Bakancslistára való pápua szigetvilág
2016. október 09. írta: világevő

Bakancslistára való pápua szigetvilág

 Elég sokat kell érte utazni, de nagyon megéri, mert egészen hihetetlen a hely!
img_6650.jpg

Emberevő vademberek helyett, ahogy azt a szótagolva beszélő tévés "dokumentumfilmes" sugallta, meglehetősen békés népeket lehet találni a pápuák földjén (itt az is látszik, hogy milyen cukik a gyerekek). A legveszélyesebb az egészben a rettentő hosszú utazás, Jakartából egy ötórás repülőút után egy komolyabb várakozás, majd egy 2 órás kompozás, és ezután még egy óra speed boaton szükséges az idejutáshoz. (Én ráadásul Yogyakartából indultam, így még Jakartáig is volt egy repülés, meg sok-sok óra a tranzitban, igaz, azt sikerült elég jól kihasználni egy kis street foodozásra végül.)

img_6780.jpg

Aztán amikor megérkezik az ember, akkor rájön, hogy nincs az a rázós repülőút, amit ne érne meg ez a hely. Mutatom: 

És képeken is:

Ez pedig már egy naplemente, de nem a fenti helyen (Piaynemo), hanem a Raja Ampat Dive Lodge-ban, ami szintén lenyűgöző. Gyakorlatilag olyan itt az élet, mint egy lakatlan szigeten, a resortokban megszokott nemzetközi szörnyű üdülővendégek helyett autentikus környezet, luxusminőségű faházak, a szobaajtótól 5 lépésre található fehérhomokos tengerpart, kifejezetten jó kaja, és a saját móló környékén kiváló snorkeling lehetőségek vannak!

Itt nincsenek party-k és bulizó turisták, aki ide jön, az mind a nyugalmat és a különleges környezetet élvezi. 

És persze búvárkodik és/vagy snorkelezik, ugyanis a móló közvetlen környezete is tele van korallokkal és színes halakkal, de van itt tűzhal is, vagy éppen a világ egyik legveszélyeztetettebb faja, a 'gyalogló cápa', vagy hivatalos nevén szemfoltos bambuszcápa:

Ilyen a szállás és a snorkelezés videón, utóbbi szintén iPhone7-essel készült, kipróbáltam, hogy tényleg vízálló-e, az volt:

A helyi konyha alapvetően a könnyen elérhető halakra épül, de tartanak csirkét és sertést is. A legjellemzőbb helyi különlegesség a papeda, ami egy congee (erre nincs talán magyar szó, kása nagyjából, csak ez éppenséggel olyan állagú, mint egy tubusos ragasztó frissen: nyúlós, nyálkás). Rizslisztből készülő verziót esznek sok helyen Ázsiában, itt viszont a sago pálmából készül és általában egy kurkumás-lime-os halléhez eszik. Azt azért nem állítanám, hogy hiányozni fog, de érdemes volt megkóstolni.

img_6451.jpg

És esznek még különlegességet, a mangrove és más fákba települő hajóférget, amit persze meg akartam volna kóstolni, de nem találtam sehol. Mondjuk ez legyen a legnagyobb bajom...

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr1711777031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szelid sunmalac 2016.10.10. 12:57:57

Tovabbra Sem ertem, hogy mi celbol es foleg mibol utazol ezekre a helyekre es ilyen gyakran

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2016.10.10. 13:18:35

@Szelid sunmalac: elnézést kérek, igyekszem majd ritkábban és kevésbé ilyen helyekre utazni.

Szelid sunmalac 2016.10.10. 13:45:34

@világevő: Felreertettel! en nagyon halas vagyok ,hogy mesz es felfedezed ezeket nekunk, mert tagul a kivansaglistam, csak kivancsi vagyok.

Alfréd76 2016.10.10. 14:01:06

Szuper helynek tűnik, de én nem tudnék ennyit utazni...

Azt én értem, hogy miért utazol, az, hogy miből, nem érdekel, arra viszont, hogy kivel, kiváncsi vagyok. Azt tudom a másik blogból, hogy családos ember vagy, ezek a túrák viszont hosszúak. Ilyenkor egyedül mész, vagy családdal?

Void Bunkoid 2016.10.10. 14:03:03

@Szelid sunmalac:

"A magánszférájában mindenki azt csinál, amit akar"

Kósa Lajos, 2016 :)))))))))))

Netuddki. 2016.10.10. 14:07:29

@Void Bunkoid: Azér magánszéra a magánszéra mer magánszéra. Na.

cardiobascuralis 5 2016.10.10. 14:50:17

@Szelid sunmalac:
Hallotta, hogy Kannibál Gasztrofesztivál lesz, és mivel olyat még nem evett, elment, hogy kipróbálja.
A következő poszt az emberherepörkölt pápua módra recept lesz a blogon. Majd a szűzlánycomb roston saját levében, petrezselymes burgonyával.

@Void Bunkoid:
Ja, valamint "a magánszféra attól magánszféra, hogy... magánszféra".
Fentebb idézett elvtárs, ugyanaz az év.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2016.10.12. 19:49:56

@Szelid sunmalac: @Alfréd76: Jogos a kérdés/kíváncsiság, de azért ezek inkább olyan kérdések, amiket az ember inkább a barátaival beszél meg nem? Vagy legalábbis nem névtelenül a neten, hanem mondjuk személyesen...

Alfréd76 2016.10.13. 13:19:44

@világevő: Nem is azt mondtam, hogy válaszolj, hanem azt, hogy kíváncsi lennék rá.
süti beállítások módosítása