Csokifőváros Mexikóban
2017. április 23. írta: világevő

Csokifőváros Mexikóban

 Oaxaca egy hihetetlenül szerethető város Mexikóban, ahol ráadásul kiváló csokoládét lehet kapni minden sarkon, amit még a sós ételekben is használnak!

dscf2361.JPG

 Tényleg egészen megdöbbentő, hogy milyen mennyiségben és hányféle formában árulnak itt csokoládét, illetve kakaót, a piacokon, az utcán, az üzletekben. Majd rátérek a hagyományos csokoládéra is, de előbb nézzük a kicsit egzotikusabb megoldásokat.

Az egyik ilyen a tejate (teháte) nevű ital, ami még a spanyol hódítás előtti diőkből maradt meg itt, ránézésre nem feltétlenül bizalomgerjesztő, ugyanis egyáltalán nem áll össze szép homogén itallá, ráadásul az utcai árusok már reggel elkezdik kevergetni az össtevőket kézzel, általában agyaglavórban teszik ezt, de a végeredmény egy szuperfinom, frissítő ízű üdítőital. A kakaó mellett fontos összetevője pirított kukoricaliszt, és persze fűszerek, például a mamey nevű gyümölcs magja. Érdemes kifejezetten a szép ibrikben kérni, különben gyakran előfordul, hogy egy sima műanyagpohárban adják, persze vissza is kell adni fogyasztás után!

Ilyen a mamey:

dscf1974.JPG

És így néz ki a kevergetés:

Maga a város is fantasztikusan hangulatos egyébként, talán amiatt is, mert a helyiek óriási mennyiségben fogyasztják a csokoládét és a kávét is, mindkettő megterem a környéken.

Ez is a város, egy sima péntek este, amikor a mariachi-zenekar emberére akad egy sétáló nő személyében:

A piacon nyilván minden formában van kakaó, akár friss gyümölcsként, vagy kakaóbab fermentálás előtt, fermántálás után, pörkölve, őrölve... És ott van még a mole, a méltán híres, erősen fűszeres, nagyon összetett és mély ízű mexikói szósz, amit előételekhez, főételekhez is előszeretettel fogyasztanak országszerte, és az egyik fontos alapanyaga a csokoládé. Oaxaca kifejezetten híres erről is, mivel itt nem csak egy jellegzetes mole gyakori, hanem hétféle is. És persze ezeket is árulják városszerte, házi verzióban vagy akár késztermékként egyaránt.

De azért a csokoládé-fogyasztás leggyakoribb módja, hogy megisszák. 

Leggyakrabban forrón:

De azért jegesen is sokszor:

 Helyi kávé, helyi csokis sütivel:

 Ezek mind rettentő finomak, de a legnagyobb hatással mégis a kifejezett csokoládéüzletek voltak rám. Mivel ezekben foglalkoznak friss csoki készítésével is, ami során nagyon sok hő termelődik, csak úgy árad az illat mindenhonnan, és tényleg elképesztő mennyiségben vannak ilyen boltok, gyakran közvetlenül egymás mellett is van több.

Nem is tudtam megállni, hogy ne tankoljak fel molékból, és egy komolyabb adag saját csokiból is, amibe ezúttal nem kértem cukrot, csak a kakóbabtöretet őröltettem össze egy kevés fahéjjal és mandulával.

Szóval akkor jöjjön a lényeg, így néz ki a dolog, nagy hiba, hogy a hihetetlenül intenzív csokoládé-illatot nem lehet valahogy közvetíteni:

 Korábbi kalandom Közép-Amerikából, egy kakaóültetvényről, ahol még kőkorszaki módszerekkel dolgoznak.

Még folytatódnak a mexikói gasztrokalandok, csak posztot írni nem nagyon van időm, ma Puebla, aztán hamarosan Mexikóváros, sok-sok kóstolás, utcai kaják és híres éttermek! Instagramon viszont posztolok nagyon sokat élőben is.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr6112446919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása