Keralai kókusztejes halcurry  - recept
2015. június 05. írta: világevő

Keralai kókusztejes halcurry - recept

Kifejezetten vicces a videó, szerintem ennyire feledékeny vendége még nem volt az Ízes életnek, mint én... Viszont a halcurry tényleg fantasztikus, és persze akár csak zöldségekkel, garnélával, vagy más hússal is elkészíthető. img_1153.JPG

Tavasszal elég alaposan végigkóstoltam Kerala konyháját, most megmutatom, hogy mi lett a kedvencem a sok fűszeres, izgalmas étel közül. Rengeteg elkészítésben megkóstoltam, nyugodtan lehet módosítani rajta, ha épp nincs otthon 1-2 a szükséges fűszerek közül, akkor is el lehet készíteni, sőt, a helyiek szerint náluk mindenki kizárólag előre gyártott, bolti fűszerkeverékből készíti. Ez a halcurry persze nem csak hallal elkészíthető, akár ki is hagyható belőle teljesen, de garnélával, vagy mondjuk csirkehússal is helyettesíthető, mondjuk akkor érdemes már nem halcurry-nek hívni. A rengeteg csípős kaja mellett ez egyértelműen az enyhe, inkább csak pikáns kategória, azaz ne készítsük csípősre!
Mautner Zsófi Ízes élet című műsorában főztük meg, lent látható videón is az elkészítés pontos menete, leszámítva azt a számtalan apróságot, amit elfelejtettem műsor közben :) Így a leírt receptet érdemes inkább követni.

Hozzávalók

30 dkg fehér húsú halfilé
4 ek kókuszzsír
kurkuma

bors
1 db citrom
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
kis darab gyömbér
tamarindpaszta
currypor (vagy currylevél)
római kömény
őrölt koriander
cayenne bors
1 ek mustármag
2 db chilipaprika
2 dl kókusztej
1 db paradicsom

Elkészítés

A halfilét nagyobb kockákra vágjuk.

2 ek kókuszzsírt alaposan összekeverjük 2 teáskanál kurkumával, sóval, frissen őrölt borssal és citromlével, és beleforgatjuk a haldarabkákat. 10 percig állni hagyjuk ebben a pácban.

Közben egy serpenyőben az olvasztott kókuszzsír maradékán kipattogtatjuk a mustármagokat, majd a halat elősütjük. Kivesszük a halkockákat, félretesszük

Ugyanabban a serpenyőben a nagyobb szeletekre vágott vöröshagymát forró kókuszzsíron megpároljuk, hozzáadjuk a finomra aprított fokhagymát és a gyömbért. Megszórjuk a fűszerekkel: kurkumával, curry porral, római köménnyel, cayenne borssal és őrölt korianderrel. Hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott chilipaprikákat.
Felöntjük a kókusztejjel. Sózzuk, beletesszük a fél kiskanálnyi tamarindpasztát, és összeforraljuk. Ekkor kerül bele a nagyobb szeletekre vágott paradicsom, és a halkockák. Innentől kezdve fakanállal már nem szabad kevergetni, csak a serpenyőt mozgassuk. A hal pár perc alatt elkészül

Főtt jázminrizzsel, vagy naan kenyérrel tálaljuk

Eddigi keralai posztjaim.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr67515534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mortullus 2015.06.05. 08:22:46

A curryport, mint fűszert nyugodtan el lehet felejteni (ebből a receptből is).
A többi rendben van. :)
süti beállítások módosítása