Tengeri pecázás Portugáliában - komoly meglepetéssel
2014. október 26. írta: világevő

Tengeri pecázás Portugáliában - komoly meglepetéssel

Pár hete alaposan végigjártam Portugáliát, illetve inkább végigettem, aki követ az Instagramon vagy Twitteren, már kapott belőle bőven apró ízelítőket. A legelső gasztrokaland során magunknak fogott halakból készítettünk ebédet egy portugál séf segítségével, az eredmény elég meglepő lett, mintha hazaértem volna!

peca.jpg

Persze egy jó tengeri pecázáshoz alapfeltétel, hogy süssön a nap és legyen legalább 25 fok, ez szeptember legvégén még teljesen természetes a gyönyörű Peniche-ben (ejtsd: penís), szóval nem kellett sokat győzködni, hogy vállaljam a túrát, pedig a pecázásnál alapvetően kevés érdektelenebb dolgot tudtam volna elképzelni, de mi bajom lehet a gyönyörű kék tenger közepén, maximum megeszem én a csalinak kivitt, kifejezett jól mutató rákokat és kagylókat.

 Maga a pecázás meglepően jó szórakozásnak bizonyult, mondjuk ehhez az is kellett, hogy elég gyakori volt a sikerélmény, nem tudom, hogy hogy viseltem volna, ha nem maximum 10 percenként akad a horogra zsákmány. Amikor már elég hal összegyűlt, megindultunk a szárazföld felé, aztán pedig egy környékbeli étterembe, hogy megfőzzük a halakat. És itt következett a meglepetés.

Azzal ugyanis nem számoltam, hogy a végeredmény mennyire hamar elkészül, de azzal még kevésbé, hogy szinte megszólalásig hasonlít a magyar rác pontyra! Persze a tetejére pakolt friss koriander nem tűnt nagyon magyarosnak, de a többi íz és összetevő simán belefért egy nagyon kicsit átvariált verzióba, nyilván pontyot nem sikerült fogni a tengerből, makréla, vörös márna, és az egyik leggyakoribb helyi hal, a fehér durbincs, ami a képen is látszik. (a bal oldalon)

peca.jpg

Így nézett ki az étel tálalva, portugál neve a caldeirada de peixe, aminek nincs is igazi magyar fordítása, tulajdonképpen egy gazdag hallé, átmenet a leves és a főétel között, krumplival, paprikával, paradicsommal, hagymával, fokhagymával, amik rétegezve kerülne a lábasba, rá a hal, friss koriander és piros paprika és kábé fél óra alatt kész is van az étel. Az egyszerű elkészítési mód - minimális figyelmet igényel csak - és a viszonylag egyszerű összetevőknek persze praktikus oka van, hiszen így lehet mellett egyéb munkát is végezni, mint például a hálók tisztogatása.

IMG_7543.JPG

Rengeteg verziója létezik, szinte mindig legalább háromféle tengeri hal kerül bele, de akár kagylók, polip és egyéb tengeri élőlények is előfordulhatnak. És ha tennénk rá egy adag tejfölt, akkor tényleg simán fel lehetne szolgálni rác durbincsnak...

További portugál gasztrokalandok, többek közt a világ egyik legjobb sütijével itt.

 A portugál kajatúrát az Aptece szervezte, az ő pályázatukat nyerteseként vettem rajta részt. A vélemény - mint mindig - a sajátom.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr996830929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása