A legjobb és legegyszerűbb reggeli
2015. december 14. írta: világevő

A legjobb és legegyszerűbb reggeli

Na jó, nyilván csak az egyik legjobb és az egyik legegyszerűbb, de főleg ilyenkor, rettentő jól tud esni, és pár percnyi vagdosáson és a kenyérpirításon túl nem igényel semmit.

fullsizerender_22.jpg

Avokádós pirítós tahinivel és misóval, lila hagymával

Elkezdjük pirítani a kenyeret (ideális esetben egy jó kovászos, valódi kenyeret...), közben hosszában kettévágjuk az érett (vagy otthon megérlelt) avokádót (mérettől és étvágytól függően fejenként 1/2 vagy maximum 1 darab elég) persze a közepén levő nagy magot nem, szétcsavarjuk a két felet és szétnyitjuk. Krémnek is feldolgozható, kanállal kikaparva a húsa, de esztétikusabb, ha nem túl éles késsel felszeletüljük (hosszában vagy keresztben), lehetőleg a héját nem átvágva, és utána 'kifordítjuk', a kis szeletkéket vagy kegyezőszerűen szétnyitjuk, vagy csak simán elcsúsztatva fogjuk feltenni a kenyérre. 
Összekeverünk egy teáslkanál misopasztát, tahinit és olívaolajat, ezzel kenjük meg enyhén a kenyeret, erre jön az avokádó, a tetejére lila hagyma, maldon só, frissen őrölt fekete bors.

fullsizerender_20_copy.jpg

Persze az általam megadottak helyett szinte bárhogy el lehet készíteni, olyan szabad műfaj, mint a rántotta, kiváló hozzá a paradicsom, a fokhagyma, a chilipehely, a fetasajt, a szárított paradicsom, fekete szezámmag, pirított fenyőmag, mandula, méz, citromlé, citromhéj, stbstb

Láttad már a legjobb gasztroajándék-ötleteket idénre? És lesz Világevő Vacsora is!

A bejegyzés trackback címe:

http://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr728172004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

A fickó 2015.12.14. 21:44:25

Ennél tudok talán valamivel egyszerűbbet, a pirítóst (teljes kiőrlésű) bedörzsöljük fokhagymával, megcsöpögtetjük olívával, rátesszük az avokádó szeleteket, majd sózzuk és borsozzuk (lehet cayenne-i is). Nyáron még kerülhet rá, paradicsom konkasszé, de akkor már nem ilyen egyszerű. Egy jóféle érett barna héjú avokádó önmagában is finom (krémes, diós), a többi összetevő ezt hivatott kiemelni. Lehet kapni már éretten is (ready to eat) - ez a legjobb. Viszont egy vacak zöld ízű avokádó (hiába érleled) leginkább csak a kukába való. :) Azt sosem értettem, hogy minek összetrutyizni, mikor így szeletelve néz ki legjobban ez a gyümölcs. :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.12.14. 22:17:21

@A fickó: az is hibátlan. Mondjuk itthon nem sok helyen létezik érett...

altimus 2015.12.15. 13:41:32

Aztan a guacamolerol se feledkezzunk meg!

Hortenz 2015.12.15. 14:20:24

Belilahagymázás után erősen ajánlott a 4-es 6-os villamoson való utazás a reggeli csúcsidőben!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.12.15. 14:48:12

@altimus: semmiképp, de szerintem az is finomabb így 'szétszedve', azaz a kenyeret bedörzsölöd fokhagymával, az avokádószeleteket megszórod chilivel, paradicsomkockákkal, köménnyel, aprított hagymával és friss korianderrel és rácsavarsz egy kis lime-levet!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.15. 15:26:06

sajnos nekem az avocado nem jon be
nem tudok vele mit kezdeni
nem szeretem
marad a rantotta
/meg ezernyi mas, gyumolcssalata OK a piritoshoz stb./
ezt a
"brutalis" szot nem kellene mar elfelejteni?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.12.15. 15:33:17

@hagyma: megpróbáltam csinálni a fenti posztból egy olyan verziót, amiben sem az avokádó, sem a brutális szó nem fordul elő, de sajnos utóbbi így sem, így feladtam.
Marad a javaslat: ne egyél avokádót.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2015.12.15. 15:42:40

Nagyon (brutálisan) szeretem az avokadót, de megmondom őszintén, hogy amióta megtudtam, hogy milyen körülmények lengik be a termesztését, azóta valahogy nem bírok jó szívvel ránézni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.15. 15:46:14

@világevő: igy less, a felesegem mindig vesz, de O sem eszi es azutan kidobjuk:)
de mikor a gyumolcskeszleteket frissiti, avokadot is vesz, ezert is mondom, hogy nem erdemes benosulni kentuckyba, hallgassatok ram

namost a " brutalist" tenyleg unom
brutalisan finom
mindenhol ezt olvasom hallom /fordos ze stb/ ez van
nalam a brutalis mast jelent, de tudom minden evnek meg vannak a felkapott szavai
/amugy jol nez kia reggelid:), sokszor eszek gyumolcsoket piritossal
+ kefir
en cask mondtam, hogy valami miatt nem birom az avokadot:)
banan, dinnyek szolo narancs ananasz alma korte stb.
az okat meg nem fejtettem meg

Beginner14 2015.12.15. 15:49:43

Kedves Világevő!

A reggeli-ajánlatodról sok mindent el lehet mondani, például fantáziadús, exotikus, friss, finom stb. De hogy egyszerű, azt annyira nem... :) Ettem már hasonlót, otthon is, de nemrégiben Laosz-ban, "lao-style sandwich" néven, és megkönnyeztem, annyira finom volt. Igaz, abban volt némi zöldség, majonéz, sült csirkemell-szelet, és még pár jóság az avokádón és a hagymán kívül, mindez melegített bagettbe ágyazva.
Azért el tudnám majszolni.

Egyébként gyakran eszel lilahagymát reggelire? :)

Üdv,
Beginner

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.12.15. 15:57:17

@hagyma: nem fogunk! :)
de akkor írom érthetőbben is: hol látod a brutális szót? Szerintem nem szerepel benne. (Mondjuk ettől függetlenül továbbra sem kizárt, hogy fogom még használni, biztos van valami jó plugin a böngésződhöz, amiben le lehet automatikusan cseréltetni mondjuk a nagyon szóra.)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.12.15. 16:01:02

@Beginner14: szia, bonyolult lenne? :) Az is nagyon jól hangzik, de szerintem ilyen egyszerű verzióban is jó, ahol az avokádó a fűszereplő.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.12.15. 16:04:34

ha mar tahani akkor inkabb Baba Ganush!

egyebkent miaz , hogy "stbstb" a recept vegen?? ez most komoly? barmit beletehetunk akkor is jo lesz? kicsit hiteltelen lesz az elozoloeg emlitett hozzavalok listaja emiatt :)) recept: ez meg az es stb stb. baromi jo.;)))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.15. 16:06:46

@világevő: hat az index cimlapon ez van
"
Az egyik legjobb és legegyszerűbb reggeli

Brutálisan finom, különleges, 5 perc alatt kész van és még egészséges is! "

de akkor gondolom ez nem a Te alkotasod

a brutalis inkabb durva, kegyetlen eroszakos, mint nagyon
tudom szleng, cask unalmas:)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.12.15. 16:07:24

@Chaoyang: :) na végre egy leleplezés. Nézd csak meg kicsit alaposabban, hogy az a recept vége-e, vagy a recept korábban lezárul, a pontos hozzávalók ismertetésével, és az esetleg csak egy kiegészítő bekezdés további variácókról...

egyinges 2015.12.15. 17:04:35

Nyári reggeli: friss, nap érlelte paradicsom nagymamám kertjéből, hozzá 1 szelet fehér kenyér (5 kg-os parasztkenyérből), 2-3 sült szalonna taréj, kecske gomolyasajt és 0,5 l frissen fejt kecsketej. Ennél nincs jobb a világon.

lojzi1 2015.12.15. 17:06:57

@hagyma: "a brutalis inkabb durva, kegyetlen eroszakos, mint nagyon" -> teccik ismerni azt a nyelvi jelenséget, hogy oximoron? ;-)
Az index címlapos pár sort minden bizonnyal soha nem a bloggerek írják, hanem szerkesztőségi droidok rittyentik össze a Blikk címlap legrosszabb szenzációhajhász modorában.

élhetetlen 2015.12.15. 17:59:06

Én egyszerűbben szoktam. Villával összetöröm az avokádót, egy kanál tejföl, só, bors, és mehet a kenyérre. Csak mert itthon, legalábbis a közelemben nincs a most eheted verzió, többet veszek, beérlelem, aztán megy a fagyasztóba. Tény, a rostok felpuhulnak, de ennél a verziónál ez csak azt jelenti, hogy könnyebb elkeverni, a színe, íze nem változik. Csak mondom, amig a készlet tart, előkapható vészhelyzet esetén.

élhetetlen 2015.12.15. 18:14:05

@hagyma: Elég vállalkozó szellem vagy, szerintem próbáld meg ezt a tejfölös, (vagy ha nálatok nincs, a sűrű joghurt is jó) verziót, hátha bejön. (ha már megveszitek).

Mr.Wario 2015.12.15. 18:25:37

@hagyma: Úgy tudom, hogy az Index címlapos ajánlószövegeket sok esetben az Indexesek írják, nem a blogok szerzői, de majd kijavítanak ha tévednék:)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.12.15. 18:47:17

Vannak jo dolgok a cikkben, szavak stb stb :)))

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.12.15. 18:48:45

@Mr.Wario: valoban atirjak oket ha van jobb otletuk

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.15. 19:33:09

@lojzi1: a nyelvi jelenseget mint oxymoron ismerem, cask unom a brutalist, mint szot es foleg grasztroblogokban hasznaljak
/autosblogokban penisznovelo, bugyinedvesito stb./

irtam is, akkor valoszinu nem a szerzo felvezetese a brutalis/
@élhetetlen:
miert ne lenne tejfol?
@Mr.Wario: levagtam
minden duma jo egy darabig, de ami avas, az mar avas
a brutalis az mar, meg a fentebb soroltak
nekem voszem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.15. 19:37:02

@egyinges: en ennek hozza kolbaszt is meg paprika, meg hagymat persze

amugy vilagevo reggelije is perfekt, en ugy jartam, hogy ki nem allom az avokadot, de ez szemelyes problema:)
jol nez ki es jo is lehet

élhetetlen 2015.12.15. 19:44:20

@hagyma: Ha van, hát jó. Csak tudod, volt már olyan komment, hogy valaki tökfőzeléket enne de nincs főzni való tök valahol. (ráadásul az unokahúgom is azt mondta, hogy pl. Angliában sincs). Ilyenkor terjesztem az igét, hogy a cukkiniből (nem a bébiből) tökéletes „tökfőzeléket” lehet főzni. Na, ez is csak egy ilyen mondat volt részemről.

kék madár 2015.12.15. 21:08:52

ennel bonyolultabb avocado felvagasi modszerrol nem hallottam meg. Rohadt nehez lehet, ugy szeletelni, hogy a hejat ne vagjuk at, sokkal egyszerubb korbehamozni

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.12.15. 21:13:10

@kék madár: akkor beillesztem a címbe, hogy 'bónuszként a legbonyolultabb avokádófelvágási módszerrel'!

motoroskonyhaja 2015.12.16. 01:14:14

Tetszik! :) A Fickó jó tippet írt: kevés olivaolaj és fokhagyma sokat dobhat az alapon, bár az már egészen más (főleg a nyári változata paradicsommal), mint ez a recept. A Fickó-félét is imádom (mit is írt sok kommentelő? Brutálisan szeretem :) :) :), de az inkább a mediterrán ízvilágot képviseli (amihez pl. még mehet kevés friss bazsalikom is -szerintem).
Én bevallottan nagy miso hívő (és függő) vagyok, így nagyon bejön ez a recept, de ezt -és így- még nem próbáltam. A héten szombaton végre lesz egy szabadnapom, így ez lesz a reggelim. És igen: lilahagymával ;) Egy kérdés a végére: miso, eddig ok, de melyik? Gondolom shiroval (fehér miso) készítetted? Ha nem, akkor írd meg légyszi, hogy sárga vagy vörös kell-e hozzá.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.16. 02:26:47

@élhetetlen: OK, de legalabb fagyasztott biztos van
bar angliaban minden lehetseges

aaeronika 2015.12.16. 05:35:51

A pépesített avokádót tejföl helyett egyszer próbáljátok ki natúr sajtkrémmet, kevés sóval, és úgy a pirítósra. Isteni! Koktélparadicsommal szoktam fogyasztani. Hagyma reggelire? Esetleg szabadnapokon.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.12.16. 13:21:49

@világevő: en sem értettem, hogy miért indokolt a stbstb a felsorolás végén ;))

Peetee 2015.12.16. 14:14:40

Nem kötekedni szeretnék csak jelzem, hogy valami komoly gond van az én háztartásommal és konyhámmal, és nagyon-nagyon sok magyar és Európai háztartással, mert nincs benne állandóan csak úgy friss avokádó, misopaszta, tahini és madlon só.
Sajnos nálunk ezek hiányában készül a reggeli.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.12.16. 14:51:04

@Chaoyang: akkor megmondom: azt jelzi, hogy borzasztóan sokmindent lehetne itt még felsorolni.

@Peetee: orvosolható problémának hangzik.

Phteven 2015.12.17. 07:53:33

Lehet paraszt vagyok, de nekem a reggeli csúcsát a kolbászos rántotta és a bundás kenyér jelenti (nem egyszerre). :-)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.12.17. 08:43:15

@Phteven: nem vagy, vagy legalábbis ettől nem vagy az.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.12.19. 10:38:28

Hétköznap zabkását reggelizünk. Én fahéj-lenmag-mazsola, zember tej-méz feltéttel. Hétvégén kirúgunk a hámból és lágy kenyeret reggelizünk, rajta vaj, sonka és a tetején szeletelt avokádó, tengeri só és sok sok bors :) legjobb!
@kék madár: ja ezen én is fennakadtam. Az otthon érlelt avokádó előnye, hogy mindig pont azt a példányt választod ki, amely épp aznap tökéletes érettségű. Én a magjáig körbevágom, kettészedem és kézzel lehúzom a héját, majd szeletelem.

kifli 2017.03.05. 08:08:26

brutálisan mellbevágott, hogy _éppen_ nincs itthon misopasta és tahini:)