A csirke, a lazacpisztráng, a bárány és a nyúl. Színes, magyar film. És nagyon állat!
2016. november 27. írta: világevő

A csirke, a lazacpisztráng, a bárány és a nyúl. Színes, magyar film. És nagyon állat!

2016-11-026.jpg Már az - azóta már sajnos bezárt - nU Bisztróban is nagyon jókat főző séf kicsit elegánsabb körülmények között folytatja, és ez nagyon jó hír! 

 Ez a gnocchi már bő egy évvel ezelőtt is alaposan bevésődött:

És - szerencsére - nem is nagyon változott:

img_1936.JPG

Ugyanis pont azt reméltem, hogy ugyanolyan fantasztikus állagú tészta, kívül kicsit körbepirítva, és a nagyon ízes, markáns borjújus, na meg a gombák kerülnek a tányéromra, mint tavaly októberben. Na jó, egy kis parmezánt kapott még, plusz umami, emiatt nem reklamáltam, bár maga a pecsenyelé is annyira erőteljes, hogy igazából nem is lenne rá szükség.

De ugorjunk vissza az elejére.

Nem kell megijedni, a fine dining itt nem azt jelenti, amit általában gondolni szokás: nem formális a hely, még asztalterítő sincs, és a dizájn is inkább egy bárra vagy bulihelyre hasonlít, nem egy elegáns étteremre. És szerintem szuper jó az enteriőr, nagyon hangulatos, tele gondosan kitalált részletekkel:

Az étlap meglehetősen rövidke, nagyon gyakran változik, és ez nagyon jó is így. Mondjuk a magam részéről a gnocchit és a kacsamájat biztos nem engedném levenni soha, maximum csinálnék belőle különböző variációkat. Egyébként az előételes szekció egyben a legerősebb része az étlapnak, szóval érdemes akár tapas bárként használni a helyet, és onnan mindent kikérni! Így néznek ki, a parmezános gnocchi, a brutális sült kacsamáj (yuzus szójaszósszal, füstölt tokhallal, zöld almával, japán petrezselyemmel) és a tokhal (fehércsokoládés veloutéval [=kb. bársonyos krémleves], citromos uborkatatárral, angol zellerrel):

 Minden tányér jellemzője, hogy jók az alapanyagok, gondosan kitaláltak a textúrák, és nagyon profin is vannak megvalósítva. Kicsit érzékletesebben ez azt jelenti például, hogy kívül egy kis vékony, ropogós kéreg van a kacsamájon, kellemes pörkölt ízeket is előhozva, belül viszont vajpuha, krémes, kiváló hozzá a yuzu savanyúsága és a roppanós zöldség megadja hozzá textúrában is a kellő kontrasztot, telitalálat.

Nézzük a főételeket, a címben szereplő Guy Ritchie film főhőseiről van szó: a csirke, a lazacpisztráng, a bárány és a nyúl. A csirke egy kókuszos "finomfőzelékkel" (tessék vigyázni, ez is egy olyan hely, ahol a klasszikus elnevezésnél meglepetésre kell számítani!), a lazacpisztráng trombitagombával, savanyított feketegyökérrel, tengeri spárgával, a bárány házi tortellinibe töltve, fehérrépa-pürével, petrezselyempesztóval, körtével, aszalt paradicsommal, a nyúl pedig francia, ami ezúttal a vadas alapanyagait használja fel kreatívan. [Itt szerintem nem teljesen szerencsés vadasnak hívni a mártást, mert hiába használja azokat az alapanyagokat, a végeredmény egészen más ízű, tehát tényleg kicsit megtévesztő. Mondjuk könnyen megbocsátható, mert nagyon finom.]

 A színvonal továbbra is nagyon magas, az ételek változatosak, egyéniek, saját stílusjegyekkel, nagyon kiegyensúlyozott tányérok. A desszertekre is megmarad a játékosság és a kreativitás, a madártej is alaposan átdolgozódik, kap egy erőteljes forralt boros ízt és egy diós bevonatot a tojásfehérje, és van hozzá egy enyhén gyömbéres naspolyahab. A birs & csokoládé se két összetevős persze, hanem van még hozzá joghurt, cékla, mandarin, earl grey, és persze a csoki sem a megszokott állagban kerül a tányérra...

Izgalmas koktélválaszték is van, de abból nem kóstoltam, autóval mentem.

Nagyon remélem, hogy lesz ebéd is hamarosan a hétköznapokon is. Megkérdeztem, egyelőre brunch van tervben hétvégére, de nem teljesen esélytelen az ebédeltetés se.

Összefoglalva: Végre egy kifejezetten megfizethető és laza fine dining a belvárosban, ahol bármit szabad!
De azért van, amit kötelező: kacsamáj, gnocchi, tortellini, nyúl.

Az étterem weboldala, és Facebook-oldala.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr6511999208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.11.28. 07:59:17

A Susu tényleg nagyon jó, de nekünk a nU is évekig a kedvencünk volt, azért próbáltuk ki, mert András oda ment át :) A kacsamáj, a kacsahúsleves és a vaddisznó tarja ízlett a legjobban október elején. Nekem úgy tűnik, hogy a kacsamáj signature dish és ugyanúgy állandóan étlapon van, mint a Beszállóban a vietnami gulyás.

Korábban újságírók terjesztették, hogy terveznek ebédmenüt, de nem ebbe az irányba mutat, hogy hétköznap ebédidőben zárva vannak. Hangsúlyos maradt, hogy a Tütü előterében vannak és a hangulattal a konzervatívabb embereket nem vonzzák be.

Sipos András szerencsére nem változott, ugyanolyan közvetlen és kijön beszélgetni a vendégekkel, mint régen. Mondjuk amikor mi voltunk, akkor nagyon sajnáltam, mert az ország egyik legismertebb gasztrobloggere ült a szomszéd asztalnál, hozzájuk remegő térdekkel ment oda és a blogger párja porig alázta, egy jó szava se volt az ételekről, pedig ő nem igazán ért a főzéshez :(

Sexual Harassment Panda 2016.11.28. 15:58:02

Valaki tud jó gnocchi teceptrt?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.11.28. 20:37:21

Számomra a lazacpisztráng az, ami kicsit riasztó. Hajdan tonnaszám termeltük Ódörögdpusztán a karotinos táppal színesített pisztrángot az Otto Maier Fischereigroßhandel számára, hogy aztán ezen a néven árulják.

A fickó 2016.11.30. 22:23:04

@Sexual Harassment Panda: Én évek óta az itt leírtak szerint készítem és remek gnocchi-k kerültek ki a kezeim közül. :)
www.gaultmillau.hu/buvos-szakacs/kemenykalap-es-krumplinudli

Fontos a technológia és a jó minőségű lisztes krumpli, ajánlom pl. a hazai Hópehely-t.
süti beállítások módosítása