Az egyik legnagyobb olasz gasztrotalálmány
2014. augusztus 21. írta: világevő

Az egyik legnagyobb olasz gasztrotalálmány

Ami valamiért nagyon nehezen tör magának utat itthon, pedig aki próbálta már Olaszországban, meg is szerette!

IMG_8010.jpg

A bejegyzés a Bols Hungary-val kooperációban készült.

 És akkor nem a tésztákra, a pizzára, vagy a paradicsomszószra, esetleg a parmezánsajtra gondolok, bár ezek is elég jó kis olasz találmányok, hanem egy étkezési formára. Az aperitivo tulajdonképpen vacsora a vacsora előtt. Sokan próbálkoztak már a meghonosításával, de egyelőre még úgy tűnik, hogy a hagyományos felállás, a reggeli-ebéd-vacsora triumvirátusának hatalma megtörhetetlen. [Épp visszanéztem, 3 éve drukkoltam utoljára, hogy sikerüljön meghonosítani, az azóta már nem létező Undici próbálkozott akkor vele. Vicces, mert abban a posztban fedeztem fel a Borkonyhát is, mint nagyon ígéretes éttermet, azóta ezt elég alaposan be is váltottak...] Nyilván jobban is passzol a dolog a mediterrán étrendbe, ahol egy kései, akár éjszakai vacsora előtt tulajdonképpen egyfajta uzsonnaként jelenik meg, és fontos szerephez jut, de más praktikus előnyei is vannak: akár a munkából hazaétérés előtt is remek alkalom egy kis disztingvált iszogatásra és falatozásra.

Pár hete Bolognában voltam, ott is rettentő népszerű, ráadásul általában elég kedvező áron svédasztalos formában kínálják a legtöbb helyen, emiatt a turisták számára különösen kedvező vacsorát is jelenthet. Bár formailag elvileg semmilyen kötelező ital nem tartozik hozzá, de azért elég egyértelműen ragyog az Aperol Spritz csillaga. Persze nem csak Bolognában, hanem sok más olasz városban divatos az aperitivo, Róma, Fitenze, Genova, Milánó, Torinó, Velence, mindenhol nagy divat az aperitivo, tényleg öröm csatlakozni, mert persze olyan stílusú is a közönség, hogy már eleve csak emiatt is nagy élmény, de közben persze az italok és a különböző falatok is nagyon rendben vannak! Különböző városokban más és más a leggyakoribb ital ehhez, de az utóbbi években már nem csak Milánóban és Padovában, ahol már régóta nagy hagyománya van, hanem Olaszország, sőt, a világ többi részén is elképesztően népszerűvé vált az Aperol Spritz, aminek nyilván több oka is van, egy egészen különleges hangulatú ital, a kesernyés, de mégis gyümölcsös és édeskés Aperol, a pezsgő prosecco, és a narancsszelet (meg az illóolaj a narancshéjból) és persze a jégkockák csörömpölése együtt tényleg felejthetetlenné teszi.

aperol_spritz.jpg

Az Aperol Spritz elkészítése egyszerű a 3-2-1 szabály szerint:

3 rész prosecco (vagy fehérbor, nem olyan kritikus, hogy habzó legyen, úgyis megy bele szénsav)

2 rész Aperol

1 rész szóda

És azért elég hasznos még bele egy szelet narancs és pár jégkocka is!

Budapesten egyébként jelenleg az Akváriumban lehet Aperol Spritz-et kóstolni, ahol egy pop-up bár üzemel, aperitivo - persze - Aperol Spritz-cel pedig elérhető szerdánként a Divin Porcellóban

És persze csakis felelősen tessék alkoholt fogyasztani!

A bejegyzés a Bols Hungary-val kooperációban készült.

FIGYELEM, ilyen még nem volt, exkluzív vacsora a balkonomon egy kis jótékonyságért!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr846568555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

István Tamasi 2014.08.22. 09:51:30

Egyáltalán nem vagyok gasztro szakértő, de elképzelhetőnek tartom, hogyaz éghajlati különbségek miatt nem tud nálunk meghonosodni az aperitívo vacsora. Viszont van helyette a színház utáni vacsora illetve étkezés.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.08.22. 10:05:43

@István Tamasi: abban is van ráció, bár a tavaszi-nyári-koraőszi időszakban azért elég jó poén lenne! A színház utáni vacsorát én nem nagyon látom, hol érhető tetten (észrevehető méretben)?
süti beállítások módosítása