A legmenőbb német karácsonyi vásárok
2014. december 15. írta: világevő

A legmenőbb német karácsonyi vásárok

Nyilván a többségnek vannak már favoritja, Nürnberg, Bamberg például lenyűgöző, de most kicsit messzebbre merészkedtem és elmerültem a karácsonyi giccsbugyrok legmélyére, közben tettem pár nagyon érdekes felfedezést is. 

img_1474.JPG

Frankfurt

Az továbbra is rejtély számomra, hogy mit lehet vásárolni egy ilyen vásárban (amiket én szívesen vennék, azokat nem itt árulják, itt egy ajánló róluk), de valahogy csak elfogynak gondolom a kézműves karkötők, különleges karácsonyfadíszek, mázas bögrék is, persze az sem teljesen kizárt, hogy az árusok semmit sem adnak el, és minden évben ugyanazt hozzák magukkal optimizmussal feltöltekezve. De persze nem is feltétlenül vásárolni érdemes egy ilyen piacon, bár az egyik kölni kisebb vásáron kifejezetten vonzó dolgok is voltak, hanem közösségi életet élni, azt meg a németek nagyon tudják. Aachenben például a szakadó eső és a viharos szél kombinációja sem riasztotta el a helyieket attól, hogy tömegesen adják át magukat a forralt bornak, a hideg miatt mintha sörből azért kevesebb fogyott volna, de amúgy pont úgy zajlott minden, mintha egy nyári fesztiválon lennének.

Nehéz versenyezni az aacheni karácsonyi piaccal, annyira kedvező a lokáció: a gótikus dóm és a nem kevésbé látványos városháza között van:

A dómot feltétlenül érdemes belülről is megnézni:

És persze a legtöbb kaja és ital is teljesen rendben van, a forralt bor tisztességes borból készül, a kolbászok finomak, és még egy-két különlegesség is akad. Nekem mondjuk az amarettós forralt bor kicsit csajos volt, de annak is vannak rajongói.

Aachenben persze a helyi mézeskalács, a Printen az egyik nagy sláger, többféle keménységben és ízben létezik, az egészen keménytől a lágyig, lehet natúr, vagy különböző csokikkal bevonva, és tartalmazhat egyéb összetevőket, például törökmogyorót is.

Persze Köln is elég jól szerepel a lokációs versenyben, a dóm szomszédságából él itt is a leglátványosabb vásár:

Hangulatában egyébként az egyik kölni kisebb karácsonyi vásár volt a kedvenc, a Stadtgartennél, ide turisták nem is nagyon jutnak el, inkább csak helyiek, és még az árusított ajándékok között is voltak jók:

Jönnek majd még német beszámolók is, például egy lenyűgöző bányamúzeumról(!), de előbb hajnalban indulok Belgiumba, ott is körül kell kicsit nézni a karácsonyi forgatagban.   

Ha még mindig nem tudod, hogy mit vegyél a gourmet ismerősödnek/rokonodnak, innen válogathatsz! És érdemes feliratkozni a hírlevélre, karácsonyig kisorsolok jó pár gasztrorelikviát, szakácskönyvet és egyebeket a tagok között, elsőként Ferran Adriá szuperszakácskönyvét!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr586979343

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sok hű, de semmi hó - A világ karácsonyi vásárai 2015.12.15. 01:54:16

Elég sokáig úgy volt, hogy ennek az írásnak "Minden idők legnagyobb karácsonyi vásáros cikke" lesz a címe. Majd végül úgy döntöttünk, hogy nem, mert ha jövőre csinálunk egy ennél is hosszabb összeállítást, akkor hülyén veszi majd ki magát, hogy ez má...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Russel Coutts 2014.12.16. 10:00:39

Hááát... szerintem olyan, mint Köln vagy Aachen... Olyan van (ha nem jobb) Braunschweig és Hannover is. Gosslar-ról nem is szólva.
süti beállítások módosítása