A világ legjobb éttermének fashionista fermentációs séfje Budapesten!
2017. február 20. írta: világevő

A világ legjobb éttermének fashionista fermentációs séfje Budapesten!

Nagyon boldog vagyok, mert a közreműködésemmel sikerült beszervezni a Noma 'tudományos bunkeréből' egy nagyszerű szakmai rendezvényre Budapestre!
globe_davidzilber.jpg

Fotó: Christopher Morris, The Globe And Mail

Bár a Noma tele van elég eredeti figurákkal (és valójában a World's 50 Best listáján jelenleg nem első, csak nálam, de ott nagyon), David Zilber még így is kiemelkedik közülük többféle szempontból is. Az, hogy van egy halom tetoválása, még nem egy nagy különlegesség a szakácsok világában, a séf, René Redzepi egyszer azt mesélte, hogy talán ő az egyetlen szakács a konyhán, akinek nincs egy se.
Hogy más földrészről érkezett, az sem rendkívüli, a Noma konyhája híresen nemzetközi, a dánok mellett rengeteg - egészen változatos helyekről érkezett - külföldi dolgozik. David egyébként kanadai.

screen_shot_2017-02-20_at_17_11_01.png

Az viszont elég extra, hogy szakácsként fotóművész is, nem is csak hobbiként, hanem komoly magazinokban is jelent meg számos fotója, voltak egyéni és csoportos kiállításai is sok helyen a világon, és ráadásul nem is digitális gépel, hanem kizárólag filmre dolgozik. Színes egyéniségét az is jól érzékelteti, hogy emellett igazi fashionista, azaz divatőrült, ha munkaruhaként nem is, de szabadidejében előszeretettel visel nagyon extrém, valódi tervezői darabokat.
Az sem mindennapi, hogy nem csak magasan képzett szakács, de hentes is egyben, azaz nem csak a művészi oldalát ismeri a szakmájának.
Közben egyébként nagyon vicces figura is, a kis idézetek itt a saját magával készített interjújából származnak.
De persze a legizgalmasabb különlegessége a főfoglalkozása, az, hogy a világ - szerintem - legjobb séfjének, a koppenhága Nomának a fermentációs és kutatóséfje. 

screen_shot_2017-02-20_at_17_11_13.png

Hogy ez pontosan mit is jelent, azt majd ő elmeséli a workshopján!

img_2801.JPG

Ez pedig a Noma tudományos bunkere, ahogy a csapat viccesen nevezi, az étterem mögött található néhány konténer, ahol a fermentáció zajlik és persze az ezzel való kísérletezgetés is. Ez tehát David szűkebb értelemben vett munkahelye, de szerviz közben természetesen általában ős is dolgozik a csapattal. Az április, mexikói pop-upjukhoz már réges-rég folyik nem csak a kísérletezés, de a termelés is, de erről majd beszél ő bővebben az előadásán nyilván.

És a lényeg:

Noma, a világ No1 étterme, és annak legrejtettebb titkai
Előadó: David Zilber chef
Moderátor: Jókuti András
Jegyár: 5000 Ft
Március 19-i, vasárnapi mesterkurzusán maximum 75 ember vehet részt, az előadáson a szakember bepillantást enged a Noma sikerének titkaiba, és természetesen kóstolni is lehet – a kóstolóhoz a hozzávalókat David egyenesen a Nomából hozza!
Március 19., 15.30–17.00, Corinthia Hotel Budapest, www.vincebudapest.hu

screen_shot_2017-02-20_at_17_11_38.png

És hogy milyen ételekben használják David fermentált alapanyagait? A Noma ételeiről itt írtam részletesen, az egyik videón épp maga David emel ki az akváriumból egy tengeri pókot..

Ez pedig itt a legutóbbi, januári Noma-látogatásomkor készült a konyhatúrán, szintén Facebook Live volt:

 Egyébként további Nomás bejelentkezésre lehet számítani szombat délután, ugyanis meghívtak a Noma záróparty-jára! Csatlakozz a Facebookon, ha nem akarsz lemaradni erről a meglehetősen exkluzív eseményről (bár az se kizárt, hogy kipróbálom ezútta az Insta Live-ot).

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr3612275175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása