Sült kolbászban világbajnok
2014. szeptember 20. írta: világevő

Sült kolbászban világbajnok

Eléggé lekötött a Világevő Séfverseny szervezése az elmúlt napokban, aztán az élmények feldolgozása is, de végre sikerül - még a portugál túrám megkezdése előtt - kicsit visszakanyarodni a barcelonai úthoz. Ahol persze nagyon jókat ettem, többek közt elegáns éttermekben is, de az egyik legmaradandóbb élmény egy szimpla sült kolbász volt. Persze annyira azért nem is volt szimpla, az El Pais blogja szerint a világ legjobb szendvicse, 'el mejor bocadillo del planeta', és tényleg fantasztikus. 

profikolbi.jpg

Sikerült bejutni a világhírű Adriá testvérek molekuláris tapas-bárjába, a Tickets-be is, de erről majd máskor, viszont megkóstoltam egy lenyűgöző sült kolbászt (Bede cikke alapján), ami amiatt is izgalmas, hogy milyen profin ki van találva, és meg is van valósítva, na meg persze mennyire finom, de amiatt is, mert akár egy-az-egyben lemásolható lenne itthonra is, és máris megoldódna a nagy magyar street food probléma! 

 10610488_720404444697755_2093722469270157597_n.jpg

A helyszín a Barri Gotic, Barcelona Gótikus negyede, ahol a turisták száma elkezdett már minden mértéket meghaladni, de nyilván nem teljesen véletlenül, azaz ide úgyis elsétálsz minimum egyszer, akkor viszont nagyon megéri kipróbálni, akár többfélét is, ráadásul az ár is korrekt.
Nyitásra érkeztem, amin kicsit meglepődött az eladó, de aztán mondta, hogy még szüksége van 10 percre, mert még melegszik a Josper. Ezzel viszont nem elvette a kedvemet, hanem végképp meghozta, a Josper ugyanis az egyik legprofibb, éttermi körülmények között, beltéren is használható faszenes sütő, de annál is több, egyszerre grill és kemence, amiben - hozzáértő kezek között - például brutálisan finom steakek, hamburgerhúsok készíthetők. Szóval, ha ilyet használnak a sültkolbisnál, akkor ott már olyan nagyon nagy gondok nem lehetnek, és tényleg ott is van a pult végén a falba építve a Josper. (Budapesten a legegyszerűbben működés közben a Burger&Love-ban lehet megnézni)

 IMG_6985.jpg

Elég friss vállalkozás még, így - egyelőre(?) - csak egy üzletük van a városban, van egy séf is, Albert Gómez, aki nem feltétlenül óriási név, de azért az eddigi munkatapasztalatai között olyan ikonok szerepelnek, mint Ferran Adriá és Martín Berasategui. Az ő felelőssége például a katalán, kézműves kolbászok, a butifarrák kifejlesztése, ugyanis nem csak egyféle létezik, hanem komoly választék. Már a butifarra eredeti formájában is eléggé kísérletező, létezik például gombával vagy rizzsel töltött is, de Gómez még tovább megy, nem ragaszkodik a hagyományos receptekhez. Van kék sajtos, a zsírtól rettegőknek 100% csirkés, véres hurkás-krumplis tortillás, és még jó pár, na meg persze a klasszikus, szerintem azzal érdemes kezdeni. 

IMG_6986.jpg

Barcelonában járva kihagyhatatlan, gyors és nagyon finom, és ráadásul valóban helyi fast food!

Ez a hivatalos weboldal.

Persze itthon más kolbászok kellenének, de ez csak nem lehet probléma, én rettentően élvezném, ha lenne egy ilyen hely, ahol kifejezetten kiváló, nem túl zsíros kolbászokat sütnének profi technológiával, tökéletes péksüteménnyel és jó kiegészítőkkel. [Nem, sajnos a kolbice nem ilyen, nem rossz, de messze van a nagyon jótól...]

Már csak 2 nap van a JÁTÉK-ból!!! És ha van még 3.5 perced, ezt a gasztrofilmet ne hagyd ki!

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr296711297

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Katalán kolbásszal nekimenni az Astoria-Kálvin gyorséttermeinek 2017.02.22. 14:00:02

Katalán hotdog a Mandiner-szerkesztőség közelében? Teljesen meglepődtünk, mikor meghívtak minket a Múzeum körúti Butifarringba, hát még amikor a Google kidobta, hogy legalább egy éve üzemel már a hely. Teszteltük a barcelonai kolbászos budapesti üzletét.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benbe · http://www.benbe.hu 2014.09.20. 11:02:45

Hát igen, a Kolbice-ba amennyi előzetes fejlesztőmunka meg ötletelés belement, akkora nulla, pedig olvasva róla lelkes voltam. Ráadásul drága is. Egy rendes hentesnél meg fél gyros áráért kap az ember egy rendes sültkolbászt kenyérre és mustárral, esetleg gyöngyhagymával kiegészítve, és az gasztronómiai élmény is lesz. Ha ez ügyesen össze is lenne téve egy szendvicsbe, az tényleg világbajnok lehetne, és abból már érdemes lenne láncot indítani a városban!

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2014.09.20. 12:03:57

a Baltazárban meg a Robinsonban is simán rá lehet lesni a Josperre :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.09.20. 20:12:04

@Jancsa János: azért a Robinsonban az a különterem, az elsőn, a Baltazárban még inkább sanszos a dolog, de sehol sincs olyan jó és szabad rálátás, mint a fent említett Burger&Love-ban.

Rwindx 2014.09.20. 20:37:49

Hmm, kenyérfélékkel szoktam kísérletezni, adott egy ötletet, persze otthoni körülmények közöttre.

Az a kolbász milyen átmérőjű? Gondolom juhbélbe töltött lehet, azt sajna kis tételben nem nagyon láttam még.

Bojni 2014.10.22. 09:53:54

Ha már Josper és komoly rálátást szeretnétek, akkor érdemes bekukkantani a Tranzit Chupito Food Bar-ba a Nagymező u. 30-ban.
A látványkonyha legfőbb elemeként teljesít szolgálatot.
Elképesztőek az ízek. Jó hamburgerért (is) érdemes beugrani.
süti beállítások módosítása