A világ legjobb étterme (a World's 50 Best szerint)!
2017. április 05. írta: világevő

A világ legjobb étterme (a World's 50 Best szerint)!

Idén is kihirdették a világ legjobb éttermeit, bár a lista sok szempontból vitatható, a hatása semmiképp nem, hatalmas jelentősége van az itteni helyezéseknek! Elemzéssel!

sam_1476-002.JPG

2017-ben az Eleven Madison Park (New York, Daniel Humm) lett a győztes!

2. Osteria Francescana

3. El Celler de Can Roca

A Nomára idén nem lehetett szavazni, hiszen a mexikói pop-up (amiről írok majd részletesebben a helyszínről hamarosan) és a költözés miatti bezárás miatt jelenleg nem létező étterem.

Ja és tegnap írtam Dominique Anselről, erre ma megválasztják a világ legjobb cukrászséfjének. Véletlen? Aligha!

További helyezettek: (amiről írtam már, linkelem)

4. Mirazur, Menton
5. Central, Lima
6. Asador Etxebarri
7. Gaggan, Bangkok
8. Maido, Lima
9. Mugaritz, San Sebastian
10. Steirereck, Bécs
11. Blue Hill at Stone Barns (még nem írtam meg)
12. Arpége, Párizs
13. Alain Ducasse au Plaza Athénée, Párizs
14. Restaurant André, Szingapúr
15. Piazza Duomo, Alba
16. D.O.M., Sao Paulo
17. Le Bernardin, NYC
18. Narisawa, Tokió (ezt se írtam még meg)
19. Geranium, Koppenhága
20. Pujol, Mexikó city
21. Alinea, Chicago
22. Quintonil, Mexico city (ide megyek pár héten belül)
23. White Rabbit, Moszkva
24. Amber, Hing Kong
25. Tickets, Barcelona (ezt se írtam még meg)
26. The Clove Club, London
27. The Ledbury, London
28. Nahm, Bangkok
29. Le Calandre, Rubano
30. Arzak, San Sebastian (ezt se)
31. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen, Párizs
32. Attica, Melbourne (ezt se)
33. Astrid y Gaston, Lima (ezt se)
34. De Librije, Zwolle
35. Septime, Párizs
36. Dinner by Heston Blumenthal, London (ezt se)
37. Saison, San Francisco
38. Azurmendi, Larrabetzu (ezt se)
39. Relae, Koppenhága (ezt se)
40. Cosme, NYC
41. Ultraviolet, Sanghaj
42. Boragó, Santiago de Chile
43. Reale, Castel di Sangro
44. Brae, Birregurra
45. Den, Tokió
46. L'Astrance, Párizs
47. Vendôme, Bergisch-Gladbach (ezt se)
48. Tim Raue, Berlin (ezt se)
49. Tegui, Buenos Aires
50. Hof van Cleve, Kruishoutem

Íme a részletes kalandjaim az étteremből, rengeteg fotóval.

Tavaly a díjátadó helyszínéről közvetítettem élőben, New Yorkból, Melbourne-be, az idei helyszínre viszont nem mentem el, mert nagyon messze van, és tavaly végigjártam szinte minden fontos éttermet. Ilyen volt az after patrty, épp az Eleven Madison Parkban.

És egy kis elemzés:

A World's 50 Best listájának elég erősen vitatható a végeredménye, de persze ez elmondható bármilyen hasonló listáról, már csak azért is, mert alapvetően - a PR-értéken és a játékon túl - nem sok értelme van sorrendbe tenni a világ éttermeit. Na meg nem is lehet, matematikailag sem, hiszen egyszerűen nincs elég ember, aki legalább a híres topéttermek túlynomó többségében evett volna az adott évben. Én sem, pedig igyekszem eléggé... A zsűritagok (én is az vagyok) szinte biztosan szavaznak olyan helyekre is, ahol nem is jártak, ez is gyengesége a rendszernek, illetve hihetetlenül befolyásolja a lista végeredményét, hogy éppen hol rendezték az előző díjátadót. Hiszen ilyenkor rengeteg zsűritag is ellátogat az adott városba, ennek megfelelően semennyire sem meglepetés, hogy a New York-i éttermek nagyot mentek idén, hiszen tavaly ott volt a gasztronómia színe-java, és nyilván ettek is a legjobb helyeken. Bár például a Blue Hill at Stone Barns megugrását teljesen jogosnak tartom, az még nem változtat a tényen, hogy leginkább ennek köszönhetik a jobb helyezést. Figyeljük csak meg jövőre a melbourni éttermek helyezését, garantáltan jól fog szerepelni például az Attica. (Ami amúgy szerintem egész Ausztrália legjobbja.)

Holnaptól Párizs, Mexikó (Tulum, Noma pop-up, Oaxaca, Mexikóváros), Dénia (Quique Dacosta***), Berlin a következő 1 hónap. Instán nagyjából élőben követhető.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr4812403369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2017.04.05. 15:52:19

Ami nekem érdekes, milyen sok a dél-amerikai étterem. Lehet, hogy onnan jön az új szél?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.04.05. 16:12:37

@Intimitás Gourmet: Peru már elég régóta törtet, de ez azért komoly összefüggésben van az ezzel kapcsolatos marketingköltéseikkel. A Central tényleg nagyon jó, az Astrid y Gaston profi, de nem szenzációs.

sans paraben 2017.04.05. 21:34:03

a dél-amerikaiak előretörése szerintem nem a marketingnek köszönhető, hanem annak a ténynek, hogy kezdik felderíteni, illetve újra felfedezni a gasztronómiai örökségüket. és ott aztán van bőven mit revitalizálni az őserdőben élő törzsek ételeitől az andok pásztorainak főztjéig, plusz millió felfedezetlen alapanyaguk van, ami semelyik más kontinenssel össze nem hasonlítható bőséget és újdonságot biztosít nekik.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.04.05. 21:52:07

@sans paraben: részben egyetértek, nagyon szerettem Perut például, de az a marketing eredménye, hogy ilyen szinten képviseltetik magukat a listán. Míg japán éttermek elvétve akadnak rajta. Miközben reálisan nézve kb a lista felének japánnak kéne lennie.

ferencz1971 2017.04.15. 14:01:19

Udvozlet a forumnak!

Nem probaltunk meg del-amerikai ettermeket, de nagyon egyet ertek sans paraben-nel abban, hogy az egovi adottsagaiknal fogva ezek az ettermek oriasi elonyben vannak. Januarban voltunk a Gaggan-ban, elkepeszto elmeny volt, ilyen izkombinaciokkal eddig csak az Osteria Francescanaban talalkoztunk. Mindenkepp egy szinten kell oket kezelni az europaiakkal es eszak-amerikaiakkal!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.04.15. 14:04:00

@ferencz1971: vannak nagyon jo helyek, de azert Europa, es foleg Kapan egyszeruen elorebb tart a konyhamuveszetben. Ami nem jelenti azt, hogy ne le(het)nenek nagyon jok!

ferencz1971 2017.04.15. 14:34:02

@világevő: Ebben egyet ertunk. Nekem az volt inkabb meglepo, hogy a rengeteg tulertekelt tavol- keleti ( nem Japanban!!!) etterem mellett talaltunk valami olyasmit ami nagyon eredeti volt. Hong-Kong es Singapore a ket es harom csillagos ettermeivel oriasi csalodas.
Nagyon nehez osszehasonlitani egy tavol- keleti ettermet egy Lameloise-zal vagy Celler can Roca-val.
Amiben nagyon gyengek az a szerviz szinvonala. Az a Gaggan-ban is hagyott kivanni valot maga utan de ezt felvazoltak Hong-Kong-ban a Ming Court-ban(**) is.
Konyhamuveszetben egyelore Europa a kiraly (ill.Japan a maga specialis kategoriajaban), de Gaggan is az Adrian Ferra vonalat kepviseli! Mi a sef asztalanal kaptunk helyet, a sefek maguk szolgaltak fel a 12 szerencsesnek a fogasokat. A vezeto szakacs 24-25 ev koruli costa ricai- perui srac volt, a tobbi mind fiatalabb es egyik sem europai! A somelier volt egyedul francia az emeleti staff-bol. Ha ok ilyen tudassal szetszorodnak a vilagban 10-15 ev felzarkoznak konyhamuveszetben is.

ferencz1971 2017.04.15. 14:38:16

Mikor mesz a Quique Dacosta-ba? Erdekel a velemenyed, volt egy foglalasunk tavaly Valentinra de mas elfoglaltsag miatt torolni kellett.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.04.15. 14:48:49

@ferencz1971: május elején.

szerintem tovább tart majd a felzárkózás, ha sikerül, nem elég, hogy legyen egy halom technikailag jól képzett szakács, hanem kellene hozzá az is, hogy a helyi kultúrában már sok-sok évtizede (vagy akár évszázada, mint Japánban) a főzést, mint művészeti ágat is ismerjék. Abból lesz igazán izgalmas és értékes eredmény, anélkül maximum nagyon finom és profi. De ez csak elmélet persze.
süti beállítások módosítása