09.22. 11:22:57

A séf nyilván mindenkinél jobban tudja, hogy sem ő, se az étterme nem adhat vissza csillagot. Ezen felesleges évődni. A nyilatkozata egy üzenet volt a vendégei és a kritikusok, a Michelin Guide felé, hogy nem akar ebben tovább részt venni. Hogy pontosan min bukott ki, mi zajlik a kulisszák mögött, azt András sem tudja. De a séf lépése nyilvánvalóan szimbolikus volt. Talán egyszer kiderül, hogy mi áll a háttérben, ... de valószínűleg nem. :o(

Helga Beauty Salon 2017.09.22. 12:55:59

@Attilajukkaja: Kár, hogy nem tudok franciául. :o(
Indokolta valamivel a séf a döntését?

Azt mondta, hogy keszköszé volévu zsezsöten!
Annyit jelent, hogy kicsorbult a késem, menjetek a mekiibe!

Helga Beauty Salon 2017.09.22. 12:58:03

Szerintem ez egy pofon a gasztroblogger maffiának, azok meg most magyarázzák a bizonyítványt!

Attilajukkaja 2017.09.22. 13:09:52

@Helga Beauty Salon:
"Azt mondta, hogy keszköszé volévu zsezsöten!
Annyit jelent, hogy kicsorbult a késem, menjetek a mekiibe!"
Olé-olá. Merszi bokú, monami! :o))))

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.22. 13:14:13

Benke Laci bácsinak nincsenek ilyen csillagos gondjai, derűsen megfőz mindent, ami a keze alá kerül. Talán még a három csillagból is jó kaját kanyarintana.;D

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.09.22. 13:27:03

@látjátok feleim szümtükkel: :D egy (3) jó rántott csillagnak ki tudna ellenállni!?

Behajtó70 2017.09.22. 13:46:32

Tűpontos leírás! Bár a fogalmi csillagok fizikai visszaadása vicces annyira, hogy célja lehet az is, hogy beszéljenek róla a győzikesón nevelkedett francia agyhalottak.

Helga Beauty Salon 2017.09.22. 15:22:57

@pizzaszeletvágó: A gasztronómiából showbizniszt csináló ökrökből lett elege szerintem! A színikritikusokhoz hasonló ámokfutásukkal ösztönzik a séfeket az egyre nagyobb sznobságokra, ami már a közönséges halandó számára értelmezhetetlen!

petimegmondja 2017.09.22. 15:27:43

@patkányarcúáginéni:
Csattanós válasz erre a butaságodra, hogy egy metróaluljáróban üzemelő sushikuckó is kaphatott három csillagot.
Amúgy meg, ahogy az haut couture sem az átlag joggingos proliknak szól, vagy a kortárs képzőművészet is csak az arra fogékonyaknak ér meg egy rakás pénzt, úgy a Michelin ajánlása is csak azoknak jelent valamit, akik elfogadják a minősítési szempontrendszerét.
Ha egy séf eleve azért főz valahogy, hogy csillagokat kapjon és nem a vendégeit akarja elkápráztatni a tehetségével és kreativitásával - amit aztán a Michelin vagy értékel, vagy nem -, akkor ott k**va nagy gond van a séf értékrendjével..!

Peetee 2017.09.22. 15:33:42

Valahol megértem. Ha az étterem jelenlegi arculatát és kínálatát meg akarja tartani, de a színvonalat egy icike-picikével lazábbra venné; akkor elébe kell menni, hiszen nem azzal akar a címlapokra kerülni, hogy elveszítette a csillagot, mert most már csak 98%-os a régi énjéhez képest. Lett volna más út is, de ők valamiért ezt választották. Kicsit olyan "féltéglát dobni az állóvízbe", könnyen lehet, hogy okkal és tudatosan.

Attilajukkaja 2017.09.22. 15:52:30

@Peetee:
Egyetértek veled, valami ilyesmi állhat a háttérben. De ha eddig hozta azt a színvonalat, ami akár egy csillagot is megérdemelt, akkor most miért akar leadni ebből?
Ha én valami kiemelkedőt érek el a szakmámban, és azt elismerik, akkor miért lépnék vissza? Csak a kritikusok miatt biztosan nem tenném. Anyagi megfontolások miatt?

Peetee 2017.09.22. 16:34:39

@Attilajukkaja: ..vagy csak azért, mert néha jó lenne 20perccel később kinyitni (és a vendégek ezt megértik, de a Michelin nem), vagy kék kesztyűt adni a pincérekre, vagy kikapcsolni a zenét...olyan apróságok, amik a csillag mellé már nem férnek bele, de az étterem karakterét az általa elképzelt irányba vinnék tovább....ilyenekre gondoltam.

Attilajukkaja 2017.09.22. 16:38:40

@Peetee:
Értem. De visszakérdeznék. Eddig miért nem nyitottak ki 20 perccel később, miért volt rajtuk bármilyen színű kesztyű, miért szólt a zene?

ComLo 2017.09.22. 17:12:02

@Peetee: A Michelin kalauz (a filozófiája szerint), csak az étel minőségét nézi, a körítást (milyen a kiszolgálás, milyen a hely) nem.
Múlt héten voltam HK-ban (Ázsiában élek), és egyik nap, olyan michelin csillagos utcai kifözdében ettünk, ahol 15-en fértek el, sima rosted-duck-ot adtak (bár abból nagyon finomat), és egy ebéd menü 1000 HUF alatt volt. És a kaja minőségén, az utcán álló soron, és a michelin matricán kívül semmiben nem különbözött a többi ilyen kifőzdétől.

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.23. 20:34:25

Hajdanán egy Búza nevű kocsmának egy csillaga sem volt, de olyan pörköltet, mint amit ott főztek, azóta sem ettem étteremben. Már lassan pörköltet sem főznek, csak minden féle konfitált, szuvidált, meg a ló tudja milyen módon gyötört ételt árulnak.

kifli 2017.09.23. 22:36:28

kicsit többet kéne futni a czakón

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.09.24. 08:42:26

@látjátok feleim szümtükkel: azért a konfitálás elég kedvelt megoldása volt a nagyszüleinknek is, ne öntsük ki a szuvidálóvízzel az oldalast is.

@kifli: mihez képest?

Mischo 2017.10.03. 23:34:16

Annyi csúsztatás van a dologban, hogy az étteremnek jelezni kell a Micheline felé, hogy létezik. A másik pedig nem adhatja a szó szoros értelemben vissza a csillagot, de töröltetheti a kalauzból és a Micheline adatbázisából magát ergo a következő kalauzban nem lesz benne, ezt vehetjük a képzeletbeli csillag visszaadásának.